Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2010 14:44 - "Гардиън": Винъс залезе, изгря звездата Пиронкова
Автор: wallstreet Категория: Спорт   
Прочетен: 5529 Коментари: 6 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Триумфът на Цветана Пиронкова на "Уимбълдън" над Винъс Уилямс предизвика широк отзвук по света. Английското издание "Гардиън" публикува обширен материал за двубоя на българката с поставената под номер две в схемата американка, в който хвали представянето на 22-годишната пловдивчанка.

"Винъс Уилямс не само загуби във вторник, тя беше смачкана. Беше надиграна от съперник, много по-бърз и по-съсредоточен от нея, в много по-добра форма. Няма значение, че Пиронкова е класирана 80 места по-ниско от Уилямс. Няма значение, че Уилямс има 63 титли в кариерата си. Няма значение, че е печелила пет пъти Уимбълдън, седем турнира от Големия Шлем и има три олимпийски медала", пише в материала на изданието.

Пиронкова няма успехите на Винъс Уилямс, но това не й попречи да взема безапелационна победа над американката и да стигне за първи път в кариерата си на полуфинал на турнир от Големия шлем.

"Вчера нито една от титлите на Винъс нямаше тежест, на "Уимбълдън" не става дума за брой трофеи. Пиронкова, 22-годишната пловдивчанка, спечели мача срещу американката в два последователни сета, 6:2, 6:3. за само час и 25 минути", отбелязва изданието.

"Всичко стана доста по-бързо, отколкото очаквах", обясни първата ракета на България, цитирана от интернет портала на "Гардиън". "Да спечеля с 6:2, 6:3 е най-голямата изненада за мен. Очаквах двубоят да продължи много по-дълго".

"Резултатът определено извежда на преден план въпроса за желанието на всяка една от тенисистките да спечели мача. И въпреки загубата на Уилямс, на тенисистката в никакъв случай не й липсва апетитът за победа", коментира още "Гардиън".

"Мразя да губя", каза задавено тя. "Смятам, че веднъж приел загубата, човек е готов да се оттегли". А това не е нещо, което Уилямс обмисля. "В повечето време аз съм царица на тази игра. Ще се откажа едва, когато започна да играя повече от зле".

Американката играе поне на финал в турнира от 2006 г. Затова и загубата й от българката беше такава изненада и предизвика такъв отзвук.

"Това отношение към играта Уилямс наследява от баща си Ричард, който присъстваше вчера на мача, наблюдаваше и от време на време се провикваше окуражително през корта.

Но и с подкрепата на баща си, Уилямс така и не успя да овладее играта си. Изглеждаше объркана и неспособна да установи защо ударите й я предаваха в такъв важен момент. "Твърде много мислех за грешките си. Трябваше просто да ги оставя зад гърба си и да продължа напред", допълни тя. Американката завърши мача с 29 непредизвикани грешки, повечето от които бяха резултат от особено слабия й форхенд", отбелязва още "Гардиън".

Според изданието, тя е допуснала грешки във важни моменти, което се е оказало решаващо за успеха на българката.

"Сервисът на Винъс също се оказа проблем, от който Пиронкова се възползва и в резултат проби съперничката си два пъти във всеки сет. Българката спечели лесно първия сет, но беше пробита в третия гейм на втория. В следващия гейм обаче тя се върна в играта и върна пробива, като изравни резултата за 2:2", пише "Гардиън" и допълва:

"И въпреки силната игра на Пиронкова, Уилямс не беше щедра откъм комплименти: "Игра стабилно", описа тя играта на българката. "Но не мога да кажа, че бях надвита или изхвърлена от корта. Аз по-скоро се оттеглих сама".

"Поздравявам я обаче, че беше достатъчно търпелива да ме изчака да сгреша", допълни още американката. "Не можах да овладея повечето от ударите си – форхенд, волета, бекхенд. Каквото имаше за пропускане, успях да пропусна".

Ако беше спечелила мача вчера, това щеше да е победа номер 200 за Уилямс на турнир от Големия шлем. За Пиронкова успехът беше девети подред. Досега българката никога не е минавала по-напред от втори кръг на турнир от Големия шлем, а в момента е само на победа от игра за титлата. На полуфинала ще играе срещу рускинята Вера Звонарьова.

