Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2010 08:45 - "Ал Кайда" замесена в московските атентати?
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 2166 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Група чеченски екстремисти пое отговорност за нападенията

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че бойци, действащи по афганистанско-пакистанската граница, може би са помогнали в организирането на самоубийствените атентати в московското метро, в които загинаха 38 души, предаде Ройтерс.

На въпрос дали има чужда намеса в бомбените нападения, Лавров отвърна: "Не изключвам такава възможност. Всички знаем, че по афганистанско-пакистанската граница, в т. нар. ничия земя, са се окопали нелегални терористи.

Знаем, че мнозина там активно кроят атентати, не само в Афганистан, но и в други страни. Понякога следите водят към Кавказ", добави външният министър, без да назовава "Ал Кайда".

Двете атентаторки самоубийци вероятно са имали връзка със Северен Кавказ - център на ислямисткия бунт срещу Москва, каза вчера Александър Бортников, ръководител на Федералната служба за сигурност (ФСС).

Руски представители смятат, че бунтовниците в Северен Кавказ - Чечения, Ингушетия и Дагестан, имат връзки с "Ал Кайда", напомня Ройтерс. 
 

Група чеченски екстремисти са поели отговорност за атентатите в московското метро, съобщава Си Ен Ен.

Информацията се е появила на един от сайтовете на чеченските радикални групировки. Не се уточнява коя точно е поела отговорност да двойния терористичен акт в руската столица.

Съветът за сигурност на ООН осъди остро терористичните нападения в московското метро като престъпление, за което няма оправдание, предаде Асошиейтед прес.

Най-влиятелният орган на ООН излезе с изявление няколко часа след двойния самоубийствен атентат. В текста него Съветът нарече тероризма една от основните заплахи срещу международния мир и сигурност.

Съветът за сигурност изрази решимост да се бори срещу всички форми на тероризъм и подчерта, че всяко терористично нападение е престъпление, което не може да бъде оправдано, независимо от мотивите, времето, мястото или извършителите.

По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също решително осъди бомбените атентати и изрази увереност, че руските власти ще изправят пред съда извършителите на това ужасно терористично нападение, съобщи говорителят на ООН Мартин Несирски.

Властите в Чехия засилиха мерките за сигурност в пражкото метро заради атентатите в Москва и във връзка с предстоящото посещение на президентите на САЩ и Русия - Барак Обама и Дмитрий Медведев, в Прага на 8 април, съобщи Асошиейтед прес.

Двеста души от специалните части към чешкото вътрешно министерство са подсилили редовните патрули на транспортната полиция в Прага.

Едновременно с това в метрото са започнали изпитания на нова система за откриване на експлозиви.

В най-големия град в САЩ, Ню Йорк, също се забелязва сериозно увеличение на полицейските патрули, при това много от тях са придружени от специално обучени кучета, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според съобщение на говорител на нюйоркската полиция извънредните мерки са били предприети заради терористичните актове в Москва.

Увеличен е броят на полицейските автомобили по улиците на Ню Йорк. Подсилена е охраната на улиците покрай станциите на метрото, централната автогара, железопътните гари, тунелите и мостовете, които свързват Манхатън с останалите райони на града. Специално внимание се отделя на метрото.

Допълнителни мерки за сигурност са били предприети и в други градове в САЩ. 

В коментарите на руската пресата преобладават оценките, че на илюзията за сигурност в страната е бил сложен край.

Реалността сложи край на илюзиите за сигурност. През последните няколко години властите и обществените медии накараха руснаците да мислят, че тероризмът е затворен в границите на Северен Кавказ и не представлява опасност за обикновените хора, пише икономическият всекидневник "Ведомости".

"Две експлозии през половин час… И то къде? В центъра на Москва, в сърцето на страната. До леговището на службите за сигурност", пише в. "Твой ден".

Нападенията "несъмнено ще имат отрезвяващ ефект", коментира всекидневникът "Время новостей", и прогнозира "завръщане на терора в Москва след няколко години затишие".

Случилото се, според вестника, доказва, че властите не са постигнали особен напредък в решаването на проблема със сепаратизма в Северен Кавказ.

"Какво още може да се направи? Законът стана много строг спрямо хората, обвинени в тероризъм. Променена бе структурата на органите, които носят отговорност за сигурността, увеличена бе числеността на техните служители, създаден бе и Национален комитет за борба с тероризма… И всичко това не е достатъчно, за да се гарантира, че терористите няма да се върнат в Москва", пише "Время новостей".

"Врагът е пред Москва", пише в заглавие на първата си страница вестник "Известия".

"Те удариха пак. Подло. В сутрешния час пик. И това отново доказа, че в борбата с тероризма не може да има прекъсвания. А всеки опит за самоуспокоение се заплаща с нови беди", пише в. "Красная звезда".

Вчерашните атентати убиха и надеждите за мир в Северен Кавказ, изтъква в."Московски новости".

Докато президентът раздаваше заповеди на силовите структури и на московските власти, политиците се опитват да извлекат полза от станалото и да търсят врагове сред съперниците си и в пресата, пише "Независимая газета".

Според вестника председателката на патриотичния клуб на управляващата партия "Единна Русия", Ирина Яровая, организаторите на терористичните актове са се възползвали от конфликтите в политическото пространство.

Яровая настояла да се пресекат всякакви опити да се дестабилизира политическата обстановка в страната.

Лидерът на комунистите Генадий Зюганов също се опита да използва терористичните актове, за да прокара основните си партийни тезиси. Той поиска "най-сетне да се приемат конкретни мерки за подобряване на социално-икономическия живот в републиките в Северен Кавказ", пише "Независимая газета".

"Осколките на гнева" се разлетяха на всички страни - не само срещу убийците, а и против властите, които не могат да гарантират сигурността на хората, подчертава в коментар в. "Росийская газета".




източник:вести.бг
"Ал Кайда" замесена в московските атентати?



Тагове:   новини,   москва,   атентати,   Кайда,


Гласувай:
5



1. анонимен - Бог да прости невинните жертви и да ...
30.03.2010 15:43
Бог да прости невинните жертви и да даде живот на тези от тях,които са между живота и смъртта.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7697954
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031