Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2010 20:46 - В какво се превръщат обещанията
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 3298 Коментари: 20 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
12 месеца след идването на ГЕРБ във властта продължаваме да чакаме генералната промяна



Когато преди година Бойко Борисов спечели с неочаквано много гласове изборите, проблемите и техните решения изглеждаха прости и ясни. А надеждата за промяна на тези, които му гласуваха доверие - голяма.

Епидемията от корупция и злоупотреби, с която тройната коалиция зарази държавата за четири години беше толкова всеобхватна, че всяко друго решение изглеждаше неправилно. Правителството на БСП, ДПС и НДСВ застина цял мандат в пасивност и пълна липса на желание за сериозни реформи. И ако през първата половина на мандата все пак направи положителни неща (да не забравяме рязкото намаляване на данъците), през последните години застоят стана пълен.

Дефектите от всичко това обаче бяха маскирани от немислимия ръст в икономиката. Големите печалби, рекордните чужди инвестиции, все по-високите доходи и лесните кредити създадоха среда болните сектори в държавата да бъдат поддържани в будна кома.

После дойде кризата

Първите вълни от нея заляха България в последните месеци от управлението на Станишев и липсата на отговор от властта даде да се разбере, че е нужно изцяло ново управление със свежи идеи, воля за промяна, смелост за реформи и почтеност към хората.

ГЕРБ обеща всичко това. Икономическият екип на Бойко Борисов казваше при всеки повод, че най-добрите мерки срещу кризата са толкова дълго отлаганите радикални реформи в съдебната система, здравеопазването, държавните разходи, администрацията, полицията... "Корупция ли? Не, благодаря, ние сме политически джентълмени", беше посланието, което активът на ГЕРБ повтаряше винаги и навсякъде. Заедно с това Борисов и хората около него гарантираха възмездие за кражбите на публични активи. Изглеждаше, че всичко ще дойде най-накрая на мястото си – добрите момчета ще отидат във властта, а лошите – в затвора.

Година по-късно тази визия за управлението на ГЕРБ изглежда малко по-наивна. Правителството на Бойко Борисов е все още далече от провал и продължава да има обществена подкрепа, макар и не толкова безкритична. Но в много области то не е направило дори първата крачка към обещаните генерални промени. Визията и перспективата за големите реформи – тези, които ще доведат до качествено по-добри резултати в болните сектори, продължава да е мъглява. Това е проблем не само заради поредната пропусната година. Първите месеци на всяко управление са най-подходящите за началото на сериозни реформи, защото тогава подкрепата към властта и енергията на хората в нея са най-големи. После компромисите със статуквото започват да изглеждат все по-приемливи и волята за промяна постепенно избледнява.

В същото време реакцията на кризата на правителството беше доста неуверена. Продължава да бъде такава и сега. Напълно противоречивите сигнали за това какво ще се прави оставят и днес усещане за несигурност и недоверие.

Шестица и адмирации

обаче получава правителството в борбата с престъпността според социологическите анкети. Ако си спомняте, първата заповед на Бойко Борисов като министър-председател беше дежурният по МВР всяка сутрин да му звъни в шест с доклад за регистрираните през нощта престъпления. "През по-голямата част от работното ми време работя като полицай", призна премиерът няколко месеца по-късно. Причината за това е ясна – от една страна, това беше едно от най-важните обещания на ГЕРБ, от друга, Борисов със сигурност се чувства много по-комфортно да се занимава с нещо, от което разбира в дълбочина. Резултатите се появиха веднага. Полицията арестува заподозрени за серията отвличания, които се бяха превърнали в символ на некадърността в МВР. В пристъп на PR творчество операцията беше наречена "Наглите" и това повлече крак най-значимият арест всеки ден да получава кодово име. Последваха "Лапачите", "Мошениците", "Недосегаемите", "Медузите" ... И, разбира се, "Октопод". Активноста на МВР се засили дотолкова, че килиите на следствения арест в София започнаха да свършват. А министър Цветан Цветанов почти всеки ден е на "пряка линия" в медиите.

Това, без съмнение, е хубаво. В същото време обаче е повърхностно и недостатъчно. Системата на МВР е една от най-нереформираните в държавата и за да има постоянни и сериозни резултати в борбата срещу престъпността (включително корупцията) трябва жестока реформа.

