Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2010 16:10 - Бивша: В Сливен всяка втора е проститутка
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 13497 Коментари: 26 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Личната история на 26-годишната Ива Захариева разказва самата тя пред "Дойче веле" - разказ за съдбата на хиляди български жени В Сливен всеки първи е сутеньор, а всяка втора е проститутка, твърди едно от бившите момичета в бранша в интервю за "Дойче веле".

Личната история на 26-годишната Ива Захариева всъщност не е частен случай, а разказ за съдбата на хиляди български жени, които доброволно или по принуда проституират в страната и в чужбина.

В момента Ива иска само едно - да покаже на момичетата, които продължават да продават плътта си, че има и друг начин на живот. Ето пълният текст на интервюто с нея.

- Какво Ви накара да се свържете с българската редакция на "Дойче веле"?

- Просто исках жените и момичетата със съдба като моята да чуят и да разберат, че няма нищо страшно да избягаш, че изход има...

- Каква е Вашата история?

- Моите родители не се интересуваха много от мен. Бях на 8 години, когато майка ми започна да ме оставя сама или при баща ми, който е алкохолик и ме пребиваше всеки ден. Тъй като никой не се интересуваше от мен, трябваше да започна още като малка работа като сервитьорка.

- На колко години започнахте работа?

- Работа започнах на 15 години - в дискотека. Оттам започна цялата история. Един ден си поръчах такси след работа, чаках в една странична уличка. Дойде някакъв мъж, удари ми два шамара, напъха ме в колата, откара ме в близка горичка и ми каза:

"Ти ще работиш като проститутка в Холандия"

Аз му казах, че това няма да стане, но при всяка следваща дума на отказ той ме удряше. След това ме заведе в една хижа, където ме държа близо два месеца заключена. Непрекъснато ме биеха, а този мъж стоеше нон стоп с мен, никъде не са ме извеждали.

Казаха ми, че чакаме паспорт, който да "удостоверява", че съм на 18, за да мога да мина границата. Един ден аз просто не издържах, обърнах се към един полицай и започнах да викам за помощ.

- Къде беше този полицай?

- Те бяха пред блока. Момчето, което ме заключваше, каза, че излиза за пет-десет минути. В този момент аз надникнах на терасата и за мое щастие долу имаше двама полицаи, които си ремонтираха нещо по колите. Аз започнах да викам. Те естествено ме чуха и се качиха.

Видяха ме и ме закараха в районното. Разпитаха ме, казаха ми, че сестра ми е пуснала молба за издирване. Не смеех да потърся помощ. Не знаех към кого точно да се обърна.

Те ми казаха, че ако викна еди кой си полицай и той се окаже техен човек - най-много да ме пребият. Все пак аз бях много малка и ме беше страх. Не знаех кой е полицаят, който наистина би ме закрилял.

След като ме разпитаха, в полицията ми казаха, че ще насрочат дата за делото и че дотогава трябва да се укривам.

На въпроса къде да се скрия те ми казаха: "Ами, някъде, където искаш."

Отидох в Казанлък при мои близки и останах там, докато един ден въпросният човек дойде в къщата, където живеех. Аз не бях там, леля ми беше сама в къщата. Той й опрял пистолет и я попитал: "Къде е тя, къде е тя?"

Ходил на мястото, където тогава аз работех също като сервитьорка. Не знам откъде е научил адреса.

Когато ме закараха в Германия за първи път, бяхме общо девет момичета. Не знаех дума немски. Това се случи в деня след рождения ми ден, 10-ти март. В Хановер имаха нает апартамент, закараха ни там и чакаха да ни направят фалшиви паспорти за работа.

-Какво Ви бяха казали, защо се съгласихте да тръгнете?

- Ами доста бях притисната от нещата тук, тъй като нашите управници само на думи знаят много. Тук в Сливен, а и не само в Сливен, всеки първи е сутеньор, а всяка втора е проститутка. Лесно е да се попадне на хора, които са без закрила.

Вече не знаех, мислех си, че като отида там, ще имам възможност да потърся помощ, тъй като помощ от българска страна не получих.

- Колко време бяхте в Германия?

- Четири месеца. Два месеца чаках паспорт, на третия дойде норвежкият ми паспорт - с друго име, с други данни, но с моята снимка. Радвам се, че поне там ни пускаха свободно да се разхождаме.

