Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2010 21:06 - Най-големите успехи, провали и пропуснати възможности
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 1748 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Финанси
Най-голям успех
Данъците останаха ниски. Публичните финанси са стабилни. Започна плаха реформа в администрацията.

Най-голям провал
Въпреки обещанията правителството не успя да балансира бюджета - нито миналата, нито тази година.

Пропуснати възможности
Амбицията за влизане в "чакалнята на еврозоната" става все по нереална. Забавиха се всички структурни реформи, чиято цел е да се подобрят публичните услуги и да се намалят държавните разходи.

Регионално развитие
Най-голям успех
Завършването на търговете и започване на строителството на магистрала "Тракия", при това на максимално ниска цена. Ускоряване на усвояването на средства по европейските програми и изчистване на голяма част от задълженията към строителния бранш.

Най-голям провал
Плах и неуспешен опит за реформа и преструктуриране на Агенция "Пътна инфраструктура".

Пропуснати възможности
Като една от основните цели се сочеше разработването на нови пътни проекти за следващия рамков период за ЕС - 2014-2020 г. Една година по-късно все още нищо не е направено.

Социална политика
Най-голям успех
Пенсионните вноски за бизнеса бяха намалени с 2 пункта от 2010 г.

Най-голям провал
Правителството замрази пенсиите и не изпълни обещанието си за нова методика за определяне на минималната работна заплата.

Пропуснати възможности
Държавата не успя да намери най-приемливия за всички начин за изчистване на натрупаните стари отпуски. Правителството не събра кураж да увеличи пенсионната възраст или осигурителния стаж още от тази година.

Вътрешни работи
Най-голям успех
Акциите срещу тежката организирана престъпност без съмнение дават резултат. В София вече няма стройни групи за разпространение на наркотици, а опитите за създаването на подобни структури се пресичат в зародиш. Голяма част от считаните само допреди година и половина за недостижими "оперативно интересни лица" са обвиняеми, задържани под стража или обявени за издирване.
Разбиването на групата за отвличанията при операцията "Наглите" показа, че МВР е способно да противодейства на този тип брутални престъпления.

Най-голям провал
Постоянните и лишени от конкретни факти критики към съда от страна на вътрешния министър са пагубни за доверието в съдебната система и подкопават основни демократични принципи. Въпреки че устройственият закон на МВР беше променен, управляващите не показаха воля за реформа (съкращаването на състава, преосмислянето на критериите за влизане в системата и оценка на текущата дейност) и министерството остава най-многобройното като щат и в плен на стари стандарти.
В опита си да даде публичност на своята работа и непрестанното бълване на операции с екзотични имена МВР извади на показ (чрез клиповете, които качва на сайта си) груба и ненужна полицейщина. Липсата на критично отношение към тези действия толерира полицейското насилие, което е неприемливо от гледна точка на човешките права.

Пропуснати възможности
Капацитетът на създадената с много средства и надежди ДАНС практически остава неизползван. Безкритичната любов между прокуратурата и МВР връзва ръцете на вътрешното министерство да разследва корумпираните и компрометирани обвинители из всички етажи на държавното обвинение.

Правосъдие
Най-голям успех
През май 2010 г. беше приета Стратегия за продължаване на реформата на съдебната система - пръв по рода си документ, който показва приемственост от постигнатото до този момент и в същото време използва широко капацитета на неправителствените организации. Желанието на правосъдният министър Маргарита Попова да търси диалог с магистратурата, Европейската комисия и неправителствения сектор подобри чуваемостта на проблемите в съдебната система.

Най-голям провал
Дирижираната дискусия за създаването на специализиран съд е показателна за това, че управляващите се нуждаят от послушни съдии, а не от истински независими професионалисти. Решението за такъв съд и подготвяните промени в Закона за съдебната власт показват, че правителството не спазва приетата от него стратегия за реформа.

Пропуснати възможности
С отказа си вече девети месец да попълнят парламентарната квота във ВСС управляващите изпуснаха възможността да вкарат в кадровия орган на Темида юристи, които да прокарат визията им за управления на съдебната система.

Външна политика
Най-голям успех
Номинирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар, макар и резултат от политическо бедствие, допринесе за имиджа на България и кабинета "Борисов" в Брюксел. Новият външен министър Николай Младенов планира мащабна реформа в МВнР, която може да се превърне в основа за по-целенасочена и резултатна външна политика. Сайтът на министерството вече е лесно разбираем и използваем, кризисният център заработи.

Най-голям провал
Изслушването на Румяна Желева пред Европарламента. Без значение от причините това събитие се превърна в провал едновременно за външния облик на новото правителство и за кадровата политика на самия Борисов. Скандалът между президента и МВнР покрай отзоваването на посланиците в САЩ и Турция също не беше лицеприятен за дипломатическата служба.

Пропуснати възможности
България все още не успява да изгради собствена визия в ЕС, подкрепена с каузи и идеи, по които дипломацията ни да работи активно и да е експертен източник за останалите страни. Това е стар проблем за страната, но сега той влияе и на позициите в новосъздаващата се европейска дипломатическа служба.

Земеделие:
Най-голям успех
Европейските проекти. Бяха коригирани пропуските във всички наредби по програмата за развитие на селските райони. Беше наваксано обработването на "наследените" от старото правителство 11 хил. проекта по програмата. Бяха разширени възможностите за кандидатстване по няколко нови схеми за животновъдство и тютюнопроизводство.

