Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2010 23:51 - Би Би Си излъчи репортаж за чалгата в България
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 24376 Коментари: 49 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image
 

Кадър от репортажа, заснет в столично заведение.
Фотограф: news.bbc.co.uk

 

Журналистката от новините на Би Би Си Джанет Бари засне в България репортаж за чалгата.

Той бе излъчен в рубриката Close up ("Поглед отблизо"), разказваща за аспекти от живота на държави и градове по света, които може да изглеждат обичайни за местните жители и съвсем изненадващи за чужденците.

"Чалгата, или поп-фолкът, е феномен в България, комбиниращ по странен начин традиционна народна музика с източтоевропейско и азиатско, циганско, влияние и завладяващ ритъм", описва Би Би Си от популярно столично заведение.

"Това обаче е и стил едновременно обичан – особено от заможните млади граждани – и мразен от традиционалистите, смятащи го за абсолютна безвкусица."

В репортажа се разказва, че поп-фолк звездите са най-популярните музиканти в България, че песните и участията им носят цели състояния и че има притеснения от връзките им с мафията и организираната престъпност.

"Хората тук може да се правят, че не харесват тази музика, но когато помолих приятели да дойдат с мен в този нощен клуб, не се наложи да ги убеждавам. Очевидно чалгата е "нелегалното удоволствие" на България", завършва краткият репортаж.

Източник:Дневник.бг
Би Би Си излъчи репортаж за чалгата в България 


Тагове:   новини,   репортаж,


Гласувай:
17



1. анонимен - хеххе
21.02.2010 23:58
сега го гледам клипа.Във Версай е правен репортажа :))))))
цитирай
2. анонимен - Добро утро !
22.02.2010 02:32
Отдавна чета подобни статии за нас . Чалга , чалгари и оттам черни , да не казвам ц...ни .Това е определението за масовата култура у нас от много световни медии . Поздрав ! Не мисля така , но може да е станало. Светът се изменя .
цитирай
3. wallstreet - Добро да е!
22.02.2010 03:19
lidis написа:
Отдавна чета подобни статии за нас . Чалга , чалгари и оттам черни , да не казвам ц...ни .Това е определението за масовата култура у нас от много световни медии . Поздрав ! Не мисля така , но може да е станало. Светът се изменя .


Вече не зная какво да мисля :)
Поздрави!
цитирай
4. shtirlic - всичко си е на мястото
22.02.2010 07:25
Хората нормално мислят, просто ние в България се изродихме. Нормално е да ни наричат цигани, поради простата причина, че танцуваме техните танци. Модела на танцуване с въртене и кълчене на ханша си е типично цигански маниер на танцуване, хората са наясно с това и е нормално да ни оприличат на тези на които подражаваме. Ориенталските танци са на същата музика, но там движението е от ременете, а българското танцуване на подобен род музика е хоро.
Така че не се очудвайте на това което казват хората за нас, те са наясно с тези неща, просто ние все още сме в детска възраст по отношение в своето развитие.
цитирай
5. анонимен - Долнопробна музика !!!
22.02.2010 08:49
ОТВРАД !!!
Тази безвкусна и долнопробна музика е на чалга-мафията. А тези, които я слушат и участват в разпространението й, не само носят СРАМ за България, но и съсипват младото поколение. Докато чалгата не бъде изкоренена, няма да има ъ(бъдеще за децата ни ТУК !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
6. анонимен - Чалга
22.02.2010 08:59
Чалгарите .. най- ниско интелигентната маса...
Забрана на чалгата !
цитирай
7. анонимен - bailuko аман от английско внимание
22.02.2010 09:07
повърхностно и по правило презрително заключение!Не ми трябва мнение от почитателите на спейс гърлс,бойзон,джеисън донован,кайли миноуг ,пънк "музиката" и те си имат своеобразна чалга,но за разлика от нас я налагат на цял свят.клубовете у нас с друго звучене са в пъти повече от чалга заведенията,но явно жената не се е огледала по далече от средата в която е попаднала и която вероятно и отговаря на манталитета
цитирай
8. анонимен - Пълна Глупост
22.02.2010 09:14
А защо не отиде в някой рок клуб. Очевидно журналистаката е фенка на чалгата ;) Всяка музика си има аудитория. Чалгата е за нискоинтелигентните хора.
цитирай
9. анонимен - чалгата не е просто музиката на разврата -
22.02.2010 09:44
тя е музиката на каймака на обществото. като им слушаш музиката ти става ясно що за каймак са. но има една такава истина - като се вари месо за курбан отгоре изплуват нечистотиите. та за този каймак иде реч...
цитирай
10. анонимен - Всеки който заклейми и си позволи да ...
22.02.2010 09:52
Всеки който заклейми и си позволи да съди другите в изказванията си, се оказа неграмотник:))) първо лидата, на която всяка втора дума е неграмотно изписана, а после се заредиха отвраД и Очудвам:))))