Там имах доста приятни запознанства, например с германеца Патрик Щер, който много ми помогна. Отиде и разговаря с хановерските полицаи, след което те ми обещаха, че ако им съдействам, ще ми дадат германски паспорт и ще мога да работя съвсем нормална работа и да остана да живея там.

Аз естествено се съгласих. На следващия ден ме закараха в град Пайне, където ме настаниха в къща за жени, за всякакви жени. Дадоха ми документи, обявиха ме за социалнослаба. Всяка седмица ме викаха в Хановер за разпити.

Внедрих се постепенно в различни български групи, живеещи там, и докладвах на полицията какво правят българските сутеньори.

- Успяха ли да осъдят някой от сутеньорите, какви са Вашите наблюдения?

- Имаше заловени и осъдени сутеньори, но на мен не ми даваха конкретни отговори. Аз просто отивах и казвах къде живее, какво работи и колко момичета държи.

- Не Ви ли беше страх?

- Не, не ме беше страх. Господин Шове от полицията ме увери, че имам пълна подкрепа и закрила от тяхна страна и аз я имах може би една година. След това отидох да ми подновят паспорта и ми казаха, че трябва да ме екстрадират. Започнах съвсем нов живот.

Изпратиха ме тук в София, пак ме настаниха в агенция за закрила на жени. Престоях един месец, после си намерих работа, изнесох се на квартира. При толкова много трудности никога не съм си представяла нещо по-добро.

- Вярвате ли в доброто?

- Вярвам, разбира се. Не на насилието - това е моята фраза.

Източник: "Дойче веле",БГНЕС

източник:вести.бг
Бивша: В Сливен всяка втора е проститутка



Гласувай:
9



1. анонимен - Абсолютни глупости
12.07.2010 18:47
От горе до долу - лъжи . Тъпо ,наивно , фантасмагория - нито една дума не е истина .
Жалка си моме - журналистчето още повече .
цитирай
2. анонимен - До 1
12.07.2010 19:06
Я се е*и в гъза!
цитирай
3. panchev - Абсолютна истина
12.07.2010 19:10
За съжаление това е абсолютна истина. Чел съм материал на холандски журналист, който останал изумен, че почти 100 % от проститутките на една от централните улици с червени фенери на Ротердам са от Сливен. Заинтригуван господинът идва у нас и прави разследване. Полицаи и общественици в Сливен му дрънкат разни глупости (повечето се правят, че нищо не знаят) а един заявил, че това са циганки. Журналистът отговорил, че съвършенно греши. Профилът на тези момичета е бяла ученичка от гимназия.

Аз съм от Ямбол и мога да потвърдя, че сутеньорите и износителите на плът в района на Сливен-Ямбол извършват доста активна дейност и са едни от най-заможните.

Позорното е, че дори и в най-тъмните години на Турското робство (нека си го запишат онези изтрещелите дето правят подписки срещу приемането на Турция в ЕС), българсктие жени не са пълнели бардаците на чужди градове и дръжави, както е днес. Явно нямаме нужда от робство, за да се натикаме в такава мизерна и позорна дупка.

Позор, за скапаната, проста и некадърна БГ полиция, прокуратура и съдебна власт. Позор и за нас.

цитирай
4. joysii - Ако всичко това е истина, тази е и...
12.07.2010 19:12
Ако всичко това е истина, тази е имала късмет.
цитирай
5. анонимен - Тебе какво те боли ?!
12.07.2010 20:11
анонимен написа:
Я се е*и в гъза!

