Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2010 17:45 - Кристалина Георгиева: Наблюдението от Брюксел е полезно за България
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 1183 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За България е добре да бъде под наблюдение от Брюксел и да има поглед отстрани към бюджетната й картина, каза  българският еврокомисар Кристалина Георгиева в интервю за БНР. Тя коментира обявеното от колегата й Оли Рен притеснение от качеството на българската статистика и намерението му България да бъде първата проверена държава. 

"Аз се отнасям към този проблем сравнително спокойно, защото за България е добре да има поглед отстрани на бюджетната картина и е добре да е под наблюдение и да се помага, за да може
фокусът да е правилен, да се намират правилни решения на нашите проблеми", каза Георгиева. Тя припомни, че еврокомисията получи нови правомощия да контролира по-стриктно бюджетното поведение на страните членки, а България е първата, но не последната страна, към която те ще бъдат приложени.

Нервите на пазарите са много опънати и посланията трябва да са много внимателни и много премерени, каза Георгиева по повод покачването на застраховките срещу фалит на България ден след изказването на Рен. 

Тя препоръча държавата да следва много консервативна бюджетна политика, за да не се влияе от политическите послания: "България трябва много да внимава, защото и най-малките грешки пазарите наказват безмилостно. Посланията трябва да са премерени, но най-важното нещо е бюджетното поведение. То трябва да бъде много внимателно, много  консервативно, за да не подхрани искрата, която едно изказване може да даде, да не се подхрани пожара."

Все пак Георгиева, която преди да поеме поста в Брюксел беше вицепрезидент на Световната банка и съветник на премиера Бойко Борисов, отбеляза, че българският бюджет все още е сравнително в по-добра позиция, отколкото огромното мнозинство от другите страни - членки на Европейския съюз. 


източник:дневник.бг
Кристалина Георгиева: Наблюдението от Брюксел е полезно за България



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7698568
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031