Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2010 22:27 - Клинтън пред израелското лоби: Ще гоним Иран
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 972 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Държавният секретар на САЩ увери АЙПАК, че правителството няма да приеме ядрено въоръжен Иран и че ангажиментът към сигурността на Израел е неин личен ангажимент
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън увери днес най-влиятелното израелско лоби (АЙПАК) в САЩ, че правителството на Барак Обама няма да приеме ядрено въоръжен Иран и че ангажиментът му към сигурността на Израел остава непоклатим въпреки напрежението в двустранните отношения този месец.

Макар наскоро Клинтън да "скастри" израелския премиер Бенямин Нетаняху във връзка с оповестените строителни планове на Израел, от думите й днес пред Американско-израелския комитет по обществените проблеми стана ясно, че тези критики са за доброто на еврейската държава.

Същевременно американският държавен секретар потвърди ангажимента си да работи за налагане на остри санкции, които да принудят Техеран да внесе яснота за ядрената си програма, тъй като иначе ще има "реални последици".

Нашата цел не са по-строги санкции, а санкции, от които ще ги заболи, каза тя.

По думите й част от иранското правителство е "напаст" за иранския народ и за Близкия изток и САЩ са решени да им попречат да се сдобият с атомна бомба, каквато според Запада е целта на ядрената им програма.

Според Клинтън ако Техеран бъде оставен да разработи ядрено оръжие, това ще направи терористите още по-дръзки и ще отключи надпревара за въоръжаване, което ще дестабилизира Близкия изток.
"Това е недопустимо. Недопустимо е за САЩ. Недопустимо е за Израел. Недопустимо е за региона и за международната общност", категорична бе тя.

Същевременно обаче Хилари Клинтън защити основателността на недоволството, които САЩ изразиха относно обявения по време на визитата на американския вицепрезидент Джо Байдън в региона план за строителство на нови жилища в Източен Ерусалим.

По думите й Вашингтон трябва да казва истината на Израел и да му отдава дължимото, когато е необходимо.

"За мен гарантирането на сигурността на Израел е повече от политическа позиция. За мен това е личен ангажимент, от който никога няма да се откажа", увери Клинтън.

Тя обаче бе категорична, че всички страни, включително Израел, трябва да направят труден избор, а Вашингтон носи отговорността да дава сигнал на еврейската държава,

когато действията й застрашават мирния процес и самата нея

Пътят напред е ясен - две държави за два народа, които живеят един до друг в мир и сигурност, мир между Израел и Сирия, между Израел и Ливан и нормални отношения между Израел и всички арабски държави, обобщи държавният секретар.

"При президента Обама ние вдъхнахме нов живот на консултациите в областта на отбраната, удвоихме усилията си да гарантираме на Израел качествен военен  капацитет и осигурихме близо 3 млрд. военна помощ годишно.

Помощта за 2010 г. е увеличена, ще бъде увеличена и за 2011 г.", припомни тя. 

Ден след като обяви, че Израел не смята да спре строителството в Източен Ерусалим, Бенямин Нетаняху пристигна на тридневно посещение във Вашингтон за разговори с президента Барак Обама и други високопоставени представители от американското правителство.

Посещението на Нетаняху съвпада с подновените усилия на САЩ да убедят палестинския президент Махмуд Абас да започне непреки преговори с Израел с посредничеството на Вашингтон.

Израелски представител, който пътува с него, изрази надежда, че Абас ще се съгласи, след като в петък Квартетът за мир в Близкия изток призова до две години да има независима палестинска държава.

Главният палестински преговарящ Саеб Еракат обаче заяви, че решението на Израел да продължи да застроява околностите и територията на Източен Ерусалим - отнет от Йордания заедно със Западния бряг в Шестдневната война през 1967 г. - ще бъде фатално за мирния процес.

Днес Европейският съюз единодушно осъди намерението на Израел

да продължи строителството в Източен Ерусалим, определяйки го като пречка пред международните усилия за мир в Близкия изток.

"Искаме пълно замразяване на заселническата дейност. Ще следваме тази политика", заяви външният министър на Испания Мигел Анхел Моратинос, чиято страна е ротационен председателство на ЕС. Той каза това на среща на външните министри от ЕС.

Израелски самолети нападнаха тази нощ обекти в южната част на ивицата Газа, след като от този район срещу територията на Израел бях а изстреляни ракети. Самолетите са атакували подземен тунел в района на Рафах на границата с Египет. По първоначални сведения жертви няма.

Според израелски военен източник нападението е и реакция на зачестилите ракетни нападения от позиции в Газа срещу израелски обекти.

Според АФП от четвъртък до снощи от Газа са били изстреляни общо девет ракети. Единствената жертва е тайландски работник, нает във ферма в южната част на Израел.



източник:вести.бг
Клинтън пред израелското лоби: Ще гоним Иран


Тагове:   политика,   Иран,   лоби,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7711851
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930