Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2010 14:09 - ЕК: Реформата в България набира инерция, но при публичните средства има "фундаментални слабости"
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 2507 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
България е постигнала "силна инерция" за правосъдните реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност. Все още обаче твърде малко случаи завършват в съда, а професионализмът в полицията, прокуратурата и съдебната система не е на необходимото ниво.
Така започват заключенията на доклада на Еврокомисията за напредъка на България в правосъдието и вътрешните работи. Докладите за двете страни по Механизма за наблюдение и сътрудничество бяха одобрени от колежа на комисарите тази сутрин и след това бяха представени в Брюксел.
За първи път в годишен доклад по Механизма за наблюдение и сътрудничество е отбелязано наличие на политическа воля в България за реформи в съдебната система, посочи при представянето на документите говорителят на ЕК Марк Грей. "Комисията вижда воля за реформа в съдебната система и призовава България да продължи с усилията си," каза той.

Kaртината е различна в Румъния. "Докато България е прегърнала усилията за реформа и постигна важни резултати, Румъния изгуби инерция и докладът показва важни недостатъци в усилията й," според прессъобщението на Комисията.

За България докладът отчита повишаване в броя на съдебните преследвания за корупция на високо ниво и организирана престъпност. "Те трябва да доведат до повече присъди," каза Грей. Той подчерта и заключението на доклада, че трябва да се подобри професионализма в полицията, прокуратурата и съдилищата.

Полицейските акции с колоритни имена са отчетени лаконично. Отбелязва се, че "събирането на качествени доказателства остава проблем".

Позитивно се отчитат промените в Наказателно-процесуалния кодекс - стара препоръка на Еврокомисията. Реформата на НПК трябваше да доведе до "по-кратки и ефективни разследвания и съдебни производства," според предишни доклади. Въпреки промените в закона, "излишният фомализъм на наказателния процес не е елиминиран," пише в представения днес доклад. Похвала получава и новоприетата Стратегия за съдебната реформа, въпреки че според Грей е още рано да се оцени реалното й въздействие.

"Съдебната система трябва да проявява повече инициатива и отговорност," каза говорителят. Докладът припомня случаите на търговия с влияние, "засегнали репутацията на съдебната система" - казусите с Красимир Георгиев, в Благоевградския окръжен съд и облагодетелстването на магистратски роднини с ценни имоти. Грей обърна специално внимание на случаи, когато осъдени на първа инстанция остават на свобода, въпреки че според Еврокомисията е по-логично да обжалват от затвора. "Българксият закон позволява това, но тази възможност не се използва," посочи говорителят.

Критики отнася и прокуратурата, където ЕК отчита липса на инициативност, колебливост за започване на разследвания при наличието на ясни основания за това, и предпочитанието към твърде сложни разследвания.

Докладът за пръв път обръща специално внимание на управлението на публичните средства, включително тези от еврофондовете. В обществените поръчки се отчитат три проблема - конфликт на интереси, "местно протежиране" и пряко договаряне с бенефициенти дори в случаи, когато е уместно да се проведе търг.  Тук докладът отправя критики към договарящите и административни органи, които разкриват и предават в прокуратурата твърде малко сигнали за корупция. Еврокомисията вижда причините за тези "фундаментални слабости" в ограничените ресурси и административен капацитет и в твърде честите правни и процедурни промени в правилата за управление на средствата. Подобни заключения има и за Румъния.

По повод тези критики Грей заяви, че на този етап Комисията не вижда нужда да замразява европейски средства в двете страни като разчита, че натискът ще доведе до промени.

Борбата с корупцията по високите етажи е направила стъпка напред с производствата срещу бивши министри и депутати, но разкритията на конфликт на интереси остават под необходимото ниво. Заради липса на капацитет и независимост, контролните органи са пасивни в установяването на конфликт на интереси, сочи докладът.

Комисията настоява за пълно изясняване на възможното участие на висши държавни служители в схеми за измама. Отчита се обаче, че липсва административен контрол за превенция и разкриване на измами.

