Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2010 21:04 - Атака на израелски командоси завърши със световна криза
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 12220 Коментари: 39 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Една от най-острите международни кризи в последните години в Близкия изток избухна в понеделник заради смъртта на поне 15 турски граждани и раняването на над 60 души в операция на израелски командоси. Тежкият инцидент стана в международни води с флотилия от 6 кораба с хуманитарна мисия, опитваща се въпреки предупрежденията на Тел Авив да пробие израелската блокада на ивицата Газа.

На борда на три товарни и три пътнически кораба имаше представители на поне дузина държави, сред които се оказаха и двама журналисти от българския тв канал Би Ти Ви.

Репортерът Светослав Иванов и операторът Валентин Василев са добре, пристигнали са под ескорт в израелското пристанище Ашдод, където най-вероятно са настанени в специалния лагер, издигнат преди няколко дни от Израел. Част от над 600-те души на конвоя са арестувани, а останалите след разпити най-вероятно ще бъдат екстрадирани от страната в рамките на 48 часа.

Международните реакции, включително на българското външно министерство, бяха на единодушно осъждане на насилието и настояване за детайлно разследване на кравопролитието.

Най-високо е напрежението между Турция и Израел и сериозен раздор между тях ще е удар по опитите на САЩ да постигнат баланс и мир в Близкия изток. Анкара обвини Тел Авив в държавен тероризъм, отзова посланика си, прекъсна военни учения и поиска гражданите й незабавно да бъдат освободени за евакуация у дома.

Премиерът Бенямин Нетаняху изрази съжаление за жертвите, но настоя, че армията е била провокирана и е защитила суверенитета на Израел.


източник:дневник.бг
Атака на израелски командоси завърши със световна криза



Гласувай:
9


Вълнообразно


1. wallstreet - Израелски юристи: Атаката срещу конвоя е пиратство
31.05.2010 21:05
Израелските власти ще трябва да представят във вторник сутринта във Върховния съд на страната правните аргументи за операцията на спецчастите срещу международната флотилия, в която загинаха поне 15 и бяха ранени около 60 души.

Акцията в нощта срещу понеделник бе срещу 6 кораба от т.нар. Флотилия на свободата, опитваща се да пробие с хуманитарна помощ израелската блокада на контролираната от палестинското движение "Хамас" ивица Газа. Малко по-късно бяха пресрещнати още два кораба и ескортирани до израелското пристанище Ашдод.

Броени часове след новината, предизвикала световен скандал, група израелски юристи подаде петиция във Върховния съд, в която обвинява Израел в нарушаване на Конвенцията на ООН за морско право, защото корабите били превзети в международни води.

В текста се настоява операцията да бъде обявена за незаконна и на пасажерите да бъде разрешено да се върнат на корабите и да продължат с тях и товара си до Газа.

"Доколкото Израел спазва международното право, включително конвенцията на ООН за морско право, възприемаме това като акт на пиратство, извършено от държава, който може да се определи като обир на пътници в морето. Той започва с превземането на корабите, пленяване на товарите на борда и завършва с ареста и отвличането на пътниците в опит - вероятно с насилие - да бъдат докарани на израелска територия", се казва в петицията, цитирана от в."Джерузалем пост".

Изданието обаче веднага подчертава, че Израел не е подписвал и ратифицирал тази конвенция. В нея се призовава за свобода на навигацията в международни води, изтъква, че те трябва да бъдат използвани за мирни цели и че никоя държава няма основание да превръща части от откритото море в територия под свой суверенитет.

Юристите настояват, че става дума за акт на международно престъпление и че имат право да потърсят наказването му пред всеки трибунал или международна юрисдикция, особено в съдилищата на онези държави, под чиито флаг са плавали корабите.

Припомнят се случаи, които според авторите на текста, са сходни. Един от тях е случаят "Лотус" от 1927г., когато френски кораб случайно удря турски в международни води и убива 8 турци. Френският съд е откаран в Турция, където капитанът му е съден. Париж обаче обжалва с мотива ,че само френски съд може да се произнася за френски кораби в международни води.

Друг случай е "Мъри срещу "Чарминг Бетси" от 1804г., в който съд постановява, че американската армия няма право да конфискува в международни води стоки, които не са с военна употреба.

