Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2010 20:56 - След преговорите с Русия кабинетът отчете по-ниски цени на газа и отпадане на посредниците
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 2853 Коментари: 8 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
България и Русия се споразумяха по-ниски цени при доставка на газ за страната ни, отпадане на посредниците в търговията с газ между двете страни от 1 юли 2011г. Подписана е и т.нар. "пътна карта" за изграждането на газопровода "Южен поток". Това е официалната равносметка от продължилите два дни преговори между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и руския енергиен министър Сергей Шматко в резиденция "Евксиноград" край Варна.

Трудни преговори

По време на стегната пресконференция след края на преговорите премиерът Бойко Борисов, който пристигна за подписването на пътната карта за газопровода "Южен поток", съобщи, че  те са били трудни, продължили са до късно през нощта вчера и са били подновени тази сутрин. Сергей Шматко също потвърди, че преговорите не са били лесни, но че и за Русия е било важно дългосрочното сътрудничество с България.
Предварителната програма предвиждаше още вчера в ранния следобед представители на двете делегации да обявят пред медиите какво е договорено. Брифингът обаче беше отложен за днес, без да бъде посочен точен час. В изявление пред журналисти Трайчо Трайков заяви, че по пътната карта за "Южен поток" има "доста голяма степен на съгласие". Разговорите за цената на газа обаче обобщи с лаконичното: "Не сме близко в позициите си" по този въпрос.

"Нашата цел беше да защитим интересите на българските потребители", декларира днес премиерът и добави: "Ако цената на газа беше останала висока, топлофикациите щяха да фалират, а гражданите щяха да бъдат принудени да потърсят алтернативни източници на отопление".

Договореното:

Новите цени на газа, доставян от Русия за България, ще бъдат заложени в договор, който ще бъде подписан и ще влезе в сила в средата на следващата година. Премиерът обаче отказа да огласи конкретните параметри на постигнатите договорености, като уточни, че това е по желание на руската страна. "Основните европейски страни също следят новините от България и те могат да се превърнат в аргументи в преговорите с руската страна, което ще утежни ситуацията", обясни Бойко Борисов.
Премиерът обяви още, че  при доставката на газ вече няма да има посредници, а сделките ще се сключват директно между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт".

Министър–председателят съобщи също, че миналия петък е имал телефонен разговор с руския премиер Владимир Путин, който най-вероятно е повлиял положителния изход от преговорите.

От януари 2011г. съществено ще се подобрят и условията за доставяне на руски газ за градовете от Югозападна България, стана ясно още след края на преговорите. По думите на руския енергиен министър Сергей Шматко перференциалните обеми от руски природен газ за България ще бъдат запазени и през 2011 г.

Трайчо Трайков: "Направихме първата стъпка, преговорите продължават"

По-късно в предаването "Седмицата" на "Дарик радио" енергийният министър Трайчо Трайков съобщи повече подробности за постигнатите споразумения и допълни, че според него "цената не е достатъчно свалена".

В отговор на въпроса, какво всъщност означава "по-ниски цени" на газовите доставки, министърът обясни, че исканите от България цени са значително по-ниски от договорените, но постигането им е процес, който продължава. По думите му обаче вече е направена първата стъпка и са нанесени корекции на анексите към вече действащи договори, подписани през 2006г. от Румен Овчаров.

Трайков обясни, че договорените корекции ще важат със задна дата - от 1 юли тази година, и в резултат от тях в "Булгаргаз" ще остават около 10 млн. евро. на тримесечие. "Тази разлика би могла по някакъв начин да бъде отразена в цените, това ще е малко намаление, а също така би могла да служи и като "буфер" за "Булгаргаз", който също, както знаете, има нужда от ликвидност", обясни министърът. Вечерта пред Би Ти Ви той уточни, че разликата ще дойде от това, че вбъдеще България ще плаща 90%, вместо досегашните 95%, от пазарната цена на газа.

Пред "Дарик" Трайчо Трайков каза още, че след изтичането на сега действащите договори на 30 юни 2011г., цените за газа, който Русия ще доставя, ще бъдат договаряни "в дългосрочен план".

"Що се отнася до договора, който изтича сега в края на годината, там проблемът ще бъде решен, чрез увеличаване на количествата по друг договор на преференциални цени", обясни Трайков. Според него в преговорите за бъдещите газови доставки за България ще трябва да бъдат взети предвид, както цените на други пазари, като германския, така и фактът, че страната ни е изцяло зависима единствено от руския газ.

Пътната карта за "Южен поток"

"Пътната карта" за изграждането на газопровода "Южен поток" дава сроковете и стъпките за подготовката на предпроектното проучване и създаването на съвместна компания за изграждането на газопровода, обясни министър Трайков.

