Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2010 21:08 - PR специалистите отчитат като грешка дебюта на Бербатов като блогър
Автор: wallstreet Категория: Спорт   
Прочетен: 3211 Коментари: 7 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Капитанът на българския национален отбор по футбол Димитър Бербатов дебютира като блогър в понеделник, но по начин, който е доста спорен от PR гледна точка. Той е направил грешка с дебютното си мнение, озаглавено Haters, смятат едни от най-изявените специалисти в областта на връзките с обществеността.

Във времето, в което Тайгър Уудс и Джон Тери страдат след сериозни скандали, ударили по перфектния им до момента на разкритията имидж, Бербатов няма никакви открити конфликти или неловки ситуации, от които да излиза. Най-голямото му бреме са тежките критики, които често понася предимно в България.

Управителят на агенцията "МЗ комюникейшънс груп" Максим Бехар твърди, че за футболиста на "Манчестър юнайтед" би било по-добре да не прави нищо в случая. "Не трябва да се изкарват проблеми с една определена група. Има една голяма група хора в България, която е по-добре да не те обича", казва специалистът.

В мнението си, с което стартира своя блог, националът говори за "всички "разбирачи", всички завистници, всички злобари, хора, които не могат да спят, когато видят някой човек да преуспява". Той неколкократно натяква на това, че е успял, а посланието му към критиците завършва така: "Аз съм много нависоко, за да ви виждам. А дори, като тръгна да падам, пак няма да падна на толкова ниско."

"Клинтън излезе от много голям скандал по точен начин, без да влиза в конфликт с никого. Бербатов трябва да стои по-високо и да му се възхищаваме", добави Бехар, като определя футболиста като един от тримата най-големи авторитети в България. Според него "хейтърите ще станат още по-хейтъри". "Те могат да се победят с положително отношение. Бербатов трябва да е лице на позитивизма. Трябва да стои по-високо и да му се възхищаваме. За неговите качества няма спор, защото, за да си в "Манчестър юнайтед", трябва да си гений. Ако той направи своя дом европейски, аз направя офиса си европейски и вие направите редакцията си европейска - това е пътят към успеха. Трябва всички да работим повече."

Подобно е мнението и на Ради Георгиев, изпълнителен директор на PR агенция "От-До консулт". Той казва, че българските футболисти се нуждаят от PR-и. На констатацията, че Бербатов в момента има личен PR в лицето на Диди Ходжева, Георгиев отговори: "Не е сигурно, че това ще продължи да е така." "Българските играчи трябва да се обръщат към специалисти за консултации или да ги наемат."

Той посочи като подобен примера с вратаря на националния отбор Николай Михайлов, който преди няколко дни обяви, че спира да общува с медиите заради честите жълти новини по негов адрес. От години Стилиян Петров не говори с журналисти, а отскоро и друг полузащитник - Благой Георгиев, избра същия метод.

След приятелската среща с Полша (0:2) президентът на БФС Борислав Михайлов заяви, че Бербатов и Петров се чувствали недостатъчно обичани в България. Във втория си пост във вторник нападателят се обърна директно срещу телевизионните коментатори, които величаели чуждите футболисти, а не изтъквали качествата на българските играчи.

"Действието на Бербатов показва нещо много лично. Не мисля, че има нужда от такъв отговор. Футболистите трябва да са разбрали, че медиите са много силни. Джон Тери от "Баща на годината" стигна дотам, че да му отнемат капитанската лента в националния отбор. Бидейки в Англия, където медиите са много активни, Бербатов трябва да знае какво е влиянието им. Той е суперпопулярен и не може да избегне да се пише за него. След тази му реакция нищо няма да се промени - когато играе добре, ще бъде хвален, а когато се представя слабо - ще бъде критикуван", коментира Георгиев.

Той не пожела да прогнозира дали действията на Бербатов ще окажат влияние върху евентуални бъдещи рекламни договори. "В рекламните агенции работят хора - някои одобряват подобно мнение, други са против." Георгиев направи и сравнение с Христо Стоичков. "Знаем какъв беше Стоичков. Досега Бербатов имаше образ на скромен човек, но реши да го промени. Той беше положителен герой извън терена. Слабата му игра обостри сетивата му и той отговори на медиите. Това е грешка", добави Георгиев.

Изпълнителният директор на PR агенция APRA Porter Любомир Аламанов погледна от по-различен ъгъл. Според него "чашата на хейтърството доста се е препълнила" и Бербатов не е издържал. "Човека го съсипаха. За мен това е чисто човешка реакция. Има моменти, в които оставяме PR-а на заден план. До голяма степен го оправдавам."

Аламанов смята, че напрежението, което се е натрупало върху нападателя и семейството му, е оказало влияние. "Това, ако беше IBM, "Кока-Кола" или някоя друга голяма компания, много журналисти щяха да се замислят, преди да пишат глупости заради делата, които щяха да ги смажат. Адски е удобно да си седиш анонимен и да пишеш статии, в които да критикуваш и обиждаш Бербатов. Когато играе слабо и тук, и в Англия го критикуват. Когато направи силен мач, в Англия го хвалят и казват, че е бил великолепен, а в България пишат: "Бербатов вкара гол", твърди Аламанов. Според него от PR гледна точка публикуваното мнение на Бербатов е "призив за запазване на културата в комуникацията". "Не мога да давам акъл как трябва да се действа, без да знам какви са чувствата на Бербатов и на семейството му."

