Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2010 20:44 - Дневник: София - мръсна приказка
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 13201 Коментари: 22 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Фотограф: Юлия Лазарова

image

image

Фотограф: Юлия Лазарова

image

Разбити тротоари заради паркиралите върху тях коли; шосета, осеяни с дупки (и то след ремонт); захвърлени автомобили в зелените площи; боклуци навсякъде – пред блокове, около кофи за боклук, по спирки и в паркове, около строителните площадки. И още - безразборно поставени реклами и обяви, сергии с гащи и джапанки, глутници бездомни кучета по улиците и в парковете.

Така изглежда и към днешна дата София - една от столиците в Европейския съюз. Всичко, изредено дотук, е описано като нарушения в 10 на брой наредби на Столичната община. Има и един столичен инспекторат, който отговаря за контрола. Но по всичко личи, че не се справя.

400 души трябва да дисциплинират 1.4 млн. души

В Столичния инспекторат, който следи за спазването на десетте наредби за реда в София, в момента работят 415 души. И всеки от тях има определен периметър в града, в който според обяснителните записки към бюджета на София за 2010 г. живеят 1 362 621 млн. души.

Инспекторите следят за всички нарушения, свързани с работата на почистващите фирми, разрешенията и платеното тротоарно право за реклами, кафенета и сергии, изоставените или паркирали автомобили в зелените площи, боклуците и шума от строителните обекти, работата на автомивките, бездомните кучета и др. Средната им заплата е около 600 лв. Юристите на инспектората, които трябва да защитават в съда обжалваните актове и глоби, са... четирима.

"Проблемът не е само в бройката на инспекторите. За една територия като София не 400, а 1400 да бъдат назначени в контролните органи, само те не могат да решат проблемите", твърди директорът на инспектората Веска Георгиева.

Основният проблем според нея е, че болшинството от жителите на града не са научени да спазват правилата и да се чувстват отговорни за средата, в която живеят извън собственото им жилище. Докато софиянци не започнат да мислят като французите и германците – да спазват правилата и да сигнализират, когато се натъкнат на проблеми и нередности, инспекторите никога няма да стигат, твърди Георгиева.

Все пак, ако Столичният общински съвет увеличи състава на контролния орган със 100-150 души и разреши част от събраните глоби да отиват за допълнително заплащане на инспекторите, това ще подобри резултатите, смята шефката на инспектората. По думите й общинарите са дали принципно съгласие да се въведе допълнително материално стимулиране за инспекторите със средства от събраните глоби.

"Издръжката на инспектората на година е 5.2 млн. лв. На практика ние 50% се самоиздържаме чрез събраните средства от глоби и спестени за общината пари при санкциониране на почистващите и ремонтиращите фирми", обяснява Веска Георгиева. И допълва: "В Европа няма контролен орган, който да се самоиздържа."

Има ли кой да реагира на сигналите

Извън темата за манталитета и недостигащите инспектори обаче на преден план излиза и един друг проблем - за реакцията на общинските служби на сигналите от гражданите. Които, оказва се, никак не са малко.

През първото полугодие на 2010 г. в Столичния инспекторат са се обадили над 50 хил. души със сигнали и оплаквания. Най-много – 6500, са за нарушения на наредбата за чистотата, следват ги оплакванията за отварящите се наново дупки след ремонтите на улиците – близо 2000. Близо 700 души са се обадили и във връзка с бездомните кучета.

Участниците във форумите на "Дневник" масово твърдят, че Столичният инспекторат ги изпраща за зелен хайвер. Приемат сигнала, благодарят за обаждането и после нищо, оплакват се столичани.
Преди два месеца например до вестника стигна и историята на Михаил Заимов, брат на общинския съветник Мартин Заимов. Близо три години Михаил Заимов се моли на Столичния инспекторат да премести катастрофирал автомобил, оставен пред дома му на ул. "Цанко Церковски".

При всяко обаждане оттам му изказвали благодарности за сигнала, обещавали да се заемат с проблема и после нищо. В началото на тази година Михаил дори се обзаложил с брат си Мартин, че автомобилът няма да бъде вдигнат и след поредния сигнал. Обгорялата кола беше махната от улицата в средата на юни, едва след като случаят беше описан в "Дневник".

За подобен сблъсък с общинските служби, свързан с бездомните кучета, разказа преди месец и половина и наша читателка от жк "Младост". След като е подала сигнал за опасна глутница, от която се страхуват майките с колички, жената е била препратена към общинска фирма "Екоравновесие".