България е постигнала напредък в "систематичното преследване" на прането на пари, за което Брюксел настояваше в предишните си доклади. За изтеклата година българсктие власти са отчели 21 случая на пране на пари, внесени в съда. Сред тях е споменат осъденият на 10 години затвор Марио Николов, виновен за пране на пари по САПАРД.

В полезрението на Еврокомисията остава работата по законопроекта за разширяване правомощията на Комисията за конфискуване на имущество, придобито от престъпна дейност (Комисията "Кушлев"). Документът трябва да бъде внесен в парламента до края на годината. Докладът препоръчва замразяването на имущество от комисията да може да става възможно най-рано в разследването, а не както е сега, едва на етап обвинение в организирана престъпност. "Планираните промени изглежда не адресират този въпрос," сочи анализът на институцията.

Докладът за Румъния е доста по-критичен - там ЕК отчита недостатъчна политическа воля и нежелание на правосъдната система да участва в реформите. Забелязва се и отслабване в институциите за борба с корупцията. Към Букурещ също са отправени предупреждения за нуждата от защита на публичните средства от нередности и измами.

В първите три и половина години на членството си в Евросъюза, напредъкът в двете страни се е движил на приливи и отливи, но постиженията са били възможни благодарение на подкрепата и натиска на Еврокомисията, каза говорителят й Грей. "Остава да се свърши значително количество работа и в двете страни," каза той и подчерта, че механизмът за сътрудничество ще продължи и занапред. "Има ясен натиск за реформа - не само от Комисията и страните-членки, но и от гражданското общество в двете държави," посочи Грей. "Заради този натиск, няма нужда от санкции," добави говорителят.

"Успехът ще зависи от продължаващата ангажираност на България, комисията и останалите страни членки", пише в окончателния текст на доклада.

За България, докладът се състои от две части - политически заключения и препоръки и технически отчет, който описва изпълненото от София в последната година и оставащата работа по шестте показателя, чрез които ЕК оценява страната.

Предстои внасянето на двата доклада в Съвета на ЕС, където през септември те ще бъдат обсъдени от посланиците на страните-членки в ЕС и впоследствие - одобрени от министрите на външните работи.

От Ирина Новакова
източник:днвеник.бг
ЕК: Реформата в България набира инерция, но при публичните средства има "фундаментални слабости"



Гласувай:
2



1. wallstreet - Борис Велчев за доклада: Най-положителният, който сме имали от години
20.07.2010 14:10
Би било несправедливо да не се признае, че очевидно това е най-добрият доклад, който сме получавали през последните години, заяви главният прокурор Борис Велчев по повод оповестения днес доклад на Европейската комисия за напредъка на България в правосъдието и вътрешните работи. Той допълни, че правителството има основания да се гордее за положените от него усилия. Разбира се, докладът съдържа и серия от критики, които, ако не съществуваха, щеше да отпадне изобщо механизмът за сътрудничество, заяви още главният прокурор.

Според него Европейската комисия отправя четири основни критики към прокуратурата. Твърдението в доклада, че се наблюдава колебливост на прокуратурата да започва разследвания по очевидни сигнали, а предпочита комплексни, отнемащи време разследвания, Велчев прие като критика към прокурорските проверки. Факт е, че когато се извършва първо проверка, след това при образуването на досъдебно производство действията се дублират. Ще трябва да помислим за допълнително ограничаване на възможността за проверки, каза главният прокурор.

Критиката на Брюксел пък, че при разследванията за злоупотреби с еврофондовете не се проверява за обвързаността на финансовата престъпност със схеми за измами в администрацията, беше коментирана от Велчев така: "Тези препоръки и констатации са основателни и се надявам да можем да демонстрираме своя напредък през следващата година."