Роби Сабел, бивш правен консултант на външното министерство, обяснява пред "Джерузалем пост", че държавата почти сигурно, ще твърди, че става дума за административен акт, по който този съд няма право да се произнася.

Освен това Израел смята ивицата Газа за вражеска територия, с която е в състояние на военен конфликт. Конвенцията за международно право на ООН не важи за военни конфликти.

Военното право признава морската блокада като законова и установена част от правилата за водене на война. Има много примери за държави, поддържали блокади в международни води и никой не е обявил това за незаконно, обяснява Сабел. Според него примерите с "Лотус" и "Мъри срещу "Чарминг Бетси" са неадекватни на сегашната ситуация.
цитирай
2. wallstreet - Турция обвини Израел в държавен тероризъм
31.05.2010 21:07
Всичките 15 жертви от операцията на израелски командоси срещу международната флотилия, опитваща се да стигне до палестинската ивица Газа вчера сутринта, са турски граждани, съобщи израелското радио, цитирайки турски дипломатически източник.

По-рано през деня израелски източници заявиха, че от шестте кораба във флотилията само един е бил проблемен.

Става дума за ферибота "Мави Мармара", плаващ под турски флаг и нает от базирана в Истанбул проислямистка неправителствена организация, която според Тел Авив е част от мрежа за финансиране на терористичната групировка "Хамас".

Командосите са се насочили единствено към този кораб и там са били посрещнати от изненадващо яростна съпротива, допълват израелските източници.

По-късно през деня турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвини Израел в държавен тероризъм.
"Този акт, абсолютно противоречащ на принципите на международното право, е безчовечен държавен тероризъм.

Нека никой не си мисли, че ще го подминем безмълвно", заяви Ердоган пред репортери в Чили, преди да прекъсне официалната си обиколка в Южна Америка и да отпътува обратно за Турция заради дипломатическата криза с Израел.

В знак на протест Анкара отзова посланика си в Тел Авив.

"Никой няма право да върши това, никой не е над закона", каза външният министър Ахмет Давутоглу.
Турция отмени три планирани съвместни военни учения с Израел.

В специално изявление президентът Абдулах Гюл настоя за подробно разследване на инцидента и наказване на всички виновни за гибелта на толкова много хора.

Хиляди демонстранти се събраха вчера на истанбулския площад "Таксим", за да протестират срещу Израел.

Междувременно Националният съвет по сигурността на Израел отправи предупреждение към евреите в Турция да останат по домовете и да избягват централните части на градовете, в които се провеждат демонстрации и призова всички израелски граждани да се въздържат от пътувания в Турция.

"Това деликатно състояние на отношенията може да се изроди в насилие срещу израелските граждани в Турция", пише в предупреждението на съвета по сигурността.

Какво е "Флотилията на свободата"
"Флотилия на свободата", включва 6 кораба. Два от тях превозват 10 000 тона хуманитарна помощ – медицински материали, храна, облекло, сглобяеми къщи, детски площадки за игра, училищни принадлежности и железни и циментови колове. Начело на конвоя е турският "Мави Мармара", който превозва 600 души. Три от корабите плават под турско знаме.

В конвоя участват над 700 души от 50 националности и различни религии. Сред тях има евродепутати, писатели, политици и религиозни водачи. Половината от пътниците са турски граждани.

Сред организаторите са движение "Свободна Газа" и турската Фондация за човешки права, свободи и хуманитарни помощи (IHH). Според израелското разузнаване IHH, предоставила самите хуманитарни помощи, финансира палестинската групировка "Хамас", "Ал Кайда" и терористични актове в целия свят. Израел определи конвоя като "поредната провокация на турската група".

80% от 1.5 млн. население на Газа зависят от хуманитарната помощ.


