Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2010 14:21 - Отмяната на тоталната забрана срещу пушенето беше отложена
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 4616 Коментари: 13 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Депутатите отложиха дебатите по промените в Закона за здравето, които предвиждат либерализиране на режима за пушене. Според поправките трябва да отпадне пълната забрана за пушене на обществени места, която влиза в сила от 1 юни.

Първото четене на промените ще продължи идната сряда. Идеята за либерализирането на режима на тютюнопушене е на депутати от ГЕРБ.

Дискусията днес противопостави пушачите и непушачите сред депутатите и прерасна в дебат за толерантността на българина към останалите. Обсъждането в залата беше съпроводено и от протест на десетина граждани непушачи, които за пореден опитаха да изразят недоволството си от готвените промени в закона.
Емил Димитров от ГЕРБ изтъкна, че с отмяната на пълна забрана за пушене се цели да не се засегне туризма, който по думите му е един от водещите сектори в страната. Друг мотив на вносителите е да не пострада тютюнопроизводството.

Срещу отмяната на забраната се обяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, който се представи като "фундаменталист-непушач". Според него въпросът е по-скоро толерантен ли е българинът и може ли да каже "аз не мога да причинявам вреда на чуждото здраве". Ако си истински европеец, не можеш да заставаш в положението на човек, който вреди на здравето на останалите, добави лидерът на ДСБ.Той призна, че не влиза в стаята на групата, "защото пушат".

Колегата му от групата Асен Агов призна, че е цивилизовано всеки да се съобразява с другия и обеща да зачита интересите на тези, които не желаят да се пуши в стаята на ПГ на Синята коалиция. Но, когато една държава попечителства над мен, без да ми осигурява всички други услуги, заради които плащам данъци и акцизи, не може да ми каже какво да правя с личния си живот, категоричен беше депутатът.

Емил Димитров не се съгласи с твърдението за нетолерантността на българите. Той обясни, че в промените изрично е предвидено да бъде обозначено къде се пуши и така всеки може да преценява дали да влезе в определено заведение или не. Костов обаче настоя Димитров да декларира конфликт на интереси по този закон, тъй като според публикации в медиите депутатът от ГЕРБ бил пряко свързан с фирма за търговия на цигари и е бил председател на асоциацията на търговците на тютюн. Димитров обясни, че преди да влезе в парламента, е напуснал всички фирми и организации и това е отразено коректно в декларацията му за конфликт на интереси.

Конфликт на интереси на шега декларира Лютви Местан от ДПС, тъй като е син на тютюнопроизводители, както и много от колегите му от групата. От името на ДПС той призова депутатите да отхвърлят законопроекта, защото трябва да се приеме за аксиома принципът "моите права свършват там, където започват правата на другия". "Не пуша от седем години и съм един от най-толерантните непушачи в групата. От днес отказвам да бъда толерантен към моите колеги-пушачи", заяви Местан.

Андрей Пантев от БСП заключи, че дискусията е станала по-гореща от обсъждането за приемането на България в НАТО. 

Проектопромяната в Закона за здравето предвижда за заведения до 100 кв.м собственикът сам да определя дали да се пуши или не. При помещения над 100 кв.м собственикът ще трябва да обособи отделни зони за пушачи, които да са добре изолирани. Пълната забрана за пушене във всички други обществени места се запазва.

Представителите на сдружение "България без дим" бяха изведени от залата по настояване на зам.-председателя на НС Лъчезар Иванов, след като се изправиха на крака с лепенки със знак "Забранено пушенето". Ще отстояваме правата си до последно и ще протестираме до последно, категорична бе Марияна Тодорова от сдружението. Според нея ресторантьори, хотелиери и туроператори са категорични, че повече губят от разрешението за тютюнопушене на обществени места, отколкото печелят. "Ние ще продължим да протестираме, дори ако тази поправка влезе в закона. Непушачите проявиха изключително голямо търпение и бяха доста дълго време в неизгодната позиция, този път ние ще протестираме до последно", заяви Тодорова.

