Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2010 13:59 - "Уолстрийт джърнъл": България се надява Йоан Кръстител да възкреси линеещата й икономика
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 6608 Коментари: 9 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Български археолози и свещеници твърдят, че са открили мощите на Йоан Кръстител - странстващ проповедник, тачен от християните като последния от старозаветните пророци. Българското правителство разчита находката да донесе спасение - от финансово естество, пише американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Останките, включващи парче от череп и зъб, бяха открити миналия месец при разкопки в манастир от четвърти век на остров Св. Иван на българското Черноморие. Те се намирали в запечатан реликварий, заровен до миниатюрна урна с името на Св. Йоан и рождената му дата. Властите в опасяващата се от рецесия страна смятат, че мощите ще дадат силен тласък на туризма, привличайки вярващи от съседните православни държави в близкото до находката курортно градче.

Десетки милиони долари вече бяха отделени за подготовка за очаквания наплив от посетители. Строителни екипи разширяват пристанището и строят голям паркинг. Туристическите наръчници бяха редактирани, подготвят се и нови указателни табели, които да насочват хората към мястото, на което се намират мощите. Финансовият министър Симеон Дянков, каза, че не е религиозен, но мощите са първокласно откритие и потенциалните приходи за България са несъмнени, посочва вестникът.

Ръководството на Българската православна църква обяви находката за автентична. Това е свято откритие, то не е предмет на науката. Светите мощите на Св. Йоан излъчват чудотворна сила. Не мога да обясня това с думи, казва Сливенският митрополит Йоаникий, цитиран от изданието. Археологът Красимир Попконстантинов, който отговаря за откритието в Созопол и когото вече приветстват като национален герой, твърди, че находката е от същия ранг като Плащеницата от Торино, че е оригинална и е от голямо значение за целия християнски свят.

Има и скептици, които се съмняват в произхода на мощите и потенциала им като източник на приходи. Според историка Михаел Хесеман, който помага на Ватикана да датира реликвите, мощите са автентични, но те нямат притегателната сила на по-известните религиозни обекти като Плащеницата. Римокатолическата църква пък смята, че въпросът трябва да бъде по-подробно проучен. Новината за находката обаче вече привлича интерес. Посетителите в църквата, в която са изложени временно мощите, са се увеличили от стотина на около 3000 дневно. България, най-бедната страна в Европейския съюз, може да се възползва от икономическо чудо. Брутният вътрешен продукт на страната спадна с 5 процента миналата година и се сви с 3,5 на сто в първото тримесечие на тази, производството намаля, а безработицата нарасна, посочва "Уолстрийт джърнъл".

За да помогне на страната да излезе от най-тежката рецесия от падането на комунизма там преди 20 години, българското правителство иска да насърчи туризма и шумната реклама на находката е част от плана. Финансовият министър каза, че иска да удвои финансирането за развитие на религиозния туризъм, "така че да направим тази история печеливша", отбелязва вестникът. Религиозните поклонения са внушителен бизнес по света.

Находката нарежда България сред страните, които твърдят, че притежават мощи от Йоан Кръстител, обезглавен по заповед на цар Ирод. Според древната традиция, главата била погребана в двореца на Ирод в Ерусалим, но с времето части от предполагаемото тяло на Свети Йоан били пренесени на различни места в Европа, Близкия Изток и Южна Азия. Църква в индийския град Колката твърди, че пази част от ръката на светията. В катедралата в Аахен, Германия, казват, че съхраняват платното, в което било увита главата на Св. Йоан. Истанбулският дворец Топкапъ също претендира, че притежава части от едната ръка и главата на пророка. Присъствието на мощите на Йоан Кръстител не се е оказало златна мина за нито едно от тези места, но българските власти са оптимистично настроени, допълва "Уолстрийт джърнъл".


източник:дневник.бг
"Уолстрийт джърнъл": България се надява Йоан Кръстител да възкреси линеещата й икономика