По думите му, това, което е ясно до момента е, че на българска територия входната точка на тръбата ще е близо до Варна, българският участък от съоръжението ще струва близо 840 милиона долара. Това, което остава да бъде изяснено, са вариантите за трасето, количествата на транзитирания газ и стойността на проекта. "Още е рано да мислим, кой и как ще финансира, каза Трайчо Трайков.

Сроковете по проекта министърът очерта така: съвместното дружество трябва да е регистрирано до края на февруари, а резултатите от предпроектното проучване трябва да са готови най-късно до февруари 2011 г., като данните от него ще послужат за вземането на решението дали проектът ще бъде реализиран или не".

При благоприятно развитие на проекта, целевата година за завършването на българската отсечка от трасето на "Южен поток" е 2015г., каза Трайчо Трайков.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

В рамките на преговорите е станало дума и за проекта за АЕЦ "Белене", каза премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че вече се водят преговори с европейски инвеститори както от българска, така и от руска страна. "Надявам се до 15-20 септември тези преговори да бъдат финализирани", посочи министър-председателят. По думите му обаче нито България, нито Русия, обвързват енергийните проекти един с друг.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Американският посланик у нас:
"Русия е надежден партньор", коментира във Варна американският посланик Джеймс Уорлик. Той уточни, че посещението му в града (където днес  се срещна с кмета и областния управител) по време на българско-руските преговори е съвпадение, но допълни, че с интерес очаква подробностите за постигнатите договорки. Уорлик заяви, че неговото послание за България е, че диверсификацията е важна и една от възможностите е шистовият газ, предаде агенция "Фокус".

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

От Морски дневник

източник:дневник.бг
След преговорите с Русия кабинетът отчете по-ниски цени на газа и отпадане на посредниците



Гласувай:
5


Вълнообразно


1. анонимен - Медведев вади Боко от комфуза
18.07.2010 00:08
Браво на Р.Овч.Ползваме по-евтина газ още от негово време, но на Боко трябваше Медведев да му го каже. "България вече ползва отстъпки за цената на газа в рамките на действащите договори за доставки, каза за БНТ вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев.
цитирай
2. анонимен - Чудесно!
18.07.2010 07:27
Нали знаете къде ще отиде разликата в цената ;-)
цитирай
3. veshter - До първия анонимен червен тъпанар:
18.07.2010 08:43
Първо си оправи граматиката, чугун - пише се "конфуз", след това си заври тъпата човка в задника, за да не става нужда да ти я завирам аз! Гнусни червени крадци, с ваше позволение вече 12 години посредниците само префактурират на по-високи цени газа и индексират стотици милиони печалба на гърба на българския народ! И затова е виновен не друг а червените тъпанари Р.Овч. Сашо Дончев и сие безродственици. Скапаняк смотан!
цитирай
4. andrei - Може би щеше да е вярно това твърдение,
18.07.2010 08:58
в което се съмнявам,ако бяха назовали цената и не я сктиха зад фирмената тайна.
цитирай
5. studopor - ВЪпросче :)
18.07.2010 12:36
На мен след цялата работа едно не ми стана ясно... Има толкова много хора, които работят в сверата на газа. Специално за БЪлгария имам предвид. Обикновени хора, а не "едри риби". Хора като мен и като вас, които след работния ден се прибират пречукани у дома си. Никой ли от тях не се усети толкова време, че нещо в сметките, които плащат не е в ред?
цитирай
6. анонимен - Р. Овч. така "намали" ...
18.07.2010 14:48
Р.Овч. така "намали" цената на газта, като предоговори 5 години преди да изтече много по-изгоден за България договор, че плащаме газ по-скъпо от държавите в ЕО. Р.Овч. и тези, които направиха театралната постановка" 10.ноември 1989г. и превърнаха партийната си власт в икономическа създадоха структорите Мултигруп, Овергаз и други, които се ръководят от техни хора от ДС като И. Павлов и С.Дончев, чрез които цената на газта, тока и всичко останало се увеличава многократно и на всеки 6 месеца, а печалбата се разрределя между управлявителите на фирмите-доставчици и енергийната мафия, която създаде удобни за това закони, противни на интересите на България и гражданите, чрез които и доставчиците и мафиоти като Р.Овч. станаха милиардери......
цитирай
7. анонимен - ЯНО Е
18.07.2010 15:18
че на са постигнали засега нищо съществено. Цифри няма, само мъгляви приказки. Ясно стана , че и Овчарката е постигнал навремето намаление. Засега се очертаванякакво намаление от 1-2%, като и те не са сигурни. Нямаме очи и база да искаме преференции. Американски бази и американско ПРО, шарлатениите на Боко, цените на газа за ЕС и тн.
цитирай
8. veshter - Поредния червен тъпак-анонимник!
18.07.2010 18:40
Достатъчно е, че махат посредниците между Газпром и България. Като например червения префактурист г-н Сашо Дончев и неговата ОВЕРГАЗ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7697966
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031