Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2010 13:11 - Сергей Игнатов: Висшето образование се нуждае от разтърсваща реформа
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 19949 Коментари: 25 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"България се нуждае от разтърсваща реформа във висшето образование и науката. Университетите трябва да анализират и ревизират специалностите и учебните си програми, за да отговарят на българския и европейския образователен пазар, а и поради влошеното финансово състояние да се замислят дали не поддържат неефективни специалности". Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов при награждаването на учениците, участвали в международни олимпиади, предаде БТА.

Според Игнатов предстои много тежък разговор във висшето образование, защото голяма част от финансовата неефективност се дължи на това, че се поддържат задължителни бройки от "тежък преподавателски състав".  Министърът каза още, че предстои сериозен разговор за новия Закон за висшето образование. Освен това предстои до края на годината изготвяне на стратегия за това какво ще се финансира приоритетно в науката.

Игнатов смята, че  малко студенти ще се възползват от платеното обучение във висшите училища, защото "то по принцип е неизгодно", тъй като търсените специалности запълват своя капацитет. Министърът посочи, че България е "под чертата" по брой на хора с бакалавърска и с магистърска степен, какъвто се изисква в програма "2020".



източник:дневник.бг
Сергей Игнатов: Висшето образование се нуждае от разтърсваща реформа


Тагове:   образование,   реформа,


Гласувай:
5



1. wallstreet - Вести.БГ: Министърът на образованието поиска разтърсваща реформа
26.08.2010 13:13
Министърът на образованието, науката и младежта Сергей Игнатов поиска днес разтърсваща реформа във висшето образование и науката.

България се нуждае от много дълбока академична реформа, нуждаем се от една разтърсваща реформа във висшето образование и науката, каза Игнатов при награждаването на българските медалисти от международни олимпиади по физика, химия, информатика и биология.

Според министъра нямаме основание да се срамуваме от това, че нашето висше образование не е на високо ниво и най-вероятно затова след година-две медалистите ни ще учат в чужбина.

Затова трябва да подобрим равнището на висшето ни образование, подчерта Сергей Игнатов.

18 са българските медалисти от олимпиади. Златен медал на олимпиадата по информатика имат Румен Христов от Шумен и Владислав Харалампиев от София, Антон Атанасов от Хасково е със сребърен, а Михаил Ковачев също от Шумен с бронзов. Техни ръководители са Емил Келеведжиев от БАН и Стоян Капралов от ТУ Габрово.

Бронзови медали на международната олимпиада по биология са спечелили Делян Георгиев и Мира Ненчева от София. Отличени са още Антония Каракостова и Десислава Станева. Ръководителите им са Албена Йорданова и Снежана Томова от СУ "Климент Охридски".

С един сребърен и четири бронзови медала са отличниците на България по физика, а на Менделеевската олимпиада по химия българи са спечелили три бронзови медала и две други отличия.

Университетите трябва да анализират и ревизират специалностите и учебните си програми,

за да отговарят на българския и европейския образователен пазар, а и поради влошеното финансово състояние да се замислят дали не поддържат неефективни специалности, заяви министърът.

Игнатов даде пример със своята специалност "Египтология", за да не засегне никого, както каза, и посочи, че не е възможно в един университет да се обучават трима-петима или дори 10 студенти по нея. "Египтологията" може да се разглежда като втора специалност в рамките на по-голяма такава, но паралелно с общообразователни курсове може да се изучава и езика, отбеляза той.

По думите му предстои много тежък разговор във висшето образование, защото голяма част от финансовата неефективност се дължи на това, че се поддържат задължителни бройки от "тежък преподавателски състав".

До края на годината предстои изготвяне на стратегия за това какво ще се финансира приоритетно в науката,

както и много сериозен разговор за промяната в новия Закон за висшето образование, посочи Игнатов.

Според него малко студенти ще се възползват от платеното обучение в държавните висши училища, защото "то по принцип е неизгодно", тъй като търсените специалности запълват своя капацитет.

Министърът посочи, че България е "под чертата" по брой на хора с бакалавърска и с магистърска степен, какъвто се изисква в програма "2020".

Игнатов обеща тази година, в хода на подготовката на бюджета за 2011 г., и на основата на оценката на научния потенциал, да бъде увеличено финансирането на университетите, в които има добро състояние на науката.