Примат / маймун - значи / Защо не се гръмнеш бе тъпак /тъпачко / Толкова е явно ,че това е измислица - пропаганда . Защо ти не отидеш да го духаш в Чужбина ?! Ясно - понеже го правиш тука - нали - за 5 лева .
цитирай
6. анонимен - Великата конспираторка
12.07.2010 20:19
Как ги издават тея паспорти бе . Тая се изкара - Мата Хари ,КГБ и Мосад пасти да ядът . Фалшив паспорт от България , фалшив паспорт и от други две страни .
цитирай
7. анонимен - Хахахаха тая си мисли, че като е к...
12.07.2010 20:40
Хахахаха тая си мисли ,че като е курва всички са като нея пълни глупости!!!!да беше казала всяка 20-та по бих се съгласил!
цитирай
8. анонимен - ..............
12.07.2010 21:01
Здравейте! Следя вашия блог с интерес и ви благодаря за материалите, които публикувате тук. Те не винаги предизвикват дискусията, която се очаква, както в случая. Но това вероятно е така заради "шаренията" на хората, които влизат тук. Съжалявам, че не мога да застана с името си. Но от известно време следя отношенията в блог.бг и те не ми харесват. Както и да е.
Пиша, за да попрява някои неволни заблуди, които този материал би създал. Вярно е, че Холандия и Белгия са сред утвърдените "стоянки" на проститутките точно от Сливен. Но това не е повод да се твърди, че всяко второ момиче от Сливен е проститутка. Просто заради до неотдавна силния сектор "БОП" в местната полиция тази тема бе доста дискутирана и експлоатирана. Второ, признавам - съмнявам се, че в днешно време някой си позволява да малтретира момиче, за да го изнесе като проститутка. Уви, това отдавна не е така, като изключим ромските момичета. Но те отдавна работят само по нашите пътища и са жертва на сводници от собствената си общност. Трето, вярно е, че момичета от елитни гимназии заминават за чужбина, за да проституират. Това, което е най-шокиращо, е, че техни сводници са...гаджетата им. Четвърто, абсурдността на явлението е стигнала до там, че сутеньори се кандидатираха за кметове на малки населени места, предимно села. Още по-шокиращото е, че тези сутеньори са натрупали благоссъстоянието си, като са продавали...собствените си жени зад граница. Пето, понеже всичко до тук е достатъчно безумно, правя уговорката, че поредността в изреждането въобще не следва някакъв ред по тежест. Думата ми е за тези "скрити жилища за адаптация", които се цитират във въпросното интервю. Отдавна се знае къде има такива жилища в страната. Просто е е никаква тайна, което компрометира въобще тяхното съществуване.... И още...
цитирай
9. анонимен - ................. - 2
12.07.2010 21:20
..И още - тези места може да са направени с много чудесни идеи, но истаната е, че са свърталища за усъвършенстване в занаята. Деца, които са станали жертва на проституцията и са попадали там, излизат от тях още по-покварени в занаята и най-важното - по-обезверени. Шесто, полицаите от Белгия и Холандия, когато идват на посещения тук заради поредния канал за трафик, никога не крият изумлението си, че българските сводници /или повечето от тях/ са женени за....някоя от проститутките си. Имат деца, ходят на семейни почивки, празнуват Коледа, молят се в църква и в същото време "стопанисват" канал за трафик. Седмо, не е вярно, че да проституират се решават само момичета, които имат социални проблеми, които са от бедни семейства или са деца на разведени родители. Това е лъжа. Уви, заминават много момичета, които са отраснали в уредена битово среда и имат родители с професии и с обществен авторитет. Това, само по себе си, е многозначителен факт, който си заслужава да се размислим. Осмо, най-известните сутеньори, чиито имена се спрягат открито в медиите покрай поръчкови убийства, финансови далавери, крупни кражби в национален мащаб, в момента са силни на деня бизнесмени. Почтени граждани, които официално си вадят хляба по почтен начин - хотели, добив на интертни материали, трайни насаждения, в повечето случаи - финансирани с евросредства, с богоугодни дела - строеж на църкви и параклиси, които обикновено се освещават от най-висшите ни духовници - владиците. Девето, не че няма опити на властта да демонстрира воля за справяне с проблема. Един от последните примери е от Варна, отпреди няколко години. Но той е повече смешно, отколко сериозно доказателство за амбициите на властта. Защото засегна глупаци, с извинение, самозабравили се в силата си, които бяха пожелали дори да се афишират и като общественици. Думата е за тези, които и до днес остават анонимни, не се афишират, бягат от публичност, а владеят мощни икономически позиции. И накрая...
цитирай
10. анонимен - a be ti kuku li si? От горе до долу - ...
12.07.2010 21:28
a be ti kuku li si?
анонимен написа:
От горе до долу - лъжи . Тъпо ,наивно , фантасмагория - нито една дума не е истина .
Жалка си моме - журналистчето още повече .