Сигналът е приет и... нищо. Излишно е дори да се задава въпроса дали някой от инспектората е проследил свършила ли си е работата общинската фирма, която би трябвало да регулира популацията на бездомните кучета.

"Инспекторатът прави всичко, което е по силите му, за да реагира на всички сигнали", обяснява Веска Георгиева. Един от контрааргументите й е, че например за вдигане на паркирали в зелените площи коли инспекторатът разполага само с два паяка. "Няма как да следим и всички, които си хвърлят фасовете и боклуците по улиците", казва Георгиева.

Затова службата е заложила на акциите - акции по спирките на градския транспорт, акции за налагане на глоби за паркиране в зелени площи и т.н. Само с една подобна акция през миналата седмица например инспекторите са санкционирали 500 собственици на леки коли, паркирани в зелени площи. Само че спорадичността на подобни активности едва ли може да приучи някого на ред. Още повече когато самата община не може да предостави достатъчно места за паркиране например.

Глоби само на хартия

За всички нарушения по 10-те наредби на Столичната община инспекторите първо пишат акт, а след това  изготвят наказателно постановление. При нарушения, които се санкционират до 50 лв., се налага глоба на място. Всеки ден инспекторите глобяват на място за продажба на сергии без тротоарно право, от време на време се случва да заловят в крачка и хора, които изхвърлят боклуци извън кофите.

Повечето актове обаче са на стойност до 500 лв. и са свързани с по-сериозни нарушения на наредбата за чистотата и за паркиране в зелените площи. "По наредбата за чистота държа повечето актове да са на максималната стойност от 500 лв., но точният размер зависи от районните кметове", казва директорът на инспектората Веска Георгиева.

Издадените от инспекторите наказателни постановления финално се одобряват от районните кметове, като те решават за размера на наказанието. А най-сериозните глоби - до 50 000 лв. за незаконна реклама, се издават с подписа на кмета на София.

От дума на дума става ясен още един проблем - липсата на адекватна връзка между Столичния инспекторат и районните власти. Георгиева разказва за съвсем прясна случка - инспекторите й съставят акт на пицария, която не си плаща за тротоарно право, но след това районният кмет отказва да наложи глоба.

Името на кмета беше спестено с обяснението, че не желае да се конфронтира с него. Такива случки, както и многото отменени актове в съда демотивират служителите на инспектората, твърди Георгиева.

От глоби по наредбите Столичната община събира годишно едва около 3 млн. лв. За 2010 е заложена "амбициозната" цел от 6.5 млн. лв., но и тя едва ли ще бъде изпълнена, след като за първите 6 месеца са наложени глоби за малко над 1.5 млн. лв. Въпросът е, че досега от тях са събрани по-малко от 700 000 лв..

Няма и механизъм, чрез който глобените граждани и фирми да бъдат принудени да си плащат. "Срещу най-големите нарушители водим дела в съда, но това не може да се прилага за всички санкции", обяснява шефката на инспектората. И отново предлага да се приложи механизъм, при който общинската администрация да отказва издаване на документи и други услуги на гражданите, ако имат неплатени глоби.

Той се използва от три години за неплатените местни данъци и работи. Същият подход неотдавна предложи и екоминистърката Нона Караджова, за да се приучат столичани да пазят чистотата в града.
Опитът на "Дневник" да разбере защо изглеждащият логичен и лесен за прилагане механизъм не действа получи едносричен отговор от зам.-кмета по финансите Минко Герджиков: "Все още го обмисляме, не е лесно да се приложи." 

Финансови резултати от санкциите (януари - юни 2010 г.)

Събрани
- Глоби по квитанция - 300 190 лв.
- Глоби по наказателни постановления - 19 800 лв.
- Санкции за некачествено изпълнение на фирма "Пътища и съоръжения" ЕАД - 163 505 лв.
- Неустойки за почистване на улиците - 164 682 лв.
ОБЩО 648 178 лв.

Несъбрани
- Глоби по наказателни постановления (1124 бр.) - 270 595 лв.
- Глоби за неправилно паркиране (1661 бр. х 200 лв.) - 332 200 лв.
- За други нарушения (1453 х 200 лв.) - 290 395 лв.
ОБЩО 893 190 лв.