Нищо подобно не се случи през първата година от управлението на ГЕРБ и не личи да се обмисля. МВР има нужда от нова система за подбор и мотивация, така че компетентните, честни и работещи служители да получат възможност за изява. Полицията трябва да намери и даде път на модерни и образовани хора, които да не се оплакват, че те "ги хващат", а "съдът ги пуска". Вместо това  да събират достатъчно годни доказателства, които да дават възможност арестуваните да бъдат осъждани.

Всъщност, успехът на полицейските акции от последната година ще може да се измери чак когато задържаните получат присъди. Все пак правосъдието не се свежда само до това да снимаш как влачиш някой с белезници на пода. Или пък да го плашиш: "Казвай, че ш"те боли много"

Най-важната реформа

На пръв поглед поправянето на прогнилата съдебна система е задача извън компетентността на ГЕРБ. Правосъдието е независимо и реформирането му е наистина трудно. Всяко управляващо мнозинство обаче има възможност да променя законите, които регулират работата на системата и така да я направи по-ефективна и справедлива.

Вместо да потърси консенсус за такава реформа обаче ГЕРБ предпочете да се бори с последствията, а не с причините за проблемите. Управляващите започнаха да делят съдиите на "послушни" (тези, които задържат) и "непослушни" (тези, които не задържат), и да работят с първите, докато търсят начин как да убедят вторите в правилната линия. Резултатът от това е, че задържаните в полицейските акции остават по-дълго в ареста, което понякога може и да е хубаво. Но в никакъв случай няма да реши системния проблем за неефективната полиция и лошо работещото правораздаване. То е като да опаковаш боклука да не мирише и да го преместиш на друго място уж за малко.

Голямото говорене

Ако трябваше да правим анализ на антикризисните мерки на правителството през пролетта, в него нямаше да има почти нищо положително. Реакциите в началото на управлението на ГЕРБ бяха доста неуверени. Правителството даваше напълно противоречащи сигнали за това какво ще прави. Резултатът беше усещане за непредвидимост и загуба на доверие. За това допринесе и спирането на плащанията на държавата към строителните фирми. Неизпълнението на поетите задължения може и да изглеждаше по някакъв изкривен начин справедливо, но допринесе за спада в икономиката и допълнителна загуба на доверие. "Неясният и постоянно променящ се политически курс оказа разрушителен ефект върху доверието на инвеститорите и потребителите към българската икономика", казаха през седмицата анализаторите от Виенския институт за международни икономически изследвания.

През първите месеци от управлението на ГЕРБ идеите за промяна на ДДС се сменяха по-често от нивото на река Дунав в сантиметри. Започна се от внезапно хрумналата на Бойко Борисов в Израел идея данъкът да се намалява с по половин процент на всеки шест месеца. "Надявам се Симеон Дянков да разреши. Ако не разреши, ще го убедим", каза през януари тази година премиерът. После приходите в бюджета намаляха и влезе призракът на увеличеният ДДС. Един ден някой от властта казваше, че данъкът ще се увеличи на 24%, на следващия друг го опровергаваше, че ще е само на 21%.

Докато данъчното тото очакваше финалния си резултат, обещаните важни реформи бяха стопирани. Борисов се поддаде на натиска на различни групи и забави промените в администрацията и намаляването на държавните разходи. В същото време приходите в бюджета намаляваха ударно и дупките в него заплашваха да погълнат макроикономическата стабилност на държавата. Последваха дълги преговори с различни организации за мерките, които трябва да бъдат приети и всеки ден раждаше нови, понякога страшни, идеи. В крайна сметка всичко на етапа завърши добре. В началото на май беше приета антикризисна програма, която премиерът видя като нещо, от което "народът ще остане доволен". Десет месеца след началото на мандата си правителството обеща 20% съкращения в публичния сектор заедно със старт на дългоочакваните структурни реформи в здравеопазването, пенсионната система, образованието и администрацията. Народното доволство остана гарантирано с увеличение на бюджетните разходи за здравеопазване, социални помощи и пътища, което пък наложи актуализация на бюджета и за пръв път от доста години насам той е на дефицит. В същото време, два месеца след поемането на тези ангажименти строителните фирми все още не са получили парите си от държавата, нито има някакво движение към приватизация.

