Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2010 22:36 - "Ню Йорк таймс": Банки от "Уолстрийт" са помогнали на Гърция да скрие дълговете си
Автор: wallstreet Категория: Бизнес   
Прочетен: 1708 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Междувременно през тази седмица банката "Сосиете женерал" изрази становище, че финансовата криза в Гърция ще доведе до разпадане на еврозоната Банки от Уолстрийт като "Голдман Сакс" са използвали сложни финансови инструмени, подобни на тези, които доведоха до американската финансова криза, за да помогнат на Гърция да скрие истинските мащаби на държавния си дълг, твърди днес в. "Ню Йорк таймс".

Схема, разработена от Голдман Сакс, помогнала на гръцкото правителство през 2001 г., малко след приемането на страната в Европейския валутен съюз, да вземе огромни заеми тайно от Европейския съюз, посочва изданието, цитирайки "източници, запознати с транзакцията".

Схемата останала в тайна, тъй като била представена като валутна сделка, а не като заем.

Тя помогнала на Гърция привидно да спази критериите на еврозоната за бюджетния дефицит.

За тази сделка американската банка получила близо 300 млн. долара комисиона.

В замяна на получените средства, гръцкото правителство се отказало от бъдещи приходи, като например летищни такси или постъпления от лотарията през следващите години.
Тъй като не били регистрирани като заеми, тези споразумения заблудили регулаторните органи и инвеститорите за реалния мащаб на задлъжняването на Гърция, пише вестникът.

Изданието посочва още, че в началото на ноември 2009 г., три месеца преди Гърция да стане епицентър на сегашната криза, екип от Голдман Сакс е посетил Атина, за да предложи финансов инструмент, който да позволи на страната да отложи в дългосрочна перспектива дълга на гръцката здравна система

 Този вариант обаче не е бил одобрен.

Проблемите на гръцките държавни финанси изложиха еврото на атаките на финансовите пазари, поставяйки на изпитание солидарността на страните от еврозоната.

Евентуален банкрут на страната ще се отрази върху банките, предоставили заеми на Гърция, и ще има негативни последици в целия свят, посочва "Ню Йорк таймс".

Междувременно през тази седмица една от най-големите европейски банки "Сосиете женерал" изрази становище, че

финансовата криза в Гърция ще доведе до разпадане на еврозоната

Финансовата криза в еврозоната, предизвикана от бюджетните затруднения на Гърция, има структурен характер, който води валутния съюз към неизбежно разпадане, смятат от френската финансова институция.

В аналитичен доклад на банката, разпространен в Лондон, се отбелязва, че южните европейски държави сега са в сложна ситуация, като високият за техните икономики курс на еврото намалява конкурентоспособността им и води до общ икономически спад.

При тези условия разпадането на еврозоната е неизбежно, подчертават банковите експерти.

Сегашните проблеми на Гърция, Португалия и Испания са резултат от продължителното поддържане на ниски лихви в еврозоната, което е довело да прегряване на националните икономики и бързо нарастване на инфлацията, се посочва в доклада.

"Дори ако правителствата на тези страни успеят да намалят бюджетните дефицити, ниската конкурентоспособност на икономиките няма да позволи бързо да стабилизират положението си.

От своя страна възможното предоставяне на финансова помощ за Гърция от ЕС само ще отложи разпадането на еврозоната", твърди "Сосиете женерал".

Днес лондонският "Сънди Телеграф" подкрепи становището в свой анализ.

В него се казва, че еврозоната страда от сериозно структурно проиворечие, което неизбежно води до крах на единната европейска валута: валутната политика на зоната се създава от независимата Европейска централна банка, а икономическата и данъчната - от правителствата на 16-те страни членки.

В историята на световната икономика няма пример, доказващ, че валутно-финансови съюзи могат да просъществуват дълго в отсъствието на единно управление.

Както сочи опитът, всички подобни структури са обречени на неуспех, посочва "Сънди Телеграф".

"Няма никакво съмнение, че възникналата криза заради огромния бюджетен дефицит на Гърция ще бъде преодоляна, тъй като необходимата на Атина спешна помощ не е толкова голяма - 20 млрд. евро.

Но започналите с нея деструктивни тенденции в еврозоната ще доведат до нейното разпадане", отбелязва изданието.


източник:Вести.бг
"Ню Йорк таймс": Банки от "Уолстрийт" са помогнали на Гърция да скрие дълговете си


Тагове:   дълг,   ню йорк таймс,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7697671
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031