От Нели Чолашка
източник:дневник.бг
София - мръсна приказка


Тагове:   новини,   дневник,   мръсна,


Гласувай:
5



1. анонимен - Хората преживеят война, сплотят се ...
04.08.2010 09:58
Хората преживеят война, сплотят се и работят за да се оправят. Това е по света. На нас война ни не трябва, ние сами си я правим! Че се и кефим от себе си, щото си мрънкаме, но не си даваме никакъв зор.
Май ще е най-добре да идва 2-то пришествие, 2012-та или каквото и да е там, за да се свръши отведнъж.
Ето и аз мрънкам, но нали съм си българче...
цитирай
2. анонимен - perekly
04.08.2010 10:01
Има нужда от общинска полиция ,а не от инспекторат.
Общински фирми от типа на центъра за градска мобилност, трябва да изчезнат.
цитирай
3. анонимен - Mislia che e kraino vreme da ima s...
04.08.2010 10:15
Mislia che e kraino vreme da ima sankzii za vsqko narushenie.Balgarina, za sajalenie shte se nauchi na disziplina i spazvane na pravila kogato braknete v djoba mu. Globa parvi pat, globa vtori pat, a na tretia shte se zamisli i nqma da napravi narushenie
цитирай
4. анонимен - Възмутен...
04.08.2010 11:29
Няма как да бъдат спазвани всички наредби. Общината преди да напише наредба да види дали е изпълнима първо. Глобиха ме за "паркиране в зелените площи". А някой преди да напише тази наредба да беше погледнал, да беше направил паркинги... Като няма инфраструктура няма как да се спазват повечето наредби. А институциите, отговорни за инфраструктурата нещо ги няма. Знаят само да ни рекетират за да си вържат заплатите на края на месеца...
цитирай
5. анонимен - Нищо ново
04.08.2010 11:37
Тва не е за мен новина , София от край време си е мръсна и зле уредена.Има една част от жителите и наречена шопи.Това са супер тъпи малоумни олигофрени които създават всички проблеми.За съжаление шопите са дървени и не могат да бъдат превъзпитани по никакъв начин.Така че нещата няма начин да се променят. В сравнение с останалите Европеиски столици като Атина , Берлин , Париж София е наистина една жалка отвратителна кочина.
цитирай
6. анонимен - :)
04.08.2010 13:27
анонимен написа:
Тва не е за мен новина , София от край време си е мръсна и зле уредена.Има една част от жителите и наречена шопи.Това са супер тъпи малоумни олигофрени които създават всички проблеми.За съжаление шопите са дървени и не могат да бъдат превъзпитани по никакъв начин.Така че нещата няма начин да се променят. В сравнение с останалите Европеиски столици като Атина , Берлин , Париж София е наистина една жалка отвратителна кочина.

