Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2010 16:57 - Европа трябва бързо да оправи банките си
Автор: wallstreet Категория: Политика   
Прочетен: 2294 Коментари: 6 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Европа продължава да е епицентър на второто действие на глобалната финансова криза, която сега мутира в криза на държавните дългове в еврозоната. Как се стигна дотук, след като - поне на хартия - всички проблеми изглеждаха разрешени по време на извънредната среща на ЕС на върха през май? Тогава беше създаден Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) и бе гарантирано запълването му с почти 1 трилион долара.

След това тези майски обещания бяха конкретизирани. В Люксембург бе регистриран специален фонд (SPV), който вече може да разчита на стотици милиарди евро под формата на гаранции от отделните страни.

Ако се използват всичките обещани ресурси (750 млрд. евро, включително финансиране от МВФ), то Европейският съюз ще може напълно да рефинансира всички затруднени държави (Португалия, Испания и Ирландия) в продължение на няколко години. Освен това ЕЦБ демонстрира желание да изкупува правителствени (и частни) облигации, когато прецени, че е нарушено функционирането на пазара.

Само че цялата тази официална финансова мощ не впечатли пазарите

Спредовете по испанските държавни облигации продължават да се покачват и сега са по-високи в сравнение с времето преди създаването на фонда за финансова стабилност. Налице са и тревожни сигнали за напрежение на междубанковия пазар, тъй като все повече банки - следвайки слабото възстановяване на доверието в стабилността на системата - предпочитат да депозират парите си в ЕЦБ, вместо да ги отпускат на други банки.

Обяснението за всичко това е елементарно: проблемите, изострящи кризата (нестабилното състояние на гръцките публични финанси и на испанския имотен сектор), не са разрешени, макар че би трябвало в общоевропейски контекст справянето с тях да е безпроблемно. Гърция представлява около 2% от икономиката на еврозоната и дори да спре плащанията по външния си публичен дълг и да бъдат покрити едва 50% от загубите, то щетите ще са за около 150 млрд. евро, или едва 1.5% от БВП на зоната с единна европейска валута.

Проблемите в Испания вероятно биха били по-големи, макар че официалните изчисления за загубите в испанската банкова система да са за едва 100 млрд. евро. Реалният проблем в Испания е на съвсем друго място - експозицията на френски, германски и други банки към испанския имотен сектор.
Много кредити за испанските строителни предприемачи ще трябва да бъдат отписани.

Но дори и при този най-лош сценарий комбинираните загуби за испанските и други банки от имотния сектор в Испания не би трябвало да надхвърлят 300 млрд. евро, или около 3% от БВП на Европейския съюз.

Ето защо реалният въпрос е защо иначе подлежащи на управление проблеми в европейската периферия парализират банковата система на цялата еврозона. В края на краищата никой не очаква банковата система на САЩ да рухне само защото е имало имотен балон в Калифорния или пък щатът Мичиган (с размерите на Гърция) евентуално спре да плаща дълговете си.

Основната причина за опънатите нерви на европейските финансови пазари е, че - поне официално - няма проблем

Официално Гърция няма проблем с плащането на заемите си и напълно се изключва преструктуриране на публичния й дълт. Също така в Испания официалната линия е, че местният банков сектор е с добра капитализация.

Първият принцип за справяне с турбуленцията на финансовите пазари би трябвало да е признаването на истината и на размера на проблемите, с които трябва да се справим. Опитът с Гърция показа, че претенциите, че няма проблеми, само водят до навиване на самозадвижваща се спирала от растящи рискови премии и топящо се доверие.

В този смисъл публикуването на резултатите от стрес тестовете на 100-те най-големи банки в ЕС, обещано за края на юли, е стъпка в правилната посока.

Но налице е и втора - и то по-тревожна - причина за безпокойството на финансовите пазари. Става дума за недостатъчната капитализация на огромна част от европейската банкова система. Според статистиката на ЕЦБ банките в еврозоната имат по около 20 евро задължения (включително междубанков дълг) срещу всяко евро капитал или резерви. Това означава, че срещу всяка загуба на едно евро в капитала на някоя банка ще изскочат около 20 евро проблемен дълг.