цитирай
11. mitakata - Долу
22.02.2010 10:22
Държа да отбележа, че хората които мразят чалгата не я намират за безвкусица а за нещо отвратително и тези хора не са само традиционалисти ами са и интелигенция.
цитирай
12. анонимен - Чалгария
22.02.2010 10:29
Само не разбрах къде са мотивите от традиционната българска народна музика в чалгата. Там няма и една нота български фолклор. Това е чужда народна музика, натрапена ни като наша с елементи на чужда. Поп-фолкът е всичко друго, само не и българска фолк-музика. В нея има сръбско, гръцко, много турско и още повече циганско, но нищо българско освен текста. Всеки е свободен да слуша каквото иска, но да престанат да рекламират тази музика като българска фолк-музика. Това си е просто чалга, никакъв фолк. А защо не кажат от какво са станали заможни младите фенове на тази музика? Едва ли някой от тях работи нещо или прави някакъв сериозен бизнес, освен криминален.
цитирай
13. bgmot - Поредния култов репортаж за нашата ...
22.02.2010 10:30
Поредния култов репортаж за нашата мила татковина. А след като тази музика е толкова популярна в България, защо дискотеката беше празна!? :)
цитирай
14. lado - Навремето етикета ни беше ориги...
22.02.2010 10:49
Навремето етикета ни беше оригиналния фолклор, а сега чалгата.
Естествено е външен човек да види по-добре какво ни друса напоследък.
Поздрави!
цитирай
15. анонимен - е харесваме си чалгата...
22.02.2010 11:04
Сн С
цитирай
16. pulsar - Е....
22.02.2010 11:27
С какво се прославяме просто не е истина... Говорих си с приятели, онзи ден завърнали се от силиконовата долина, Сан Франциско, работещи за гиганти като Гугъл...

За съжаление, прекрасните ни програмисти, художници, доктори, интелектуалците ни и тн и тн са в сянката на тая машина за пари...

Иронията в този клип едва ли ще бъде схваната.... Само като видях, че интервюираните не могат два лафа на английски да кажат (или това е защото са силни патриоти) и ме напушва смях...

ПлачИ, Българийо, плачИ !!! Радуйся народе що си силен само по софри и задни седалки на "лизинг" чрез зле оформени силиконови импланти...
цитирай
17. анонимен - ЗАЩО ПАРИТЕ СА В ЧАЛГАРИТЕ
22.02.2010 11:28
ЗАЩО ПАРИТЕ ВСЕ ПАК ОТИВАТ В ЧАЛГАРИТЕ ,ПЕРЪТ ПАРИ С ТЯХ И ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ НА МЛАДИТЕ НЕОРИЕНТИРАНИ ХОРА ЖАЛКО ЖАЛКО
цитирай
18. анонимен - ЗАЩО ПАРИТЕ СА В ЧАЛГАРИТЕ
22.02.2010 11:41
Защото най-лесно се разпространяват простотиите !
цитирай
19. tit - Респект!!!:))))
22.02.2010 11:46
bgmot написа:
Поредния култов репортаж за нашата мила татковина. А след като тази музика е толкова популярна в България, защо дискотеката беше празна!? :)

