Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2010 18:36 - Корупцията постави олимпийски рекорд в Сочи
Автор: wallstreet Категория: Спорт   
Прочетен: 1738 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Русия вече отбеляза първия световен рекорд на олимпиадата в Сочи през 2014 година - разходите й десеторно надхвърлиха бюджетите на предходните зимни олимпиади в италианския град Торино, американския Солт лейк сити и във Ванкувър в Канада. Разходите за подготовка на игрите са надминали 30 милиарда долара при първоначално заявени 12 милиарда, отбелязаха служители от Министерството на регионалното развитие в навечерието на днешното посещение на Владимир Путин в Сочи.

Икономисти обясняват аномално високите разноски за олимпиадата в Сочи с корупция и нискоефективна работа на изпълнителите, сочат като причина и несполучливия избор на място за олимпийските игри през 2014 г. Специалистите не могат да установят за какви точно обекти се харчат средствата и очакват неоправданото нарастване на разходите за олимпиадата да продължи.

Днес министър-председателят Владимир Путин пристига на работно посещение в Сочи и ще разговаря там с президента на Международния олимпийски комитет Жак Рох, за да обсъди с него подготовката за зимните игри. Експерти смятат, че редица остри проблеми наистина трябва да бъдат дискутирани. Властта обаче надали ще иска да ги повдигне публично. В края на миналата седмица се разбра, че разходите за целия проект на зимната олимпиада в Сочи са достигнали вече близо 950 милиарда рубли. Това съобщи в петък на заседание на обществения съвет за подготовка на олимпиадата Юрий Рейлян, заместник-министър на регионалното развитие.

"Това е бюджетът на Сочи за 20 години, каза Рейлян. Това са съвкупните финансови инжекции в града, съвкупният бюджет за подготовка на олимпиадата, за развитие на града и осъществяване на инвестиционните стремежи. Напрегнахме бюджета сериозно. Никаква програма не би успяла да привлече толкова много инвестиции."

Според различни оценки, пресметнато в долари, тези съвкупни инжекции може да достигнат от 30 до 39 милиарда - колосална и безпрецедентна цифра на фона на миналите зимни олимпийски игри, за които се изразходваха общо по 1.5 до 3 милиарда долара.

Експертите посочват няколко причини цената на олимпиадата да стигне такива задоблачни висини: нереално завишени бюджети, огромен дял на рушветите, твърде неефективно строителство, щурмовщина, катастрофален недостиг на инвестиции за инфраструктурата на избраното място.

"Всички разходи у нас са невероятно завишени заради неефективност и корупция. Не знаем как да строим хем качествено, хем евтино. Имаме огромни непроизводствени разходи, а точно оттам идва корупция. По себестойност на един километър път впрочем се нареждаме на едно от първите места в света, обяснява Наталия Зубаревич, директор на програмата за региона в Независимия институт за социална политика. Освен това много разходи налага самото място, където изграждаме олимпийските обекти. Тясна крайморска ивичка с много лоша инфраструктура. При това част от строителните работи се извършват в планински условия, което излиза много скъпо." Като цяло, посочва тя, "огласената сума представлява една шеста от разходите за всички бюджети на отделните субекти от федерацията. Сиреч инвестираме в олимпиадата дял от годишните разходи на всички консолидирани бюджети на руските региони. Съответно благата и услугите, осигурявани на хората от държавата, ще бъдат вече с една шеста по-малко".

 "Фактически парите на данъкоплатците ще бъдат харчени в съвсем невероятни мащаби и ще се плащат невероятни цени. От тези 39 милиарда долара трябва да приспаднем поне 30 милиарда "данък", който на практика ще платим на чиновниците, криминалните и на всички онези, които участват в олимпийския проект", обяснява Алексей Скопин, заместник завеждащ катедрата по регионална икономика и икономическа география във Висшата школа по икономика.

Простата сметка сочи, че всеки жител на Русия - от старците до бебетата, ще "плати" за олимпиадата в Сочи близо 200 долара от личния си джоб. Скопин обръща внимание, че независимите експерти изобщо не успяха да се запознаят с реалния бизнес план за провеждане на олимпийските игри. Икономистът е убеден, че сумата от почти един трилион рубли, огласена току-що, е точно колкото съвкупния олимпийски бюджет, включващ и държавните инжекции, и тези от страна на бизнеса, в който са предвидени и разходите за спортните обекти, и средствата за инфраструктурно развитие на региона. Никъде обаче не можеш да видиш прозрачна структура на разходите.

Затова, според експерта, после всякакво "ровене" ще е безсмислено и няма да се разбере точно какъв дял е бил осигурен от държавата и какъв - от частните инвеститори, какви средства са били вложени в самите олимпийски обекти и какви - в региона като цяло. Затова пък е сигурно, че олимпиадата в Сочи ще донесе невероятни облаги на хората, участващи в изграждането на обектите.

Според експертите смайващият растеж на олимпийските разходи е важен елемент от политика, провеждана с цел да отстрани обществото от контрола върху обществените финанси. Ако пред обществото бе представен от самото начало реалният олимпийски бюджет (от 30-40 милиарда долара), гражданите може би щяха да предпочетат не празненството в Сочи, а качествено подобряване на здравеопазването или решаване на други някои насъщни проблеми.

Както посочва Зубаревич, "има силно подозрение, че във връзка с олимпиадата ще нарастват главно държавните разходи, а не толкова тези на бизнеса". Затова далеч не всичките 500 милиарда рубли частни инвестиции в Сочи, за които спомена през февруари Владимир Путин, са обосновани от икономическо гледище.

Най-важният извод на експертите обаче гласи, че Сочи 2014 може да се превърне в общо разочарование за цяла Русия. "Разходи от един трилион рубли трябва да са абсолютно прозрачни", казва Скопин. Инак ни очаква фалит - както финансов, така и спортен. Ако при тия рекордни харчове Русия отгоре на всичко не успее да завоюва приемлив брой златни медали, "това ще е колосален удар и по властта, и по всеки данъкоплатец", добавя икономистът.



източник:дневник.бг
Корупцията постави олимпийски рекорд в Сочи



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7716078
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930