Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2010 01:00 - Случаят с "Голдман Сакс" може да се окаже върхът на айсберга
Автор: wallstreet Категория: Бизнес   
Прочетен: 1227 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Обвиненията, които американските регулатори отправиха срещу "Голдман Сакс" в края на миналата седмица, могат да се окажат само началото проблемите на Уолстрийт със закона, пише "Ройтерс". Агенцията уточнява, че практиката за създаване на на т.нар. collateralized debt obligations (CDO), или вторично гарантирани дългови задължения, е била много разпространена през 2006 и 2007 г.  и точно преди спукването на имотния балон инвеститорите са се стремели да поддържат печалбите, използвайки подобни деривати.

В края на миналата седмица американската Комисия за регулиране на ценните книжа (SEC) обвини "Голдман Сакс" в измама, тъй като не е разкрила съществена информация за предлаганите от нея ипотечни задължения. Точно тези продукти доведоха до най-голямата криза от Голямата депресия насам.

Според обясненията на регулатора хедж фондът Paulson&Cо, управляван от известния мениджър Джон Поулсън, е работил с "Голдман" при създаването на ипотечните деривати и е извличал полза от понижението в стойността им. В същото време банката е представяла продуктите като избрани от независима институция, каквато в случая не е хедж фондът.

"Обвиненията на SEC са абсолютно необосновани. Ние ги оспорваме и сме готови да защитим компанията и нейната репутация", коментираха от "Голдман Сакс". Въпреки това обаче пазарите реагираха остро и наказаха книжата на банката със срив в цената им от цели 13%.

Листата с бизнес принципи на "Голдман Сакс" винаги е бил оглавявана от интересите на клиентите й, пише "Блумбърг". Обвиненията на SEC обаче рисуват една коренно различна картина, коментира агенцията и допълва, че макар финансово обвинението да не е тежест за банката, то е удар по репутацията й.

"Репутацията на банката в дългосрочен план е поставена под риск", смята Бенджамин Уолънс, анализатор на фонда Grimes & Co. "Хората ще гледат "Голдман Сакс" и ще си задават въпроса - кой стои от другата страна на тази сделка", допълни той.

Според данните на "Томпсън Ройтерс" тези финансови инструменти са били използвани най-много от "Мерил Линч", "Ситигруп" и Дойче банк. След като скандалът избухна в петък, книжата на тези компании се сринаха. 
"Основният въпрос е дали това е изолиран инцидент или част от широка практика, използвана от инвестиционните банки и хедж фондовете срещу нищо неподозиращите инвеститори", коментира главният прокурор на американския щат Кънектикът Ричард Блументал. Към мнението му се присъединиха и анализатори, които прогнозират засилване на проверките от регулаторни органи.

"Това може да е началото на период с регулаторни облаци, надвиснали над "Голдман Сакс" и дори всички инвестиционни банки", каза Ханк Смит, главен инвестиционен директор в Haverford Trust Co.
Според разследване на онлайн изданието ProPublica залозите на хедж фонда "Магнетар" срещу CDO-та през 2007 г. са повдигнали обвинения в конфликт на интереси с Дойче банк, "Мерил Линч" и "Джей Пи Морган". Трите банки отказаха коментар. Споменатите операции обаче са довели до поне едно съдебно дело. Холандската Рабобанк е завела иск срещу "Мерил Линч" за участието на "Магнетар" в сделки с ипотечни деривати.

Новината доведе до спад на повечето фондови пазари по света. Американският индекс Dow Jones Industrial Average загуби 1.13% в петък, а  NASDAQ и S&P 500 - около 1.5 на сто. Борсите в Европа и Азия също реагираха, като британският FTSE 100 се понижи с 1.4%, а токийският Nikkei 225 - с 1.52 на сто.

Обвиненията на SEC се появиха само седмица преди президентът на САЩ Барак Обама да представи реформата за финансовия сектор в Сената. "Титаните от Уолстрийт продължават да спекулират безразсъдно със заети пари", коментира Обама. "Повече не можем да отлагаме нужните реформи", допълни той.

Според анализаторите от финансова гледна точка делото ще бъде поносимо за инвестиционната банка. Печалбата й за миналата година се равнява на цели 13.4 млрд. долара, а благодарение на силната си година банката върна и заема от правителството, с който излезе от кризата.

Цитати:
"Титаните от Уолстрийт продължават да спекулират безразсъдно със заети пари. Повече не можем да отлагаме нужните реформи"
Барак Обама, президент на САЩ

"Регулатори и адвокати ще разгледат други сделки с участието на "Голдман Сакс". Обвиненията на SEC ще покажат какво се крие зад завесата."
Якоб Замански, адвокат, представляващ инвеститорите по дела за измами с ценни книжа

"Това може да е началото на период с регулаторни облаци, надвиснали над "Голдман Сакс" и дори всички инвестиционни банки"
Ханк Смит, главен инвестиционен директор в Haverford Trust Co.

"Най-голямото наказание за "Голдман" не е финансовата загуба - банката е невероятно богата, а влошаването на репутацията й. Не е изключено обаче да се стигне и до криминални обвинения"
Джон Кофи, професор по право от Колумбийския университет



източник:дневник.бг
Случаят с "Голдман Сакс" може да се окаже върхът на айсберга


Тагове:   айсберг,


Гласувай:
4



1. анонимен - Балъците няма да свършат никога и ...
20.04.2010 15:23
Балъците няма да свършат никога и ниъде.Умните печелят с акъл. Глупаците губят от вярата в щъркели.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7698255
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031