... във която обаче всички селтаци се бутат да живеят. Да, има някакъв процент шопи, и много по голям процент Диви Селяци, изпълзели от някоя дълбока провинция, които дори не могат да използват тоалетна с казанче и заемат работни места , подбивайки заплатите с по 300, 400 лв реални пари ! Да, София е най-хубава, когато е лято и всичко се юрне да си бере доматИТУ и кукуруза !
цитирай
7. анонимен - Събирач на данъци
04.08.2010 14:41
Това което пишете за глоби събирани с местните данъци е така и го приложиха по лично предложение на зам.кмета Герджиков,когато местните данъци излязоха от НАП и минаха към общините. Аз работя това и на мен не ми харесва последното изречение защото ми звучи като заяждане"колко е лесно да се приложи".Журналистите които пишат трябва да правят справки с реалността преди да декларират колко лесно се прилага това .
Спомнете си колко време и средства бяха необходими за синхронизиране на информационните масиви по НАП и НОИ за справки по неплатени задължения.Това е огромна работа изискваща сериозни инвестиции.
Вестника Ви е сериозен и затова пишете задълбочено.Иначе звучи заядливо и
толкоз...
цитирай
8. анонимен - рибата замирисва от главата. и не е ...
04.08.2010 17:06
рибата замирисва от главата. и не е луд този, който яде банцата, а който му я дава. обикновеният българин не е виновен. наистина няма инфраструктура и наистина няма контролен орган, който да работи ефективно. това със съзнанието са врели некипели. оставете французина без контрол и париж ще заприлича на софия.
цитирай
9. анонимен - до 7
05.08.2010 12:05
Хайде стига глупости на крив .... всичко му пречи.Атина с чужденците е около 9 милиона 5 ,5 са атиняните 3,5 са чужденците.Живях там около 2год. кажи речи в иделния център до платия Виктория.Никои грък нито веднъж не съм чул да се оплаква от провинциалисти или чужденци , но вие столичаните сте свикнали само да ревете и да се оплаквате.Селяните са били виновни за това , селяните са били виновни за онова.Никой не ви е виновен , виновни сте си вие тъпи , прости мързеливи говеда свикнали да получават всичко наготово.Гърците не мрънкат и Атина свети.Наистина не е зле такива като теб да излязат малко по ЕС и да видят на какво се казва столица и тогава да разберат каде се намират.Всички Европеиски столици са в пъти по-големи от София и като площ и като население /дадох Атина за пример защото съм живял там/ но никаде няма такава свинщина и мръсотия каквато е Софииската.Въпроса е как ония хора успяват без да мрънкат да си въведат ред а вие , отворените горди граждани сте напълно неспособни да го направите? Май че мързелът ви е в повече???
цитирай
10. анонимен - eu
05.08.2010 16:52
Daleche sme ot normalnite darjavi. Samo hlenchim i kritikuvame drugite, a ne se vijdame nie samite. Gorqt se baklucite v kofite, mirishe na otrovni gazove - zimata. Mrasotiq ,da te e sram da se pohvalish ,che si balgarin. za kakvo da se hvalim , ne vijdam.
Tova pravitelstvo zaslujava podrajka.V Norvegiq se pensionirat na 65-67 i jenite i majete.Nie revem samo za pensiq,nqmame predstava ot sveta-da se dade informaciq na horata i da ne prikazvat ,che samo u nas se vzimat takiva merki.Pozdrav za goneneto na banditite , koeto pravi pravitelstvoto na BB.Kolko ot balgarite iskat da ne rabotqt i , ne si plashtata danacite , hvarlqt si bokluka razdelno? Da se zamislim kakvi sme kato se merim s drugite darjavi !!!
цитирай
11. анонимен - Има как да бъдат спазвани наредб...
05.08.2010 17:35
Има как да бъдат спазвани наредбите. Добре са те глобили, проблемът е, че не те глобяват всеки ден. Ако почнеха всеки ден да те глобяват и ти си с ясното съзнание, че това ще стане, ще видиш колко бързо ще си намериш платен паркинг да си паркираш там кочината, защото полянката няма да ти е толкова еФтина.


анонимен написа:
Няма как да бъдат спазвани всички наредби. Общината преди да напише наредба да види дали е изпълнима първо. Глобиха ме за "паркиране в зелените площи". А някой преди да напише тази наредба да беше погледнал, да беше направил паркинги... Като няма инфраструктура няма как да се спазват повечето наредби. А институциите, отговорни за инфраструктурата нещо ги няма. Знаят само да ни рекетират за да си вържат заплатите на края на месеца...

цитирай
12. анонимен - До номер 10
05.08.2010 23:17
Ако обичаш като коментираш размери направи си кратка справка - Прага и Талин са по - малки от София.
Относно чистотата и реда, всичко ще се оправи, само трябва да има желание от двете страни (общината и гражданите) и за съжаление трябва да мине време...
А това, кой е мързелив и кой е селянин си спести коментарите. Селянията е диагноза, а не местораждане, а мързела е пословичен за почти всички хора.
цитирай
13. анонимен - Химн на Българския съд На...
06.08.2010 01:06

Химн на Българския съд

Нашият прекрасен съд

Ако някой някъде предава
своето отечество и слава,
ако клетвата за дълг прегази -
родния ни съд е този .

Ако някое продажно братство
граби от народното богатство,
истината днес е само тази -
родния ни съд го пази.

Ако някой вярата убива
и престъпниците сам прикрива,
ако някой пред лъжата лази -
родния ни съд го пази.

Припев: Хора, подарете цвете,
хора, запомнете ни добре!
Гордост е да служиш в редовете
на Българския съд сега .
цитирай
14. анонимен - някой
06.08.2010 13:18
Протести му е майката, скъпи ми форумци, а не драскане тук!!! Че тук каквото и да напишем, никой май не се трогва. Един масов протест пред общината....ама като тези от 1997...и съм сигурен, че ББ ще ни забележи и ще скастри Фандъкова....щото ББ е мнооооого загрижен за рейтинга си. Хайде организирайте един протест и аз съм там - първа пушка....нямаме воля....само си мрънкаме по форумите...а мръсотията, бездомните кучета и налите селяндури продължават да ни заобикалят....и се множат :)
цитирай
15. анонимен - как да не може?
06.08.2010 13:26
как да не може??? Може!!! Глобите трябва да са ежедневие и ще видиш ти как Нане и Вуте ще си правят сметката вече преди да замърсяват или да си паркират трошките по залените площи...както и кучкарите ще си правят сметката преди да подминат, без да съберат, поредното ако на домашния си любимец. Оня ден му правя забележка на един, защото кучето му се изсра точно на тротоара, тоя ми се репчи, вика това било тор....ами тори си у вас бе пич...събери си го - и хоп в къщи на цветята....па и тротоара как точно ще го натория, че не ми е ясно. Във Виена глобата за кучешко ако е 36 Евро и е пълно с инспектори - цивилни....ето това му трпбва на Софиянеца...че той се замисля само когато има опасност за паричките му. ПРОТЕСТ! ПРОТЕСТ! ПРОТЕСТ! СТИГА СМЕ ТЪРПЕЛИ!!!

