Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2010 21:21 - Дневник: Кой плаща за платения секс?
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 13707 Коментари: 17 Гласове:
3

Последна промяна: 12.08.2010 23:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Да проституираш е отвратително и унизително. Тези жени са без капка самоуважение и явно некадърни,  щом за друго не ги бива", казва ми в бара моя позната, преди да тръгне към един видимо заможен мъж. След два коктейла я виждам да отпрашва в скъпата му кола. Доброволна проституция на жена, която е противник на проституцията, заключих.

Може проституцията да

не е мечтана професия, но това може да се каже и за много други професии

Един миньор например рискува живота и здравето си всеки ден, за да се изхранва. Но може ли да му се каже, че е неморално да продава здравето си, тъй като то е безценно, и това да стане основание за забрана на миньорството. Този двоен морален стандарт повдига въпроса какво отговаряме на проституцията, когато ни попита защо е незаконна?

През вековете мотивите зад отношението към продаването на секс са били предимно морални. В средните векове проституцията е толерирана от църквата и държавите с аргумента, че без проституиращи жени останалите жени са изправени пред опасността от изнасилване и сексуални извращения. Доста по-късно започва да се мисли за вредата, която упражняването на професията нанася върху самите проститутки.

Днес в повечето държави проституцията е криминализирана напълно или, както е в България, актът на замяна на сексуални услуги срещу пари не е незаконен, но заобикалящите дейности, свързани със структуриране на "работна среда", са. Това означава, че законът може единствено да разпознае еднолична проституция, от една страна (но пак – тя не е регулирана) и всичко останало – от друга. Тъкмо

тези ограничения превръщат проституцията в едър криминален бизнес

И докато е управлявана от престъпния свят, проституиращите жени са оставени да разчитат на късмета си и нечия добра воля да не бъдат тормозени, отвличани, изнасилвани, (пре)бивани, продавани и безопасността на близките им да не бъде застрашена.

Тоест проституиращите жени са в постоянна - обикновено доста голяма - опасност. В същото време криминалният свят прави изхода от професията труден и мъчителен, ако не невъзможен.

Парадоксално е, че множество държави "закрилят" достойнството и здравето на хиляди жени, криминализирайки ги. Още по-странно е обстоятелството, че в XXI век архаични предразсъдъци определят правния статут на нещо толкова мащабно като проституцията.

Да проституираш е много лошо, никой няма право да го върши, но и никой няма желание да го върши. До това се свеждат самонадеяните радикални твърдения, които обосновават забраната. Но не отговарят на въпроса

защо продажбата на секс трябва да е ексклузивна за черния пазар услуга

Всъщност именно масовото схващане, че проституцията трябва да се забрани, защото е "лошо нещо", я е направило истински лошо нещо, откривайки пътя на криминалните предприемачи. Резултатът е необятно пространство за разгръщане на криминални организации с огромни печалби, в което проституиращите са лишени от всякакви права и защита.

Едно общо твърдение в полза на забраната казва, че няма жена, която би пожелала да практикува проституция. Но дори да приемем, че в това произволно мнение има известна истина, то не е аргумент за забрана, а тъкмо обратно - за легализация.

От него следва, че една жена трябва сама да прецени и избере дали да прави секс за пари или не. Легализацията на проституцията е това, което ще й даде някаква гаранция, че няма да бъде експлоатирана или изнудвана, както и възможност, ако реши, да излезе от професията.

Феминистичните организации, които най-активно се интересуват от правата на проститутките, са разделени по отношение на този аргумент. Едните казват, че проституцията е експлоатация по дефиниция и заради това трябва да е забранена.

Те са най-щастливи от примера на Швеция, която криминализира клиента на сексуална услуга, но не и самата проститутка – предполагаемата жертва. Според другата група обаче този аргумент отнема основанието, поради което изобщо съществува феминизмът - а именно правото на една жена самостоятелно да реши какво да прави с живота и тялото си.

Отправната точка, от която трябва да се реши "проблемът с проституцията", обаче не е дали да я има или не. Защото тази дилема е безсмислена. А от всички останали аспекти на проституцията най-добре за всички би било да се приеме, че е въпрос на избор и договореност. Защото

беззаконието е в основата на извращенията, свързани с  проституцията

и води до това жени и деца да бъдат насилвани, купувани, продавани, изнудвани, тормозени и пр. А в най-добрия случай да са "само" експлоатирани.

Разбира се, регламентирането на такава професия  трябва да е много внимателно премислено. Германия е добър пример в това отношение – проституцията да влезе в законова рамка, която гарантира, че една жена проституира по своя воля; да бъде гарантирана нейната сигурност и не на последно място - предлагането на услугата (тоест кога, колко и на кого) да бъде определено от нея самата. Това е юридически сложна задача. Но докато не бъде направено, голяма група жени са хвърлени на произвола.

Сериозен аргумент срещу легализацията на проституцията са криминалните структури, които я управляват - че ако се легализира предлагането на секс срещу пари, това би им осигурило още един легален бизнес. Но и огромните печалби от криминалния сексуален бизнес пак са  благодарение на този, който го е поставил там - нерешителната държава.

