Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2010 20:27 - Прокуратурата разследва Доган за пране на пари, засега като неизвестен извършител
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 2426 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Прокуратурата е образувала дело за пране на пари за комисионната на лидера на ДПС Ахмед Доган от 1.5 млн. лв., взета по четири проекта на кабинета "Станишев" - хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа".

Това съобщи dariknews.bg, a информацията беше потвърдена от източници на "Дневник" в държавното обвинение.

От прокуратурата отказаха да съобщят повече подробности по разследването. Заради имунитета на Доган то официално се води срещу неизвестен извършител.

Доган е сключил договор за консултантски услуги с Института по минно дело, който е част от "Минстрой холдинг", през януари 2008 г. Възоснова на документа лидерът на ДПС става мениджър на проучванията за "Цанков камък" и останалите три хидроенергийни обекта. Според първоначалния договор Доган е трябвало да получи 1.95 млн. лв. След това той е възложил работата по проучванията на четирима специалисти от "Минстрой холдинг".

От ДПС отказаха коментар.


Прокуратурата разследва Доган за пране на пари, засега като неизвестен извършител


Тагове:   неизвестен,   Доган,


Гласувай:
3



1. wallstreet - Разследват Доган за пране на пари
14.04.2010 20:31
Прокуратурата е образувала дело за пране на пари срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, съобщи DarikNews, цитирайки източник, близък до разследването.

Делото е във връзка с получената от Доган сума от 1,5 млн. лв. по силата на договор за консултантски услуги по четири мегапроекта на кабинета "Станишев" - хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа".

Изплащането на парите е уредено с договор от януари 2008 г. между Ахмед Демир Доган и Института по минно дело чрез "Минстрой холдинг", представляван от Николай Вълканов.

По силата на този документ лидерът на ДПС става "мениджър на проучванията" за "Цанков камък" и останалите три хидроенергийни обекта.

Заради имунитета на Доган то официално се води срещу неизвестен извършител, пояснява "Дневник".

По-рано днес говорителката на главния прокурор Стелиана Кожухарова съобщи, че общо девет досъдебни производства и проверки се водят в прокуратурата по различни енергийни проекти.

По думите й досъдебните производства са пет, а проверките - четири.

Една от тях е прекратена, тъй като не е установено нарушение. Тя касае изразходване на 300 млн. лева за закупуване на акции в АЕЦ "Белене".

Парите били одобрени с постановление на Министерския съвет от 27 октомври 2008 г.

Две от образуваните досъдебни производства касаят АЕЦ "Белене", едно е за "Цанков камък", едно - за НЕК. Върви проверка и в ТЕЦ "Марица - Изток - 2".

Кожухарова не посочи дали разследването е свързано с лидера на ДПС.

Засега от прокуратурата не уточняват срещу колко лица се водят проверките и досъдебните производства.

Те са основно за пране на пари, неизгодни сделки и длъжностно престъпление.

Междувеременно заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова съобщи, че държавата ще се опита

да обедини всички държавни електроенергийни компании в една структура,

в която водеща ще бъде Националната електрическа компания (НЕК). Христова посочи, че идеята за обединението на електроенергийните компании цели да се постигне стабилитет по отношение на активите на дружествата, а НЕК да стане водещ търговец на електроeнeргия.

В отговор на въпрос дали компаниите ще бъдат обединени след средата на годината, когато се очаква да бъде разформирован БЕХ, Христова заяви, че всичко по отношение на новото обединение на компании ще бъде решено преди разформироването на холдинга.

Активите на всички държавни енергийни компании са на по-малка стойност от стойността, на която се изчислява АЕЦ "Белене", каза още тя.

Тя коментира, че идеята при създаването на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е била активите, които се генерират в него, да могат да обезпечат строежа на АЕЦ "Белене", но това вече не е осъществимо.

До момента БЕХ само по документи е поемал задължения към големите енергийни проекти като "Набуко", "Южен поток", "АЕЦ Белене", а финансови плащания по тях не е имало, посочи още Христова.
цитирай
2. анонимен - акули
15.04.2010 10:34
точно това е коментара , за тия малки заплати и ниски пенсии да се установи кой хора са им ги лапали и не разни смешници лапачи да обявяват че тока водата трябва да поскьпват защото се инвестирало
цитирай
3. анонимен - МЕТНЕТЕ ИМ КОЖИТЕ НА ПЛЕТА
15.04.2010 11:52
МЕТНЕТЕ ИМ КОЖИТЕ НА ПЛЕТА
цитирай
4. анонимен - ТЕЗИ ЧОВЕКОЯДЦИ В ЗАТВОРА
15.04.2010 12:00
ТЕЗИ ЧОВЕКОЯДЦИ В ЗАТВОРА
цитирай
5. анонимен - лъжа е :-)
15.04.2010 12:56
Не се води разследване срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, каза главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Коментарът му е по повод публикации, че прокуратурата разследва консултантските договори на Доган от четири енергийни проекта на обща стойност 1,5 милиона лева.

„Някой си е измислил нещо и аз сега трябва да го обяснявам“, каза Велчев и не пожела да коментира дали прокурорските проверки в енергетиката са срещу кръгове, близки до ДПС.


Вътрешният министър Цветан Цветанов, който също дойде на заседанието на ВСС, каза, че днешната операция „Недосегаемите“ е за противодействие на източването на средства от бюджета, предимно свързани с фирми от енергетиката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7715187
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930