Няколкото седмици от обявяването на реформите са малко, за да се прецени, дали те наистина ще бъдат направени, но посоката им със сигурност е вярна. Запазването на данъците на сегашните нива, заедно с приемливо ниския дефицит поставя България в много изгодна позиция в сравнение със сриващите се икономики на най-засегнатите от кризата държави в Европа. На фона на гръцкия крах и болезнените мерки в Румъния, положението тук изглежда наистина добро. Това може да бъде запазено догодина (заедно с вече обещаното запазване на данъците на сегашното ниво) само ако реформите наистина бъдат направени. В противен случай ни чака още по-болезнено падане, или в най-добрия случай дълга агония.

И така от първата година на ГЕРБ преживяхме десет месеца запознаване с обстановката, опити за плоски финтове да се избегнат реформите и (вече досадни) оправдания с управлението на тройната коалиция. Истинската работа, поне в икономиката, започна да се върши в началото на май. За първите 12 месеца може да сме сигурни в това, което знаехме и преди това – че управлението на ГЕРБ има усещане за правилната посока, в която трябва да се движи държавата. Сега остава да разберем и дали ще тръгне натам.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Расте скептицизмът сред образованите градски хора с високи доходи

Управлението на ГЕРБ не успя да скрие липсата на последователност в действията си през първата година във властта. Според изследване на социологическата агенция "Алфа рисърч" 53% от хората смятат, че правителсвтото "действа хаотично, няма ясно виждане и се лута". Още повече – 73% виждат като много сериозен проблем на управлението липсата на административен ресурс, на професионално подготвени хора по всички йерархични равнища. Това се отрязява и на подкрепата към правителството. Макар и за една година тя да е намаляла с по-малко, отколкото например при тройната коалиция, загубата на подкрепа е особено голяма сред важна група хора. Според изследването на "Алфа рисърч" спадът е най-чувствителен сред хората в активна възраст от големите градове, с високо образование и доходи. Подкрепата за ГЕРБ в тази група все още е значителна, но спадът е достатъчен, за да се каже, че търпението им се изчерпва.