"Играла съм веднъж срещу нея, мисля, че беше миналата година през ноември", каза Пиронкова за следващия си съперник. "Тогава спечелих убедително мача с 6:2, 6:0. Играх наистина много добре".

Това е вече втора победа за българката над Уилямс. През 2005 г. тя спечели в първия кръг на Australian Open. Уилямс каза, че дори и не си спомня този мач, толкова отдавна бил. Колкото до Пиронкова, тя обясни: "Днешният мач ми даде ясна идея как да играя срещу нея за в бъдеще. Опитвах се да я разигравам по целия корт и да вкарвам добър първи сервис".

"България не разполага дори с един единствен зелен корт. На "Уимбълдън" няма и един български журналист, който да покрива случващото се. И ето, въпреки всичко това, Пиронкова е първата българка да стигне до полу-финалите на турнир от Големия шлем", отбелязва още "Гардиън".

""Уимбълдън" винаги е бил като религия за мен", каза тя. "Честно, все още не мога да повярвам, че съм на полуфинал. Това е една истинска мечта". За Уилямс обаче, това беше по-скоро кошмар", завършва коментарът на английското издание.

От Мина Начева

източник:дневник.бг
"Гардиън": Винъс залезе, изгря звездата Пиронкова


Тагове:   спорт,   Пиронкова,


Гласувай:
9



1. wallstreet - Цветана Пиронкова пред Дневник: За мен "Уимбълдън" винаги е бил нещо като религия
30.06.2010 16:07
Българската тенисистка Цветана Пиронкова удря първата си топка на 3 години, а първото и участие в турнир е на седемгодишна възраст. След класирането си за полуфинала на "Уимбълдън" тя даде интервю в пресцентъра на турнира. Българката победи втората в световната ранглиста Винъс Уилямс с категоричното 6:2, 6:3 и ще играе за место във финала срещу рускинята Вера Звонарьова.

- На излизане от корта ти каза, че се надяваш успехът ти да бъде отразен от медиите в България. Как беше приета победата ти в България?
- Получих няколко телефонни обаждания. Всички, които ми се обадиха, бяха много щастливи развълнувани. Не мисля, че някой е очаквал да победя Винъс Уилямс и да отида на полуфинал.

- Самата ти очаквала ли си да играеш на полуфинал?
- Ако трябва да съм честна, не. Когато дойдох да участвам в турнира, всичко, което исках, беше да играя добре и може би да премина два кръга. Но полуфиналът ми изглеждаше невъзможен.

- Каква беше стратегията ти срещу Уилямс и как я приложи?
- Не съм имала някаква спецаиална стратегия за двубоя с нея. Просто се опитах да играя в свой стил, който в общи линии се изрази в това да я накарам да гони топката колкото се може повече. Освен това мисля, че се защитавах доста добре.

- Има ли нещо, което те изненада в този мач?
- Не мисля, че има нещо, което ме изненада. Не очаквах да свърши толкова бързо. Очаквах по-дълъг мач. Победата с 6:2, 6:3 беше голяма изненада за мен.

- Колко тревни тенискорта има в България?
- Всъщност, нямаме нито един.

- Нямате нито един корт с тревно покритие?
- Не.

- Кога и къде игра на тревен корт за първи път?
- Не съм сигурна, коя година беше това. Мисля, че беше преди пет години тук на "Уимбълдън", по време на квалификациите. Тогава, като видях игрището си помислих: Това е невъзможно. Как бих могла да играя на такъв терен? Но с всеки мач на трева се чувствам все по-комфортно.

- Чувстваше ли по време на мача, че Уилямс губи концентрация? Към края тя правеше все повече грешки.
- Да, може би. Поставих я под голямо напрежение. В началото тя започна много силно, но след това аз отвърнах на натиска с натиск. Когато си на игрището, никога не знаеш какво ще се случи. Просто трябва да продължиш да играеш и да видиш какъв ще бъде резултатът.

