Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2010 14:04 - Гений живее в мизерия и отказва награда от 1 млн. долара
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 11771 Коментари: 20 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вие сте най-умният човек на света. Разрешили сте една от най-непонятните задачи в математиката. Дали ще 1) приемете награда от един милион долара, или 2) ще се откажете от парите и ще се барикадирате в личното жилище и ще откажете да отваряте врата за посетители? Отговорът, ако сте усамотилият се руски гений Григори Перелман, е 2), пише британският в. "Гардиън".

Миналата седмица математическият институт "Клей" в Кембридж уважи учения за това, че намери отговор на една от най-трудните задачи в топологията - т. нар. Хипотеза на Поанкаре за структурата на триизмерните форми. Теоремата бе едно от общо седем предизвикателства на "Клей", за намирането на отговор на които от години е обявен приз от по 1 млн. щатски долара. Решението на Перелман бе публикувано още през 2002 г., но самото му потвърждаване от други математици е отнело години, откъдето идва и забавянето.

Сега обаче руският гений, в повторение на отказа си от 2006 г. да приеме медала "Фийлдс" - еквивалент в математиката на Нобелова награда, не иска парите, независимо че е безработен и живее в едно жилище с майка си и сестра си. (Перелман има и собствена боксониера, която по думите на съседите му е завладяна от хлебарки, но рядко я използва.)

43-годишният доктор на науките също така отказва да говори с представителите на медиите, които постоянно ги причакват пред дома му. Единственият журналист, докопал се до номера на мобилни му телефон, бил пропъден с думите "Безпокоите ме, сега бера гъби".

Когато го потърсили в апартамента му, пък отговорил през затворената врата, че си има всичко от което се нужда и помолил да го оставят на мира, пише "Дейли мейл".

Малцината му съседи, които са го виждали, описват Перелман като мърляв и самовглъбен ексцентрик. Той винаги носи едно и също палто и панталони, никога не си подстригва брадата и не си реже ноктите. Когато ходи, вместо да се оглежда наоколо, се взира в земята пред себе си, описват го руските медии.

"Той има доста странни морални възгледи и се впряга силно от малки нередности", описва го директорът на петербургския математически институт "Стеклов" Сергей Кисляков. По неговите думи геният работил там, но преди четири години напуснал света на науката с погнуса. Решението му да откаже наградата "Фийлдс" пък било продиктувано от това, че смятал колегите си математици за недостойни да я връчват.

Сега Перелман не поддържа каквито е да е било контакти с научната общност и по думите на Кисляков искал да си намери обикновена, несвързана с нея, работа. Интересът към него обаче е налице и във финансов аспект. В отворено писмо на сайта си благотворителният фонд за помощ на деца "Тьопли дом" вече го подкани да приеме парите от наградата и да ги дари за благотворителност, предава Би Би Си. Подобен призив бе отправен и от руската комунистическа партия, предават информационните агенции.


източник:дневник.бг
Гений живее в мизерия и отказва награда от 1 млн. долара



Гласувай:
14



1. jivi93 - Истински гений
25.03.2010 14:44
който не робува на света. "За мен най-голямата награда е това, че моето решение е вярно" - това били неговите думи още през 2006 году, когато три независими групи учени потвърдили правилността на неговото доказателство. За всички останали той е странен, но сигурно е щастлив по своему.
цитирай
2. анонимен - Да
25.03.2010 14:46
jivi93 написа:
който не робува на света. "За мен най-голямата награда е това, че моето решение е вярно" - това били неговите думи още през 2006 году, когато три независими групи учени потвърдили правилността на неговото доказателство. За всички останали той е странен, но сигурно е щастлив по своему.



Той живее в свят в който парите са НИЩО
цитирай
3. анонимен - Добра новина за евреите и за хората
25.03.2010 16:58
Браво на този евреин- показва, че не всички те са обладани от властта на Мамона. Все още има надежда за този свят :)
цитирай
4. анонимен - Дай парите!
25.03.2010 17:46
Има си хас комунистическата партия дане поиска парите хехе е гати изродите
цитирай
5. анонимен - гений?
25.03.2010 19:47
"гений решава незнамсикво и отказва един милион долара награда" - значи не е гений, а обикновен малоумник. като е "над тия неща", нека даде парите за благотворителност. много добро може да бъде направено с толкова пари. тъпак.
цитирай
6. анонимен - заблудена овчица
25.03.2010 19:59
анонимен написа:
"гений решава незнамсикво и отказва един милион долара награда" - значи не е гений, а обикновен малоумник. като е "над тия неща", нека даде парите за благотворителност. много добро може да бъде направено с толкова пари. тъпак.


абсолютно си прав/а .... примерно бащата на някой нуждаещ се да има парички за ротативки? От парите за благотворителност ако 50% стигат там, където са тръгнали - добре е
цитирай
7. анонимен - Може и да е прав..
25.03.2010 20:55
повече от 3 пъти на ден, не може да ядеме...
цитирай
8. анонимен - уй
25.03.2010 21:24
КОМУНЯГИТЕ ИСКАТ ДА МУАТ ПАРЖОЛЕ
цитирай
9. анонимен - E eee, evrein pari da ne iska ne bqh ...
26.03.2010 05:38
E eee , evrein pari da ne iska ne bqh chuval.Lelele tejko mu ako go razberat bratqta mu otvad okeana......
цитирай
10. анонимен - Гений, без въпросителна
26.03.2010 06:43
Не бил в час ли? Не е в твоя час. А в своя си. Не че всички гении са такива, но често са откъснати от света, не са в нашия час, наистина. А подканата да ги даде за благотворителност, отправена му от толкова много хора ( които явно са в час), само илюстрира, че обикновения човек не може да разбере гения. Но давате ли си сметка, че със или без награда, геният оставя своя труд на човечеството. Значи и на всички нас.
цитирай
11. анонимен - Da
26.03.2010 10:06
Колкото по-гений толкова по-луд. В крайна сметка, важното е да е щастлив човека, и да е жив и здрав.
цитирай
12. pulsar - Сега се сещам за...
26.03.2010 10:55
бай ви Тошко, който едно време можеше по този повод да каже едно простичко:
- Спосое большибо ! :-)))