Реакции

"Този акт, абсолютно противоречащ на принципите на международното право, е безчовечен държавен тероризъм. Нека никой не си мисли, че ще го подминем безмълвно."
Реджеп Тайип Ердоган, премиер на Турция

"САЩ дълбоко съжаляват за жертвите и щетите, причинени от Израелските въоръжени сили на хуманитарния конвой, и в момента работят в посока изясняване на условията, при които се е случила трагедията."
Уилям Бъртън, говорител на Белия дом

"Използването на смъртоносна сила срещу граждански лица на корабите от флотилията е напълно неприемливо. Израел прекрачи границите в този военен екшън."
Мартин Шулц, лидер на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент

"Дълбоко съм шокиран от трагичните последици от израелската военна операция срещу хуманитарния конвой. Насилието не може да бъде оправдано."
Бернар Кушнер, външен министър на Франция

"Най-категорично осъждам убийството на цивилни. Това е ужасяващ акт."
Франко Фратини, външен министър на Италия
цитирай
3. wallstreet - Сблъсъци между полиция и демонстранти пред израелското посолство в Атина
31.05.2010 22:19
Гръцката полиция влезе днес в сблъсък с хиляди демонстранти пред израелското посолство в Атина, а малко преди това правителството прекрати съвместно военно учение с Израел заради израелската спецоперация срещу флотилията с хуманитарна помощ за Газа, предаде ДПА.

Повече от 2000 протестиращи се опитаха да пробият полицейския кордон и да стигнат до сградата на дипломатическата мисия в центъра на Атина. Демонстрантите хвърляха камъни и бутилки, на което органите на реда отвърнаха със сълзотворен газ. Ранен бе един човек.

Гърция заяви по-рано днес, че е прекратила съвместното си военновъздушно учение с Израел, след като израелски командоси щурмуваха флотилия с хуманитарна помощ за ивицата Газа. Гръцките и израелските военновъздушни сили провеждаха от 9 май край остров Крит съвместни маневри, които трябваше да продължат до 3 юни.

При израелската акция, която предизвика остри международни реакции, бяха убити най-малко девет души, а десетки бяха ранени. Повече от 33-ма гръцки активисти, лекари и журналисти са пътували с два гръцки кораба. Няма информация за загинали или ранени на борда на гръцките плавателни съдове, посочи ДПА.
цитирай
4. wallstreet - Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание
31.05.2010 22:20
Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание, за да обсъди израелската военна намеса срещу пропалестински кораби, каращи хуманитарна помощ за ивицата Газа, предаде Франс прес.

Срещата започна с кратки консултации при закрити врата. По-късно заседанието ще продължи с отворени за публика дебати.

Представителят на Арабската лига Яха Махмасани заяви преди срещата за Франс прес, че арабските страни искат категорично осъждане на акцията, разиграла се в международни води, както и международно разследване на случая.

Западен дипломат, пожелал анонимност, коментира пред Ройтерс, че не е ясно до какво ще доведе заседанието, тъй като винаги, стане ли дума за израелско-палестинските отношения, сред членовете на Съвета има различни мнения.
цитирай
5. анонимен - Daite dumata na neudyrjimiat i bezkompromisen Volen Siderof.
31.05.2010 22:26
kakwo mnenie? abe imame mnenie, no ne sme saglasni s nego.

Siderof da razgleda snimkite ot napadenieto i da kaje dali nekoi ot izraelskite napadateli ne e bil v Sofia da 4uka eftinite ciganski kurvi
цитирай
6. анонимен - BN
31.05.2010 22:50
Ха сега, определете се, българи, с кого сте - с ислямистите или с нормалните?
цитирай
7. анонимен - 6 nomer ti si lud za izklastane sys skorosten lost ot Zaporojec
31.05.2010 22:57
Beniamin4o,

oneia , tvoite s plitkite s gadnite degradirali mutri ot systemno krvosmeshenie zadminaha Hitler.

naidobre e da si napravite edna stena i vzaimno si se molete na Gospoda nacisti i ortodoxni evria.
цитирай
8. анонимен - С никой - евреите са си гнусна измет и ...
31.05.2010 23:00
С никой - евреите са си гнусна измет и паплач!Ислямистите ги знаем отдавна!Проблема идвеа от точно такива хора - които винаги гледат да изберат от два отговора, след като има 3-ти който дава решение на всички проблеми!!
цитирай
9. wallstreet - Израел започна да депортира участниците във "Флотилията на свободата"
31.05.2010 23:18
Израелските власти са започнали днес да депортират участниците в акцията за солидарност с палестинците в Газа, които в състава на "Флотилията на свободата" се опитаха да преодолеят морската блокада на палестинския анклав, предаде ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА.

