Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2010 20:34 - Борисов иска новият здравен министър да е по-бърз в реформите, номинациите продължават
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 891 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кой ще наследи здравния министър Божидар Нанев ще стане ясно със сигурност на заседанието на правителството в сряда. Премиерът Бойко Борисов отказа да назове конкретно име в интервюто си за "Нова тв" тази сутрин. Той коментира само, че новият министър трябва да е по-бърз в реформите. 

Номинациите за поста продължават, като засега и от управляващата партия, и от правителството отказват да се ангажират официално с прогноза. Като нов, но основен претендент за поста се спряга проф. Анна-Мария Борисова, научи "Дневник". Тя е шеф на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в столичната болница по ендокринология "Иван Пенчев" и председател на Българското дружество по ендокринология.

Борисова е известна с критиките си към здравния екип на правителството на тройната коалиция и с подкрепата за пациентите с остеопороза и диабет. Като шеф на дружеството за остеопороза тя беше и един от лобистите за включване на медикаментите за това заболяване в позитивния лекарствен списък. Борисова представи публично и лекарство на фармацевтичната компания Рош за остеопороза. Иронията в случая е, че заради закупуването на антивирусния препарат на същата фирма прокуратурата повдигна обвинения срещу Божидар Нанев за сключени неизгодни сделки и той подаде оставка.

Към днешна дата нямам такава покана, каза за "Дневник" Анна-Мария Борисова и отказа да коментира информацията.

Други имена, които се сочат за възможни наследници на Нанев, идват от източници от лекарските среди - това са шефът на болница "Св. Анна" в София д-р Димитър Димитров и директорът на варненската "Св. Марина" доц. Красимир Иванов. Те били предлагани на премиера заради добрите им мениджърски качества, тъй като двете болници нямат дългове. 

Преди тези номинации за поста като почти сигурен наследник на министъра в оставка Божидар Нанев се спрягаше д-р Нели Нешева. Тя е главен секретар на здравното министерство и се смята за близка приятелка на сестрата на Бойко Борисов. Нешева дойде във ведомството от екипа на премиера Бойко Борисов в Столичната община, където беше шеф на дирекция "Здравеопазване". Тя обаче е отказала да заеме горещия министерски пост, научи "Дневник". 

Зам.-министър Владислав Горанов, който беше номиниран лично от финансовия министър Симеон Дянков, също е отказал предложението.

Сред по-малко вероятните кандидатури остава тази на председателя на здравната комисия и зам.-председател на парламента Лъчезар Иванов, който е сред близките до Борисов хора като учредител на ГЕРБ. Пред "Дневник" той отказа да коментира въпросите, свързани с бъдещия здравен министър, и няколко пъти каза, че "премиерът е този, който решава". 

Не е изключено финалният избор на премиера да е съвсем различен, както многократно се е случвало досега. 

Информациите засега са противоречиви - според някои премиерът вече е избрал новия здравен министър, според други - той продължава срещи и обсъждане за наследника на Нанев. 

В "Здравей, България" на "Нова тв" Борисов каза, че досегашният министър Нанев е бил "малко плах", освен това е имало огромна съпротива. "Огромната съпротива, която имаше от, бих казал, преди всичко хора, които статуквото им харесва, трябват ни още 300 милиона, държавата дава 300 милиона, трябват ни още 200 милиона, държавата дава 200 милиона. И аз съм убеден, че в следващите седмици ще дадем пример и за подобно отношение. Но, повтарям, очаквам от него бързина и решителност в здравната реформа", коментира премиерът. 


източник:дневник.бг
Борисов иска новият здравен министър да е по-бърз в реформите, номинациите продължават



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7716286
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930