анонимен написа:
Тва не е за мен новина , София от край време си е мръсна и зле уредена.Има една част от жителите и наречена шопи.Това са супер тъпи малоумни олигофрени които създават всички проблеми.За съжаление шопите са дървени и не могат да бъдат превъзпитани по никакъв начин.Така че нещата няма начин да се променят. В сравнение с останалите Европеиски столици като Атина , Берлин , Париж София е наистина една жалка отвратителна кочина.

цитирай
16. анонимен - КАК ,НЯМА ДА Е МРЪСНА СТОЛИЦАТА ....
06.08.2010 15:50
КАТО ЦЯЛАТА ИЗМЕТ НА БЪЛГАРИЯ ,СЕ Е СЪБРАЛА ДА ТЪРСИ РАБОТА И ПАРИ В НЕЯ???
ХАЙДЕ ,НЕКА ГО ПРИЕМЕМ И ТОВА ,НО....ФАНДЪКОВА ДА ВЪВЕДЕ ЗАКОНИ И РЕД В ТОЗИ ГРАД!
НЕКА ,КОЙТО МРЪСИ И ПРАВИ ЗУЛУМИ В ТОЗИ ГРАД ДА СИ ПЛАЩА!!!
ТАЯ ОБЩИНСКА ПОЛИЦИЯ, ЗА КАКВО Е.....?
САМО ЗА ЗАПЛАТИ И ПЛАТЕНИ ПОЧИВКИ ,ЛИ??
ВРЕМЕ Е, ОБЩИНАРИТЕ ДЕ СЕ НАУЧАТ ДА ПИЕЧЕЛЯТ ПАРИ ОТ ИМОТИТЕ СИ И ДА ГИ ЗАЩИТАВАТ ОТ ЛУМПЕНИ И ВАНДАЛИ!
КАТО МУ БРЪКНЕШ В ДЖОБА НА БЪЛГАРИНА ,ВЕДНАГА СХВАЩА ,ЧЕ НЕЩО НЕ Е В РЕД!
СТИГА ,С ТАЗИ КРИВОРАЗБРАНА ТЪРПИМОСТ ,КЪМ НАРУШИТЕЛИ И НЕГОДНИЦИ!!
ТОВА ИЗОБЩО ,НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ---ТОВА Е АНАРХИЯ И СЛОБОДИЯ....ЗА ДА НЕ КАЖА ТОТАЛНА ПРОСТОТИЯ!!!
цитирай
17. анонимен - софия
06.08.2010 17:28
ше ми идват гости от чужбина и отсега се чудя къде да ги заведа и какво да им покажа като навсякъде е мизерия .ЗА МРЪСОТИЯТА ДА НЕ ГОВОРИМ
цитирай
18. анонимен - РАЗРУХА
06.08.2010 17:52
РАЗРУХА В ДЪРЖАВАТА И В СТОЛИЦАТА. В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 20 ГОДИНИ. И КОРУПЦИЯ, ПРЕСТЪПНОСТ. аКО НЯМАШЕ ТАКИВА КАТО СОФИЯНСКИ СТОЛИЦАТА НИ НЯМАШЕ ДА Е ТАКАВА. ДОКОГА КРАСИВАТА НИ НЯКОГА СОФИЯ ЩЕ БЪДЕ СРАМ ЗА НАС. ДАНО ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ДА ПРОМЕНИ НЕЩАТА. А ЗА ИНСПЕКТОРАТА- ПРОСТО НЕ РАБОТИ. ПОТЪРСЕТЕ, ГОСПОДА, ДРУГА ФОРМА- ОБЩИНСКА ПОЛИЦИЯ, ДРУГ НАЧИН. ВИЖТЕ ЛОНДОН,БЕРЛИН,ХАГА, ПРАГА!
цитирай
19. анонимен - ГЛУПОСТИ....
06.08.2010 18:14
СОФИЯ ,ВИНАГИ Е БИЛА ТЪП СЕЛСКИ ГРАД!
ПО-СВЕСТНИТЕ СГРАДИ СА СТРОЕНИ ,ПРЕДИ 9.09.44г.,!
ДРУГИТЕ, СТРОЕНИ ОТ КОМУНИСТИТЕ СА КАТО КРЕПОСТИ С БОЙНИЦИ, ЗА ПРОЗОРЦИ
ПО СЪВЕТСКИ ТЕРТИП.
БЕШЕ ПО -ЧИСТО ,ЩОТО НЯМАШЕ ТОЗИ НАПЛИВ ОТ ПРОВИНЦИЯТА!
ТАМ ХОРАТА ,НЯМАТ ПРЕПИТАНИЕ.
ЗА ТЕЗИ 20 ГОДИНИ ,КОМУНИСТИТЕ НЕ ИМ СЪЗДАДОХА НИКАКВО ПРЕПИТАНИЕ И ПОМИНЪК-НАПРОТИВ ,ЛИКВИДИРАХА И ТОВА ,КОЕТО ИМАШЕ!