След октомври ще бъде готов и рейтингът на висшите училища, започнал по проект при министър Даниел Вълчев. Някои от добрите резултати от този проект ще бъдат използвани за финансирането, например на дадена специалност в университет, която е "номер едно в страната", за нея да се получава някакъв бонус
цитирай
2. анонимен - Реформа в висшето образование
26.08.2010 14:35
Че реформа е нужна е ясно, само че министъра едва ли е наясно какво да прави защото той идва от един университет който дава дипломи на килограм и срещу много солидно заплашане! Преди да се почнат реформи в образованието трябва да имаме ясни цели в своето развитие в икономиката ни дали ще правим индустриална револция отново ще развиваме туризъм, строителство, услуги и т.н. Защото ако ще зашпочнем втора индустриализация е необходимо тясно специализирано висше образование, ако е туризъм, дребен търговски бизнес или услуги може да се закрият почти всички ВУЗОВЕ без НБУ защото къде ще отиде министъра след мандата си! За сферата на услугите не е необходимо въобще хора с висше образование това си е чиста загуба на време и пари защото магазинер се става без да се учи в университет, ако ще развиваме IT технологии това пък вече е съвсем друга работа, там е необходимо и силно средно образование т.е. цялосна реформа за която министъра не може да си я представи защото той гледа само до края на мандата иначе рискуваме да сложим каруцата пред коня и да викаме защо не ще да върви напред! Така че най-напред приоритетите, консултации с бизнеса и после реформите защото преди да почнеш нещо трябва да знеш какво ще последва, а не реформа заради самата дума както в момента това се случва със здравеопазването и ако така направим и със образованието сме си пълни идиоти а нашите управници са пълни неграмотници и комплексари, хайде да не казвам по-тежки думи. Така че както е казал народа три пъти мери и един път режи. Зашото е най-лесно да уволняваш разни професори и преподаватели които се те обучавали и ти сега да се направиш на много велик и да ги изгониш като че ли България има 100 милиона население и продължаваме да говорим само за пари може всичко мда убием т.е. да преизпълним плана Ран-Ът!!!
цитирай
3. анонимен - реформа в висшето образование
26.08.2010 16:16
много се говори за реформа и сега и преди но едно е ясно - щом става за пари всики ни става тясно! Г- н министър нима Вие сте безхаберен, че медицинските университети вземат рекети, преподавателите си изчукват парите по КП ежедневно, студент да си но на тати- доцент, чичо професор.....,а другите кучита ги яли, кой как може да се управя!!??Спрете да спекулирате всички грабите от нас!Вдигнахте и уеднаквихте всички такси - защо?Ректорката на Варна граби та пушек се вдига, но явно пушека го виждаме само ние- обикновените хора!Изпитващи преподаватели , като доц.Ненова, доц. Вълканова, доц. Попова за тези дами не - преподаватели е нужно да си от мъжки пол и изпита е взет!? Изчерпани и със изкревено съзнание - до кога?????Вън на некъдърници осъкатиха и образование и човешките ценности!
цитирай
4. анонимен - Читател - като чета
26.08.2010 19:18
Като чета написаните тук коментари,се уверявам, че реформата не е стартирала добре още в първи клас.Млади хора сте,предполагам, имайте малко честолюбие и научете правописа на родния си език !
цитирай
5. анонимен - хайде де, откога я чакаме
26.08.2010 20:08
хайде де, откога я чакаме
цитирай
6. анонимен - Ne sym syglasna
26.08.2010 20:43
Ne sym syglasna
цитирай
7. анонимен - "Разтърсващата" ре...
26.08.2010 21:04
"Разтърсващата" реформа е адски елементарна, но всички търсят под вола- теле. Просто трябва да се закрият 2/3 или 3/4 от местата/университетите. При нашето население местата са ПРЕКАЛЕНО много, а когато приемат Сульо и Пульо естествено качеството ще е такова. Обаче "загрижените" преподаватели се вълнуват най-вече да не си сменят работата и ако може да им се вдигне заплатата.
цитирай
8. анонимен - Напълно съм съгласна с коментар №2. ...
26.08.2010 21:53
Напълно съм съгласна с коментар №2. Искам обаче да допълня още нещо. Едно от нещата, които трябва да залегнат основно в бъдещата стратегия за висшето образование (ако разбира се такава наистина има, а не е само дим в очите), е цялостен анализ на изучаваните специалности в университетите. За пример ще посоча икономическите специалности. В момента в България икономическо образование предлагат почти всички ВУЗ-ове, къде на по-високо, къде на по-ниско ниво. В резултат постоянно се бълват икономисти, голяма част от които хабер си нямат от икономика, които в последствие остават безработни. Част от тях започват работа не по специалността си, след което надават вой до небето, че са висшити, а не могат да се реализират.

Друг проблем, произтичащ от това се дискутира преди известно време. Става въпрос за преподавателите, които преподават в няколко учебни заведения и дори да имат желание (далеч съм от мисълта, че това важи за всички) да бъдат максимално полезни на студентите си, нямат физическата възможност да го осъществят. При положение, че има недостиг на кадри сред преподавателите, то няма как и да университетите да покрият изискванията за качество в това направление.