Израелската телевизия съобщи, че на пътниците и екипажите на корабите, които не са участвали в сблъсъците с израелските командоси, е предложено доброволно да напуснат Израел за сметка на еврейската държава. Засега това предложение са приели 14 души и те са били откарани на международното летище "Бен Гурион". Който не приеме доброволно да напусне Израел или е участвал в сблъсъците, ще бъде задържан и екстрадиран.

Общо в днешната акция за пробив на блокадата са участвали шест плавателни съда, начело с ферибота "Мави Мармара". Всичките кораби са били докарани под конвой в пристанището на Ашдот. Във флотилията са участвали около 750 души. 80 от тях са арестувани и държани в палатков лагер в закрита зона край пристаните.

На борда на "Мави Мармара", където се разигра основният конфликт, засега остават около 500 пропалестински активисти. Много от тях са се затворили в каютите и отказват да слязат на брега. Не е изключено те да бъдат принудени със сила да напуснат кораба.

Още не е ясен точният брой на загиналите в сблъсъците. Според правозащитниците загинали са 19 души, израелските власти говорят последно за девет. Ранени са 33-ма, сред тях осем израелски войници. Стана известно, че нобеловата лауреатка за мир Мейрид Коригън Магуайър от Северна Ирландия, за която бе съобщено, че е на един от корабите, всъщност не е била на борда, защото в крайна сметка не се е присъединила към флотилията, както е било планирано. За известния шведски криминален писател Хенинг Манкел, който е бил сред правозащитниците, бе съобщено, че не е пострадал при щурма, предаде Франс прес, позовавайки се на шведското външно министерство.

На борда на три товарни и три пътнически кораба имаше представители на поне дузина държави, сред които се оказаха и двама журналисти от българския тв канал Би Ти Ви.

Репортерът Светослав Иванов и операторът Валентин Василев са добре, пристигнали са под ескорт в израелското пристанище Ашдод, където най-вероятно са настанени в специалния лагер, издигнат преди няколко дни от Израел. Част от над 600-те души на конвоя са арестувани, а останалите след разпити най-вероятно ще бъдат екстрадирани от страната в рамките на 48 часа.
цитирай
10. анонимен - С всеки против ционисткия режим в ...
01.06.2010 00:16
С всеки против ционисткия режим в Израел и американските терористи !
цитирай
11. tomcat - Време е за обединение на свободното ...
01.06.2010 00:33
Време е за обединение на свободното човечество срещу световните агресори САЩ и Израел, тези психопати ще предизвикат 3та световна ,ако не бъдат спряни!Време е като хора независимо от раса или религия да осъдим безчинствата им по света!
цитирай
12. plamenshopov - Осъждението наближава!
01.06.2010 00:54
Израел е единствената демокрация в Близкия Изток. Това, което е казано от Божиите пророците в Стария Завет стана и Израел се роди отново в 1948 година.
Амос 9:14 И аз ще върна от плен людете Си Израиля; Те ще съградят запустелите градове и ще ги населят, Ще насадят лозя и ще пият виното им, И ще направят градини и ядат плода им. 15 И те няма вече да се изтръгнат от земята, Която им дадох, казва Господ твоя Бог.
Нито една провокация или война няма да успее срещу Израел, независимо от къде е, от Иран, Турция или някой друг. Израел няма да бъде заличен!!!
Захария 12:8 В оня ден Господ ще защити ерусалимските жители; Слабият между тях в оня ден ще бъде като Давида, И Давидовият дом като Бога, Като ангел Господен пред тях. 9 В оня ден Ще потърся да изтребя всичките народи, Които идат против Ерусалим;
На хълма Сион ще царува Исус и никой не може да отнеме престола му. Наблюдавайте събитията в Ерусалим. Битката на разбунтувалите се народи е срещу Светия на Бог. Колкото провокациите и заплахите за война зачестяват срещу Израел толкова сме по близко до Второто пришествие на Исус. Другия признак е, че САЩ ще оттеглят подкрепата си постепенно за Израел.

Ето какво казва Библията за наследниците на Исмаил в Битие 16:12 Той ще бъде между човеците, като див осел; ще дига ръката си против всекиго и всеки ще дига ръката си против него; и той ще живее независим от всичките си братя.

