Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2013 15:09 - МАДАРА
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 9749 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 01.09.2013 11:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Мадара е един забележителен комплексен археологически обект, който влезе в световната археология с прочутия си скален релеф, известен като Мадарски конник. Това е единственият скален релеф на европейския континент от епохата на ранното средновековие, забележителен паметник на старобългарското изкуство и религия и чрез надписите около него - държавна хроника на българските владетели от края на VII и IX век, и за българската държавност.

Затова Мадара заслужава особено внимание, което през последните десетилетия не и се оказва, а може би и преди това също не чак дотам... Остава да се надяваме, че в обозримо бъдеще това отношение ще се промени, наред с другите промени, които отдавна очакваме.

Тук в блога реших да пусна отделна тематична поредица на тази тема.

image
Мадарските скали

Историята на Мадара(вероятно под друго име) започва хилядолетия преди създаването на Конника. От 1924 до 1934 г. тук се извършиха мащабни археологически и епиграфски изследвания, при които бяха засегнати всички периоди от историческото развитие на този изключително интересен и по своите природни дадености обект. Монументалните скали, в основата на които са бликали буйни извори, са внушавали респект на най-старите си обитатели, които са превърнали това място в свещенно. Българите през VII век, също го припознават и унаследяват като такова.
Скално светилище на траките от края на II и през I хилядолетие пр.н.е., светилище от периода на римското владичество през I - III век, култово място през времето на Първата българска държава - всичко това оформя представата ни за Мадара като уникален култов център през античността и средновековието.

Плодородните околности край скалите създават условия за развитието на поселищен живот още от меднокаменната епоха. Траките също са обитавали тези места. В периода на римската власт край скалите се изгражда един от най-големите императорски домени в провинция Долна Мизия, на чиято територия била разположена Мадара. Открита бе и българска средновековна крепост горе на скалите.
През посоченото по-горе деситилетие бяха извършени проучвания върху откритите в Мадара антични надписи и монети, разкопаните тракийски надгробни могили, разкрити бяха средновековни култови и обществени сгради, много предмети на занаятчийското производство, на изкуството.
Проучван бе Мадарският конник и неговите надписи. През 1934 и 1936 г. бяха публикувани два тома с резултатите от разкопките на праисторическите, античните и средновековните обекти, на епиграфските и нумизматически проучвания.
/Мадара. Разкопки и проучвания, кн.I, С., 1934, с.448; кн.II, С., 1936, с.274. - Издания на Народния археологически музей, № 33, №27/
В тези два тома намериха място публикации на Р.Попов - един от най-заслужилите български археолози за организацията на изследванията в Мадара, на Ив.Велков, В.Миков, Г.И.Кацаров, Д.Делчев, арх.А.Рашенов, Кр.Миятев, Б.Филов, Г.Фехер, Н.А. Мушмов, Н.Мавродинов. Тези два тома "Мадара" се нареждат към най-добрите публикации в българската археологическа наука, в които още тогава бе намерен верният път на комплексно изследване на един обект с дълговековно съществуване.

image
Крепостната стена на средновековната българска крепост върху скалите.

От излизането на т.II през 1936 г. до излизането на т.III( който ще ползвам като основен източник при списването на поредицата за Мадара тук) през 1992 г. се навършват повече от петдесет години. През този половин век изследванията в Мадара не спряха, но особено се активизираха след 1954 г.. Бяха извършени допълнителни археологически разкопки на праисторически, антични и средновековни обекти. Открити бяха и нови. Разкритите находки коригираха някои по-стари схващания - например, че праисторическото селище следва да се отнесе към халколита, обогатиха нашите представи за историята на този район. Проведената комплексна археологико-епиграфска експедиция през 1954 г. под ръководството на чл.- кор. В.Бешевлиев доведе до окончателни в някои отношения становища за произхода и характера на Конника и на надписите край него. Резултатите бяха публикувани в отделен сборник.
/Велков, В., Г.Михайлов, В.Бешевлиев, Т.Герасимов, Ив.Венедиков, Ст.Станчев. Проучвания върху надписите и релефа. С., БАН, 1956, с.234.- Археологически институт. Епиграфска поредица, № 3/
Проведените значителни проучвания и разкопки в последните десетилетия(преди 1992 г...) наложиха естествено публикуването и на т.III от поредицата изследвания върху Мадара. В него намират място: преглед на праисторическите проучвания и разкопки в Мадара и съседните околности, при които се уточняват редица датировки на селищата, за античното наследство в средновековна Мадара. Особено значение имат новите проучвания и обобщения на религиозния живот в средновековния тенгриански култов център в Мадара; на базата на нови наблюдения възникнаха и нови идеи за най-старите скални светилища на траките тук. Публикуват се многобройни и разнообразни нови антични и средновековни находки, които са сериозен принос в обогатяването на нашите познания за античната и средновековната култура.

image
Мадарският конник, на който ще се отдели специално внимание в поредицата тук.

Според думите на отг.редактор на изданието проф. Велизар Велков, проучванията в Мадара далеч не са завършили. Все още редица обекти остават неразкопани напълно, все още много тайни се крият из скалите, които и досега не са напълно проучени. Все още непосредствените околности на Мадара предлагат значителни възможности в разкриването на античната и средновековната култура. Тези проучвания продължават и следва да се очаква в бъдеще продължаване на поредицата с публикации за изследванията в този изключителен историко-археологически комплекс.



Следва продължение








Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648017
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031