Тагове:   България,   надява,


Гласувай:
7



1. анонимен - тцтц
13.08.2010 19:56
то хубаво ама бива ли с такава ирония да е написана тази статия в уолтстриит джърнъл ..дори и да нямам поглед на нещата като я прочета ще си кажа "пфуу тея в България лъжат" ...
цитирай
2. анонимен - ....
13.08.2010 19:57
пък за българите незнам какво тр се каже ..и господ няма да им помогне :)
цитирай
3. noelia22 - Radvam se za tazi nahodka, no ne i za ...
14.08.2010 00:54
Radvam se za tazi nahodka, no ne i za nachina po koito e predstavena, tazi komersialna cel
цитирай
4. анонимен - Печен Гей-бер!!!
14.08.2010 09:22
Тия от "Уличния Джурнал "с а от комунистите на Станишев бе,не им се връзвайте
цитирай
5. анонимен - То въпроса изобщо не е дали лъжат и ...
14.08.2010 15:07
То въпроса изобщо не е дали лъжат и дали мощите са истински. Всеки що-годе нормален човек като чуе, че искаш да си спасяваш икономиката с някакви мощи, ще се изсмее. На Уолстрийт не се въдят идиоти. А Божо Димитров е обикновен агент на ДС, който излага България и простия ни народец пред света. Оттам косвено сваля имиджа на ЕС, което налива вода в мелницата на руснаците.
цитирай
6. анонимен - и в щатите почнаха да ни се смеят
14.08.2010 17:35
за съжаление при последните изцепки на родните властоимащи, и щатските вестници ни взеха на побив. ами ясно защо, нали???
цитирай
7. анонимен - ПОРЕДЕН НОМЕР....
14.08.2010 17:37
АХА,РАЗБРАХМЕ!.... СЛЕД РУСИЯ(ДВА ПЪТИ!!),САЩ,ГЕРМАНИЯ,ФРАНЦИЯ (ИСТОРИЯТА С МЕД.СЕСТРИТЕ В ЛИБИЯ...),БСП,СДС,ЧЕТИРИТЕ ГОДИШНИ СЕЗОНА,СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ,БОЙКО БОРИСОФФ И ПРОЧИЕ И ПРОЧИЕ,СЕГА ИДЕ РЕД И НА МОЩИТЕ НА ЙОАН КРЪСТИТЕЛ ДА "ОПРАВЯТ" БЪЛГАРИЯ.... НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ ПОВЕЧЕ - НЕЩАТА СА АБСОЛЮТНО НЕОПРАВИМИ,ВЕРВАЙТЕ МИ!!!!!!
цитирай
8. eltimir - Нещо много гнило
14.08.2010 21:52
Има нещо много гнило в цялата работа.
http://erigkan.ucoz.ru/
"...Нещо много се натискат костите да са именно на Йоан Кръстител. И циганинът Симеон Дянков се натиска, и българофобът Божидар Димитров, и той се натиска. А пък някакъв експерт на мадам папата със звучащо по еврейски име Михаел Хесеман ги подкрепя. И кметът на Созопол с небългарското име Рейзи се радва. Та почвам да гледам подозрително. И знаете ли какво почнах да си мисля?

Че цялата игра с "мощите" всъщност е част от реализацията на плана "Еврия". Нали помните оня варненски "историк", който твърдеше, че именно евреите са коренното население на Балканите? Тогава номерът не мина. сега е на път да мине. А дали наистина ще мине, до голяма степен зависи от умните и мислещи българи. Точно те трябва да разобличат измамата. Длъжни са да я разобличат. Защото ако не го направят, няма кой друг да го направи."
цитирай
9. анонимен - АМА, ХИЧ НЕ ЗНАМ....
19.08.2010 13:09
КАКВО Е ПИСАЛ "УОЛЛСТРИЙТ ДЖЪРНАЛ"......ПА ДАЖЕ НЕ МИ И ТРЯБВА...!
ЗНАМ И СЪМ СИГУРЕН В ЕДНО:
ТАЗИ ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКА ИКОНОМИКА,НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ С МОЛИТВИ И ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ, ЗАЩОТО Е, КАТО КАЦА БЕЗ ДЪНО/ВСЕКИ КРАДЕ И БЕГА/!
ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИЦИИ, ГИ ПРИБИРАТ ЮНАЦИТЕ ОТ ВЛАСТТА,БЕЗ МОЛИТВИ И
ПОПОВЕ,.......ДАЖЕ И БЕЗ СВИДЕТЕЛИ!
ГЕРБ И Б.Б., СА САМО НЕМОЩЕН ОПИТ ,ЗА УДЪРЖАНЕ НА ПОСТ-СОЦИАЛИСТИЧСКОТО СТАТУКВО!
РЕФОРМИТЕ СА НЕЖЕЛАНИ И НЕВЪЗМОЖНИ, ПОРАДИ ПРОСТИЯ ФАКТ,ЧЕ ТАКИВА СЕ ПРАВЯТ С ПАРИ И КАДРИ!
ПАРИ НЯМА...КАДРИТЕ СА ОТ ЧЕРВЕНОТО КОТИЛО/ДРУГИТЕ СА ВЪН ОТ СТРАНАТА/!
СМЪРТТА НА ИКОНОМИКАТА НА СТРАНАТА Е ПРЕДОПРЕДЕЛЕНА!
НЯМА ДА Е КАТАСТРОФА---ПРОСТО ЩЕ ОТПАДАНАТ ПЛАЩАНИЯТА ПО ОПРЕДЕЛЕНИ СЕКТОРИ И СФЕРИ!
НЕИЗБЕЖНО Е!
....НО, НЕ Е КАТАСТРОФАЛНО!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7697661
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031