Държейки проституцията незаконна, тя ни защитава срещу някаква въобразена заплаха, но си затваря очите за всичко, което се случва, когато тази заплаха бъде осъществена.

От Юлия Рафаилович

*Авторът работи по проект за легализация на проституцията към фондация "РискМонитор"



източник:дневник.бг
Кой плаща за платения секс?


Тагове:   дневник,


Гласувай:
3



1. анонимен - аз, но преди кризата взимал съм ...
13.08.2010 02:37
аз, но преди кризата

взимал съм си няколко пъти проститутка(3 пъти) и винаги след това съм се чувствал много кофти
цитирай
2. анонимен - Не може просто да ги посочите с пръст и да ги квалифицирате
13.08.2010 06:16
Това издава нисък интелект
цитирай
3. анонимен - на жените просто си им е в природата. ...
13.08.2010 10:41
на жените просто си им е в природата...я се разровете ж сайтове за запознанства и вижте какви никнеймове си слагат сами...
цитирай
4. анонимен - да плащаш за секс???
13.08.2010 10:41
колко ли изпаднал трябва да си ,та да си плащаш за секс?...и пак въпроса-търсене-предлагане!!
цитирай
5. анонимен - zoro
13.08.2010 11:02
Na tova mu vikam-sam da si e..s parite.....
цитирай
6. анонимен - Това е бизнес
13.08.2010 11:15
Проституцията не е въпрос на чуства или морал, а бизнес и то голям и като такъв трябва да се легализира както всяка друга работа за пари.
цитирай
7. анонимен - Добра статия
13.08.2010 11:50
Погледнато безпристрастно, каква е разликата между проститутка и инженер, футболист или хамалин. Всеки продава уменията си. А думата морал е доста куха откъм съдържание. Веднага се сещам за множество политици, които не са дори проститутки(в смисъл на хора професионалисти), а най-обикновени обществени курви.
цитирай
8. анонимен - Ами....
13.08.2010 12:38
Даколкото разбирам идеята на блога е - да узаконим проституцията, за да направим пари. Това е типично мислене на ниво дебело черво. 10те божи заповеди са в основите на морала. Проституцията е в пряко нарушение на някои от тези заповеди, следователно силно аморална. Ако се приеме закон, че проституцията е легална, тоест, на ниво правителство, държава,народ се приеме че това е добре то същото това правителство, народ и държава ще си платят за това. По един или друг начин, и вече по скоро рано отколкото късно.
цитирай
9. tomov8 - до номер 8
13.08.2010 13:09
И Мария Магдалена е била проститутка и е щяла да бъде пребита с камъни, ако Исус не се е намесил и казал "Който не е съгрешил никога, той да хвърли камък пръв".
Ако проституцията се узакони, много от мутрите и сутеньорите ще бъдат прецакани и ще станат излишни на пазара. Има много логика в това нещо.
цитирай
10. анонимен - мъж
13.08.2010 13:19
Проблемът с проституцията е подобен на този с наркотиците. Не ги узакняват, защото ще порежат бизнес за много милиарди. Това е.
цитирай
11. анонимен - Ужасна статия, ужасна позиция - води до деградация на обществото! СЪБУДЕТЕ СЕ ХОРА!
13.08.2010 16:56
самата авторка да вземе да стане проститутка да види дали ще и хареса!
цитирай
12. internationalist - Dran,dran obshti prikazki,vseki srednointelegenten zhurnalist shte go napishe tova za 1 chas.
13.08.2010 19:06
.
цитирай
13. dolsineq - И Мария Магдалена е била простит...
13.08.2010 20:09
tomov8 написа:
И Мария Магдалена е била проститутка и е щяла да бъде пребита с камъни, ако Исус не се е намесил и казал "Който не е съгрешил никога, той да хвърли камък пръв".
Ако проституцията се узакони, много от мутрите и сутеньорите ще бъдат прецакани и ще станат излишни на пазара. Има много логика в това нещо.


Има я откакто свят светува и ще изчезне, като изчезне и света. Защо тогава да градим изкуствен морал? Съгласна съм и аз да се легализира, така и за проституиращите момичета ще е има законова защита.
цитирай
14. анонимен - до #10
14.08.2010 00:01
Въобще не е проблем като с наркотиците. При наркотиците въпросът е на живот и смърт, а не на морал и експлоатация. Ако ги легализират маса народ ще измре - особено подрастващите ще кажат "щом не е забранено значи не е толкова вредно". Освен това сводници може да има и при напълно законна проституция и хората занимаващи се с нея няма да са обикновени бизнесмени.
цитирай
15. анонимен - Ха-ха
14.08.2010 05:29
Колко тесногръд е българина!
цитирай
16. анонимен - браво, Юлия, много добра тема,
14.08.2010 12:35
пожелавам ти успех в начинанието!
цитирай
17. анонимен - ОБИЧАМ ИСТИНИТЕ....
19.08.2010 14:18
АБСОЛЮТНИТЕ ИСТИНИ, ....КАКВИТО И ДА СА ТЕ!
ТАЗИ Е ЕДНА ОТ ТЯХ!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7697865
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031