Този човек явно иска просто да го оставят намира... Той и без това вече е дал каквото има на света.
цитирай
13. анонимен - Учен
26.03.2010 11:26
Продавам снимки на НЛО, локализирано от мен в небето над ндк
15 лева парчето.
Не останаха!!!
цитирай
14. danailpetrov - тя и
26.03.2010 11:29
ренета инджова отказа интервю на времето с думите- си от балкона в стефан караджа- сега пера- похвала
цитирай
15. therainss - ами аз не бих отказал парите...
26.03.2010 11:42
...но всеки решава сам за себе си.
цитирай
16. анонимен - Не е малоумник, кой знае какви ин...
26.03.2010 12:29
Не е малоумник, кой знае какви интереси и какви хора се хранят от подобни благотворителни организации в повечето случаи. Хиляди загладени и самовлюбени тъпаци се хранят от парите, които уж трябва да стигнат до други хора всичките. Човекът явно не иска да участва в света, протестира против цялостното му устройство и кои се вие, анонимни и вероятно бездарни драскачи, за да го наричате малоумник? Нима смятата, че подобно решение, каквото той е дал, може да направи някой друг по света...тук не говорим за футбол и за гениален гол, а за висша математика.
цитирай
17. pomiqrat - повече от 3 пъти на ден, не може да ...
26.03.2010 13:17
анонимен написа:
повече от 3 пъти на ден, не може да ядеме...


Може, може. Аз ям поне по 5 пъти
цитирай
18. razkazvachka - TANSTAAFL
26.03.2010 13:31
сиреч - безплатен обяд няма -
а като толкова искат да му дадат пари, за да ги дари - що тормозят човека, а не ги дарят направо!

когато си навлязъл в другите вселени, но още можеш да ходиш, да говориш, да се храниш сам - съвсем естествено е, да искаш да остане така, вместо да ти насочат мозъка към себе си и да прекараш остатъка от вечността в стол на търкалета с говорна машина и сонда за хранене...
цитирай
19. godlieb - Перельмана просят отдать миллион на социальные нужды
26.03.2010 13:33
Перельмана просят отдать миллион на социальные нужды

Григорий Перельман. Фото с сайта Newsru.com Петербургский благотворительный фонд помощи детям "Теплый дом" обратился к математику Григорию Перельману с просьбой передать миллион долларов, присужденный ему Институтом Клэя, на решение социальных проблем, передает Интерфакс. В открытом письме, опубликованном на официальном сайте фонда, говорится, что отказ ученого от получения Филдсовской премии в 2006 году "для многих стал примером этической позиции, другими же был воспринят с непониманием".

"В эти дни стало известно о номинировании Вас на Премию тысячелетия института Клэя. Мы просим Вас принять Премию тысячелетия, и предлагаем передать ее денежный эквивалент на благотворительные цели российским организациям", - пишут авторы письма.

Между тем сам Перельман еще не решил, примет ли он присужденную ему премию. "Я еще не принял никакого решения", - сказал Перельман Life News. "Если что-то решу, первым об этом узнает институт Клэя, который и учредил премию. Но пока ничего не решено", - добавил математик.

На минувшей неделе Математический институт имени Клэя (Clay Mathematics Institute) объявил о присуждении Григорию Перельману премии в размере одного миллиона долларов США за доказательство гипотезы Пуанкаре. Это первое в истории присуждение премии за решение одной из Проблем тысячелетия.

Гипотеза Пуанкаре, сформулированная в 1904 году, относится к важнейшим проблемам топологии. Она утверждает, что "все трехмерные поверхности в четырехмерном пространстве, гомотопически эквивалентные сфере, гомеоморфны ей". Для того, чтобы как-то пояснить суть этой проблемы неискушенным читателям, обычно говорят, что речь идет о "расправлении" трехмерной поверхности, удовлетворяющей некоторым условиям (например, каждая петля внутри него должна быть стягиваема), в сферу.

Гипотеза Пуанкаре входила в список семи нерешенных математических Задач тысячелетия (Millennium Prize Problems). За решение каждой из этих проблем Институтом Клэя предложен приз в миллион долларов. Анонсируя приз, Институт Клэя проводил параллель со списком проблем Гильберта, представленным в 1900 году и оказавшим существенное влияние на математиков XX века. Из 23 проблем Гильберта большинство уже решены, и только одна - гипотеза Римана - вошла в список Проблем тысячелетия.

Григория Перельмана называют величайшим математиком современности, но прославился он также и необыкновенными чудачествами. Ведя весьма скромный и затворнический образ жизни, Перельман избегает общения с прессой. Он отказался принять в 2006 году из рук короля Испании высшую математическую награду - медаль Филдса (Fields Medal) и солидный денежный приз. Согласится ли теперь Перельман получить Премию тысячелетия от Института Клэя, пока неизвестно.
версия для печати
23.03.2010 17:22
www.grani.ru
цитирай
20. mglishev - :)
01.04.2010 03:37
Какъв прекрасен човек!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7715257
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930