Няма значение кои са наследници на Аврам или на Исмаил, спасението едно и пътят е само един Исус Христос! Бог никой няма да отхвърли, който приеме Неговия Син!
Имайте Христовия мир!
цитирай
13. анонимен - До plamenshopov
01.06.2010 01:15
Отиди да се гръмнеш!!!Евреите са сган, пуснала гнусните си пипала навсякъде - алчни, нагли, лицемерни, те са просто олицетворение на лошите качества на човек и наблъскани в една сбирщина резаци, наричащи се евреи!И ако СЛУЧАЙНО не знаеш, евреите изповядват юдейството с бог Яхве, като тяхното е напрактика фундаментлно различно от ученията на християнството!Макар че, всички тези глупости за Исус и христовия мир, е все едно да слушам Мемед да ми говори как Аллах ще дойде на земята и ще има 69 девственици за всеки един от нас - т.е. с Библията, Коранът, стават само да си избърша гъза с тях!
цитирай
14. анонимен - стига с расистки мнения
01.06.2010 01:26
нека се опитаме да видим различните гледни точки.Можем ли,или можем само да плюем?
Не оправдавам Израел, но се опитвам да видя и тяхната гледна точка.Предполагам, че има немалко страх у тях и затова така действат.Така мисля.И пак казвам, не ги оправдавам, но и не бързам да ги осъждам
цитирай
15. gbfil2 - питам се?
01.06.2010 02:53
Защо все пак на корабите е имало 750 човека. Къде са отивали? Нали мисията е хуманитарна, а пък тези хора само като хапнат по три пъти и бая помощ ще опоскат. Малко ми е странно, ама нейсе.
цитирай
16. plamenshopov - На този сайт може да прочетете за мисията.
01.06.2010 06:03
На този сайт може да прочетете за "мирната" мисия на активистите. Ако помоща беше само хуманитарна израелците щяха да ги пуснат. Посрещнали са израелците с Молотов коктейли. Това ли е мирна мисия? Израелците са открили огън, когато са простреляли един войник, който е паднал в бесъзнание и за това са искали няколко пъти разрешение.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=177040
цитирай
17. анонимен - всяка неприятност за илюминатите е ...
01.06.2010 06:19
всяка неприятност за илюминатите е светъл лъч в простора.а още по приятното е че доскоро верното йм куче турция,ги захапа за крачола,....ах какъв прекрасен ден....
цитирай
18. анонимен - пламен шопов или шоп пламенов или ...
01.06.2010 06:32
пламен шопов или шоп пламенов или исаак рави или които и да си,ти нас за дебили ни смяташ,уважаеми.коктеили молотов се приготвятот подръчен съд например стъклена бутилка напълнена с силно горлива течност като бензин ,запушена с парцал и ето ти един евреиски извод--мисията е "мирна".виж друго си е атака с командоси в междунар.води на чужди пътн. и товарни кораби,под предтекст че ще нарушат блокада която разбира се е законна.на са ми мили нито тюрките нито семитите=били те евреи или палестинци.напротив -писналоми е да чета и слушам за тях даже.
цитирай
19. анонимен - додо
01.06.2010 06:49
Това си е жив бандитизъм ,пиратство и не спазване на международните норми ! Не може в международни води да се извършват подобни нападения при положение че няма избухнала война.Посланика на Израел снощи по БТВ приказваше цинични глупости,че под одеялата и палатките на корабите имало оръжие! Защо него показаха като е имало ? Защо са иззети камерите на журналистите? За да видели Израелците какво било станало и след това щели да им ги върнат-дрън,дрън ! Отговорност за това имат и САЩ защото покровителстват чифутите и ги въоръжиха до зъби,с най модерни оръжия,като им вмениха ролята на жандарми в него район! Вижте реакциите на нашите политици ,колко са смешни! Абе то станало,не е хубаво ама..... Просто няма ясна и категорична позиция осъждаща пиратското нападение !
цитирай
20. анонимен - kolio
01.06.2010 08:20
