Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2010 09:08 - Първанов: След мандата оставам в политиката
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 3323 Коментари: 5 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Последните 4 години във властта повлияха негативно на БСП и на отношението към нея, заявява президентът в интервю за В. Велева от в. "Труд" Последните четири години във властта повлияха негативно на БСП и на отношението към нея, заявява президентът Георги Първанов.

В голямо интервю за в. "Труд" той посочва, че така, както годините на управление 1994, 1995 и 1996 изхабиха БСП и трябваше много време, за да се възстанови и самата партия, и доверието към нея, така е станало и сега.

Първанов, бивш лидер на БСП, поставя въпроса за нейната коалиционна политика и за хората в управлението й.

Той е убеден, че "при всички положения в България ще има преформатиране на политическото пространство - и вляво, и вдясно, заради това, че една част от формациите се изчерпаха в годините на прехода, изхабиха се".

Според държавния глава след края на кризата ще се родят други модерни политически идеи, които вероятно ще бъдат въплътени и в съответните политически проекти. Ще се появи нова мрежа от граждански структури, чийто глас той се надява да се чуе по-отчетливо в обществото, когато става дума за конкретните реални проблеми.

Първанов потвърждава, че ще остане в политиката

след края на втория му президентски мандат. "Как ще го направя, това е друг въпрос", казва той.

Интервюто е взето във връзка с датата 4 февруари 1997. Тогава бяха прекратени бурните граждански протести, заляли България, а БСП, ръководена от Първанов по онова време, се отказа да сформира ново правителство на мястото на провалилия се кабинет на Жан Виденов.

Първанов препоръча да се публикуват стенограмите от заседанията на Изпълнителното бюро на ВС на БСП по това време и от заседанието на парламентарната група.

"Там може да се види реално оценката, която дават някои в БСП на кандидат-премиера Кольо Добрев, лека му пръст, съпротивата срещу неговата идея да се отстъпи, да се върне мандатът, заклеймяването ни в първите минути и часове, след като новината стигна до "Позитано".

Първанов си спомня че съпартийците му го посрещнали отначало с много нервно мълчание и малко остри реплики.

"Канонадата се отприщи малко по-късно. Въпросът е да не допуснем да се забрави онова, което се случи или по-скоро, което не се случи. Това събитие е значимо именно с предотвратяването на възможния конфликт и с това, че в една такава наистина точка на върхово напрежение, на противопоставяне, се взе разумно решение.

Когато духът излезе от бутилката, се отиде към една по-трайна политика в продължение на 2-3 години, политика на диалог, на търсене на съгласие по редица въпроси", казва президентът.

И продължава: "Това бе времето, което ние с тогавашния премиер Иван Костов имахме нормален диалог. По-късно отношенията се изостриха.

И сега продължавам да смятам, че ние пропуснахме възможността да заложим, да развием и да утвърдим идеята за управлението чрез максимално съгласие по основните въпроси. След това нещата се объркаха и тази конфронтация трови обществения климат и сега."

Президентът не е съгласен с твърдението на "Труд", че и

ГЕРБ, и премиерът стават заложници на Иван Костов,

но виждал как нарастват апетитите на ДСБ и как се разширява кадровото им присъствие в изпълнителната власт.

"Засега не мога да кажа, че това присъствие влияе на ГЕРБ до степен да промени линията в политиката им. Вероятно премиерът си е направил сметката докъде може да допусне подкрепящите го парламентарни формации", казва Първанов.

Държавният глава настоява вече да се направи разумен прочит на изпълнението на антикризисните мерки на правителството от есента на 2009 г.

Според него трябва да се актуализират, да се потърсят нови стимули за бизнеса и ефективни решения за справяне с една от най- големите заплахи пред нас като общество - стремителното нарастване на безработицата.

По повод подложените на остра критика действия на финансовия министър Дянков и исканията за негова оставка Първанов казва:

"Ще запазя своя принцип за ненамеса в кадровата политика на министър-председателя и на другите институции като цяло. Но аз бях един от първите критици, аз започнах полемиката с финансовия министър. В нея няма нищо лично.

Имаме съществени различия по политиката. Не споделям икономическия подход на министър Дянков и съм се обосновал още през септември. Достатъчно е да се видят реалните резултати от тази политика в икономиката."

На въпрос как оценява управленския похват на премиера - стъпка напред, две назад или две напред, една назад? - Георги Първанов казва, че тази гъвкавост може да бъде оценена позитивно.

"По-добре е да разбереш навреме, че си сгрешил,

да оттеглиш едно или друго кадрово решение или политическо предложение, отколкото да караш на инат. Но аз имам друг принцип. За мен по-работеща е поговорката: "Три пъти мисли, един път режи."

На мен като президент ми е лесно да правя такъв извод. Динамиката на изпълнителната власт е много по-различна и там решенията се вземат с други темпове", ксазва Първанов.

Той посочва, че е възможно все още да възникват проблеми, чиито корени са в предишното управление, но оттук нататък отговорността за управлението е изцяло на сегашното правителство.

Първанов оценява като много важен подписаният документ между "Булгаргаз" и турската "Боташ", по който се работи отдавна и който действително може да създаде добри допълнителни възможности за диверсификация на снабдяването на България и региона с природен газ.

"Изпитах особено удовлетворение от това, че ДСБ и лично г-н Костов са приветствали тези резултати, които бяха подготвени назад във времето", казва президентът.

В отговор на въпрос на Валерия Велева дали формулировката "Без партии посредници" в отношенията между България и Турция е удар срещу ДПС, Георги Първанов заявява: "Във всичките мои срещи с турските държавници те никога не са поставяли въпроса за партии посредници".

Според президента на републиката

нарастващото социално напрежение е реална заплаха,

която трябва да бъде прекратена чрез промени в антикризисната програма.

"В обществото има напрежение, това може да доведе до радикализация на политическото пространство. Най-важното за мен е запазване на политическата стабилност - това е ключово условие за изхода от кризата.

При една нестабилна политическа ситуация знаем как могат да ескалират и икономическите, и социалните процеси. Затова се стремя да стимулирам, понякога дори и да подавам на правителството готови експертизи, както и работещи идеи, които биха подпомогнали техните усилия за изхода от кризата.

А пък за конкретните решения отговорността си е на премиера и на министрите", посочва Георги Първанов.



Интервю на Валерия Велева
Източник: "Труд"

Източник:Вести.бг
Първанов: След мандата оставам в политиката


Тагове:   мандат,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - pak li ni nakza gospodi
04.02.2010 15:26
mnogo vi molia NE OSTAVAITE V POLITIKATA,NE NEDEITE
цитирай
2. анонимен - mnogo vi molia NE OSTAVAITE V POL...
04.02.2010 15:33
анонимен написа:
mnogo vi molia NE OSTAVAITE V POLITIKATA,NE NEDEITE


:)))))))
цитирай
3. анонимен - kukoto
04.02.2010 16:53
А дали някой ще го забелязва като остане в политиката? Отговора е с повишена трудност.
цитирай
4. анонимен - Няма
04.02.2010 17:33

Как ще се откаже от кокъла !
цитирай
5. анонимен - невярващ
04.02.2010 18:34
Разбирам желанието на Първанов да е винаги под светлината на прожекторите, защото това е заразно, но, както успя да обезличи БСП като лява партия, така ще нанесе и други поразии. В лична изгода.По-добре е да се занимава с история.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7711863
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930