Поздрави!
цитирай
20. анонимен - @пулсар, БОЙКО БОРИСОВ НЯМА АЛТЕРНАТИВА
22.02.2010 12:15
..или е Кунева, Бокова, Фъндъкова..клишета, внушения за чалгарите останали в БГ
да са ни живи и здрави успелите бълагриа по-света. те са истинските хора
Сн С
цитирай
21. анонимен - глупаво и невярно
22.02.2010 12:17
Принципно съм против чалгата, в просташкия и вид и внушения. Но от някои изпълнения следва да се поучи голямата част от мрънкащите, безгласите, повтарящи до втръсване две-три думи "сериозни естрадни изпълнители". Техните "изпълнения" просто може да те разболеят от депресия. Каточели четат телефонния указател в две-три ноти само.
Що се отнася до глупавия, непрофесионален и изопачаващ факти и данни репортаж на никому неизвестната "журналистка" от БиБиСи, той само допълва представата за все по-закърняващата и пожълтяваща болна "интелигенция" от Острова.
цитирай
22. анонимен - долу
22.02.2010 12:43
долу мръсни чалгари
цитирай
23. rpatel - Олеле! Първо се прославихме с Ко...
22.02.2010 13:48
Олеле! Първо се прославихме с Кортеза, сега и с чалгата! :-(( Не ми се мисли какво мнение ще си съставят хората за нас. Някакви примати, които раждат на по 11 и всяка нощ се кълчат под цигански ритми! И после като идеш в чужбина и кажеш, че си българин те гледат странно! Преди бяхме известни поне със Стоичков, не че ми е любимец, ама все пак, а сега с Кортеза! Ужас!
цитирай
24. анонимен - WE WILL FOLK YOU!
22.02.2010 13:55
Даже да го забранят, всички кръчми да взривят, ФОЛКА няма да умре, нищо няма да го спре. Той ни е във вените, той ни е във гените и не ги разбирам тия, дето слушат а го крият!!!!
цитирай
25. анонимен - питанка
22.02.2010 14:05
Колко от вас наистина не обичат попфолка.Дали,ако сте сами и няма кой да ви слуша,няма да си го пуснета и да си го слушате.Убеден съм,че 90% ще си го слушат и го слушат!
цитирай
26. анонимен - Абе какво да ви обяснявам ПРАЗНОГЛАВЦИ!
22.02.2010 14:09
Че като не ви харесва не го слушайте бе МИЗЕРНИЦИ! Да ви имам убитата ИНТЕЛИГЕНЦЯ разни изпонадрусани идиоти се тресат в хаус-ритми. Който не му отърва да слуша чалга да не я слуша. Бутайте се в мизерните си клубчета и си слушайте мизерната американска помия. Никой не може да ме убеди че Мадона е нещо по различно от Андреа примерно! Просто измеренията на двете са различни. И едната и другата не могат да пеят и залагат основно на визия и шоу. Просто едната е родена на запад а другата в България. Нищо повече.
ФАКТ е че най нашумелите дискотеки в момента са ЧАЛГА - 4asPik, Plazza Dance, Grand de Luxe, Sin City...
Абе какво да ви обяснявам ПРАЗНОГЛАВЦИ!
цитирай
27. анонимен - boredom
22.02.2010 14:16
Омръзнало ми е да чета подобни "умозаключения" от неквалитетни "журналисти" по адрес на народа ни. Интересно откъде, как и за колко време въпростната "британска журналистка" е добила толкова "знания" за България. Вероятно го прави само в подобни клубове и ни се е намерил някой да и покаже нещо по-стойностно. Очаквам следващият и "важен" репортаж да бъде за качеството на секса с български мъж при положение, че са и поостанали ясни спомени след изпития алкохол...
цитирай
28. rpatel - Добре де, като толкова ви кефи тая ...
22.02.2010 14:27
Добре де, като толкова ви кефи тая музика, слушайте си я! Обаче не пречете на другите! Аз органически не я понясям! И не, не съм фен на Мадона! И изобщо не съм фен на определе стил. Нямам нищо против хората да си слушат каквото си искат, стига да не натрапват стила си на другите! А чалгарите точно това правят! Решават, че всички останали са длъжни да им слушат музиката. Е, да ама не. Не сме длъжни. Така, че ходете си там по чалготеките и си се кефете колкото си искате на силиконовите певачки. Обаче да ми пускате такива неща посред нощ... а без тия, може ли! Ето за това мразя чалгата! Защото феновете й са абсолютно нетолерантни към останалите.
цитирай
29. анонимен - Трудно е за един чужд журналист да ...
22.02.2010 14:36