В 8без 20 гледах БТВ и видях изказването на Николай Младенов -нашият външен министър. Таква увъртаници,такива безсмислия,такива глупави и несвързани приказки от външен министър не бях чувал!Срамота! Незнам този корифей за чучело ли седи или за външен министър или пък чака неговия шеф да даде насока на изказванията и да му каже -какво да каже? Нека не забравяме че съвсем скоро наша високопоставена делегация беше на посещение в Израел! Така че много вероятно е изказванията да са пилат-понтийски! Срамота и позор !
цитирай
21. mglishev - Израел просто прекали.
01.06.2010 08:21
Това е истерия, изпускане на нервите на израелските бордови офицери, но цената би могла да бъде много висока. Отвратителен момент, Турция и Израел досега имаха що-годе разумни отношения и това поне донякъде крепеше равновесието в Близкия Изток. Дано нещата между двете страни се успокоят, защото единствените, които печелят, са ислямските фундаменталисти. А те са общ противник и на Израел, и на Турция, и на Русия, и на Щатите, и на Европа. Та дори и на България.
цитирай
22. анонимен - Нормално за Ереца
01.06.2010 08:58
Как да смеят да си критикуват работодателите сега лъсна, голия гъз на глобализма мълчат като цаци мълча,как да кажат нещо като чифутите са им работодатели,Барозу ,комсомолската деятелка Меркел.Великия Обама дето така и така щял да направи еднА дума не обели..Сега господа и дами като земе некой да ви разправа за конспиративни теории да знаете или е много прост или много корумпиран,колкото до турскиа премиер ,те саот една кръв и си знаят номерата,затова един ден нема се учудя да му се случи нещо лошо на човека и отделно не говорете глупости за некви евреи хората с еврейско потекло в израел са около 500 000 и ги наричат шабри другите са сефарадите идват от испания ,всичко друго са поюдейчени хазарски тюрки,Техния сънродник и син на равин Бенджамин Фридман го каза преди 40-50 години,а човека който го огласи публично ас книгата си "Тринадесетото коляно" Артър Коустлър го самоубиха заедно с жена му в един третокласен хотел,Шопов ти като си богоизбран зако не кажеш какво означава молитвата Кол Нидре,дето вътре се казва как да мамиш Гоите щото за нея говори син на американски равин ,на него ли да вярвам или на такива овчи мисли като тебе.навсякъде е нацвъккано в всички държави с фюрери с старозветни имена амам от шабес гои като тебе
цитирай
23. анонимен - До Шопов
01.06.2010 09:09
Шопов бе Иисус е говорил на арамейски бре какъв евреин е бил бре,единственото место което говори арамейски е едно село на 30 км от Дамаск,арамеите са били племе което е приело юдаизма ,а колкото до стария завет нема такава измишльотина,ако си го чел,вътре пише че Авраам идва от Ур халдейски и нема дъщери ако пък знаеш халака товае тяхното религиозно право за евреин се признава тоя който е от майка така че уж еврейска книга пък прародителя им нема дъщери ,истинското име на Библията на гръцки е Септоагинта тоест седемдесетник събрали се 70 души и секи писал ко му доде на акъла и крал от чуждите митологии,например мита за мойсей дет бил пуснат у реката е краден от мита за вавилонския цар Саргон
цитирай
24. анонимен - То много лесно
01.06.2010 09:19
То много лесно да се плюе и да говорим евреите такива онакива..
Ама я си представете тука пред Варна да ни цъфнат 15-тина корабчета, дошли с помощи за братята роми и да ги освобождават. Или за турчеещите се такива?
Или промакедонисти?
Какво правим тогава?
Оставяме ги да слязат на брега и да почнат пропаганда, безредици и кой знае какво още?
Всяко нещо си има 2 страни, че даже и повече. То затова международното положение е такова - много баби и все акъл дават...
Айде малко по-сериозно и логично.
цитирай
25. анонимен - До 24
01.06.2010 09:48
Кофти ли ви е на такива, акто ви казват истинита в очите?Само незнам ака си мислиш че пред Варна биха се появили такива кораби, при положение че ние не държим под блок...обсада примерно Кърджали?!
цитирай
26. анонимен - Конвоят
01.06.2010 10:03
