Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2010 20:28 - Шоуто на Бойко и Слави
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 3561 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бившата звезда на телевизия Ен Би Си Джей Лено поискал от Барак Обама 50% от Демократическата партия след участието на американския президент в шоуто му. Тази  уж банална шега открих случайно в блог, наречен "Истината такава, каквато можеше да бъде, или частна територия на невероятностите".

Точно заради втората част на името шегата ми се стори остроумна. Измислената история с Обама и Лено беше публикувана, след като Бойко Борисов се оплака, че Слави Трифонов му е поискал половината от ГЕРБ.

Три месеца след интервюто с американския президент  Джей Лено се пенсионира и напусна Ен Би Си. В началото на май Борисов обясни, че отдавна е можел "да приключи" с шоуто на Слави, но не било демократично. И стана тя, каквато стана!

Политика на шоуто

Двайсет и петте въпроса, които сценаристите изпратиха на премиера с покана да ги посети на живо, звучат като от  "Цената на истината". И също както в ужасното риалити отговорите им, ако някога бъдат дадени, ще събират полюсите на потреса и облекчението до пълното изтощение на публиката.

Онази история с поисканите 50% от ГЕРБ сигурно не е напълно измислена. Или поне звучи доста правдоподобно на политическия фон, върху който Дългия изгради и себе си и шоуто си. Рамката, в която Слави изгря като звезда, очертава драматична, макар и не много далечна перспектива.

В нея са и движението "Гергьовден", и възрожденският епос на "Каналето", хвърлен срещу управлението на Жан Виденов през зимата на 1997 г. Но там е и т.нар. газова война около рекламния договор на "Хъшове" с "Овергаз", демонстративната близост с Илия Павлов и декларацията му: "Това един от най-достойните българи!"

В политическата история на шоуто останаха и прословутият танц на Надежда с Кол, и скечът, в който Костов краде часовника на германския канцлер... От концептуалните сценарии на шоуто тогава трябваше да стане ясно, че влизането на България в Европейския съюз е самоцел, а за да я удовлетвори, външната политика на ОДС е превърнала България в щедра танцьорка.

"Надценихме се и си получихме наказанието - след това предаване играхме на кола цели три години в телевизия "7 дни", признава по-късно Слави Трифонов. И какво от това? Нека сега някой да каже, че точно тогава, от 1997 до 2001 г., България наистина е имала нужда от опозиционната енергия на подобен преднамерен антиевропейски сарказъм.

Единайсет години след "танца на Кол", сякаш за да доопровергае легендата за "дистанцирания опозиционер", в интервю за българското издание на сп. "L"Europeo" Слави казва и ето такива неща: "Моето откровено мнение е, че господин Доган е един изключително мъдър човек" или "О, не мога да го понасям Иван Костов!", или "Аз не мога да преодолея личното". Това вече не е стилистиката на бореца срещу конформизма. Това е чудесна и универсална платформа за персонални сблъсъци.

Шоу на властта

Обратно на схемата, прилагана от Слави Трифонов, за Бойко Борисов политиката е преди всичко шоу на властта. С него той забавлява, докато върши или не успява да свърши всичко останало. В историята за симпатичния мълчалив бодигард край Тодор Живков, а после и край царя, смяната на охраняваните поражда интрига.

Тя е и в основата на съвременната легенда за "големия пич" - важен детайл в модерния народен епос. Докато лъскаше обувките си, седнал на шадравана пред президентството, Борисов едва ли е мислил за момента, когато за него ще пише "Файненшъл таймс" : "...сочи с пура в ръка към ниска къща, покрита с криви керемиди. "Израснах тук с моите родители.

Като завърших училище, станах пожарникар, като баща ми." Персоналната история на израстването при Борисов успешно замества липсата на политически бекграунд. Също както Дългия се опитва да преформатира архива на шоуто си като хроника на някакво национално отговорно самурайство.

Че Бойко Борисов има талант и че умее да го използва, стана видимо след назначаването му за главен секретар на МВР. Разбра се също, че няма нужда от аутокю, защото може да помни наизуст целия сценарий, безпогрешно поверен на екип, цял живот вършил само това.

И коженото манто, и черната широкопола шапка, и гневното взиране в уликите на всяко от местопрестъпленията, от които не пропусна нито едно, Борисов успя да изреже от сянката на голямата политика, в която влезе като чирак, профила си на човекът, който знае къде отива. И това си е направо за похвала, ако не се окаже вярно само донякъде.

Публика от наивници

Сценичен успех на Борисов се оказа и способността му да изпълва цялото пространство, което завоюва. Също като Слави министър-председателят събира точки от всичко – от пренебрежението към лапсусите му, от "битките" си с протокола и дори от кутийката, с която учи английски. Със същата цел Бойко Борисов продължи и традицията на формалните срещи между шоуто и властта.

Но пак по традиция от тях не произлезе нищо друго освен скандал. "Съжалявам, защото го харесвам, бяхме приятели и без никакъв повод се настрои срещу мен, и то максимално остро, на моменти даже не и никак красиво", коментира той внезапния разрив в отношенията си с Трифонов.
Всичко обаче завърши така:

"Нито ме интересува Слави Трифонов, нито шоуто му. Аз що за човек е, съм го оценил, когато е дошъл при мен с неговите въпроси." Така каза Борисов.

В политиката такива откровения винаги завършват зле. А и отдавна трябваше да сме натрупали опита, че имат тежки политически последици. Пак в същото интервю за сп. "L"Europeo" по повод на конфликта си с Бойко Борисов Слави казва: "Всеки, който е малко по-убедителен, може да каже всичко. Голяма част от българите са наивни. И доказателство за това е начинът, по който гласуват, и това, което им се случва."

Тази игра удовлетворява както Бойко, така и Слави. Защото двамата силно си приличат. Не само по ръбашките маниери и хулиганския чар. И не само по това, че единият обича да разказва как "ходил пеш от Банкя до София с книжките, за да се изучи", а другият продължава да ревизира, уж с чувство за хумор, тежкия спомен от "шамарите на мама Здравка". Слави и Бойко обичат шоуто, умеят да го превръщат в политика и от нея да правят пак шоу. Нещо като възобновяем източник.

От Спас Спасов

източник:дневник.бг
Шоуто на Бойко и Слави


Тагове:   политика,   шоу,


Гласувай:
7



1. анонимен - Защо така,
04.06.2010 03:52
не са ми особено красиви и двамцата.
цитирай
2. анонимен - NELA
04.06.2010 09:52
Защо пък и двамата са силни фигури може и нещо да стане от тяхната работа,според мен по-добре да несе оплюват ами да помислят как и двамата да помогнат на хората,със сигурност знам,че Слави го може нека и Борисов да покаже какво може.
цитирай
3. анонимен - " Братска любов" по БТВ всеки делничен ден от 22:30.
04.06.2010 12:48
Гледайте българска теленовела "Братска любов" разкаваща за двама братя(браточки) които след дълги добри отношения се скарват . Причината да се разделят е 50% влияние които единият брат иска в семейната фирма . Дали някога братята ще се сдобрят ? Гледайте всеки епизод без да пропускате
цитирай
4. анонимен - :-)
04.06.2010 16:47
Без предварителни инвестиции и без измама. Без продажби и сърфиране в сайтове. Доходност най-малко $ 75 и (до $ 1500). Предварителни безплатни инструкции. От вас - компютър с достъп до интернет и основни умения за работа с електронна поща. За повече информация пишете на yaripim@abv. В относно трябва да пише "Бизнес"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7712944
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930