източник:дневник.бг
Отмяната на тоталната забрана срещу пушенето беше отложена


Тагове:   новини,   отмяна,   отложена,


Гласувай:
6



1. анонимен - ей, никога няма да се оправим
16.04.2010 15:21
ей, никога няма да се оправим
цитирай
2. анонимен - ей, никога няма да се оправим ...
16.04.2010 15:40
анонимен написа:
ей, никога няма да се оправим



е кво,много добре,че не са гласували отмяната на забраната
цитирай
3. анонимен - Дано не я отменят тази забрана, в...
16.04.2010 17:03
Дано не я отменят тази забрана, въпреки че не ми се вярва.Герберитне са продажници до един и тези глупости с туристическагта индустрия не ми минават
цитирай
4. анонимен - Докато не забранят пушенето на о...
16.04.2010 20:37
Докато не забранят пушенето на обществени места в BG ще си останем примитивна варварска държава!!! Да тормозиш цяла нация заради простотията на едно малцинство. Виждали ли сте колко майки и баби пушат пред децата дори на детските площадки. Пълен абсурд, пълна простащина! Ако не въведат забраната,просто сме одписани.
цитирай
5. анонимен - защо
16.04.2010 21:45
Защо ,не! е винаги по-силно от да. Какво значи варвари сте, защото пушите. Поредната простотия. Така се приказва ,но заведенията за непушачи ще са празни и от това се страхуват " не на пушенето". Излизат 200 души и... много сме.Защо трябва да ми вменявата някаква вина ,затова че пуша? Ами, вашата кола сигурно ,n годишна произвежда повече отровен дим, нали?Защо не се погледне храната ,която ядат децата ви! Защо не се види какво пият! Колко захар консумират и тогава ,да ни е наред всичко ,ще забраним и цигарите.Винаги сме от краката ,за главата! Затова нищо не ни е наред!
В Турция забраниха, но много преди това се оправиха със законите за храните.
цитирай
6. анонимен - normalen
16.04.2010 22:52
гербари педераси, кой ви плати да вартите гъза, щяло да повлияе на туризма, глупости, мислите само как да се нагушите, примати
цитирай
7. анонимен - хммм
17.04.2010 00:25
Странно-забрана на пушенето, а легализиране на леките наркотици...И това ако не е пълен абсурд!
цитирай
8. анонимен - какви са тези
17.04.2010 00:25
забрани защо да не се пуши на обществени места на които му пречи да не ходи там
цитирай
9. анонимен - Пушач и толерантност? Нема такова животно!
17.04.2010 09:28
В Абсурдария - нищо ново! Всички цивилизовани страни са приели закон за забрана на пушенето на обществени места, само ние- не! И колко са загрижени милите ни законодатели, не за себе си, а за туристите, които щели да се откажат от дестинацията България, ако забраним тютюнопушенето! Точно обратното! Те и сега гледат с отвращение задимените зали в нашите ресторанти и клубове. И ни се чудят на акъла. Както и друг път, най-интелигентно изказване направи Лютви Местан от ДПС, който заяви : "От днес отказвам да бъда толерантен към моите колеги-пушачи"!
цитирай
10. анонимен - непушач
17.04.2010 11:29
знаете ли че:
Във Великобритания личния лекар получава бонус, ако накара пациет да откаже цигарите.
цитирай
11. анонимен - Винаги решението на един проблем има и добра и лоша страна но..
17.04.2010 14:42
Много хора не ходят на завединия именно заради неприятните миризми от цигарите.Така че ще се компенсира от тях онези които няма да ходят след като се забрани да се пуши.
цитирай
12. анонимен - Какво стана?
21.04.2010 19:38
Днес е "идната сряда". Гласуваха ли закона за либерализиране?
цитирай
13. анонимен - До "защо"
21.04.2010 19:41
Този тип мислене от типа Виждам че друго са срали, ще се насера и аз е причина за всички тия проблеми които споменаваш. Аз лично внимавам много какво ям. И искам също да дишам чист въздух. Ти ако искаш яж отрова за мишки понеже други неща не са ти наред и пукни още утре!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7711655
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930