Неприятна история. Израелското разузнаване е едно от най-добрите в света и щом казва, че в конвоя участва организация, подкрепяща "Хамас" и "Ал Кайда, най-вероятно е така. Задавате ли си въпроса защо са се съпротивлявали и не се предават част от пътуващите на ферибота, на който е станало сблъскването? Затворили се в каютите и отказват да слязат на брега. Не е ли по-нормално да се изяснят фактите? Носят храни, лекарства и други помощи, какво лошо има в това?Наистина, 700 души от 50 държави, участващи в конвоя с помощите, са прекалено много. Освен това Израел не е подписвал и ратифицирал конвенцията на ООН за морското право, а тя пък не била валидна за военни конфликти. И как ще бъде осъден Израел? Може би морално? Аз съм против всякакво насилствено разрешаване на международни конфликти, в каквато и да е форма, още повече, че в случая има и човешки жертви. Но и отстъпчивостта пред настъпателните проислямистки групировки няма да доведе света до нищо добро. Помощи за бедстващото мирно население са нужни, но защо не са били предварително уговорени, защо е трябвало "да пробиват" израелската блокада? И още много въпроси могат и сигурно ще се задават. А ние много да не бързаме с отсъждането кой крив, кой - прав.
цитирай
27. анонимен - ха така, чифутите
01.06.2010 11:08
Браво на чифутите. Хич не им мигна окото, че на турски кораби са натоварени оксандокуз боклуци от цяла "Европа", "хуманитарна помощ" (бетонни колове) и пр. измами. Читаците се правят на много важни - ислямисти, приятели с Русия, врагове на Израел, много недоволни от САЩ и пр. и пр. ориенталски мурафети. Да не говорим за псевдолибералните боклуци из Европа и най-вече за ислямските терорости, дето много били загрижени за хуманитарното положение в Газа (нали те го предизвикаха?). Но, при чифутите няма шест-пет, хората си бранят държавата и народа.
Трябва да внесем малко от техните специални сили, дано поразчистят червената воня и у нас.
цитирай
28. alexdb - 26
01.06.2010 12:06
Ти бил ли си там, та знаеш кой се е съпротивлявал :). Ей, пропагандата е големо нещо, особено за разни овчи кратуни. То голяма съпротива ще да е било с железни колове и ножове срещу бронирани катери с тежко въоръжение :))). Смях.
цитирай
29. alexdb - анонимния 27
01.06.2010 12:09
Глупаво момче си ти ей. Ислямски тероризмъм. А питал ли си се някога защо се е появил и кой го е провокирал? Едва ли. Ами и на теб да ти избият цялото семейство и роднини защото на някой така му харесва или искал да ти наложи неговия светоглед ще те видя какво ще правиш. Не терорист, ама терорист на куб ще станеш.
цитирай
30. анонимен - БРАВО
01.06.2010 12:17
БРАВО !!! най после някой да направи това ,което трябва срещу гадните мангали!!!
абе защо има толкова късогледи хора ...??? какво ми плюете срещу единствената държава ,която работи както си трябва срещу шибаните ислямисти..?? а не като помиярската политика на ЕС и България,които само плачат и треперят - сакън да не ядосат чалмите - щото щели да станат терористи...?? срещутттттртерориститесасасасамо с терор
цитирай
31. анонимен - БРАВО
01.06.2010 12:28
...тея "хуманитарни кораби" два пъти стигаха до Виена номер 28 ...!! и ти явно си овча кратуна ,след като разсъждаваш като безмозъчен пацифист- лижещ мангалски задници...!! и тогава овчите кратуни бяха в Париж и Берлин.....и сега явно са там....!!! лукавите фесове не за първи път използват европейското разбиране за толерантност ,за да прокарват пъклените си планчета ,които изобщо не ни мислят доброто ...! осъзнайте се ..!не случайно Европа се пълни с емигранти - фесове ,които изобщо не мислят да се интегрират....така че мога само да кажа едно БРАВО на хората ,пазещи държавата си - с цената на всички средства...!!!
цитирай
32. анонимен - само напалма ще подобри международното положение!!!
01.06.2010 13:33
http://www.youtube.com/watch?v=0LulDJh4fWI&feature=player_embedded
хуманитарни кораби - пълни с мирни протестиращи граждани......!!!
цитирай
33. анонимен - Дермояд
01.06.2010 16:32
Ей,тия АТАКА само бели прават бе!!!
цитирай
34. watchtowerman - Всички
01.06.2010 17:10

