Когато таксиметровият шофьор е любезен или когато обслужването в ресторанта е изискано, отпускарите с удоволствие оставят по някой лев "за почерпка". БГНЕС предлага кратка сравнителна таблица на бакшиша в различните страни:
Гърция
Обичайният бакшиш в ресторантите на Гърция е 10%, в таверните - максимум едно евро. На камериерката се дава лично малка сума в деня на отпътуването от хотела. В такситата сметките се закръглят нагоре.
Италия
В Италия бакшишът е също нещо обичайно. Много често в сметката се вписва и т. нар. "коперто", един вид такса за покривката на масата и за хляба. А този, който е останал особено доволен, може да остави няколко монети на масата. В ресторантите за бързо хранене има специални чинийки за тази цел. В хотела камериерката получава 5 евро за седмица. Закръглянето на сметката в таксито също е обичайна практика.
Франция
В ресторантите и кафенетата на Франция бакшиш в размер на 10 до 15% е нещо обичайно. "Льо пурбуар", както го наричат французите, се оставя на масата заедно със сметката. В хотелите даването на "пари за почерпка" не е задължително. Таксиметровите шофьори получават обикновено 10% от сметката.
Англия и Ирландия
В британските ресторанти бакшишът - т. нар. "тип" - е в размер на 10 до 15% от сметката. В Ирландия - максимум 10%. Ако в сметката е вписан и "сървис чардж", бакшишът може да бъде и по-малък. В пъбовете и баровете не се дава бакшиш. Ако някой клиент иска да отдаде дължимото на бармана, го черпи с едно питие. За пиколото в хотела обаче туристите трябва да отделят един паунд, а в такситата сметката се закръгля.
Австрия
В ресторантите и такситата обичайната сума "за почерпка", или както казват австрийците - schmatt, възлиза на 5 до 10%. В хотела пиколото получава едно евро за един куфар, а камериерката едно до две евро на ден. Парите се дават в деня на отпътуване.
Испания и Португалия
В ресторантите на тези две страни е обичайно да се дават 10 до 15% бакшиш. Особено невъзпитано изглежда в очите на обслужващия персонал да се оставят монети от един, два или пет евроцента. Сметката в таксито обикновено се закръгля.
Египет
В ресторантите в Египет, както и в останалите северноафрикански държави, е обичайно да се оставят 10 до 15% от общата сметка като бакшиш. Сметката в таксито винаги се закръгля, а камериерките и пиколото са доволни, ако получат малки суми в рамките на едно евро.
САЩ и Канада
Бакшишът от 15 до 20% е задължителен в ресторантите и пицариите, защото е част от заплатата на обслужващия персонал. Пиколото в хотела получава един канадски или един до два щатски долара за куфар, а камериерката - един до два долара на ден. В такситата винаги се дават 15%.
Тайланд и Малайзия
И тук вече са възприети западните маниери. 10% е обичайният бакшиш в ресторант. Даването на по-малко от десет бата се смята за обида.
Китай и Япония
В Китай и Япония даването на бакшиш няма традиция и може дори да бъде сметнато и за обида в хотелите. В китайските туристически центрове обаче обслужващият персонал с удоволствие приема бакшиши в рамките на 10%, а екскурзоводът обикновено получава един долар. В Япония доброто обслужване бива възнаграждавано със символични подаръци или един до два долара.
източник:вести.бг
Къде колко бакшиш да даваме?
Даваме по-чист Пловдив на Васил Божков –...
Ние преживяваме чрез това, което получав...
2. bloomberg
3. reuters
4. wsj
5. cnn
6. ft
7. bbc
8. Washingtonpost
9. световни статистически данни в сегашно време
10. online graphical dictionary
11. Ideas Worth Spreading
12. charlierose
13. flightaware
14. flightview
15. Worldclock
16. Online converter
17. flurrious
18. THEOI GREEK MYTHOLOGY
19. brainz
20. stumbleupon
21. mapper.nndb
22. gladwell
23. interactive map of New York city
24. google finance
25. Public Data Explorer
26. Los Angeles Times
27. propublica
28. chicagotribune
29. indexmundi
30. c-span