Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2010 22:03 - Американци успяха да създадат "синтетичен живот"
Автор: wallstreet Категория: Технологии   
Прочетен: 1551 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След 15 години експерименти учени успяха да направят концептуален пробив към създаването на изкуствен живот и съобщението им веднага взриви спора за морала в науката и "хората, играещи си на Господ".

Американецът Крейг Вентър, един от пионерите в геномиката, обяви с публикация в сп. "Сайънс", че с колегите си в лаборатории в Мериленд и Калифорния са произвели първите "синтетични клетки" - примитивната бактерия, наречена Mycoplasma mycoides.

"Прекосихме изключително важна психологическа бариера. Това промени собственото ми мислене - научно и философско - за живота и как функционира той", заяви Вентър.

Гените на бактерията са били конструирани в лаборатория "от 4 бутилки с химикали и химически синтезиращ агент, като започнахме с информация от компютър". "Това е първият размножаващ се вид на планетата, който има за родител изчислителна машина", допълва Вентър

Това все още не е създаден в епруветка жив организъм. Идеята, родила се през 1995г., е да се използват четири химически съставки на ДНК, известни като маркери A, T, C и G, и да сглобят от тях синтетичен геном. След това вкарали този геном в клетка и успели да го накарат да командва развитието на клетката, докато тя расте и се размножава.

За целта е използвана ДНК на малката бактерия Mycoplasma mycoides и я инжектирали в почти опразнени от съдържание клетки на друга  - Mycoplasma capricolum.

Точно заради това Джим Колинс, биолог в Бостънския университет, коментира: "Става дума за геном, съшит като копие на ДНК от организъм, който вече съществува в природата. Не познаваме достатъчно биологията, за да създаваме или да синтезираме живот. Смятам, че сме много далеч от разбирането как може от нулата да се изгради истински изкуствен геном."

Вентър обяснява, че е имало две огромни пречки за постигане на поставената цел. Първата е, че се нуждаели от познание как да направят много голямо "парче" ДНК. Повечето техники за химическо ситнезиране не могат да отидат по-далеч от сглобяването на няколко хиляди ДНК маркери. Затова, за да имаш цял геном, трябва да го направиш "на парчета" и да си "съшиеш". "Искахме да направим нещо около 1 милион маркера", казва Вентър.

Решението било постигнато като се поставяли малки флагменти от синтезирана ДНК в клетки на бактерии, където те се сглобявали в по-големи вериги, а после тези вериги били допълнително съединявани една с друга.

Втората пречка било намирането на начин голямата ДНК да се монтира в клетка без да се разруши в процеса. Намирането на решение отнело още няколко години

Накрая било синтезирано точно копие на генома на бактерията mycoides и геномът бил прехвърлен в сходната capricolum. Последвали още няколко години на опити да накарат полученото "да заработи". "Чуждият" геном накарал "кухата" клетка да расте и да се възпроизвежда. След 30 деления в лабораторните стъкленици имало милиарди синтетични бактерии.

Любопитен момент, свързан с експеримента, е че Вентър е основал компанията "Синтетик геномикс", където смята да използва наученото за ваксини или организми, поглъщащи въглероден двуокис и произвеждащи нов вид биогориво. Миналата година компанията е сключала договор с Exxon Mobil да опита да произведе такова гориво. Стойността на сделката е 600 млн. долара.



източник:дневник.бг
Американци успяха да създадат "синтетичен живот"


Тагове:   наука,


Гласувай:
3



1. анонимен - Професор Харвард
22.05.2010 16:03
След дълги опити и много наблюдения и научни изследвания установих,чесутрин гащите ми са пълни с геномчета и ДНК маркери.
цитирай
2. анонимен - Не се притеснявай, професоре ! След ...
22.05.2010 23:07
Не се притеснявай, професоре ! След 5 до 10 години, проблемът ти ще изчезне от самосебе си ! Друггият вариянт е да си намериш нещо за ч*кане ! :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7710245
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930