се вайкаме от Новия Световен Ред. И когато Израел не се съобразява с Този Нов Ред - в лицето на протежета от Международни Организации и налага СОБСТВЕНИТЕ си Права, това било "държавен тероризъм". Ами, трябва да се избира едно от двете: "държавен тероризъм" или "Глобален тероризъм". Уважавам всяка държава, която защитава поданиците си от Глобалистите - последните са беззотечественици, виждат света само през и чрез блясъка на Златото.
Еврейте казаха на Тия - Помощи?! Добре, ама чрез и през Червения Кръст и през нашите пристанища - за проверка. Ама Ония "Проверка" не щат?! Чиста провокация - по време, когато спрямо Иран се подготвят ООН санкции заради ядрената му програма..
цитирай
35. анонимен - КИПЪР
01.06.2010 17:55
АНАДОЛЦИТЕ ДА НАПУСНАТ КИПЪР И ТОГАВА МОЖЕ ДА СЕ ОПЛАЧАТ НА АРМЕНСКИЯ ПОП.
цитирай
36. анонимен - Хазарските евреи и всетовните конспирации
01.06.2010 22:51
Малко от нашите философи са на ясно за какво става дума.От нашите еврейски медии може да се чуе че "пропалестински активисти са навлезнали в териториалните израелски води".Пълна простотия когато цял свят знае че пиратското нападение е станало в международни води.Не съм турчин но за решителноста на турските управляващи имат моето уважение.Малко сме били под турско робство след като не сме научили какво означава достойнство.Не зная нас като про израелски активисти ли ни броят :) Това което потомците на хазарските евреите са правили и продължават да правят като богоизбран народ не трябва да се толерира повече.Не мисля че сме прост народ и това че потомците на хазарските евреи като са купили съвеста на управляващите за деня у нас ще успеят да купят и съвеста на българския народ за да им служи за постигане заветите на Талмуда."Това са балканите" беше сръбската песен на Евровизия 2010.
цитирай
37. plamenshopov - До „23”
02.06.2010 00:15
До „23”
Здравей! Според това, което Бог казва в Библията, наследникът носи кръвта на бащата, както установява и медицината. Детето носи кръвната група на баща си, не на майка си. Мария е зачената от Святия Дух и затова Исус е Божий син. Исус е говорил арамейски, защото това е бил говоримият език по това време. А това дали вярваш, че Библията е написана от пророците на Бог ти си решаваш, но твоето мнение не променя истината. Досега всичко, каквото са предсказали пророците от Стария завет е станало. Предсказано е, че се роди Спасител на света и цар (Исус) и това стана. Създаването на Израелската държава също е предсказано и това стана и още много други неща.
Исус: Аз съм пътят, истината и живота. (Йоан 14:6)
Поздрави и благословение!
цитирай
38. анонимен - до plamenshopov
02.06.2010 10:56
Е те това не е точно така: "наследникът носи кръвта на бащата, както установява и медицината. Детето носи кръвната група на баща си, не на майка си"!
Може да носи на бащата, на майката, а в много редки случаи и на някой от бабите, дядовците, че и пра - пра - родителите. Медицината го доказа отдавна това. Имаше случай преди много години с едно черно французойче от бели родители, което е взело кръвната група чрез прабаба си, която е имала вземане-даване с чернокож, има и още доста други такива случаи, май нещо и за Пушкин се говореше. Само полът на детето зависи от бащата, но не и кръвната група. Така че, нека не говорим за неща, които не са ни ясни - всеки да си копае в собствената градинка.
цитирай
39. анонимен - прав е
07.06.2010 16:21
прав е шопов.всичко е точно така.а всички държави или хора, които се обявят срещу изреал ще ги настигне божият гняв.но с религията до тук. ще повторя за тези, които не четат правилно мненията: какво правят 750 човека на хуманитарна мисия?защо не са поискали мирно да разтоварят хуманитарната помощ? мосад са едни от най-добрите разузнавания и много добре знаят какво правят.щом се е наложило значи са знаели, че не е само хуманитарна мисия.така че стига с ислямистките провокации.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7711315
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930