Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2010 21:25 - Лошите дългове прескочиха 1 млрд. лв
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 2747 Коментари: 5 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Лошите дългове, които стигат до принудително събиране, през 2009 г. са вече 1 млрд. лв., отчитат от Камарата на частните съдебни изпълнители. Все повече хора и фирми не успяват да плащат и делата се множат. Статистиката показва, че миналата година случаите на длъжници, които не могат да покриват задълженията си или отказват да го направят доброволно, са се увеличили с близо 60%. За принудително събиране са дадени 110 хил. дългове за над милиард лева, съобщи шефът на камарата Георги Дичев.

В същото време частните изпълнители, които за четирите години откакто действат "чупеха" рекорди по събираемост, за първи път отчетоха спад в парите, които са успели да върнат на кредиторите. Въпреки че делата им никога не са били повече, миналата година те са събрали 320 млн. лв., което е с 80 млн. лв. по-малко в сравнение с 2008 г. Причината е, че длъжниците нямат пари, а за имотите им няма купувачи.

"От 110-те хил. дела сме приключили 27 хил., все пак това не означава, че парите по останалите 83 хил. дела са несъбираеми, по доста от тях има частични плащания, но не е изплатена цялата сума", каза Георги Дичев. "Кризата се развихри в България през 2009 г.", твърди той. Дичев отчита, че новата кризисна тенденция на повече дългове и по-ниска събираемост е започнала още от самото начало на миналата година.

"Тя върви с равномерно темпо през цялата 2009 г., но е силна", отбеляза шефът на камарата. Според него в изпълнителните дела реално се вижда ефектът от съкращенията на работници, намалените заплати и голямата задлъжнялост на домакинствата. "В масовия случай е достатъчно в семейството да има един човек с намален доход или без работа и на преден план излиза прехраната, а не плащането на кредита", твърди съдебният изпълнител.

"Около половината ни дела са на банките, но от тях тези за ипотеки са много малък процент, повечето са за потребителски кредити", обобщи Дичев. Вече 13.64% от кредитите са просрочени показват данните на БНБ. Дичев обясни, че една от причините за това е, че банките нямат интерес сега да продават ипотекираните имоти заради спада на цените.

Така това, което ще вземат от публичната продан, няма да покрие сумата, която са отпуснали по кредита. Често се стига до ситуация, при която кредитната институция настоява търгът за имота да започне с цена, равна на сумата по кредита. "Тези цени сега не са актуални, а никой не би платил за нещо повече, отколкото струва в момента", казва Дичев.

Според него обаче банките нямат за цел да продават имоти и държат умерена политика. Частният изпълнител цитира случай от практиката си, при който имот за 500 хил. лв. е имал двама кандидат-купувачи, но банката го е изтеглила от публичния търг, тъй като длъжникът й е направил частично плащане.

Заради дългове изпълнители продават 20 предприятия и хотели за общо 35 млн. лв., показва публичният регистър на камарата. Според Дичев за тях за момента няма инвеститори. Има кандидати за евтини апартаменти между 50 хил. лв. и 70 хил. лв.

От октомври камарата ще има електронен регистър на длъжниците. В него частните съдебни изпълнители ще вписват всички хора и фирми, които дължат пари по техни дела. "Тази информация ще е достъпна само за колегите заради защитата на личните данни", обясни Дичев. Всеки обаче ще може да поиска от частен изпълнител да му издаде удостоверение дали има лош кредит. Тази услуга ще се плаща, като камарата не е решила каква да е таксата, но оттам обещават ще е разходоориентирана. Удостоверението може да е условие за получаване на кредит, твърди Дичев.

Разкрити са нарушения на 21 частни изпълнители

Миналата година са започнали процедури за наказване на 21 частни изпълнители. Девет са глобени с от 100 до 10 хил. лв. за нарушения, а един е лишен от правоспособност за три години. "Поискали сме най-тежката санкция за един изпълнител - лишаване от права за 5 години, а за други трима забрана да работят за три години, но тези дела още не са приключили", обясни Дичев. Нарушенията са от неспазване на процедурата и правилата за етично поведение до липси на пари. Дисциплинарните процедури са следствие от проверката на всички кантори, която беше направена през 2009 г.

От Павлина Желева

Източник:Дневник.бг
Лошите дългове прескочиха 1 млрд. лв


Тагове:   новини,


Гласувай:
1



1. анонимен - Дичев,
01.02.2010 15:23
А на Вас кой и кога ще Ви потърси сметка за това,че в протоколите за търговете на апартаменти,в които се живее от години,Вие описвате самите апартаменти на "сграда в строеж или на първа копка",и така ги продавате на цени 4 пъти по-ниски!
цитирай
2. анонимен - i kakvo ot tova?
01.02.2010 16:48
i kakvo ot tova?
цитирай
3. анонимен - losho
01.02.2010 21:10
losho
цитирай
4. анонимен - А на Вас кой и кога ще Ви потърси см...
01.02.2010 21:16
анонимен написа:
А на Вас кой и кога ще Ви потърси сметка за това,че в протоколите за търговете на апартаменти,в които се живее от години,Вие описвате самите апартаменти на "сграда в строеж или на първа копка",и така ги продавате на цени 4 пъти по-ниски!


Ne razbiram???
цитирай
5. анонимен - А на Вас кой и кога ще Ви потърси см...
01.02.2010 21:43
анонимен написа:
А на Вас кой и кога ще Ви потърси сметка за това,че в протоколите за търговете на апартаменти,в които се живее от години,Вие описвате самите апартаменти на "сграда в строеж или на първа копка",и така ги продавате на цени 4 пъти по-ниски!


bate Boiko
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7715779
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930