Личният PR на футболиста Диди Ходжева не може да бъде открита за коментар, за да обясни защо Бербатов е решил да започне точно по този начин в блога си.


източник:дневник.бг
PR специалистите отчитат като грешка дебюта на Бербатов като блогър


Тагове:   бербатов,   спорт,   дебют,   блогър,


Гласувай:
3



1. анонимен - относно Бербатов
10.03.2010 20:33
Престанете вече...аз съм от Левски,но товамомче ми харесва с начина с който борави с топката!!Не играел...ами идете веднъж на терена...отгоре е лесно!!Щесе шашнете,защото всички са на едно ниво!!Усещате ли го ,патки!!Не можете!!Вие сте ,като комунистите....само плямпате!!момчето Бербатов е гордост за България!!!А,ВИЕ които не го харесвате ...идете при Любо и му духайте супата!!
цитирай
2. анонимен - Блогър ??? О, не ...
11.03.2010 09:25
Димитър Бербатов е просто момче. Не знае как да се държи, не знае дори и как да използва таланта си. Затова често не го включват в отбора на МЮ. Той стана най-скъпата грешка във футбола в света. Няма покритие и 10% ....
Сега станал блогър ?? Боже, какво ли още ще видим......
Ето едно сравнение между Рууни и Бербо: Рууни е БОЕЦ !! Футболист в развитие. Докато нашият глезльо Димитър Бербатов НЕ става за нищо. Често е в резерва, а в нашия национален отбор НЕ Е полезен, особено в решителни мачове. Меко дупе, макар и технично ...
цитирай
3. анонимен - Berbatov da sleze na zemiata i da ne ...
12.03.2010 00:48
Berbatov da sleze na zemiata i da ne se glavozamaiva!
Jalkata istina za tazi nacionalna garnitura e che e sbirshtina ot manekeni i chalgadjiiki!!!
NITO EDIN OT NACIONALNIA OTBOR V MOMENTA NE STAVA DORI ZA CHEP ZA ZELE
цитирай
4. анонимен - Priest
13.03.2010 04:14
Нито Бербатов, нито Наско Сираков, нито Боби Михайлов, нито Симеон Дянков, нито Премиера, никой, който заема някаква държавна длъжност или работи пред милиони хора има правото да се обижда на зрителите или гражданите. Изобщо чували ли сте за някой британски футболист, да е обиден на феновете, или на журналистите ??? Чували ли сте някой западно европейски политик да се обиди на избирателите или на журналистите ??? Това го има само тук, в БГ. Защото в БГ няма:
1. Нагласа, че общественото мнение е важно.
2. Нагласата, че парите не са всичко, че има и куп други неща, по които те оценяват зрителите/избирателите.
3. Уважение към околните. Ако някое просто момче/момиче забогатее, започва веднага да обяснява колко прости и тъпи са всички останали, по-бедни от него.
Ей, това е съвършената простотия. И Бербатов я демонстрира с пълна сила. За съжаление, останалите от изброените, също!
цитирай
5. анонимен - vanya
14.03.2010 23:02
нашите ПР-и не са никакви специалисти, че седнали и оценки да дават
а на въпросите на priest - да, чували сме и британски футболисти да се обиждат на пресата и то постоянно
Бербатов не е длъжен да дава никакви обяснения на когото и да било, сигурно някои ПР специалсити са го посъветвали да напише това писмо,
В момента имаме толкова малко дoбри спортисти, че на Бербатов трябва шапка да му сваляме
цитирай
6. анонимен - Drum
15.03.2010 10:49
Митко е просто един българин, чийто умения в това, с което се занимава са на световно ниво. Като всеки друг българин на неговото място, той не е особено харесван от останалите българи. Колкото до България тук всичко е на посредствено ниво, включително и медиите. За да бъде вдигнато това ниво трябва да сме повече критични към себе си и по-малко към останалите. Задайте си въпроса "какво съм постигнал аз в живота си, че да критикувам един българин, който играе на върха на нападението на Ман Юнайтед; ако имам толкова пари колкото него, ще направя ли фондация за развитие на деца таланти или ще си ги пилея по к..ви, коли и други показни нещица, които ме правят част от БГ "хайлайфа" (колкото абсурдно да звучи това словосъчетание)" - бас държа, че повечето българи, изобщо няма да отговорят откровено дори сами пред себе си, което е жалко :)
Напоследък слушам една реклама за насърчаване откритията на иновации в България (похвално). Но се питам ЗАЩО..... ако мога да измисля нещо гениално да го правя тук, за да могат разни псевдопатриоти (повечето от които са същите тези комплексари-хейтъри) да се бият в гърдите, че видиш ли българин го е измислил, а и той самия е такъв - е и к'во от тва.
С други думи - не се гордея, че съм българин, но искрено се радвам на успели българи като Митко, които освен друго правят и по нещо полезно за децата в страната си !
Дреме ми да не Ви казвам къде колко гола още ще вкара за куция ни национален отбор по футбол !
Хубав ден !
цитирай
7. анонимен - doomchant
15.03.2010 15:15
Е то как няма да е грешка - богат човек да си позволи да публикува мнението си без да плати на някой PR специалист за съвет. Ами грешка е - за джоба на PR-ите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7710333
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930