Трудно е за един чужд журналист да разбере за какво става дума, ако не е запознат с местната култура много отблизо. Скъпи чалгари! Вземете че се гръмнете и не внушавайте на нормалните българи, за каквато се смятам, че слушаме тайно чалга, аз не го правя. Много жалко, че отровиха с тази долнопробна музика, която разчита на визията, а не на красивото в музиката 90% от младите.Дано идващите поколения осъзнаят за какво става дума и да се ориентират към истинската и хубава музика, не всичко е загубено. Ще кажа обаче, че качествените хора отдавна напуснаха страната, а тук остана точно тази прослойка, която в мнозинството си е лудо по тази простотия, а нормалните останаха малцинство.
цитирай
30. анонимен - do rpatel
22.02.2010 14:38
И с какво ти я натрапвам чалгата бе господинчо или госпожичке. Седни си премери температурата бе. Като не ти отърва не слушай бе, кой те кара да слушаш чалга. И кой е решил че пък точно ти си длъжен да слушаш чалга. "Чалгарите" както ги наричаш ти си ходят по чалга дискотеките и си се забавляват без да пречат ама на никой друг. Само че на вас мизерници ви е криво че се правите как не ви се слуша чалга, не ходите щот уж била просташка и сте голяма интелигенция и мизерствате в разни клубчета 50 човека. Ама то си е ваш избор.
цитирай
31. анонимен - Прекрасно доказателство колко аз ...
22.02.2010 14:46
Прекрасно доказателство колко аз съм права и грател. Ами виж се как пишеш - неграмотно - типичен представител на чалгата, какво да говоря. Ние не ви натрапваме например рока и т.т. Такива като теб едва ли могат да оценят хубавата музика,хайде няма да те питам чувал ли си за юрая хийп, дийп пърпъл, и мноооогого други. Е,слушай си я, но без некомтетентни коментари кой какво тайно слушал, аз МРАЗЯ ПОПФОЛКА И ЧАЛГАТА.ЖАЛКО, ЧЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ИМА ЕДИН МАНЯК, С ВЕЧЕРНО ШОУ, КОЙТО ДОТОЛКОВА Я ПОПУЛЯРИЗИРА, ЧЕ НИЩО ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА МЕ УЧУДИ.ТОЙ Е ОТРАЖЕНИЕ НА СТАВАЩОТО В ЦИГАНИЗИРАНАТА НИ И НЕЩАСТНА ДЪРЖАВИЦА.
цитирай
32. rpatel - До анонимен 30
22.02.2010 14:54
Ако си стояхте по чалготеките, въобще нямаше да се занимавам с вас! Обаче това да се качиш в такси или в градски транспорт и да ти дъни яко чалга или не дай Боже, да имаш съседи чалгари, които да си правят чалга-купони по сред нощ... извинявай, ама това не е ли натрапване?! Май да! Така, че ако ти не пречиш на никой, радвам се за теб! Обаче повечето фенове на тази музика не са така! И точно това ме нервира. Не съм длъжна да ви слушам музиката! И не, аз по клубчета не ходя! Слушам си музиката вкъщи, най-често със слушалки, защото съседите не са длъжни да харесват същата музика като мен. Ето това е разликата! Аз не натрапвам вкуса си на никого.
цитирай
33. анонимен - Чалгата е просто
22.02.2010 14:57
антимузика. И да, наистина няма нищо общо с българския фолкфлор. Тази смесица от вибрации от най-просташките комшийски и други подобни инструменти въздейства на неразвитите в духовно отношение души. За тях са характерни тежките вибрации, които са в обхвата точно този род души. Хората (малко трудно могат да се наричат така) с такива души има да се прераждат още много пъти и са в началото на духовното си развитие. Този род антимузика е наказание за тях и колкото по-бързо осъзнаят това, толкова по-добре за тях. Мъка, срам и простотия са те в обществото. Тиня!
цитирай
34. анонимен - do Nr. 31
22.02.2010 15:03
Да чувал съм ги всичките групички дето ми ги изброи. Чувал съм и още ама не мерси не обичам ЧУЖДОПОКЛОННИЧЕСТВОТО.
А тебе да те питам ти да си чувала наскоро как звучи ЧАЛГАТА? За вас чалгата още е О Тигре Тигре и Радка Пиратка нали? Ами я вземи си отвори очите, пусни си една актуална компилация и чуи новите парчета на който си поискаш - Азис, Андреа, Елена, Емилия... И ако ми намерисш разлика с парчетата на Мадона като звучене шапка ти свалям. Ами Андреа се върти от месеци по MTV с една от песните си. И това ли е ЧАЛГА? Песните на Ивана - Шампанско и сълзи,Да правим спомени итн. и те ли са ЧАЛГА? Айде смешни се да унифицирате цял един стил музика с Радка Пиратка и Тигре Тигре. Като коне с капаци сте и нищо повече!
