Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2010 21:52 - Ройтерс: Европа се договори да спаси Гърция
Автор: wallstreet Категория: Бизнес   
Прочетен: 1756 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Европейските правителства са се договорили по принцип да помогнат на силно задлъжнялата Гърция да се справи с проблемите си. Това ще е първият случай в 11-годишната история на еврозоната, когато държавите се притичват на помощ на член на групата, използваща единната валута.

Това съобщи Ройтерс като цитира високопоставен източник от управляващата в Германия коалиция, който е запознат с хода на разговорите.

Обсъдени са били различни варианти, финалното решение още не е взето, но везните се наклоняват в полза на т.нар. двустранна помощ. Това означава, че на Гърция няма да бъде предложен колективен спасителен пояс, а пакет от споразумения между Атина и съответната държава от ЕС, допълва източникът.

Едвалд Новотни, член на борда на Европейската централна банка, още веднъж припомни, че ЕЦБ не може да помага на Гърция, защото няма правно разрешение за подобна намеса. Той обаче допълни, че помощ за гърците от страна членка ще е чисто политическо решение.

Ройтерс коментира, че думите на германския източник са засега най-силният сигнал, че Берлин и готов да се намеси, за да избегне остра криза на доверие в еврозоната.

Германският правителствен говорител Улрих Вилхелм нарече медийните спекулации по този повод "неоснователни", но "Файненшъл таймс Дойчланд" твърди, че Германия все пак готви спасителен пакет.

Събитията се разиграват само два дни преди извънредната среща на върха на ЕС по въпросите на икономическата криза, на която се очаква проблемът с Гърция да е доминираща тема.

Португалският финансов министър Фернандо Тейшейра дош Сантуш, чиято страна е смятана за следващата "гореща точка" на дълговата криза в еврозоната, заяви пред Ройтерс, че е сигурен в помощта за Гърция. Ако се наложи, ще се помогне, въпреки че европейските договори не предвиждат подобен сценарий, каза той.

В последния си работен ден като еврокомисар по монетарните въпроси Хоакин Алмуня настоя във вторник европейските лидери да помогнат на Атина, но в замяна на драстични фискални реформи.

"Бих искал лидерите на Eвропа да кажат на гръцките власти, че в замяна на това, което правят, ще получат подкрепа. Помощ не се дава безплатно. Това би положи основите на бъдещи дисбаланси и кризи. Притежаваме инструменти да помогнем в замяна на ясни ангажименти, че те ще поемат отговорността си", каза Алмуня пред Европейския парламент.

Според лондонския "Файненшъл таймс" в ЕС все още цари остро разделение за това дали да бъде позволено на Международния валутен фонд (МВФ) да помага на гърците.

Държави извън еврозоната, предвождани от Великобритания и Швеция, смятат, че "МВФ притежава най-добрата техническа експертиза" за справяне с гръцката криза.

Германия, Франция и други държави от еврозоната обаче категорично не искат да позволяват стратегически пробив политиката на една от 16-те държави в зоната да зависи от институция, доминирана от САЩ и страни извън Европа.

Лондон обаче настоява, че пораженията от евентуалното рухване на Гърция ще толкова сериозни за континента, че не бива проблемът да се разглежда единствено като засягащ еврозоната, посочва изданието.

"Дори вътре в еврозоната има най-различни позиции и е много трудно да се каже как ще свърши всичко това", казва представител на една от 16-те страни с единна валута. Властите в Атина също не изглеждат съгласни да предадат на МВФ част от фискалния си и политически суверенитет и да прилагат под диктовка мерки, които ще доведат до съкращаването на десетки хиляди работни места.  



Източник:Дневник.бг
Ройтерс: Европа се договори да спаси Гърция


Тагове:   новини,   спасение,   Ройтерс,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - а нас кой ще сапси от бг съд
09.02.2010 23:16
:)))
цитирай
2. анонимен - :))) Сами.....
09.02.2010 23:27
анонимен написа:
:)))


Сами.....
цитирай
3. venercheto - адски зле написано. . като всички бг ...
11.02.2010 00:51
адски зле написано..като всички бг новини.
цитирай
4. анонимен - докога Германия ?
11.02.2010 13:10
Гърция е получила от 1981, откакто става член на ЕС 100млрд. евро помощи и годишно 9 млрд.! Немците са дали 300млрд. за ЕС, повече, отколкото за обединението си.Задлъжнялостта на глава от населението в Германия е 20000Е, в Исландия-250 000Е.Е, как да не им писне на немците! Нека си фалират гърците като харчат повече, отколкото изработват.
цитирай
5. анонимен - точно така 4
11.02.2010 16:11
точно така 4,гърците сами са си виновни. Безплатен обяд няма,а те искат много далго време само да лапат $ от EU a ние и Румънците да работим за тях като роби. Сигурно след 5-6 години малаките ще идват тук да търсят работа,ще ми е интересно да видя как ще ги третират българите които сега са им едвали не слуги и носят икономиката на Гърция. Испания е същтото положението,евро фондове-усвояаване икономика от туризъм и услуги ,слабо производство на индустрията.Очакваме включване и от Португалия. Само ние сме си будали и не смучем $ "безплатно", дано тази дисциплина ни помогне да дръпнем напред и да заемем полагащото ни се място.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7711753
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930