Той коментира и факта, констатиран от Брюксел, че повечето присъди за организирана престъпност у нас са плод на споразумения и на дела по съкратената процедура. Това е българското законодателство, споразумението е един полезен и необходим институт на правото, но това не значи, че с него не може да се злоупотребява, заяви главният прокурор. Така той коментира поисканата от него отмяна на сделката с Димитър Желязков-Очите, при която след две споразумения с обвинението той получи присъда от общо четири години и десет месеца затвор като лидер на престъпна група за разпространение на наркотици и за пране на пари.

Първото споразумение с Желязков е било необходимо и полезно (през 2008 г., завършило с присъда от 2 години и 6 месеца затвор за разпространение на дрога – бел. ред.), но след второто при определяне на общото наказание се стигна до своеобразна амнистия, каза главният прокурор.

Велчев коментира и думите за битовата престъпност и нейната безнаказаност на вътрешния министър Цветан Цветанов. Огромната част от делата, става дума за близо 50 хил. осъдени лица, са именно за битови престъпления. Очевидно е обаче, че броят им недостатъчен, каза Велчев. Той допълни, че не е нормално да има няколкостотин души с четири и повече висящи дела, които са на свобода. Това се дължи като цяло на недобрата работа на прокуратурата, но и на чисто оперативни причини – че някои от тези лица не могат да бъдат издирени, уточни Велчев.
цитирай
2. wallstreet - Цветанов опонира на евродоклада: Имаме достатъчно доказателства
20.07.2010 14:12
По обвиненията срещу тежки организирани престъпни групи, които предстои да бъдат внесени в съда, са събрани достатъчно доказателства. Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира една от критиките на доклада на Европейската комисия, според която разследващите все още не събират достатъчно и качествени доказателства, предаде БТА. В заключенията на доклада пише още, че "България е постигнала "силна инерция" за правосъдните реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност. Все още обаче твърде малко случаи завършват в съда, а професионализмът в полицията, прокуратурата и съдебната система не е на необходимото ниво".

Цветанов присъства на празника на дирекцията "Пожарна безопасност и спасяване", където посъветва представителите на съдебната система при възможност да се запознаят с жертвите на престъпления. "Така ще разберат, че присъдите, които са постановили, не отговарят на очакванията и интересите на обществото", заяви още вътрешният министър.

Той определи решенията на съда дори като поощрителни. "Да се надяваме, че всеки в съдебната система ще прочете внимателно доклада и ще направи своите изводи. Днес съдебната система не отговаря на интересите на обществото и държавата", смята още Цветанов.
цитирай
3. wallstreet - Премиерът за доклада на ЕК: Ще работим по план със срокове по препоръките
20.07.2010 14:13
В кабинета ще бъде обсъден план за изпълнение на препоръките от европейския доклад за съдебната система, съобщи премиерът Бойко Борисов, който е на работно посещение във Виена.

На брифинг с министъра на финансите Йозеф Прьол министър-председателят определи оповестения днес от Еврокомисията доклад като "най-добрият".

"Аз искам да видя по критиките и на Министерски съвет да подготвим плана, по който в срокове ще ги преодолеем. Това иска Брюксел да ни каже с този доклад. Кога ще влезе в сила Законът за обществените поръчки, искам да им върна отговор - еди-коя си дата ще бъде в парламента. Съответният министър да има задължението дотогава да е готово. Тогава Брюксел ще каже - да, отчитаме необходимия напредък в тези срокове, защото ще мине една година и ще дойде другият доклад. Още от утре ще работим по този доклад. В доклада има поне четири изречения, които започват със за първи път в България. Правилното е да прочетем и критиките, и похвалите в присъствието на министрите в България, не във Виена", заяви Борисов.

В същото време вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов опонира на заключения в доклада. По обвиненията срещу тежки организирани престъпни групи, които предстои да бъдат внесени в съда, са събрани достатъчно доказателства. Така той коментира една от критиките, според която разследващите все още не събират достатъчно и качествени доказателства,

Коментари и позиции по доклада министър-председателят и членовете на правителството ще направят днес на специална пресконференция, която е насрочена за 17.45 ч., съобщи правителствената пресслужба.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7698096
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031