Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2010 21:19 - Нови обвинения си размениха БСП и управляващите по повод "критите" писма
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 531 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Нови обвинения си размениха днес правителството и опозицията по повод изявленията, че предишните управляващи са скрили писма от Еврокомисията за нарушения в усвояването на европейските пари за екология.

В началото на месеца Европейската комисия в писмо до управляващите заяви, че все още чака отговор на запитвания от миналата година за нарушения в процедурите по програма ИСПА и по оперативната програма "Околна среда". Миналата седмица правителството обвини предишните управляващи, че са скрили въпросните писма от ЕК и сегашните министри късно са научили, че трябва да изпратят обяснения по тези въпроси.

Днес пред парламента лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че екоминистърът Нона Караджова е манипулирала общественото мнение с твърденията, че не е знаела за писма на Еврокомисията до България, за да оправдае очаквано орязване на парите по оперативната програма от страна на ЕК. Станишев представи писмо от 11 август миналата година от Караджова до тогавашния шеф на одитната агенция за европейските средства към Министерството на финансите Райка Онцова, с което министърът е предоставила справка за нарушени процедури при договаряне на проекти по ИСПА. "Кой лъже сега?", запита Станишев от парламентарната трибуна.

Всъщност, както стана ясно тази седмица, писмата за ИСПА и за оперативната програма са различни. Това за ИСПА, с което ЕК иска обяснение защо 10 проекта по предприсъединителната програма са договорени пряко от екоминистерството с изпълнителите, вместо с конкурс, е било изпратено до Райка Онцова миналия февруари.

В отговор днес екоминистерството публикува на сайта си кореспонденцията между Онцова и Караджова. От нея става ясно, че на 29 юли миналата година шефката на одитната агенция е поискала от новия екоминистър справка за въпросните 10 проекта с искане да получи отговор до 31 юли. Към искането не е било приложено писмото на ЕК, заявиха от екоминистерството. Заради обема на поисканата информация Караджова е върнала отговора на 11 август, съобщиха от ведомството. Миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков заяви, че той самият е научил за писмото на ЕК едва през септември. Той обяви, че ще изпрати искания от Комисията отговор до 31 януари.

От ековедомството коментираха, че днешното изявление на лидера на БСП цели да прикрие факта, че при неговото управление са се вършили нарушения. Самата Нона Караджова преди дни обаче заяви, че все още не е известно дали при 10 – те проекта са били извършени финансови злоупотреби. Както става ясно от писмото на ЕК от миналия февруари, предишното екоминистерство е прекратило обществените поръчки за тях и ги е договорило пряко, защото всички подадени оферти са надхвърляли бюджета на съответните проекти. Причината е в забавеното изпълнение на програма ИСПА – част от тези бюджети са правени още през 2003 г., след което реалните пазарни цени са се увеличили значително. "Възможно е да са ги договорили пряко с цел да не се бавят допълнително проектите", каза Караджова. Десетте проекта са на стойност 96 млн. евро и заради действията на предишното ръководство на министерството, има риск България да бъде лишена от цялата сума. В най-добрия случай държавата ще трябва да финансира сама 10-20 % от сумата, казаха от ведомството.

По повод другото искане на Еврокомисията – държавата да провери водните проекти по оперативната програма, за които има съмнения, че са финансово раздути, министерството изпрати информацията в ЕК тази седмица. Държавата ще коригира значително 12 проекта, за които се оказа, че са преоразмерени, а други 5 ще бъдат напълно спрени – за ВиК-инфраструктура на общините Своге, Каолиново, Кърджали, Стралджа и Дулово, се казва в българското писмо. В момента се очаква отговорът на Брюксел.

Източник:Дневник.бг
Нови обвинения си размениха БСП и управляващите по повод "критите" писма


Тагове:   обвинения,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7714729
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930