цитирай
35. dorichela - Тъжно е с какво ставаме известни. . . ...
22.02.2010 15:03
Тъжно е с какво ставаме известни... Ама каквато е масата, такова търсенето, такова предлагането!......... Или ще е с корупция, или издънки, или...........това. Дори не мога да го нарека музика :)
цитирай
36. chocolatte - Ех тая чалга....
22.02.2010 15:37
Каквото и да пишем и да говорим, все ще има такива , които я харесват. Аз не я харесвам, нито нея, нито разголените й изпълнителки. Не я слушам. Но не мога да забраня на другите да я слушат, нали? Има я, следователно има и хора, които искат да я слушат. Дали да ги определяме като безмозъчни или простаци... не знам . Всеки сам си прави избора какво да слуша. Че на моменти чалгията е безбожно гадна... вярно е. Но не може всикчо да го сложим под общ знаменател. Както има и скапан метъл, така има и скапана чалга. Така че е глупаво да се смята, че който слуша чалга е идиот.
Аз съм направила избора си и не я слушам. Смятам и, че е право на всеки да решава сам за себе си. Подобни спорове тип "За и против чалгата" са толкова безсмислени... най-вече защото пораждат само обиди и тъпи изказвания.
цитирай
37. анонимен - 34, слушал съм ги и тия, дето ги из...
22.02.2010 15:41
34, слушал съм ги и тия, дето ги изброяваш... Как да ти кажа... Крадена мелодия, неподходящ глас, в повечето случаи дори ЛИПСА на глас за песен... Васко Педераста поне успява да докара звучене някакво, другите три в изречението НЯМАТ глас, имат изкуствени цици и добри тонрежисьори - това не замества гласа. Е, за балъците може да го замества, но ние тук именно с тия балъци не желаем да бъдем отъждествявани.
цитирай
38. анонимен - кофти, но /радерс/
22.02.2010 15:42
"Има два вида изкуство: изкуство за елита и изкуство за тълпата" /Цветан Стоянов/
Съвсем естествено хора, произлизащи от маргинализирани общности с нисък интелект, които понастоящем доминират, ще предпочетат чалгата и съвсем естествено хора от елитарната общност /която в България е малка/ ще предпочетат друго. Надеждата е, че все пак няма да се изцигани цялата нация.
цитирай
39. анонимен - Не на мен тия
22.02.2010 15:51
Мен пък ме кефят бомбите на изпълнителките.текстовете не ги чувам въобще.Само им гледам циците и бельото.Друго не ме интересува.Нека някой мъж излезе и каже,с ръка на сърцето си,че ще му се надупи някоя,ще и види задника и няма да се накефи.Не на мен тия.Мъже сме все пак :)
със здраве
цитирай
40. анонимен - Няма лошо
22.02.2010 16:24
Тъкмо ще популяризира чалгата на запад,току виж и там станала особено модерна.
цитирай
41. анонимен - Когато на готин човек му е тъжно, ...
22.02.2010 16:45
Когато на готин човек му е тъжно, това е блус. Когато на кофти човек му е готино, това е чалга. Какво повече да си говорим. Тъпотия до шия! Волумето на мах и това е.
цитирай
42. анонимен - ЧАЛГАТА НЕ Е САМО МУЗИКА....
22.02.2010 17:04
ТОВА Е ЖИТЕЙСКАТА ФИЛОСОФИЯ НА МНОЗИНСТВОТО ОТ БЪЛГАРИТЕ - ТЕХНИТЕ ИДЕАЛИ :((((( !
цитирай
43. smilodont - Празноглавци
22.02.2010 17:09
Е то такова животно никъде другаде го няма . То даже нее научило кое е българско и кое не , но иначе е право като не щеш да го слушаш недей . Да ама не , с такава интелигенция до тук , до нищото.
анонимен написа:
Че като не ви харесва не го слушайте бе МИЗЕРНИЦИ! Да ви имам убитата ИНТЕЛИГЕНЦЯ разни изпонадрусани идиоти се тресат в хаус-ритми. Който не му отърва да слуша чалга да не я слуша. Бутайте се в мизерните си клубчета и си слушайте мизерната американска помия. Никой не може да ме убеди че Мадона е нещо по различно от Андреа примерно! Просто измеренията на двете са различни. И едната и другата не могат да пеят и залагат основно на визия и шоу. Просто едната е родена на запад а другата в България. Нищо повече.
ФАКТ е че най нашумелите дискотеки в момента са ЧАЛГА - 4asPik, Plazza Dance, Grand de Luxe, Sin City...
Абе какво да ви обяснявам ПРАЗНОГЛАВЦИ!

