Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2010 13:54 - Дянков: Икономическото министерство няма да се разделя, Михов ще помага за еврозоната
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 580 Коментари: 0 Гласове:
1



"Най-главната ни цел във външно- и вътрешнополитически план е влизането ни в еврозоната. Тази е и посоката на разговорите ни в последните две седмици с Илиян. Обсъждали сме неговия интерес, който съвпада и с моя - да помогне в усилията ни за влизането на България в ERM 2 и еврозоната", така вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обяснява каква ще бъде ролята на Илиян Михов в кабинета "Борисов" пред "Стандарт". Той отхвърля възможността да се прави промяна в икономическото министерство, което отговаря за няколко големи ресора: "Едва ли ще се разпадат мегаминистерства като Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. То ще си остане такова, каквото си е. А и си има много добър министър, който си върши работата. Ние не поставяме под съмнение правилността на посоката, в която работим".

Финансовият министър не потвърждава и дали Михов ще има роля в надзора на еврофондовете, за което спомена и Бойко Борисов. В момента те са в ресора на Дянков.  "Михов е макроикономист, занимава се и с банково дело. Така че от тази гледна точка най-добрият фокус и интересът на държавата е там, където трябва най-много да се натисне - влизане в ERM 2 и оттам - в еврозоната. Тази тема е връзката между международна икономика, макроикономика и донякъде банково дело", обяснява още Дянков.

Интервюто, публикувано днес в "Стандарт", е първият коментар на Дянков, след като в сряда премиерът Бойко Борисов обяви, че предлага и структурна промяна в правителството и към екипа му ще се включи професора от INSEAD Илиян Михов, за да подсили финансово-икономическата част. Борисов първоначално отказа да изясни каква точно ще е позицията на Михов и си даде срок от седмица, за да обяви, но всъщност съобщи решението си ден по-късно. Вчера премиерът съобщи, че макроикономистът ще бъде вицепремиер без портфейл и ще помага за "тежките решения в икономиката", за усвояване на еврофондовете и за влизането в еврозоната.

Финансовият министър обяснява още, че рокадата не е изненада, тъй като с Илиян Михов и Кристалина Георгиева си говорят още от предизборната кампания миналата година.

Интервюто вероятно е правено преди Борисов да съобщи за поста на Михов, защото Дянков обяснява, че все още не е решено окончателно под каква форма точно ще се включи професорът по икономика.  Финансовият министър очаква, че Михов ще се присъедини в следващите месеци

Източник:Дневник.бг
Дянков: Икономическото министерство няма да се разделя, Михов ще помага за еврозоната


Тагове:   министерство,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7716024
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930