Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2010 19:31 - "Фич" понижи рейтингите на 4-те най-големи гръцки банки
Автор: wallstreet Категория: Бизнес   
Прочетен: 2604 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 23.02.2010 21:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Фич рейтингс" понижи рейтингите на четирите най-големи банки в Гърция, предаде агенция "Ройтерс". Причината е очакваното затягане на фискалната политика, което ще забави икономическия растеж, намалявайки търсенето на кредити и печалбите на финансовите институции. Всички засегнати банки имат бизнес у нас.

"Фич" понижи дългосрочните рейтинги на NBG (собственик на ОББ), Alpha Bank, EFG Eurobank (собственик на Пощенска банка) и Piraeus Bank с една стъпка до BBB от BBB+. Освен това бяха понижени и индивидуалните и краткосрочни оценки на финансовите институции. Перспективите са негативни, което означава, че рейтингите могат да бъдат намалени отново през следващите 1-2 години.

Агенцията обоснова решението си с плановете на гръцкото правителство за ограничаване на бюджетния дефицит, което ще засегне качеството на активите и доходността на банките. "Фич" смята, че орязването на бюджетните разходи в страната ще окаже негативно въздействие върху реалната икономика, намалявайки търсенето на заеми.

Това може да оскъпи цената на кредитирането и още повече да понижи печалбите на финансовите компании. Бюджетният дефицит на Гърция (който не трябва да надвишава 3% от БВП) се равнява на близо 13%. Европейските институции приеха план за постепенното му ограничаване, според които той трябва да влезе в норма до 2012 г. Това естествено е свързано с много ограничения на разходи.

Друга причина за понижението на рейтингите е участието на банките на пазари в Централна и Източна Европа, което създава допълнителни рискове. "Фич" обосновава решението си и с високата цена за финансиране на гръцките банки. Тя е резултат от притесненията на пазарите, свързани със състоянието на пулбличните финанси на страната.

Агенцията коментира, че поради тази причина финансовите компании все още разчитат прекалено много на евтиното финансиране на Европейската централна банка. Въпреки че неограниченият достъп до средствата на ЕЦБ предоставя ликвидност в краткосрочен план, "Фич" би приветствала завръщане на институциите към по-традиционни източници на капитал. Все пак агенцията подчертава, че в голямата си част банките продължават да се финансират основно чрез потребителски депозити.

Негативната перспектива по рейтинга може да бъде променена в стабилна, ако бъдат изпълнени няколко условия. Едно от тях е гръцките банки да ограничат зависимостта си от средствата на ЕЦБ, без това да се отрази на печалбите им. Освен това финансовите институции ще трябва да докажат, че са по устойчиви на рецесията в Гърция, очакванията за която е да се проточи, както и към излаза на някои рискови пазари от региона.

"Фич" заяви, че въздействието от понижението на рейтингите, ако има такова, върху поделенията на четирите банки ще бъде обявено допълнително.

От Велизар Узунов


Източник:дневник.бг
"Фич" понижи рейтингите на 4-те най-големи гръцки банки



Гласувай:
2



1. podvodni - Пълна тъпотия
24.02.2010 22:05
"Агенцията обоснова решението си с плановете на гръцкото правителство за ограничаване на бюджетния дефицит, което ще засегне качеството на активите и доходността на банките. "Фич" смята, че орязването на бюджетните разходи в страната ще окаже негативно въздействие върху реалната икономика, намалявайки търсенето на заеми.

Това може да оскъпи цената на кредитирането и още повече да понижи печалбите на финансовите компании. Бюджетният дефицит на Гърция (който не трябва да надвишава 3% от БВП) се равнява на близо 13%. Европейските институции приеха план за постепенното му ограничаване, според които той трябва да влезе в норма до 2012 г. Това естествено е свързано с много ограничения на разходи." Поредните глупави безмислици! Винаги съм казвал, че съвременните икономисти трябва да се избесят до един!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7710983
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930