Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2010 01:03 - "Фич" свали рейтинга на Гърция до този на България и Перу
Автор: wallstreet Категория: Бизнес   
Прочетен: 1883 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Агенция "Фич" понижи в петък с две стъпки рейтинговата си оценка за Гърция до ниво ВВВ-, което изравни страната с България, Перу, Мароко и Намибия.

Това е една стъпка над прага, на който рейтинговите й специалисти започват да препоръчват да не се инвестира в съответна страна.

Ако и другите две големи рейтингови агенции - "Стандарт енд Пуурс" и "Муудис" последват "Фич", скоро може да се окаже, че институционални управители на фондове като пенсионните дружества, например, няма да имат право да инвестират в гръцки дългови книжа.

"Фич" даде и негативна перспектива на рейтинга, което означава, че е по-вероятно да го намали или да го остави без промяна, отколкото да го върне обратно, обяснява агенция "Блумбърг".

Това се случва в края на кратка работна седмица с безпрецедентен натиск над гръцкия дълг от страна на световните пазари и редица западни медии.

В четвъртък вечерта по този повод спешно бе организирана телефонна конферентна връзка между финансовите министри и централните банкери на държавите от еврозоната. "Фич", както и мнозина анализатори обаче призовават Гърция веднага да поиска помощ от МВФ.

Докато Атина и управителят на Европейската централна банка Жан-Клод Тришеffbr[rd.kf  настояват, че няма нужда от задействане на спасителен план, в петък френският президент Никола Саркози заяви, че ЕС е готов да помогне "във всеки момент". Президентът на ЕС Херман ван Ромпой също каза, че 27-те държави "са готови за интервенция".

Според в."Файненшъл таймс" резкият поврат в позицията на премиера Георгиос Папандреу е настъпил в четвъртък, когато той е поискал бързо финализиране на подробностите по спасителния план на еврозоната, в който ще участва и МВФ.

Изданието цитира анонимен гръцки правителствен източник, според който Папандреу е позвънил на испанския си колега Хосе Луис Родригес Сапатеро - също като него социалист и временен председател на ЕС - с молба да предаде настояването към европейските лидери.

Не са известни подробности от последвалите разговори на първите финансисти и банкери от еврозоната, но няколко агенции твърдят, че помощта от Европа ще съдържа лихвен процент (германците продължавали да настояват за поне 6%), за да не изглежда операцията като субсидиране на закъсала икономика.

При новината, че задействането на спасителния пакет изглежда е въпрос на дни, а не на седмици, в петък пазарите веднага реагираха с повишаване цените на гръцките дългови книжа и така на практика пренебрегнаха решението на "Фич" да понижи рейтинга на Гърция.

източник:дневник.бг
"Фич" свали рейтинга на Гърция до този на България и Перу


Тагове:   България,   Перу,


Гласувай:
3



1. анонимен - MNENIE
11.04.2010 17:22
AMI TAKA E RAVNI SME S MAROKO PERU NAMIBIA NAG,,,ZIA I KOI LI O6TE NE ,BLAGODARENIE NA BAT VI BOI.......OOOOX.....KO
цитирай
2. анонимен - :)
11.04.2010 23:48
Българинът има странното качество да не мисли въобще. Когато никой не казва на глас проблемите и не се опитва да ги оправи всички живеем щастливо. Но някои понечи ли да ги оправи - правим го на нищо. Интересно що по време на управлението на турски и руски възпитаници бяхме до нивото на англия и франция ся паднахме така...ццц :)срамота!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7698046
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031