- Уилямс получи болки в гърба рано през мача. След това сервисите и бяха по-лощо изпълнявани. Забеляза ли това?
- Всъщност не съм.

- Беше ли сервисът и толкова бърз колкото очакваше?
- Да. Тя има най-бързият сервис. Поне аз не съм играла срещу някой с по-бърз сервис от нейния.

- Сестрите Малееви са твои сънароднички. Би ли ни казала нещо повече за тениса в твоята страна и как ти самата започна да играеш?
- Сестрите Малееви са най-известните тенисистки от България по света. Те имат много постижения. Тенисът е много популярен спорт в моята страна. Много деца го играят и много от тях се опитват да пробият в "голямата игра". Но сега в топ 100 от България съм само аз. Имаме няколко други играчи, които са на позиции близки до 200. Имаме една изгряваща звезда - Григор Димитров. Tой спечели младежкия турнир тук преди две години. Мисля, че има много добро бъдеще. Желая му успех.

- От София ли си? Как започна да играеш?
- Не съм от София, а от втория по големина град в България - Пловдив. Започнах от съвсем малка. Баща ми е треньор по тенис. За първи път ударих топката на 3 години. По-късно започнах да играя по-сериозно. Мисля, че играх в първия си турнир на 7 години.

- Има ли тенис училища за деца в твоята страна? Как точно протича обучението в тях?
- Не, няма тенис-школи в България. Имаме тенис-клубове, където има треньори за целта. При нас не е като в Испания, където има множество детски тенис-школи .

- Българската тенис-федерация плащаше ли ти пътните разходи, когато беше на 14, 15, 16 години?
- По онова време не. Тогава Федерацията по тенис не беше много силна. Хората не се интересуваха от тенис. Но от няколко години насам всичко се промени. Начело на Федерацията е Стефан Цветков, който се грижи да има множество турнири и се опитва да намира спонсори за играчите. Сега вече получавам подкрепа.

- Какви спомени имаш от Уимбълдън през годините?
- За мен Уимбълдън винаги е бил като религия през годините. И мисля, че това се отнася и за другите играчи.

- Защо?
- Защото Уимбълдън е най-старият тенис-турнир. Първият турнир. Всеки тенисист, напреднал в кариерата си се стреми да играе тук. Всички казват: "Един ден аз искам да играя на Уимбълдън." Това е като сбъдната мечта.
цитирай
2. shaffi - Браво!!!!!
30.06.2010 21:13
Здраве и успехи за това момиче!!!!!!!поздрав!
цитирай
3. анонимен - wow
30.06.2010 22:01
nai posle naitina ne6to sladko za nas.cveti pironkova ne samo pokaza otli4en tenis,no zajvi prisastvieto si za godini napred mejdu nai dobrite.bulgaria has talants.
цитирай
4. анонимен - браво цвети
30.06.2010 23:54
браво цвети !
цитирай
5. анонимен - Браво!!!!
01.07.2010 14:08
Браво на Цвети. И няма как иначе да е. Българка, Победител на четвъртфинал и да няма един БГ Журналист на Уимбълдан да и зададе един, поне един по дяволите въпрос на бълграски език, та да не се черви нашето момиче. После се чудите господа журналисти, защо нашите успели спортисти не желаят да кореспондират с ВАС. Ами Вас просто Ви няма там където е истинския спорт и където хората играят заради самата си игра. Няма пари дадени от тях да ги лъскаете и естествено Вас Ви няма там.
Сега на полуфинал ще интересно дали все пак някой от Вас ще има малко акъл и да отиде там - на свещенната трева и да направи един репортаж както си трябва. Защото в противен случай тези, който със сигурност ще се тълпят на летището да обещават и да се снимат с нея ще са поредните мазньовци (съжалявам, но незнам как да ги нареча тези мазни твари) и колелото ще продалжава да се върти и някой да си мисли, че има т.н. ЖУРНАЛИСТИКА в БГ
цитирай
6. анонимен - Браво Цвети
02.07.2010 11:55
Нашата тенисистка е положила доста усилия ! За да се изяви срещу нея и ето победи! Успехи за напред! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7697541
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031