Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2010 20:41 - Цената на хероина пада, търсенето на кокаин се увеличава
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 5105 Коментари: 8 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
И 2009 г. не можа да стане годината, в която светът или дори само развитите държави са успели да се справят с широката употреба, разпространение и трафик на наркотици.Дори напротив - зависимостите в някои държави се задълбочиха, а в трафика се появиха нови тенденции. Това сочи докладът на Международното бюро по контрол на наркотиците към ООН, който беше публикуван вчера.

Само в Китай регистрираните като наркомани и следените от здравната и правосъдната система хора са над 1 млн. Все повече хора от държавите в Средна Азия и Пакистан се пристрастяват към хероина, тъй като каналите от Афганистан минават именно оттам. Най-тежко е положението в Таджикистан и Узбекистан.

Русия остава един от най-големите пазари на наркотици в света, а дори САЩ не са отбелязали особени успехи в борбата срещу дрогата. Най-много хероиново зависими на глава на населението пък има в Иран въпреки изключително строгите наказания срещу наркомани и дилъри, които съществуват в ислямската република. Там с тежка зависимост са над 2 млн. човека, а много други употребяват марихуана или други наркотици. 

Единственото относително позитивно развитие е това, че в Афганистан се произвежда по-малко опиум. Причината е, че има повече предлагане отколкото търсене и голяма част от продукцията дори залежава. Това сваля цените на опиума, докато в същото време цените на земеделската продукция се покачват, което пък кара все повече хора да се пренасочват и да се отказват от отглеждането на опиум.

Според доклада приходите от опиум през 2009 г. са били 438 млн. долара - с близо 300 млн. долара по-малко от 2008 г. Броят на хората, занимаващи се с производството, е паднал от 2.4. млн. на 1.6 млн. души. Ситуацията обаче е нож с две остриета, тъй като някои от "фермерите" освобождават полетата си, за да отглеждат канабис, който намира по-лесно пазар. Също така цената на хероина в световен мащаб пада, което пък предизвиква повече зависимост в други части на света.

Марихуана се внася най-много в Европа, а се отглежда най-много в САЩ, сочи още докладът на ООН. Според данните в Щатите се гледа повече канабис, отколкото в целия свят, взет заедно, а според документа почти навсякъде по света - Латинска Америка, по-голяма част от Азия и части от Европа, се сади канабис.

Изключение правят Близкият изток и Западна Европа, макар че в Германия през последната година са засичани все повече инсталации в домашни условия. Албания, България и Сърбия пък са трите държави, които се очертават като основни производители на марихуана в Европа. 

Като цяло употребата на наркотици в Европа изглежда постоянна, тоест няма нито резки скокове или спадове в злоупотребата с даден наркотик. Най-много, както в цял свят, се пуши марихуана, докато употребата на хероин, кокаин и синтетични наркотици е постоянна и умерена и не може да се говори за епидемиологична злоупотреба. В Източна Европа се взимат повече синтетични наркотици, отколкото в Западна, докато кокаинът е по-популярен в Испания, Франция и Великобритания.

Най-новата мода за трафик на кокаин е той да бъде транспортиран до Европа в бутилки вино от Южна Америка. Авторите на доклада посочват, че са били заловени много пратки с бутилки вино, най-голямата на пристанище в Словения, в които има разтворен кокаин, който после подлежи на възстановяване в прахообразна форма. Новост е и използването на балканските коридори за трафик на кокаин. Досега те са били използвани предимно за хероин.

В Източна Европа като цяло се доставя повече кокаин отпреди. Другата новост от миналата година, свързана с тази дрога, е, че е започнала да се употребява и в Близкия изток, където доскоро бяха "модерни" само синтетичните наркотици. Амфетамините и екстазито, произведени в Европа, включително и в България, остават все така търсени в арабските страни, а най-много дрога е прихваната от Саудитска Арабия.

