Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2010 21:34 - Университети и специалности ще се финансират според рейтинга им
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 1706 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Справка изненадващо показала, че юристите, завършили Югозападния университет в Благоевград, са с най-високо заплащане

Просветният министър Сергей Игнатов съобщи днес, че университетите и отделните специалности в тях ще имат рейтинг и от това ще зависи и финансирането им.

"Там, където дадено направление е най-добро в страната, то ще получи и по-високо финансиране. Например, правото няма да се финансира по един и същ начин навсякъде в
страната, а приоритетно ще се финансира, там, където е доказано, че е най-добро", каза министърът.

През май Игнатов съобщи,  че бюджетните средства за висше образование може да бъдат намалени с около 10%, а не с 20%, както беше предвидено при актуализацията на бюджета.

Според просветния министър Сергей Игнатов е възможно да бъда постигната такава "оптимална" уговорка с министъра на финансите Симеон Дянков.

Занапред финансиране на университетите ще е различно, като ще се осъществи чрез оценка на научния потенциал и чрез рейтинг на висшите училища, обясни Сергей Игнатов.

През тази година в бюджета ще бъдат направени "малки стъпки за различно финансиране" на висшите училища, като с малък процент ще се повиши финансирането на инженерните специалности. То ще бъде дублирано и със специални стипендии.

Игнатов съобщи, че е завършил първият цикъл от изследване на научния потенциал в университетите и предстои да се избере чуждестранна агенция, която ще направи оценка по стандарти.

На базата на изследването на научния потенциал трябва да се отделят научноизследователските университети, за да получават повече средства, посочи министърът.

Той съобщи, че в министерството вече има информация за последните три години за възпитаниците на всички висши училища у нас - къде работят, каква заплата получават и каква е тяхната реализация.

Данните са от НОИ, стана много интересно, тъй като класацията се размества по неочакван начин в много отношения, отбеляза Игнатов.

Той съобщи, че по данните от НОИ юристите, завършили Югозападния университет в Благоевград, са с най-високо заплащане. Тези млади хора започват работа с най-високи заплати и "бият всички по този показател", коментира министърът.

Най-ниска била безработицата сред медицинските кадри - сред лекарите.

През октомври ще бъдат оповестени всички данни от изследването, съобщи образователният министър.

От днес Сергей Игнатов, зам.-министърът на финансите Владислав Горанов и главният секретар на МОМН Красимир Вълчев започват срещи с ректорите на всички български държавни висши училища, съобщи пресцентърът на МОМН.

С ректора на всяко висше училище МОМН ще търси индивидуални възможности за преодоляването на последствията от глобалната икономическа криза.

На срещите ще се търсят също решения за запазването на нивото на висшето образование в България и за осигуряването на академичните дейности.

Срещите са разпределени през целия юли и са част от диалога, който Министерството на образованието, младежта и науката и Министерството на финансите поддържат с висшите училища у нас, се посочва в съобщението.



източник:вести.бг
Университети и специалности ще се финансират според рейтинга им



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - През изминалата нощ разбрах, че има ...
06.07.2010 00:23
През изминалата нощ разбрах,че има голяма вероятност да се съкратят магистърските програми във ФЖМК-София, заради орязания бюджет и заплати.Не ми се мисли, какво бъдеще чака децата ни? Нали уж на приказки, всичко се правеше в полза на ученика,а на практика го лишават от възможност да учи.
цитирай
2. polopot - ха-ха Най-много пари би тря...
07.07.2010 19:19
ха-ха

Най-много пари би трябвало да дадат на ВВМУ във Варна. Там кадрите изкарват най-много пари. Също така и в Симеоново.....;)

Иначе това е уникална глупост. Отново ще се дават пари на едни ВУЗ-и няма да се финансират други. Ами нормално е тази, които са завършили в София да взимат по-високи заплати. Просто в столицата е най-високото заплащане. Това означава, че ще намалят парите за ВУЗ в "провинцията".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7711250
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930