Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2010 02:34 - Гърция - на гол тумбак чифте (руски) пищови
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 1705 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 31.03.2010 02:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Гърция се готви да си купи от Русия десантни катери и 400 танка на стойност около един милиард евро
Руската федерация и Гърция ще подпишат договори за доставката на танкове БМП-3М и десантни катери от типа "Зубр", съобщи говорител на руското министерство на отбраната, предаде ИТАР-ТАСС.

Министрите на отбраната на Русия и Гърция Анатолий Сердюков и Евангелос Венизелос обсъдиха днес в Москва състоянието и перспективите на военно-техническото сътрудничество.

Страните засегнаха и въпроса за доставка на въоръжените сили на Гърция на танкове БМП-3М. В момента се прави съгласуване на документите за договор, съобщи говорителката на руското министерство на отбраната Ирина Ковалчук.

Според източник, близък на руското министерство на отбраната, подготвяният за подписване договор предвижда доставката на около 400 танка на стойност около един милиард евро.

Решението за купуването на БМП-3М било взето в края на 2008 г. при предишното гръцко правителство, но договор досега не е бил сключен.

За 2010 г. са планирани 15 мероприятия с участието на руски и гръцки военнослужещи, в това число обмен на делегации, взаимни визити на кораби, съвместни учения на флотовете на Русия и Гърция, заяви говорителката, цитирайки руския министър на отбраната Анатолий Сердюков.

След разговорите си с министъра на отбраната на Гърция той каза, че укрепването на стратегическото взаимодействие между двете страни ще съдейства за запазване на мира и стабилността в Европа и в света.

Междувременно турският държавен министър по европейските въпроси Егемен Багъш критикува Франция и Германия, че се

опитват да продадат скъпо въоръжение на Гърция, докато насърчават мерки за икономии

за излизането й от финансовата криза. Една от причините за икономическата криза в Гърция идва от опитите й да съперничи на Турция в областта на разходи за въоръжение, е посочил Багъш, цитиран в статия във в."Интеренешънъл хералд трибюн".

Турция е готова да предприеме реципрочни мерки, ако Атина замрази или намали оръжейните си покупки, е добавил Багъш в интервю, дадено миналата седмица в Брюксел.

Дори страните, които се опитват да помогнат на Гърция в тези трудни времена, предлагат да й продадат ново военно оборудване, отбелязва турският министър.

Гърция няма нужда от тови танкове, балистични ракети, подводници или изтребители, не повече от Турция. Време е да се намалят военните разходи в света, но по-специално между Турция и Гърция, добави той.

Нито Гърция, нито Турция имат нужда от френски или германски подводници, подчерта Багъш. Той не посочи определена програма за военно оборудване, но Гърция отдавна планира да купи четири подводници от Германия.

За да се справи с огромния държавен дефицит, гръцкото правителство прие наскоро програма за икономии под натиска на европейските си партньори, които се опасяват от дестабилизация на еврозоната.

Лидерите от ЕС, начело с Германия и Франция, постигнаха съгласие миналата седмица за механизъм за подпомагане на Гърция.

Според данни на НАТО, цитирани от вестника, военните разходи на Гърция са представлявали 2,8 процента от брутния й вътрешен продукт през 2008 г. или 6,9 млрд. евро, а тези на Турция - 11,5 млрд. евро или 1,8% от брутния вътрешен продукт на страната.


източник:вести.бг
Гърция - на гол тумбак чифте (руски) пищови


Тагове:   политика,   новини,


Гласувай:
0



1. ok3223 - Нещо нередно да има?
06.10.2010 18:06
ЕС (Германия и Франция)се опитаха да и продаде танковете много по-скъпо, без да са по-добри от руските. Същото се отнася и за катерите.
Руските СУ-35 са най-добрите бойни самолети в света. По- добри няма.
Не разчитат като нас, и с основание, някой друг да ги варди(не дай Боже)от лоши съседи.
Не им харесва нашата поза на надупен със свалени гащи...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7710822
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930