Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2010 06:13 - Решението за Желева ще бъде взето с гласуване
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 675 Коментари: 0 Гласове:
0



Координаторите на политическите групи на комисията по развитие към Европарламента, която изслуша Румяна Желева, не успяха да постигнат консенсус за крайната си оценка за компетентността на българския кандидат да поеме поста комисар по хуманитарната помощ и реакция при кризи. Това стана ясно след края на срещата им, която продължи по-малко от час.

Въпреки очакванията днес да има решение за съдбата на Желева, то в крайна сметка ще бъде взето на извънредно заседание на цялата комисия по развитие утре. Комисията ще реши чрез вот дали да подкрепи българския кандидат като член на комисията и по този начин на целия й състав на ЕК или да поискат смяната на Желева. Процедурата в ЕК изисква координаторите да  излязат с единодушно решение и тъй като такова не е било постигнато, се стига до вот. Той ще бъде до обяд при закрити врати.

След края на срещата им представителката на Зелените Франческа Келер обяви, че партията й продължава да иска оттеглянето на българската номинация. Представителят на либералите Шарл Гьоренс заяви, че утре ще гласува по съвест, но и в съответствие с решението на групата му, като намекна, че има и други фактори. Либералите са притеснени за собствения си кандидат Нели Круз, която утре ще бъде повторно изслушана при затворени врати.

Гласуването ще попречи да се стигне до политическа сделка от типа "без Желева, но и без Круз", коментира пък представителят на социалистите Тайс Берман, който допълни, че комисията по развитие ще оцени компетентността на Желева. Берман уточни, че вече няма да бъдат обсъждани проблемите с декларациите й. По-рано днес правната служба на Европарламента оневини Желева по всички изнесени по време на изслушването обвинения срещу нея. Самият Берман коментира, че лично той има много съмнения за способността на българския външен министър да поеме ресора.

Европейската народна партия (ЕНП) стои зад кандидатурата на Желева, въпреки че неин представител не коментира срещата на координаторите.

В комисията има 30 евродепутати - десет от ЕНП, осем социалисти, пет либерали, трима зелени, двама консерватори, един крайно ляв и един независим. Очакванията са консерваторите да подкрепят десницата, а крайнолевите - зелените и социалистите. Сметките показват, че изходът от тайния вот ще решат либералите, освен ако представители на някоя от другите фракции не гласуват различно от партийното решение.

До подобно гласуване в ресорната комисия се стигна и при кандидатурата на италианеца Роко Бутильоне през 2004 г., когато комисията по правосъдие и вътрешен ред в крайна сметка реши, че иска оттеглянето му или заплашва да бламира цялата Еврокомисия.

Ирина Новакова Мила Попова



Източник:Дневник.бг
Решението за Желева ще бъде взето с гласуване




Тагове:   Желева,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7709484
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930