Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2010 13:23 - Борисов: По 5 млн. лв. на месец плащаме за "Цанков камък", по 10 млн. лв. на тримесечие - за "Белене"
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 2879 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
По 5 млн. лв. плащаме всеки месец за заема за строителството на Цанков камък, всеки месец за него отива по едно кръстовище. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след среща с представители на големи инвеститори в България.

Той обясни, че целият заем е за 1.5 млрд. лв. и ще се плаща "почти до безкрай".

Без да бъде питан от медиите, министър-председателят реши да даде подробности за заема на Националната електрическа компания (НЕК) за изграждането на АЕЦ "Белене". "Той е теглен на 20 май 2007 г. и е за 250 млн. евро, по него на всеки три месеца плащаме лихви по 10 млн. лв., а цялата сума трябва да бъде платена наведнъж на 20 май 2012 г., каза Борисов.

Министър-председателят обясни изказването си с това, че иска да отговори на предишния премиер Сергей Станишев, който заяви в края на миналата седмица, че държавата не е теглила кредит за "Белене" и твърденията на Борисов за това са лъжа.

"Не ми се вярва един премиер да не знае, че държавната му компания взима половин милиард лева заем", каза Борисов и се обърна към медиите: " За да им припомните на тези нагли хора, ви давам платежните нареждания, с които плащаме за АЕЦ "Белене".

Той даде на журналистите копия от четири платежни нареждания за суми между 345 хил. евро и 4 млн. евро. Те са издадени от Корпоративна търговска банка за плащане на банка "Париба" по заема на НЕК. На гърба на копието на последното нареждане има записки на премиера, в които пише кога е теглен заемът и какви са плащанията по него.

Борисов напусна срещата с бизнеса преди да дойде времето за въпросите на инвеститорите.


От Зорница Латева

източник:дневник.бг
Борисов: По 5 млн. лв. на месец плащаме за "Цанков камък", по 10 млн. лв. на тримесечие - за "Белене"



Гласувай:
4



1. wallstreet - Борисов към инвеститори: Много сте мили, добре сте дошли
28.06.2010 13:24
Интересът на държавата ни е над всичко, инвеститор означава изгоден и за държавата, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред представителите на бинеса на форума "Правителство и бизнес: Общи усилия за ускорени инвестиции 2010/2011 г.".

Да дадеш едни пари и срещу тях да получиш всичко, което пожелаеш - може би е било така, може би ще бъде така, но по мое време няма да бъде така, каза премиерът и призова представителите на бизнеса да не се чувстват обидени или разсърдени.

Целта на днешната среща с бизнеса е да установим такъв диалог, че нищо да не изнервя, спира или създава проблем на хората, които искат да работят, посочи Борисов.

Много сте мили, добре сте дошли, обърна се той към инвеститорите, като в същото време подчерта, че важни са не само парите, но и начинът, по който те "влизат" и се управляват.

Ако тази група, която сте тук, инвестирате в бизнесите, които знам, това са около 2 млрд. лева,

които могат да бъдат инвестирани само тази година, посочи премиерът.

Той изрази надежда да се влага не само в София, където през последните четири години са съсредоточени над 75% от инвестициите в страната, но и в другите части на България.

Бойко Борисов кза, че има и български инвеститори, които работят много добре.

Правим някои промени по законите, които да позволят да пазим и бизнеса, отбеляза той и обеща предложенията на бизнеса, които бъдат направени днес, да бъдат взети предвид от правителството.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков съобщи, че до края на месеца всички министерства ще представят предложения за оптимизиране и подобряване на работата на държавната администрация, а на 8 юли мерките ще бъдат докладвани пред Министерския съвет и обществеността.

Реформата в държавната администрация е тема на цялото правителство,

каза Дянков.

Ако има по-ефективна държавна администрация, оптимизация, сливане на части на държавната администрация с еднакви функции, то това спестява и пари на данъкоплатците, и премахва възможностите за корупция, заяви той.

Дянков отбеляза, че България се е преместила от шесто на второ място по данъчна тежест и единствено Словакия в ЕС в момента има по-ниска данъчна тежест от България.

Финансовият министър отбеляза, че данъците у нас бяха задържани, въпреки че в съседни на България страни - Гърция и Румъния, растат. Това не означава, че няма да се налага увеличаване на данъците в бъдеще, посочи той.

Политиката на правителството е за поощряване на производството и това е свързано с данъчната политика, обясни Дянков и отчете по-бързо изплащане на дължимото ДДС на бизнеса.

Страната ни е с предвидима данъчна политика, с най-стабилни прогнози, успехи бележат и борбата с корупцията и престъпността, посочи още финансовият министър.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова отчете намаляване на административната тежест в МОСВ.

До първата седмица на юли МОСВ ще отправи покана до общини с до 10 хил. жители, за да представят своите проекти за изграждане на ВиК-мрежи, ще бъдат отправени и покани за техническа помощ към общините, съобщи тя.
цитирай
2. анонимен - НАБЛЮДАТЕЛ
28.06.2010 15:31
КОМУНИСТИТЕ НИ ЗАКОПАХА , НЯМА СПАСЕНИЕ
цитирай
3. анонимен - Боко е глупак и ще си иде като Виденов ...
28.06.2010 20:53
Боко е глупак и ще си иде като Виденов - какви инвестиции какви 5 лева като качиха цените на тока и газта стана за не знам кой път :)) Днес шефът на Агрополихим направо им го каза - дипломатично - Маолумници
цитирай
4. demonwind - Едно кръстовище
29.06.2010 12:19
струва демек 2 милиона и половина евро??? Абе, докога ще правят заспалите българи на глупаци бе, в Белгия ремонт на няколко километра МАГИСТРАЛА струват по-малко от два милиона бе! Специално за простотиите на Боко днес се разтърсих и видях колко е средния разход за едно кръстовище в Белгия (разбирай в цивилизацията, не Булгаристан). Струва между 500 хиляди и 1 милион евро (най-високата цена е за кръстовище от три и повече нива). Къде отива разликата някой ще ми каже ли или това са пак дежурните популистки номера за овцете, дето утре пак ще си продадат гласа за един чифт обувки на жената или за една сметка за парното (просрочена)???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7697907
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031