Дори и най-лошият сценарий за Гърция и Испания прогнозира загуби от не повече от 450 млрд. евро.
Средствата, мобилизирани дотук за Фонда за финансова стабилност EFSF (750 млрд. евро), би трябвало да са достатъчни за посрещането на всичко това - при условие че тези потенциални загуби са ясно идентифицирани и са определени фондовете за справянето с тях.

Само че не се следва този подход

Вместо това европейските средства ще бъдат използвани само за подпомагане на правителствата, които на свой ред се нуждаят от пари за спасяване на своите банки. Но като имаме предвид съотношението 20:1 между задължения и капитали в банковия сектор, този подход означава, че финансирането на подобни изисквания ще стане астрономично.

В сравнение със сметката от 450 млрд. евро запазването в тайна и размиването на потенциалните загуби ще изисква 9 трилиона евро гаранции по дългове, за да се гарантира стабилността на банковата система на еврозоната.

Казано накратко, подробният стрес тест на банките в еврозоната (последван от задължителна
рекапитализация) ще изисква много по-малко публични средства, отколкото ако се продължи с разширяването на тоталните гаранции за абсолютно всички.

Европа не може да избегне кризата на финансовите си пазари, ако не оправи банките си

За съжаление политиците на континента два пъти си позволиха да бъдат подведени от политически удобни гледни точки към кризата - първо, през 2007-2008 г., когато твърдяха, че финансовите проблеми са дошли от САЩ, а днес - като обвиняват безотгговорната фискална политика на южните държави от еврозоната.

Истинският проблем е, че банковата система на Европейския съюз е толкова слабо капитализирана, че не може да си позволи никакви загуби, а в същото време е толкова взаимно обвързана, че проблемите на една държава бързо поставят в риск цялата система. Докато не се заемем решително с проблемите с балансите на банките, финансовите пазари ще останат изправени на нокти.


От Даниел Грос

*Даниел Грос е директор на Центъра за европейски политически изследвания. Текстът е предоставен от Project Syndicate.


източник:дневник.бг
Европа трябва бързо да оправи банките си


Тагове:   политика,   оправи,


Гласувай:
3



1. анонимен - zeitgeist
12.07.2010 18:42
Запитайте се в края на деня, за кого работите? - За банките! Парите, създадени в банката, неизбежно се връщат в банката. Те са истинските господари, заедно с корпорациите и правителствата, които те подкрепят. Физическото робство изисква хората да бъдат подслонени и нахранени. Икономическото робство изисква хората сами да се подслонят и нахранят. Това е една от най-изобретателните измами за социална манипулация, създавани някога
цитирай
2. анонимен - zeitgeist
12.07.2010 18:43
Помнете винаги: единственият начин парите да бъдат създадени са заемите. Следователно, ако всички в страната можеха да си платят дълговете, включително правителството, няма да остане нито един долар в обръщение. „Ако нямаше дългове в паричната система, нямаше да има никакви пари” Всъщност последния случай в американската история, когато националният дълг е бил изплатен напълно е бил през 1835 год. След като президентът Андрю Джаксън закрил Централната банка, предшестваща Федералния Резерв. Всъщност цялата политическа палтформа на Джаксън се базира на желанието му да закрие Централната банка. В нея се казва:
„Смелите усилия на настоящата банка да контролира правителството... са знак – какво го очаква американския народ, ако той бъде заблуден да запази тази институция или създаването на друга подобна”.

За съжаление това послание не е било чуто. И международните банкери успяват да създадат нова централна банка през 1913 год. Това е днешният Федерален Резерв.