Съответно би следвало да се наложи ограничение на броя студенти по специалности в национален мащаб и средствата да бъдат пренасочени към специалности, където има недостиг на кадри. И специално икономика да не се учи под път и над път. Отделно да се ограничи и броят на приеманите студенти като цяло. Свидетели сме как в специалности като Българска фиология и Педагогика в СУ се приемат кандидати със слаби оценки. Би следвало да има и ВУЗ, ориентиран тясно към туризма по аналог на швейцарските университети. В туризма трябва да се подсили и средното образование. Тук имаме недостиг на кадри. Обслужването в българските хотели е под всякакво ниво. Малкото обучени българи в това отношение работят в чужбина и в България разчитаме на неопитни и необучени ученици.
цитирай
9. анонимен - Случайно минаващ
26.08.2010 22:29
В друга статия прочетох един коментар, който ще си позволя да цитирам по памет.Става дума за енерго машиностроене.За строеж на водно електрически централи, турбини и генератори в България преди и сега.Преди-строим ПАВЕЦ Чаира под земята, по Японски чертежи на Тошиба,с Български машини и технология, с наш материал.Сега-не можем да построим и 100 киловата турбина-внасяме ги от Китай.Тези, които сме учили на машиностроене ,сега ни продават техните машини.Натам отиват работите.Скоро май и деца ще започнат да ни правят другите отвън, щото няма да знаем как....
цитирай
10. анонимен - ха, ха
26.08.2010 22:30
За да разтърсиш образованието, трябва яко да брулиш всичко наоколо - ако ти стиска! Но защото на никой не му стиска, реформата продължава - вече повече от 20 години.
цитирай
11. анонимен - Не разтърсвайте много силно висшето образование,
27.08.2010 04:21
че като загуби съзнание, ще започнете да се карате кой прав, кой крив :-D
цитирай
12. анонимен - Стига с този икономически ефект. ...
27.08.2010 06:57
Стига с този икономически ефект. Защо натискате да подтотвите рационализатори вместо изобретатели. Защото точно това ще е резултатът. Всичко унищожихте за тези двадесет години. Единиците, които имат ум за изобретатели, напускат България. Остават само рационализаторите да работят с чужда стока.
цитирай
13. befana - "Разтърсващата" ре...
27.08.2010 10:04
анонимен написа:
"Разтърсващата" реформа е адски елементарна, но всички търсят под вола- теле. Просто трябва да се закрият 2/3 или 3/4 от местата/университетите. При нашето население местата са ПРЕКАЛЕНО много, а когато приемат Сульо и Пульо естествено качеството ще е такова. Обаче "загрижените" преподаватели се вълнуват най-вече да не си сменят работата и ако може да им се вдигне заплатата.


Не е точно така. Прочети това:
http://bmabg.s801.sureserver.com/assets/var/docs/Increasing-University-Enrollment-as-Crisis-Response-BG.pdf
цитирай
14. liliyanaandreeva - Всички и всичко...
27.08.2010 11:19
...се нуждаят от разтърсваща промяна!...
Обърнете внимание и на моето предложение за разтърсваща промяна.В него има и промяна в образованието.
инж. Андреева
цитирай
15. анонимен - mafiq
27.08.2010 11:23
reforma?!...za kakvo bqha vuvedeni tiq krediti,sled kato za premestvane v drug universitet se iska zaduljitelno"darenie"ot 7000 do 10000lv i ne ednokratno ,a za vsqka ostavasta godina...jalko za decata ni,jalko za Bulgariq:-(
цитирай
16. анонимен - РЕАЛНОСТ
27.08.2010 19:33
В БГ никога не е имало висше образование.Програмите по който се дипломират висшистите са съкратен вариант на Руското образование 1878година.
цитирай
17. анонимен - CLMFijkTKcookCPfu
21.06.2011 13:24
YouВ’re the one with the brains here. IВ’m wachting for your posts.
цитирай
18. анонимен - gpzNZvIFxQQJolOC
21.06.2011 16:25
Hey, good to find someone who argees with me. GMTA.
цитирай
19. анонимен - AURBvlZFP
22.06.2011 11:04
DtJje8 <a href="http://nhtafoojghkf.com/">nhtafoojghkf</a>
цитирай
20. анонимен - zczWVNbmH
22.06.2011 11:15
zLkMMI <a href="http://ddvphrjbakkc.com/">ddvphrjbakkc</a>
цитирай
21. анонимен - PQsuwtFPQCPNpQMaGo
22.06.2011 16:53
e7TqsJ , [url=http://rysxzsdpzrfs.com/]rysxzsdpzrfs[/url], [link=http://ezypebosjjqs.com/]ezypebosjjqs[/link], http://yaqvmmqlgptd.com/
цитирай
22. анонимен - IYyzgvekI
22.06.2011 18:07
zrGtRx , [url=http://pqkosfmcooix.com/]pqkosfmcooix[/url], [link=http://cmenvpravyym.com/]cmenvpravyym[/link], http://krspoozhsjmy.com/
цитирай
23. анонимен - lpGjFyiLkKIGubjnxhB
23.06.2011 14:30
PrCyio <a href="http://vinozzvspggg.com/">vinozzvspggg</a>
цитирай
24. анонимен - KagalyBSgeOW
23.06.2011 14:35
LQsz0W <a href="http://lnnltnxscnby.com/">lnnltnxscnby</a>
цитирай
25. анонимен - jWUFzqbtONyUgPoBb
24.06.2011 19:07
VDQp5h , [url=http://rjgonomqcouc.com/]rjgonomqcouc[/url], [link=http://hclsstlevdoy.com/]hclsstlevdoy[/link], http://etfljmiuzcla.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7692441
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031