Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2010 20:15 - Мъже приятели, жени приятелки
Автор: wallstreet Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 861 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Оказва се, че женските приятелства са по-слаби и нестабилни, всяко второ от тях приключва след около 8 години, пише "Дойче веле"

Да имаш приятел, когото познаваш още от детството си, е истинско богатство, но за съжаление изключение. Поне при жените. Защото женските приятелства са доста по-нетрайни от мъжките. Защо? Психолозите познават причините.

Мъжете често се питат как точно функционира женското приятелство. Но и жените не винаги разбират как работи мъжката дружба.

Може би недоумението на жените се дължи на факта, че мъжкото приятелство е обременено от толкова много клишета. Смята се, че мъжете не говорят много помежду си, гледат футбол, пият бира или човъркат автомобила си.

Проучване на Института за рационална психология в Мюнхен показва, че през половината от времето, прекараното заедно, добрите приятели предприемат общи начинания. През една четвърт от времето те си говорят за работа, а през останалото време всеки говори за себе си.

Мъжете не са злопаметни - за разлика от жените

При жените нещата стоят по друг начин. При тях най-много време отнема говоренето. За разлика от мъжете те се отпускат да говорят за чувства, страхове и лични провали.

Според професор Хорст Петри това съвсем не означава, че женските приятелства са по-качествени, нито че траят по-дълго. Всъщност тъкмо продължителността на приятелството е важен показател за качеството му.

При мъжете много приятелства датират още от детството и са доказали забележителна стабилност. При жените, обратно, повечето детски приятелства не оцеляват.

Според психолозите мъжете ценят у приятелите си най-вече постоянството, благонадежността, честността, непристореността и яснотата. Не е нужно да се чуват всеки ден по телефона, нито пък да се срещат поне веднъж седмично, за да знаят, че са сродни души. Дори когато двама стари приятели се виждат много рядко, например веднъж годишно, те веднага се потапят в старите времена, а помежду им няма никаква дистанция.

По-голямата стабилност на мъжкото приятелство се дължи и на това, че мъжете не приемат лично конфликтите и обидите и не са злопаметни.

Приятелството между жени е по-сложно. Над 80% от дамите смятат, че най-добрата им приятелка ги разбира по-добре, отколкото собственият им партньор.

Близостта и сърдечността в женските приятелства обаче крие и големи опасности. Кавгата е в кърпа вързана, когато едната приятелка вземе да критикува вкуса на другата за мъже, нейните възпитателни принципи или стила й на домашно обзавеждане.

Жените - завистливи и подозрителни

При жените тъкмо завистта и подозрителността често водят до проблеми.

Според психолозите това се дължи на факта, че жените в много голяма степен се сравняват една с друга.

Хармонията между две приятелки лесно може да се срине, ако едната започне диета и по този начин покаже, че иска да промени нещо. В този миг другата внезапно започва да усеща двойно тежестта на собствените излишни килограми, които отдавна иска да премахне.

Една жена завижда, защото би искала да притежава онова, което има другата - повече свободно време, по-хубави обувки, по-слаба фигура.

Затова женските приятелства са по-слаби и нестабилни, всяко второ от тях приключва след около 8 години, твърдят психолозите.




източник:вести.бг
Мъже приятели, жени приятелки


Тагове:   мъже,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7698393
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031