И докато тази институция и подобни на нея продължат да съществуват - вечният дълг Ви е гарантиран.
цитирай
3. анонимен - zeitgeist
12.07.2010 18:44
Досега разглеждахме факта, че парите се създават от дълг посредством заемите. Тези заеми се базират на банкови резерви, а резервите се взимат от депозитите. Чрез тази система на частен резерв, всеки резерв може да създаде 9 пъти собствената си стойност. На свой ред, обезстойностявайки съществуващите пари се вдигат цените. Тъй като всички пари се създават от дълг и циркулират свободно чрез търговията хората се отдалечават от първоначалния си дълг. И се създава неравенство, при което хората са принудени да се състезават за работни места, за да изтеглят достатъчно пари от тези в циркулация за покриване на разходите си за живот. Колкото нефункционално и обърнато наопъки да Ви изглежда, все още има едно нещо, което не сме включили в равенството. А точно този елемент на структурата разкрива наистина коварната природа на самата система — ЛИХВИТЕ!!!

Когато правителството заема пари от ФР или човек заема пари от банка почти винаги сумата трябва да се изплати с лихва. С други думи, почти всяка съществуваща парична единица трябва да бъде върната в банката, заедно с лихвите. Но ако всички пари се заемат от Централната банка, то тогава те се увеличават от търговските банки чрез заеми и само това, което се нарича „главница” се създава като пари в обръщение. Тогава - къде са парите за покриване на начислените лихви?..НИКЪДЕ! Те не съществуват. Последствията от това са умопомрачителни. Сумата на парите дължими на банките винаги надхвърлят сумата на парите в обръщение. Винаги има нужда от нови пари, за да се покрие вечният дефицит, вграден в системата. Той е причинен от нуждата да се изплаща лихва. Това също означава, че математически погледнато банкрутите буквално са вградени в системата.

Винаги ще има бедни прослойки на обществото, които са „на топа на устата”.

Може да се направи аналогия с играта на „музикален стол”. Щом музиката спре да свири някой остава на сухо. И това е цената. Това винаги прехвърля истинското богатство от индивида към банките. Ако не можеш да си изплат
цитирай
4. анонимен - zeitgeist
12.07.2010 18:45
Всеки път когато заемете пари от банка, независимо ипотечен заем ли ще е или кредитна карта, парите, които Ви се дават не са просто фалшификат - те са нелегитимна форма на гаранция. (Същото се отнася и за днешните български левове!).

Следователно договорът по задължението е невалиден. Защото банката никога не е имала парите като собственост от самото начало. За жалост такова едно логично и последователно правно аргументиране днес най-безмилостно е подтискано и игнорирано. И играта на вечно преразпределяне на блага и вечен дълг продължава..... Защо така?

Дългът е оръжие за завладяване и поробване на обществата, а лихвите неговите амуниции. И ДОКАТО ОБЩЕСТВОТО НЕ ОСЪЗНАЕ ТАЗИ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, БАНКИТЕ, ЗАЕДНО С ПРАВИТЕЛСТВАТА И КОРПОРАЦИИТЕ ще продължават да усъвършенствуват тактиката си за икономическа война, изграждайки нови бази, като Световната банка, като Международния валутен фонд, като Европейската банка, създавайки нов тип войник. Така се роди икономи ческият убиец.

Има два начина да завладееш и поробиш една нация. Единият е чрез меч. Другият чрез дълг.

Цялото население, цялата държава остава с огромен външен дълг. Толкова голям дълг, че да не могат да го изплатят и това е част от плана.... Не могат да го изплатят и това е!..... И тогава икономическите убийци пристигат и казват: - ”Вижте сега..... Дължите ни много пари. Не можете да си платите дълга. Така, че продайте си електрическата компания на нас...” Или пък: „Позволете ни да построим военни бази в страната Ви”, „Изпратете войници-окупатори в Афганистан” и така нататък..........
цитирай
5. анонимен - banki
13.07.2010 05:23
Банките в Б-я са частни лихвари.Европейските банки трябва да фалират.По добре да изградиш нова къща ,вместо да оправяш стара.Тя никога няма да е нова.В САЩ всеки ден фалират банки,но техните клонове на банките се помещават в скромни сгради,а не в суперлуксозни /стъкло и метал/.Само комплексарите искат това ,за което немогат и да мечтаят.
цитирай
6. анонимен - Страхотна статия и още по-страхотни коментари
13.07.2010 20:39
Парите са робските окови на съвремения човек, но свободата изгрява.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7698255
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031