Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2010 20:32 - Борис Велчев: Странно е, че няма оставки
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 1123 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 05.06.2010 20:43


Странно е за мен, че тези няколко дни, в разгара на скандала с имотите в Приморско на роднини на магистрати, никой не спомена думата оставка.

Това е елегантният, цивилизованият начин за решаване на проблемите на едно общество, когато те имат персонален измерител, коментира в предаването "Сеизмограф" на Би Ти Ви главният прокурор Борис Велчев.

Той добави, че построените от съдии хотели по Черноморието са повод за несправедлива оценка на обществото към цялата съдебна власт, където има не само хотелиери.

На въпрос на водещата дали думите му могат да се тълкуват като покана към съответните магистрати, Велчев отговори, че "оставката е много личен акт и ако не го чувстваш, който и да те подканя - няма никакъв смисъл".

Главният прокурор отбеляза, че за подобно нещо трябва национална култура и даде за пример германския президент, който се оттегли с мотиви, които у нас са учудили доста хора.

Той коментира, че изказването на бившия правосъден министър Антон Станков за апетитни имоти на правораздаващи по Беломорието е било грешка.

По думите му когато говориш подобни неща, трябва непременно да посочиш имена. В противен случай е безполезно.

Няма нарушение да имаш имоти, но трябва да ги декларираш, каза Велчев и допълни, че

очевидно механизмът за деклариране на имущество не работи

Според него напълно е възможно да се стигне да наказание за магистратите, но той не пожела да съобщи докъде са стигнали дисциплинарните производства.

Българската съдебна власт е толкова добра, колкото и обществото ни, подчерта главният прокурор. Според него трябва да имаме нетърпимост към всички нарушения.

Борис Велчев определи като "гаф" решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да назначи за и.д. ръководител на районната прокуратура в Царево Катя Евтимова и заяви, че това трябва да се промени.

Главният прокурор беше попитан и за синхрона напоследък между прокуратурата и МВР. Той отбеляза, че двете ведомства винаги са работели добре заедно, но

с министър Цветанов е по-лесно, защото е полицай

Той познава отлично системата и може да мобилизира състава, отбеляза Велчев. По повод критиките от вътрешния министър срещу ВСС той каза, че ги намира съвсем нормални, също както и прокурор да критикува МВР.

По повод създаването на специализиран съд обвинител №1 каза, че не трябва да има опасения, защото съдиите ще се избират по общ ред, с конкурс.

Делата ще се разпределят на случаен принцип, а единствената разлика е, че ще се работи с по-малка натовареност, което ще даде възможност за изпипване на казусите и бърза реакция.

Този съд ще може да планира едно съдебно заседание в много по-кратък срок и знаковите дела ще могат да бъдат изведени, а не да потънат покрай другите редови, отбеляза Велчев.



източник:вести.бг
Борис Велчев: Странно е, че няма оставки


Тагове:   политика,   новини,   оставки,


Гласувай:
1



1. bowman - !!!
06.06.2010 10:39
" Българската съдебна власт е толкова добра, колкото и обществото ни, подчерта главният прокурор. Според него трябва да имаме нетърпимост към всички нарушения. .. "
... На обществото не му е дадена власт да прилага закона , не смятам , че думи като нетърпимост са уместни когато хора без морал съдят от името на закона . Ще ме прощава господин Велчев , тези които се ослушват не им е мястото да съдят когото и да било .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7715687
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930