Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2010 02:41 - Планета от градски тип
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 2731 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Въпреки някои реклами и популярните курсове по йога бъдещето не обещава връщане към корените на природата. Напротив, в следващите няколко десетилетия все повече хора ще изоставят селата и природата, за да живеят и работят във все по-замърсени и претъпкани градове.

До средата на века градското население на Земята ще се увеличи повече от два пъти, сочи изследване на ООН, публикувано по-рано този месец. Това развитие ще доведе до сериозни проблеми за някои държави, чиито правителства не са достатъчно стабилни и икономически устойчиви, за да се справят с предизвикателствата на бързата урбанизация, коментират авторите на доклада. От сегашните 2.5 млрд. души, живеещи в полиси, през 2050 г. гражданите ще бъдат 5.3 млрд. 

Най-много хора, живеещи в градове, ще има в Азия, където ще са и повечето мегаполиси. Най-големият град в света както и сега ще остане Токио. Сегашната картина на градовете първенци обаче ще претърпи сериозни промени. За мегаполис се приема град с над десет милиона.

Според изследването нито сега, нито през 2025 г. в Европа няма да има такъв град, освен ако дотогава Турция не е станала част от ЕС, тъй като Истанбул ще продължи да бъде в класацията на най-големите градове. Москва също ще запази позиции.

Новите гиганти ще бъдат най-вече предимно в Азия - с над 10-милионно население след 15 години ще бъдат Джакарта, пакистанският Лахор и китайските Гуанчжоу, Шънчжън и Ченнай (бившият Хонконг). Двата африкански мегаполиса пък ще са Киншаса в Конго и Лагос в Нигерия. Като цяло в градове в Азия ще живеят 3.3 млрд. човека. До голяма степен причината е, че от 140 новопоявили се големи града след 1990 г. 111 са били в Азия.

Авторите на доклада посочват, че обратно на общоприетото схващане разширяването на градовете в световен мащаб вече се случва не заради наплива на хора от селата, а заради увеличената раждаемост, макар, разбира се, да има изключения. Анголската столица Луанда например стана толкова голяма заради притока от 2 млн. бежанци по време на войната между 1992-1994 г.

В Китай също политиката на едно дете в семейство спря разюздания прираст на населението и разширяването на градовете се дължи предимно на миграция. В същото време населението на Техеран се увеличава заради раждаемостта. По същата причина европейските градове не се разширяват значително, тъй като въпреки миграцията прирастът на населението в тях обикновено е нисък или дори отрицателен.

Според доклада на ООН основните причини за преселението към градовете са икономическите политики и добрата инфраструктура. До голяма степен и това важи най-вече за Китай, където създаването на икономически зони също е предпоставка за голяма миграция на населението.

Европейските градове като цяло са достигнали ниво на насищане (сатурация) и дори да растат, това ще се случва с все по-пренебрежими проценти. Освен на ниския прираст това се дължи и на политиката на повечето държави икономическите дейности да се децентрализират.

По този начин в европейските държави има повече от един или два центъра в комбинация с множество средноголеми градове. В развиващите се държави, обратно, обикновено има един център - най-често столицата, в който понякога живее половината от населението. В някои европейски страни големите градове дори започват да се опразват.

Такъв процес ще се наблюдава все повече в Германия, Италия, Португалия и Великобритания с изключение на Лондон, който продължава да расте. Американските градове също са достигнали предела си, макар в последните години да са отбелязали ръст, а американците да са по-мобилни и мексиканците да продължават да прииждат в градовете.

Новите градове в Африка пък не обещават нищо хубаво. Мегаполисите на бъдещето ще представляват предимно бидонвили, в които хората ще живеят в изключително лоши условия. Бидонвилите не са просто бедняшки квартали, те са места, където липсва един или повече от някои основни градоустройствени елементи - достъп до питейна вода, канализация, достатъчно място за живот (не повече от трима души в стая), издържливост на имота и сигурност.

В момента в Ангола, Конго, Чад и Судан повече от 90 на сто от градското население живее в ужасяващи гета. В Азия най-лошо е положението в Лаос, Пакистан и Бангладеш, където бидонвили обитават 70 на сто от хората в градовете. Прогнозите на ООН са броят на живеещите в гетата да расте.

Дака - най-бързо растящото гето

Столицата на Бангладеш е най-бързо растящият град в света. Само в следващите 12 години Дака ще погълне още 8 млн. души - процес, отнел на Ню Йорк 150 години. Прогнозите на ООН са от сегашните 13.5 млн. жители през 2025г. градът да има население от 22.5 млн. и да е четвъртият най-многолюден град на планетата. Проблемът с Дака обаче е, че той ще бъде и най-голямото гето в света, тъй като в момента там в ламаринени бараки без течаща вода живеят около 70 на сто от хората. Много анализатори се опасяват, че властите не са подготвени за подобна агломерация и лошата икономическа политика и засилващото се социално неравенство могат да доведат до опасно напрежение.


Отпадъците - основен поминък

Рециклирането на отпадъци се превърща в основен поминък за някои гета. Според проучването 2 процента от населението на Азия и територииите в Тихия океан се прехранват предимно от бизнес с боклука. В някой градове около бунищата се образуват компактни групи от живеещи. Повечето от тези хора са недохранени и страдат от много болести, включително от отравяния с метали, тъй като често рециклират индустриален боклук. Най-тежко е положението в гетото Дарави в Мумбай, в което живеят 700 хил. човека и което се намира до едно от най-големите бунища в мегаполиса. Макар че за Дарави може да се говори за икономически модел и относителна устойчивост, цената е човешко здраве и екологични последствия.



източник:дневник.бг
Планета от градски тип


Тагове:   новини,   планета,


Гласувай:
2



1. artanis - Ченнай
31.03.2010 11:37
Искаш да кажеш бившия Мадрас?
цитирай
2. анонимен - Шангхай
31.03.2010 17:22
А защо не споменавате нищо за Шангхай, който е най-големия Китайски град и се очаква да стане световен икономически център през 2020?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7698081
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031