цитирай
11. анонимен - .................... - 3
12.07.2010 21:36
И накрая, десето - с внимание проследих предложението на комисята "Кушлев" да й разрешат да се самосезира без да е нужно незаконно забогатялото лице да има някаква присъда. От комисията подкрепиха идеята си с факта, че в никои държави нещата били уредени точно по този начин. Само по себе си, предложението изглежда разумно. Но то паказва безпомощността на институциите ни - защото далеч преди комисията "Кушлев" да погне някого, това трябва да са го сторили общинските власти, данъчното, ДАНС. Тоест, на много институции, преди комисията "Кушлев", трябва да е направило впечатление, че еди-кой си има имущество над възможностите си и да го попита: "А, бе друже! Я кажи откъде имаш кола за 1000 хиляди? А къща за 1 милион? Как децата ти успяват да учат в колеж в Англия?"...Да не говорим, че въпреки всички разумни послания, които ни отправя тази комисия, все пак тя не е функция на хората, които работят в нея. Тя е функция на държавата. Следователно: мисля, че дебатите на тема "проституция и трафик на хора" досега у нас се води по доста повърхностен начин. По подобен повърхностен начин бе отминато и предложението за Закон за проституцията. Някои от тези, които имаха правомощията да прокарат подобен закон, се свиха. Щели сме били да се изложим пред Европейския съюз. А може би щели са били да се изложат пред собствените си съпруги и деца, защото някога, еди-кога си са били клиенти на проститутки? ...Иначе във всеки един аспкт въпросното интервю е достатъчен повод за сериозни размисли. Днешната проституция не е нито "Дамата с камелиите", нито "Хубава жена". Според неофициалните данни на служители от РЗБОП, 30 на сто от момичетата напускали занаята с...умъртвени утроби. Дали е така? Кой може да ти каже, след като самите ченгета у нас се молят: нека българските сводници бъдат съдени в чужбина! Там няма шиканиране на делата, няма "болести" - исхемични на сърцето или разширени вени. Там има затвор - направил си го, лежиш зад решетките.
цитирай
12. анонимен - bra wallstreet, ti savsem izprostq ...
12.07.2010 21:45
bra wallstreet , ti savsem izprostq bre,na wallstreet vseki e pedal a do nego 3 ma negri ebachi,shte e po interesno
цитирай
13. анонимен - DO ANONIMEN
12.07.2010 21:47
А, бе друже! Я кажи откъде имаш кола за 1000 хиляди? А къща за 1 милион? Как децата ти успяват да учат в колеж в Англия?OK.....AMI KOLA ZA 10 000 I APARTAMENT ZA 30 000 EVRO , A NE PLASHTAL DANACI I IMA MALKO MAGAZICHE ZA BONBONKI I PLASHTA NA GODINA PO 100 LEVA DANAK,ARE I NEGO DA GO PRIBERAT.KUSHLEV SHTE TRQBVA DA PRIBERE CQLA BALGARIQ,VKLYCHITELNO I TEB
цитирай
14. анонимен - None
12.07.2010 22:54
За съжаление това е вярно до някаде. Публична тайна е, че от езиковата гимназия в Сливен излизат елитни проститутки. Една част от тях се препращат в Холандия, друга в Турция. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!!!!!!!!!!!!!!!! това е горчивата истина. Другото са интерпретации.
цитирай
15. анонимен - АМСТЕРДАМА
13.07.2010 00:02
ЕДИН ДЕН ТЕХНИТЕ ''ДЕЦА И ВНУЦИ '' ЩЕ ПЛАТЯТ ЗА ВСИЧКО ,ЗА ''ЗВЕНОТО ОТ ВИСШИ ЧЕНГЕТА'' СТАВА ВЪПРОС В СЛИВЕН КОИТО ''РЕКЕТИРАТ'' И БЛАГОДЕНСТВАТ ЗА СМЕТКА НА ДЪЩЕРИТЕ ОТ ОКРЪГА И БЪЛГАРИЯ !
цитирай
16. анонимен - А бре държаво, дето се изказва дъ...
13.07.2010 03:14
А бре държаво,дето се изказва държавен служител,вътре с информацията,от какво ви е страх.Какво чакате да стане скандал,да ни обвинят и пак българите сочени с пръст и ненавиждани,че носели разврат,макар,че в по-голямата си част не можем да търпим някой да се издевава с нас и децата ни и търсим начин да се спасим или за спасение от изроди,били сексуални,социални,психо-финансово-материално обеспечени с политико-садо-мазо-недъзи.За какво са ви тези сводници,своднички,пласъори,пласъорки те няма да ви платят данъци,както и крадците,крадлите и на човешка плът.Дори и да се опитат това е робовладелски търговски занаят.Иначе,светът ще се убеди,че вие финансирате и развивате и практикувате робовладелство.И тогава вие не сте българи,и няма защо да цапате името на държавата ни,и да се криете,маскирате под името на държавата ни,държавата на българите.Просто няма да ви простим,вътре в страната да си правите робовладелските си експерименти,а на вън да ни гледат като жалко подобие на експерименталната ви дейност.
цитирай
17. анонимен - Аз пък вярвам на тази история и ме е ...
13.07.2010 09:29
Аз пък вярвам на тази история и ме е страх, че са много момичетата, които са преживели същото. Радвам се, че това момиче е успяло да се измъкне от ада, но малцина са като нея. А колко много момичета са заминали по обяви за работа подгонени от немотията и безработицата в Бг. И после вместо детегледачки, сервитьорки и камариерки са се оказали на улицата, без пари, без документи и доста често без да владеят езика. За това, момичета, преди да тръгнете на гурбет, мислете и проучвайте нещата, освен това не тръгвайте без да сте дали пълна информация на близките си. Ако нещо се обърка, поне ще има човек, който да даде някаква следа и ще е по-лесно да ви намерят и да ви спасят. Живеем в ужасно време и на никой не му пука за нас, за това трябва сами да се научим да се грижим за себе си.
цитирай
18. анонимен - istina e
13.07.2010 10:15
Za da jivee oholno edno bezsavestno malcinstvo,BG i balgar6tinata se uni6tojava,tezi momi4eta kak 6te sazdavat semeystva i 6te rajdat deca?
цитирай
19. анонимен - вярно е
13.07.2010 11:27
Всичко е истина,но има и още неща които се знаят а се мълчи!