цитирай
44. анонимен - сега ще ви направя един музикален ...
22.02.2010 18:43
сега ще ви направя един музикален разбор да се успокоите:какво е чалга? това е кръчмарска музика,която слушахме и по т.живково време но в КРЪЧМИТЕ.човек отива на кръчма да хапне да си подпиине и да се държи глупаво.нищо лошо,докато не я наложиха в клубовете,дискотеките,телевизиите.....докато не заляха всичко с тази помия.....ако някои от децата които пишат тука бяха израстнали с музиката на тоника,силвия кацарова,фсб,васил наиденов,бтр,реинбоул,доорс,юрая хиип,фреди меркюри............нямаше да подражават на мутро-чалга "стила"---лети джанти,дрога в чанти,тонове орг.силициеви съединения в циците.....хаиде лека нощ деца.
цитирай
45. acquariuo - Защото най-лесно се разпростра...
22.02.2010 18:56
анонимен написа:
Защото най-лесно се разпространяват простотиите !


Ако няма кой да ги приеме, няма и да се разпространяват. Всичко зависи от обществото.
цитирай
46. awesomepeople - Чалгата...
22.02.2010 18:58
е масова тъпа психоза, която е не само музикален паразит, но вече и социален!
цитирай
47. анонимен - oste 7 cm i ste naebani, mamka vi
22.02.2010 19:07
Huiat e nai golemiat priate na 4algarite, zastoto se namira na 7 cm ot zadnicite im a oste ne gi e ebal.

4algata e vid komunizym, premesen s lajna ot Rakovski 134, opakovano w tursko sinio parcal4e i umito w mineralnite izvori na gr Bankiaaa
цитирай
48. анонимен - Изпростява ли се от чалгата?
22.02.2010 20:22
Нищо и няма на чалгата. И такава слушам, както и опера , хард рок, алтино, класическа, джаз и т.н. Удоволствието е в разнообразието и всяка музика може да достави удоволствие. Проблема е в крайното изпростяване на нация която слуша САМО чалга.
цитирай
49. анонимен - Точно
22.02.2010 22:12
анонимен написа:
Нищо и няма на чалгата. И такава слушам, както и опера , хард рок, алтино, класическа, джаз и т.н. Удоволствието е в разнообразието и всяка музика може да достави удоволствие. Проблема е в крайното изпростяване на нация която слуша САМО чалга.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7697697
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031