Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2010 00:01 - Политическа сделка ще реши съдбата на Желева
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 1128 Коментари: 0 Гласове:
2



Фиаското на Румяна Желева при изслушването й за еврокомисар в Европейския парламент е на път да постави в кризисна ситуация одобрението на цялата Европейска комисия, която се гласува анблок. Затова вчера цял ден в Брюксел се говореше за совалки между политици от двете най-големи фракции - Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти, с цел да бъде намерен изход. 

Веднага след изслушването във вторник стана ясно, че Желева е била крайно неубедителна на "интервюто си за работа" в Еврокомисията, а в оценката на изпитната комисия се казва, че не е добре подготвена. Самата тя заяви, че няма да се оттегли преди 19 януари, когато по думите й се очаква да приключи проверката, доказваща невинността й по обвиненията в непрозрачност и конфликт на интереси. Желева избегна въпросите как самата тя оценява представянето си по евентуалния й ресор.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу се въздържа от официални изказвания, а негов говорител обяви, че той ще изчака да свършат всички изслушвания и да получи окончателната пълна оценка за Желева. Единствените, които застанаха зад българския кандидат-комисар, бяха депутатите от европейската десница, но те нямат мнозинство да прокарат кандидатурата й. Техни представители формулираха неофициално цената, за да оттеглят подкрепата си от българския кандидат - смяна на някой комисар от левицата.

В ранния следобед това беше официално потвърдено и от зам.-председателя на групата Йосеф Сайер, който уточни, че ЕНП ще бламира подкрепяния от левите кандидат на Словакия Марош Шефчович, чието изслушване е следващия понеделник. Дори Желева да оцелее в състава на бъдещата комисия, все по-невероятно изглежда тя да запази сега предложения й ресор. Той може да бъде заменен с по-незначителна сфера. Снощи изданието "Юрополитикс" прогнозира, че на събирането на лидерите на парламентарните групи на 19 януари ще бъде поискано от Барозу да размести ресорите на кандидатите. На следващия ден той трябва да предложи новото разпределение, до окончателното гласуване на 26-и има достатъчно време за още един кръг изслушвания на нови кандидати, допълва изданието.

Ясно е обаче, че кариерата й там ще стартира като компромис и с липса на доверие. Ако кандидатурата й пък бъде отхвърлена, тя ще продължи да има проблеми и в България на поста си като външен министър. Цял ден вчера управляващите в София бяха лаконични в коментарите си и изчакваха развитието на събитията в Брюксел. Въпреки индикациите от белгийската столица, че нещата не вървят добре за Желева, премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да я оттегли, но в същото време се разбра, че има и план Б. Макар резервен вариант да не е бил обсъждан в ГЕРБ, депутати от управляващата партия коментираха, че единственият, който може да смени Желева, е военният министър Николай Младенов - неговото име се появи и в публикации в евросайтове.


Източник:Дневник.бг
Политическа сделка ще реши съдбата на Желева


Тагове:   сделка,   Желева,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7711880
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930