Почти всички проститутки в Сливен се защитават От ПОЛИЦИЯТА !

Има Момичета които си работят за полицаи..................
цитирай
20. highvoltage - Много жалко, защото по мое мнение в ...
13.07.2010 12:08
Много жалко, защото по мое мнение в Сливен са едни от най - хубавите българки. Безспорно има много доброволни труженички и затова се чудя при толкова леки жени защо им е да карат някого на сила?
цитирай
21. анонимен - говори се, че в Холандия си мислят, ...
13.07.2010 12:41
говори се, че в Холандия си мислят, че столицата на България е Сливен... предполагам се сещате защо.............................
цитирай
22. анонимен - Анонимен 11,
13.07.2010 12:52
всичко, което казваш е добре обмислено, от него лъха на сериозна информираност...но само на това. Това интервю е публикувано също с претенциите да информира. На Запад обикновено информирането, особено отнасящо се до криминални деяния води до някъкъв резултат, ето това е голямата разлика с нашата родина... Разликата е там, че ти, наистина отлично информиран, не искаш да направиш нещо, а аз, която не мога да си дръжа яда, не мога да направя каквото и да е... Оставям настрани останалите коментари на форумните троли, дето им се лепят очичките по разни блажни думички като "проституция" и пр...
цитирай
23. анонимен - Отново от анонимник 22, до 11-ти
13.07.2010 12:57
Впрочем няма какво толкова да се чудим и да се оплакваме от тролите. Интернет - обществото си е огледален образ на реалното ни общество - пространство, където няма никакви правила и закони и всеки си мисли, че може да говори и прави каквото си иска)))
цитирай
24. mglishev - Имах приятелка от Сливен,
13.07.2010 15:50
която твърдеше, че много нейни съученички още в гимназията се сдобили с четиридесет-педтесетгодишни любовници. Става дума за момичета, които в момента трябва да са на по двайсет-двайсет и една години.
цитирай
25. анонимен - анонимен
13.07.2010 22:10
Подкрепям анонимем 17 това е нашата дейсвителност.Къде е управата в Сливен.Полицията,за която вече има "ХИМН" всички тия мизерници са във веригата за търговия с плът.Жалко за всички нас ,срам и резил за облика на БГ за света заради тази жалка ИЗМЕТ,която ни управлява.
цитирай
26. анонимен - КВО СЕ ПРАВИТЕ ,ЧЕ НЕ ВЕРВАТЕ ,БЕ....
19.08.2010 18:51
ЩОМ ВИСШИТЕ КАДРИ НА "ДАНС", ИМАТ СОБСТВЕНИ БАРДАЦИ ,КАТО АЛ.ПЕТРОВ.....КАКВО ДА ГОВОРИМЕ ЗА ПО-НИЗШИТЕ КАДРИ...!!!??
ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА Е ЗА РАЗСТРЕЛ.......САМО ЕДИН ПИНОЧЕТ ,ЛИПСВА!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7715659
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930