Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2010 20:07 - Бедността у нас се феминизира
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 2881 Коментари: 8 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Домакинствата, в които глава на семейството е жена, са по-бедни с 25-30% спрямо останалите

Домакинствата, в които глава на семейството е жена, са по-бедни с 25-30% спрямо останалите.

Данните бяха съобщени от КНСБ по повод международния ден на женската солидарност - 8-ми март.

Може да се говори за феминизация на бедността у нас, каза пред журналисти президентът на КНСБ Желязко Христов.

Една трета от домакинствата у нас живеят под прага на бедността.

Жените са по-голямата част от безработните, заплатите им са по-ниски, те са и жертва на трафик на хора, посочи Желязко Христов.

През 2010 г. се навършват 100 години от честването на 8 март като Международен ден на жената, припомни президентът на КНСБ Желязко Христов.

Жените са по-образовани, но шансът има да намерят работа по специалността е по-малък, посочи Желязко Христов.

Високото равнище на безработицата в определени региони и острият недостиг на работни места принуждават много жени да приемат работа при всякакви условия и на всяка цена, което е предпоставка за разширяване на обхвата на сивата икономика.

Деформацията на пазара на труда ще се задълбочи и ще продължава, смятат в синдиката.

Средната работна заплата на жените през 2009 г. е с 15,7% по-ниска от заплащането на мъжете.

С 31,4% е по-ниска заплатата на жените във финансовото посредничество.

В здравеопазването и социалните дейности тяхната заплата е 35,7% по-ниска, а в образованието - с 22%.

В преработващата промишленост разликата между заплащането на мъжете и жените е 29,7%, отново в полза на силния пол, каза Христов.

През последните месеци се доказа, че кризата е засегнала най-вече нископлатените отрасли, а там повечето от заетите са жени, каза Христов.



Източник:вести.бг
Бедността у нас се феминизира



Тагове:   българия,   новини,   бедност,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - по-скоро мизерията тук е тотална
06.03.2010 00:27
моите наблюденя не съвпадат с тая статистика:))))
цитирай
2. анонимен - 441
06.03.2010 04:11
анонимен написа:
моите наблюденя не съвпадат с тая статистика:))))


мизерията навсякъде е тотална
цитирай
3. анонимен - Има още една тъжна подробност!
06.03.2010 07:53
Има още една тъжна подробност! В много семейства жената издържа цялото семейство, включително и мъжа си. Каква е статистиката не знам...
цитирай
4. rpatel - Не знам наблюденията на номер 1 от ...
06.03.2010 10:20
Не знам наблюденията на номер 1 от къде са, но аз съм безработна и всеки месец ходя да се подписвам в бюрото по труда и му гарантирам, че голяма част о хората там са жени. Защото се търсят охранителити и строители, но не и детски учителки, шивачки, фризьорки и други "женски" професии. Не казвам, че като почнеш работа като охрана при някоя мутра ще си супер, но поне няма да си безработен. А и това съм го изпитала на свой гръб. Има шефове, които отказват да наемат на работа млади жени, без значение с какво образование са, просто защото изпитват неистов страх, че тази жена ще забременее. И за това наемат някой мъж, пък ако ще да е наполовина на нейното образование и знания. Кретени всякакви! А за самотните майки, който са принудени да бъдат и баща и майка на децата си да не говорим.
цитирай
5. анонимен - Ако някой може да успее в тази дър...
06.03.2010 10:56
Ако някой може да успее в тази държава това са младите момичета и без образование, само с една къса поличка, циците навън и ги взимат навсякъде и за всичко. Виждал съм потресаващи случай, разни момиченца които не знаят 2 плюс 2 колко прави да са на важни постове, а техните майки - гадни лелки бачкат само, че в държаваната администрация. Един млад мъж в България с висше образование например по трудно си намира работа от един бачкатор, но това никой не го казва. Да не говорим за десетките фолк певици, които взимат по хилядарки всяка вечер, хайде стига глупости. Мъж може да си намери работа ако има шофьорска книжка, ако е бачкатор или ако е някъв престъпник, докато жените в съвременното общество имат големи възможности,че не може да пее нищооо има цици, ще става певица, че не е хубава нищоооо ще става мис, че това, че онова. Ако има мъж и жена и шефа е мъж винаги взима жената!!!А когато си намерят работа почти винаги, в офис например, жените нищо не правят те стоят само за хубост и си джиткат в нета по цял ден! НЕ ВСИЧКИ!!!! Но аз имам преки наблюдения.Или ако е сервитьорка за нея има винаги по големи бакшиши отколкото за колегата и мъж.Така, че г-на от синдиката ЗАВИСИ ОТ ГЛЕДНАТА ТОЧКА! А пък има хиляди жени, на които хич не им се работи и си стоят у тях и си издържат богатите им мъжлета и те се водят безработни, това отчетохте ли го г-наа от синдиката?! Или пак сухи статистики, които нямат връзка с реалността.
цитирай
6. анонимен - още една голяма лъжа
06.03.2010 12:06
Слезте от облаците!Ако си мислите ,че мъжете са глава на семейство,жестоко се лъжете.В днешни дни жените са тези,които носят средства за издръжка.
цитирай
7. анонимен - Спокойно
06.03.2010 18:13
в БГ всичко е с гъза напред :)
цитирай
8. анонимен - Анонимен
17.09.2012 19:40
Докато не бъде открит изкуственият интелект и роботиката бъде развита до ниво "хуманоид" мъжете и жените няма да бъдат равни на ниво труд.
Има професии свързани с интелектуален труд,там би трябвало да има някакво лесно постижимо равенство,има автоматизирани производства-там също.
Въпреки развитието на технологиите все още има достатъчно професии,които са работени главно от мъже.И жени се справят,но истинска рядкост са "мъжките" жени,които не се плашат от тези професии.
Страх ме е да се запознавам с още жени - докато те видят и вадят елките :D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7713822
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930