Най-голям провал
Законопроектът, забраняващ строителството на ВЕИ в земи от I до IV категория (внесен от министерството), както и връщането на правото на арендаторите да са пръв купувач на ниви (внесен от депутати от ГЕРБ).

Пропуснати възможности
Въпреки одита на сметната палата, който показа сериозни пропуски при управлението на държавните земи, все още няма реална промяна в системата на стопанисване, нито улеснение на процедурите за отдаването под аренда. Не се приеха действия за пренасочване на заетите в тютюнопроизводството към други дейности. Европрограмата за рибарство и аквакултури е пред блокиране.

Опазване на околната среда
Най-голям успех
Въвеждането на приоритетност в проектите по ОП "Околна среда". Така средствата по програмата следва да се насочат към проектите, по които сроковете за изпъленние са най-скоро (като за някои вече дори са изтекли).

Най-голям провал
Най-сериозна и негативна обществена реакция предизвика проектът на МОСВ за промени в Закона за генно модифицираните организми. След обществена кампания, в която министерството не успя да защити стабилно тезата си, в крайна сметка парламентът прие пълна забрана за отглеждане на ГМО в страната. Така първоначалните твърдения на МОСВ, че промените са задължителни, бяха поставени под съмнение.  

Пропуснати възможности
В края на юни държавата загуби акредитацията си за търговия с въглеродни емисии по Протокола от Киото и това лиши нея и фирмите от възможността да продават излишните си емисии навън. Очакваше се продажба на около 50 млн. т държавни квоти през тази година, като цената им се движи между 9 и 11 евро на тон. Причините бяха наследени от миналото правителство, но новият екип на министерството не успя да избегне спирането.
 

Транспорт
Най-голям успех
Министерство на транспорта затегна контрола върху автомобилните превозвачи и за втората половина на 2009 г.са се увеличили двойно приходите от глоби (от 2.8 млн. лв. до август 2009 г., на 4.7 млн. лв. до края на годината).

Най-голям провал
Изпълнението на оперативна програма "Транспорт" в частта й жп проекти се бави и има едва 5-процентно усвояване на средствата. Търгът за рехабилитацията на жп линията Пловдив – Бургас беше провален заради високи цени и съмнения в корупция. Все още няма и дългосрочна стратегия за развитие на БДЖ.

Пропуснати възможности
Министерството не включи новия терминал на летище София в списъка си с инфраструктурни обекти, които могат да бъдат отдадени на концесия. Мотивът е, че летището е на печалба, но реално един по-добър мениджмънт на летището би могъл да донесе много по-високи приходи, тъй като към момента голяма част от търговските му площи стоят празни.

Образование
Най-голям успех
Парламентът прие Закона за академичния състав, с който се закрива Висшата атестационна комисия, а университетите и научните институти започват сами да определят процедурите по заемане на научни длъжности и степени. Впоследствие обаче Георги Първанов наложи вето на закона и макар то да беше отхвърлено от депутатите, в момента се обсъжда изменение на някои от текстовете.

Най-голям провал
Все още няма промяна в учебните планове, която да наблегне на програми, които развиват умения у децата да се справят в живота, да осъвремени старите учебници и да промени начина на преподаване. Проблемът е засегнат в новия закон за училищното образование, който в момента се обсъжда и се очаква скоро да влезе в парламента, но липсват достатъчно мерки за повишаване на качеството на образованието.

Пропуснати възможности
Образователното министерство пропусна да вземе реформата в БАН в свои ръце. След протест на учените премиерът Бойко Борисов прие исканията им и ги остави сами да проведат реформа, която трябваше отдавна да се случи.

Здравеопазване
 

Най-голям успехи
След като даде на прокурор Божидар Нанев, Борисов намери бързо втори министър, като обяви за най-важно нейно качество това, че е некомуникативна, т.е. неподкупна. Благодарение на Ана-Мария Борисова цяла България научи една песен за профилактиката на костните заболявания (Млечна песен), според която всяко дете всяка сутрин трябва да пие 8 литра прясно мляко.

Най-голям провал
Здравната вноска беше увеличена от 1 януари 2010 г., без да има здравни реформи и без да е ясно за какво се харчи. За първи път в своята история здравната каса започна да бави плащанията към лекарите и болниците, което предизвика огромно напрежение сред тях и пациентите. До ден днешен не е еднозначно ясно дали здравната каса има пари и ако да - защо не плаща навреме.

Пропуснати възможности
Здравната реформа не беше извършена още в самото начало на управлението. Не беше въведена и система за управление на вноските, която да позволи на пациентите да контролират за какво плащат.


източник:капитал.бг
Най-големите успехи, провали и пропуснати възможности


Тагове:   политика,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Ниски данъци ли?
10.07.2010 17:09
Ниски данъци ли? Ами косвените данъци? Е...а ни дръндара лелин с тях. Цигари и петрол- леле, мале!
цитирай
2. анонимен - zeitgeist
10.07.2010 17:14
ЦЯЛАТА КРИЗА Е ПО СЦЕНАРИИ НА ГОЛЕМИТЕ БАНКИ И КОРПОРАЦИИ А СТРИГАНЕТО НА ОВЦЕТЕ ЧРЕЗ НАМАЛЯНЕ НА ЗАПЛАТИ И ВДИГАНЕ НА ДАНЪЦИ ЦЕЛИ ТЯХНОТО СПАСЕНИЕ (МВФ СВЕТОВНАТА БАНКА JP MORGAN И GOLDMAN SASH)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7710549
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930