Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2010 10:45 - 20 лв. за ден на морето ни - вече сме като немци
Автор: wallstreet Категория: Туризъм   
Прочетен: 2032 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      image 

Почивка на Черно море за 20 лв. на човек в три- или четиризвезден хотел с включени закуска и вечеря вече е реалност за българите. Тарифите, сравними с тези на квартирите, се постигат, ако почивката се закупи от каталога на германски туроператор, разказаха пред в. "24 часа" от български агенции.

Седмица за двама родители и дете по този начин излиза около 300 лв., докато закупена на българския пазар ще излезе 980 лв., показа сравнение, направено от в. "24 часа".

Доскоро германците искаха клиентите им от България да ползват или поне да платят чартъра от Германия до морето, но това вече не е така, разказа Кирил Ацев от "Турист сервиз".

Евтините почивки се пазаруват през български туристически агенции, които работят с големите немски туроператори.

"Както при всяко друго пътуване четете внимателно договора, преди да подпишете, за да не попаднете на нелоялна агенция", съветва шефката на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова.

Да почиваш на Черно море в хотел поне 3 звезди с осигурени закуска и вечеря и за това да платиш по 20 лв. на нощ, вече е достъпно и за българи. Доскоро такива тарифи имаше само за германците, които идват през лятото на групи.

В момента обаче големите немски туроператори са отворили възможността и българи да пазаруват почивките си през тях. Така седмица почивка за семейство с едно дете може да се намери и за 300 лв.

Разликата в цените, които дават немските и българските туроператори, може да стигне и близо 50%, показва сравнение между цените за лято 2010. (Виж таблицата.)

"Възможността съществува отдавна, но вече не се изисква плащането и ползването на чартъра от Германия до България", обясни мениджърът от българската агенция "Турист сервиз" Магдалена Съйкова. Според нея германците вземат по-добри цени от българите заради мащаба на пазара си. За да се ползват добрите цени, които дават германците обаче, е нужно ранно записване, съветва мениджърът за външни пазари от агенцията Кирил Ацев. Така шансовете местата да не са заети вече от клиенти в Германия са по-големи.

Второто условие е в договора на хотела с туроператора да не е включена изрична клауза, че не може да се продава на българския пазар, обясни пък шефката на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова. Според Ацев обаче при 60 хотела по нашето Черноморие, включени в каталозите на "Некерман", "Туи" или "Дертур", тази клауза присъства едва за 5-6. За сметка на това чрез немските туроператори българските туристи получават достъп до доста хотели, които се продават на чужди оператори още в началото на годината и реално не се предлагат у нас.

Още 5-6 хотела от каталозите на немците обаче затварят за българи през август, когато е най-голям напливът на германски туристи. Причината е, че те резервират още в началото на годината и най-хубавите месеци се продават най-рано.

Освен че вече са отворени за български клиенти, немските туроператори предлагат още една добра възможност - пазаруване през наши агенции. Така отпада нуждата от кредитна карта, за да се плати по интернет.

С немците работят големите агенции, но на практика и малка може да предостави услугата, обяснява Ацев. Просто клиентът трябва да поиска да му дадат и цена на немски туроператор. Тогава малката агенция се обръща към колегите си, които имат достъп до резервационните системи на германците, и те извършват резервацията, голямата агенция директно влиза в системата на германските си колеги. Това не би трябвало да оскъпява услугата за клиента, защото хотели, туроператори и туристически агенции си дават един на друг комисиони за всяка сделка. Опасността при пазаруване от малките агенции е, че съществува рискът клиентът да попадне на нелоялен търговец, предупреждава Соколова. Големите агенции работят директно в системите на немските туроператори и виждат в реално време дали един хотел е достъпен по този начин, или не. Докато при малките тази възможност не съществува и има опасност човек да разбере, че не може да почива, където си е избрал, едва когато пристигне в хотела, обясни Соколова.

"Ползването на немските туроператори не е проблем от гледна точка на защита на правата на потребителя", добави Соколова. Дори да пазарува от Германия, българският турист сключва договор с българската агенция и при нарушение на договора може да си търси всички законови права, обясни тя. "Естествено обаче, всеки човек трябва внимателно да чете договора си", посъветва Соколова.

Голямо ценово предимство туроператорите от Германия дават и при почивките зад граница. Това важи дори за съседните Гърция и Турция, обясни Ацев. Тук отново не е нужно да се плаща пакет с чартър. За екзотични дестинации като Дубай или Тайланд пък немците давали по-добри пакетни цени, отколкото е само самолетният билет при организация от български туроператор.

МАГДАЛЕНА СЪЙКОВА,мениджър на “Турист сервиз”:

“Четете внимателно договорите си с агенцията, от която купувате почивката, за да може, ако ви измамят, да търсите правата си."

ДОНКА СОКОЛОВА, шеф на БАТА:

"Немските туроператори дават много по-добри цени, защото работят на по-голям пазар. При екзотичните дестинации само цената на самолетния билет от България може да надхвърли целия им пакет."






от  Виктор Иванов

източник:24часа.бг
20 лв. за ден на морето ни - вече сме като немци


Тагове:   морето,   туризъм,   немци,


Гласувай:
3



1. анонимен - 20лв. на ден-
08.05.2010 22:20
Къде са тези тур оператори.Дайте агенциите,посочете хотелите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7697944
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031