Алексей Лазаров

Източник:капитал.бг
В какво се превръщат обещанията


Тагове:   новини,   обещанията,


Гласувай:
3



1. анонимен - Всичко е ясно
10.07.2010 08:13
Боко не успя за оправдае очакванията. Той е неговото правителство са некадърни да се справят! Лошото е ,че когато бяха изборите нямаше нищо друго по -добро от него като идея. Още по- лошото е , че и сега няма. Защото Боко и сие ще ни завлекат в блатото на най- дълбокото!
цитирай
2. анонимен - не е виновен герб
10.07.2010 10:47
не е виновен герб. още от началото беше ясно за провала им в икономическата, а и в социалната политика. всички, които гласуваха за герб, си мислеха, че ще им се намалят лихвите, еда ли не ше вземат апартаментите в софия без пари и т.н. и т.н. същата политика провали и сащ - искаха с банкови кредити да строят жилища и то за всеки, вкл. бедните. основното внимание трябва да се обърне на средната класа и в българия - тя произвежда и потребява националния продукт. тя е и социално отговорната, а не като селендурите, гласували за герб.
цитирай
3. svilen75 - Най-вярното обещание на всеки п...
10.07.2010 12:25
Най-вярното обещание на всеки политик: "Обещавам, че пак ще обещавам". Боко не прави изключение. Дори нещо повече - той е цар на обещанията, на неизпълнението им и обвиняване на целия свят в заговор против него за неспазването им.
цитирай
4. анонимен - обещанията
10.07.2010 12:54
Когато една държава е превърната в колония тя вече се командва от колонизатора - и който и да е на власт така ще бъде докато сме колония - освобождаването на колонията от колониалиста и създаване отново на държавността може да промени нещата - но ако е купена колонията - става много трудно - тук вече колонизатора казва какво да се строи и колко народ да има и т.н. демек ядрена площадка и ядрени бази или нещо подобно - затова унищожиха България - унищожиха икономиката и прокудиха младите и кадърни хора и няма да разрешат нищо да се строи тук и никакви работни места няма да има - ПЛАНЪТ РАН ЪТ е в действие и скоро ще приключи с изтребването на пенсионерите, инвалидите и безработните чрез мизерна смърт - това е 'ДЕМОКРАЦИЯ" каквато искат да сеят по света в тяхна полза.
цитирай
5. veliki - Пълен смях е тоя Бойко
10.07.2010 13:36
Щом се хвалиш, че не си намалил заплатите и пенсиите и това ти е голямото постижение кво да говорим повече.Пълен смях.
цитирай
6. анонимен - До 5
10.07.2010 14:13
вярно ,че не намали заплатите и пенсиите но това не стана благодарение на него ,а на 8 те милиарда резерв ,който наследи и за има няма година преполови.Само ,че през 2011 няма да може да лапка от резерва ,защото ще е на санитарни минимум и ако не тръгне икономиката и не се направят реформите догодина по това време няма да се хвали ,че не е намалил пенсиите и заплатите ,а ще се чуди как да ги плаща
цитирай
7. анонимен - zeitgeist
10.07.2010 16:04
ЦЯЛАТА КРИЗА Е ПО СЦЕНАРИИ НА ГОЛЕМИТЕ БАНКИ И КОРПОРАЦИИ А СТРИГАНЕТО НА ОВЦЕТЕ ЧРЕЗ НАМАЛЯНЕ НА ЗАПЛАТИ И ВДИГАНЕ НА ДАНЪЦИ ЦЕЛИ ТЯХНОТО СПАСЕНИЕ (МВФ СВЕТОВНАТА БАНКА JP MORGAN И GOLDMAN SASH)
цитирай
8. анонимен - zeitgeist
10.07.2010 16:05
КАКТО И НА БРОКЕРИТЕ СПЕКУЛАНТИ ОТ WALL STETH
цитирай
9. анонимен - За какви обещания говорим в държ...
10.07.2010 16:41
За какви обещания говорим в държавното управление и политика-тук е нужна национална отговорност и морал,желание за работа.Аз това не го виждам,дори и сред обикновенните хора.А да мислим,че Борисов е факир е погрешно,правилния ход е оптимални реформи и ЗДРАВА РАБОТА ,а не скатаване на работното място,защото реалната стойност на труда ни дори е много по–ниска от възнаграждението ни!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
10. apostapostoloff - Обещанието не е завещание!
10.07.2010 17:07
Тъй де: обещанието не е завещание! Какво толкова се пенявите?
цитирай
11. анонимен - вашето мнение
07.10.2010 19:56
Аз направо се чудя защо са ни престъпници, като си имаме политици. Комисията Кущлев похарчила 45 милиона за да събере един. И какво от това - да не си помислите, че останалите държавни институции са много по-ефективни.Ама убаво, че дръжавата си ни е дръжавна, оти ако беше часна да е фалирала отдавна.
цитирай
12. анонимен - xSzSritcZ
21.06.2011 16:04
AKAIK you've got the aswner in one!
цитирай
13. анонимен - KoydObDqqvPdqZSG
22.06.2011 11:25
PXnvy6 <a href="http://exvggtonwhfw.com/">exvggtonwhfw</a>
цитирай
14. анонимен - RysotjUAxJrulxDzBZd
22.06.2011 16:41
Wow, thatВ’s a rellay clever way of thinking about it!
цитирай
15. анонимен - VGHQdOIp
22.06.2011 17:15
UDsvXU , [url=http://zpjhbpdvepjt.com/]zpjhbpdvepjt[/url], [link=http://sdjtrnjpoltx.com/]sdjtrnjpoltx[/link], http://hbuqqhzpahwm.com/
цитирай
16. анонимен - OVQHyheFAGlKiHBrTc
23.06.2011 10:11
jeWJxn <a href="http://wkvosjehpick.com/">wkvosjehpick</a>
цитирай
17. анонимен - fYjnrYEvmoYjzH
23.06.2011 15:34
sVSAhd , [url=http://osgvsmhsfucd.com/]osgvsmhsfucd[/url], [link=http://pgrwpzlrxrga.com/]pgrwpzlrxrga[/link], http://ypeamskkefyb.com/
цитирай
18. анонимен - BWNOKaZcwx
24.06.2011 15:18
H80rnD <a href="http://hjzdcdtokzov.com/">hjzdcdtokzov</a>
цитирай
19. анонимен - exSMsGVTHF
24.06.2011 20:33
UJVZFz , [url=http://ncfukdwyxlbl.com/]ncfukdwyxlbl[/url], [link=http://bcnjlcqkqenk.com/]bcnjlcqkqenk[/link], http://mcmazkdrywwe.com/
цитирай
20. анонимен - IZXMyNLntRnqwfKYNB
25.06.2011 18:39
6YSSd5 , [url=http://dbzmcrhchtlh.com/]dbzmcrhchtlh[/url], [link=http://tmpcrxppugue.com/]tmpcrxppugue[/link], http://sybnteulbcuv.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7697910
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031