Забелязва се и ръст на някои медикаменти, наричани дрога за изнасилване, сочи още докладът. Такива са "конската упойка" кетамин и гама-бутиролактонът, които блокират централната нервна система, въздействието им е кратко и след приемането им човек става напълно безразличен към заобикалящото го. Много са търсени в Китай и Япония, но и двете вещества не са в забранения списък на ООН.

Според авторите на изследването на този феномен не се обръща достатъчно внимание, както, когато преди време с международно сътрудничество е било намалено драстично разпространението на класическата дрога за изнасилване рохинол.

Основните тенденции

- Американците, британците и ирландците взимат най-много успокоителни, приспивателни и антидепресанти
- Индия изнася най-много забранени лекарства през интернет аптеки
- Иракчаните злоупотребяват с диазепам
- В САЩ се отглежда канабис повече от целия свят, взет заедно, в Европа - най-малко
- Производството на хероин в Афганистан спада
- Най-много хероиново зависими на глава на населението има в Иран
- Каптагонът и амфетамините остават голям проблем за Близкия изток, там нараства и потреблението на кокаин
От Мила Попова


Източник:Дневник.бг
Цената на хероина пада, търсенето на кокаин се увеличава


Тагове:   новини,   цена,


Гласувай:
2



1. анонимен - Лекарства изместиха традиционните наркотици
24.02.2010 21:03
Лекарства с успокояващи, приспивателни или антидепресантни свойства се взимат все по-често и това ги прави вторият най-употребяван наркотик след канабиса в световен мащаб. Това е едно от заключенията в публикувания вчера доклад за 2009 г. на Международното бюро по контрол на наркотиците към ООН. Според него все повече хора посягат към медикаменти, все по-разнообразни стават схемите, по които се снабдяват с тях без рецепта.

Смъртта на певеца Майкъл Джексън миналото лято илюстрира до какво може да доведе злоупотребата с лекарства и насочи общественото внимание към проблема, коментираха вчера авторите на доклада. Те посочват, че Джексън е един от хилядите подобни случаи на година. Този род пристрастяване, най-вече в Европа и Северна Америка, е толкова масово, че превишава употребата на кокаин, хероин и екстази, взети заедно.

Само в САЩ зависимите от успокоителни, приспивателни и антидепресанти са 6.2 млн. души. В Европа проблемът е най-сериозен във Великобритания и Ирландия. От международното бюро отчитат, че по-често злоупотребяват по-възрастните, жените и разведените. Проблем с успокоителните има и в Ирак, където употребата на диазепам се е увеличила драстично.

Една от причините за разрастването на проблема е търговията с лекарства по интернет, се казва в доклада. Онлайн аптеки често се добират до конфискувани партиди или се снабдяват от страни със занижен контрол, след което изпращат медикаментите в страни, където има по-строг контрол над аптечната мрежа. Най-големият износител на успокоителни в последната година се очертава Индия. Пратки от азиатската страна пътуват редовно към Европа, САЩ и Австралия, като в някои от тях биват прихващани и традиционни наркотици като хероин и морфин
цитирай
2. анонимен - чума
25.02.2010 01:19
чума
цитирай
3. анонимен - че откъде си купуват иракчаните ...
25.02.2010 07:18
че откъде си купуват иракчаните диазпам
цитирай
4. анонимен - чума може да е
25.02.2010 07:25
но на мнозина не им понася действителноста
цитирай
5. анонимен - тъжно
25.02.2010 08:38
Много млади хора си отидоха от този свят.
цитирай
6. анонимен - катастрофа
25.02.2010 10:37
това не е нормално
цитирай
7. анонимен - Към опечалените "Гра...
25.02.2010 10:49
Към опечалените

"Грабайте телата!" - някой си изкряска
и трупове мъртви фръкнаха завчаска
кат демони черни над черний рояк,
катурят, струпалят като живи пак!
И турците тръпнат, друг път не видели
ведно да се бият живи и умрели,
и въздуха цепят със демонский вик
цитирай
8. анонимен - М А Т Р И Ц А Т А
25.02.2010 14:34
е като ги има тези данни, най - странното откъде, защо не ги пресекат,бре...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7710222
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930