НЯМА ПАЗАР НА ЗЕМЯТА ,НЯМА КРЕДИТИ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ И ЖИВОТНОВЪДСТВО,НЯМА БЛАГОУСТРОЙСТВЕНИ ПЛАНОВЕ .....НИЩО!
ТАЯ КОМУНИСТИЧЕСКА ПОЛИТИКА СЕ ПРОВЕЖДАШЕ И СЕ ПРОВЕЖДА ,АБСОЛЮТНО ЦЕЛЕНАСОЧЕНО-ЗА ДА СЕ ИЗКУПИ ЗЕМЯТА НА БЕЗЦЕНИЦА И ДА СЕ СЪЗДАДАТ БЪЛГАРСКИ ,ЛАТИФУНДИИ,КАТО В ЛАТ.АМЕРИКА!
ЕДИН ВИД----ЧАСТНИ ТКЗС-та!
ТОВА ,ОБАЧЕ Е ТЪПА ПОЛИТИКА И НЯМА БЪДЕЩЕ, ПОРАДИ ЕФЕКТА ОТ СВРЪХОКРУПНЯВАНЕТО И ПРОФИЛИРАНЕТО НА СЕЛСКО-СТОПАНСКОТО ПРИЗВОДСТВО!
цитирай
20. анонимен - Относно кучетата, моя позната беше ...
06.08.2010 21:05
Относно кучетата, моя позната беше на скоро в Париж и каза, че там стопаните не ги разхождат безразборно. Има определени оградени места, подобни на пясъчници, където домашните любимци се разхождат. Това си има съответната цена- 1 евро, ако не се лъжа. Цената е за един час, след което въпросният "пясъчник" се почиства от служители на общината със съответната техника.
цитирай
21. анонимен - Тва не е за мен новина, София от край ...
08.08.2010 12:19
анонимен написа:
анонимен написа:
Тва не е за мен новина , София от край време си е мръсна и зле уредена.Има една част от жителите и наречена шопи.Това са супер тъпи малоумни олигофрени които създават всички проблеми.За съжаление шопите са дървени и не могат да бъдат превъзпитани по никакъв начин.Така че нещата няма начин да се променят. В сравнение с останалите Европеиски столици като Атина , Берлин , Париж София е наистина една жалка отвратителна кочина.

... във която обаче всички селтаци се бутат да живеят. Да, има някакъв процент шопи, и много по голям процент Диви Селяци, изпълзели от някоя дълбока провинция, които дори не могат да използват тоалетна с казанче и заемат работни места , подбивайки заплатите с по 300, 400 лв реални пари ! Да, София е най-хубава, когато е лято и всичко се юрне да си бере доматИТУ и кукуруза !


Е как всичката селения да не се тика у София, подобно се привлича с подобно, те селяните си я харесват. Бидейки пейзански град, София е била притегателна за пейзаните. За селските им кратуни това е едва ли не най-красивия град в България и е въпрос на престиж пред събратятя им да "одим у Софиътъ".
цитирай
22. анонимен - От цялата тази работа разбрах само ...
08.08.2010 19:09
От цялата тази работа разбрах само едно-че си много ТЪП! Ходи си на село, та най-накрая София да се очисти:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7697811
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031