Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2010 21:24 - Бойко Борисов в реч за демокрацията и свободата: Колегата Цветанов копае и вади трупове (ВИДЕО)
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 9595 Коментари: 28 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В портала за споделяне на съдържание YouTube са публикувани видеозаписи с откъси от речта на премиера Бойко Борисов "Демокрацията и свободата в България: Политика на реформи на новото правителство", която беше произнесена снощи в Берлин. Пред повече от 300 гости на консервативната политическа фондация "Конрад Аденауер" Борисов подробно се спря на действията, които българското правителство предприема срещу организираната престъпност.

"... И когато взривиха Пуканич (хърватския издател Иво Пуканич, убит през октомври 2008 г. - бел. ред.) сега, се оказа, че Робърт Матанич, Сретен Йоцич, всичките тия, които ние екстрадирахме от България, са заподозрени за убийството на Пуканич", каза Борисов.

По думите му "няма убийство, по което ние да не сме задържали хора или да не сме намерили свидетелите и да не кажат извършителите". Проблемът обаче бил, че "законът изисква да излезеш и да свидетелстваш, а хората се плашат", защото не били убедени, че престъпниците наистина ще получат наказание. "Като ги е страх хората, и съдиите не могат после да присъдят. Ние сме изправени пред подобна ситуация", обясни премиерът.

"За първи път сега се пропукаха организираните групи и пропяха в арестите, оттелиха се от "Наглите" и отидоха и посочиха трупове. Ние в момента разкриваме поръчкови убийства. Отиват и показват - ей-тука в тая ливада има труп, ей-тука някъде го копахме. И колегата Цветанов копае и вади трупове. И неслучайно са ни пълни арестите", сподели Борисов пред гостите на фондация "Конрад Аденауер".



В началото на изявлението си Бойко Борисов обърна внимание на промените от 20 години насам: "Вярно е, че промените в България започнаха 1989 г., вярно е, че станаха 20 много, много трудни години за България. Истински се надявам, че вие разбирате, че ако тези процеси бяха минали нормално, ние в България щяхме да имаме традиционно силни леви и десни партии". Премиерът спомена "много силните позиции, които имаше старата комунистическа партия, която днес е с прекръстено име - социалистическа (не го казвам, за да ги засегна, а по простата причина, че наскоро имаха 40 и не знам кой конгрес). Сиреч - когато си приел пасивите и активите на една партия, не можеш да се обиждаш, когато ти припомнят за най-мракобесните времена в нашата история", каза премиерът.

"Ние се явихме във време, когато много хора имаха вече силен евроскептицизъм, защото не можеха да си обяснят как комунистите станаха социалисти. (...) Това бяха времена, които нас ни представяха като най-голямото възможно зло. За радост нашите избиратели - българският народ - оцени това, което сме направили и в МВР, и след това като градоначалник на София, от това, което събрахме като единомишленици в лицето на Цветанов, Фандъкова, на много други, и победихме на 5 поредни избора досега", посочи Борисов.

По-нататък българският министър-председател подчерта: "Това, което бяхме поели като ангажимент към нашите избиратели - да не направим коалиция с никого, да не поемаме негативите от миналите управления, го удържахме до ден-днешен. Беше много трудно, защото стартирахме с голямо недоверие. Шест-седем месеца откакто съставихме правителство, кредитните агенции вдигнаха рейтингите на държавата заради изключителната финансова дисциплина, която водиме, заради реформите в сферата на сигурността, заради операциите, които направиха колегите от МВР". По думите му "с отвличанията беше огромен проблем, с магистралните грабежи също и затова първо с тях се захванахме. И едва когато почнахме да ровиме убитите и труповете по полетата, хората повярваха, че сме достигнали до едни от най-кървавите групи в страната. Аз ви уверявам, че каквото и да ни струва това, ще продължим докрай в тази посока."




"Сега е в пъти по-трудно да направим това, което не сме направили преди присъденияването към евросъюза, защото българите казват - след като са ни приели - значи сме били наред, какво искат сега още от нас? И е логично", продължава Борисов.

Според Борисов ирония на съдбата е, че бившата комунистическа партия подписала договора за присъединяване. "И най-голямата им хвалба сега на българските социалисти е, че са ни вкарали в ЕС. И аз не мога да си обясня сега защо ние трябва да направим реформи. А е трябвало да ги направят тогава, да видим как са щели да ги направят тогава. Да видят как се прави реформа в независима съдебна система", изтъква премиерът.

"Но г-н Пьотеринг (бившият председател на Европарламента, който в момента е президент на "Конрад Аденауер" и е водещ на срещата с българския премиер - бел. ред.), ако не беше толкова трудно, хората нямаше да ни изберат нас. Щяха пак да си изберат социалистите и да върви всичко мазно, бавно. Просто трябва да се свърши много работа и затова се падна на нас този ангажимент. И аз ви уверявам, че ще направим всичко възможно. Поставили сме си големи цели - да влезем в Шенгенското пространство, да имаме прекрасна гранична полиция. Мисля, че от еврофондовете 100% ще усвоиме парите само по Шенген, защото съзнаваме, че това е обща европейска граница, която трябва да бъде такава, каквато е днеска", обяви още премиерът.




"Ако направим едно съревнование между предишното и сегашното правителство, смея да твърдя, че моите министри имат перфектен немски, много от тях (смях в залата - бел. ред.). Така че и в това отношение сме по-добри от предишните. Днес нашите партньори в дясно ме атакуват за г-жа Плугчиева, че я предложихме за ЕБВР и й дадохме съпътстващи писма и искат да ги оттегля, заради това, че са се провалили... Има едно малко уточнение - спряха ни всички еврофондове. Въпреки всичко аз исках да покажа - и на европейските, и на българските социалисти - че в ГЕРБ ние сме политически проект, който неслучайно (се нарича така - бел. ред.), а и девизът на днешната среща е европейското развитие", каза още Борисов в речта си, която беше прекъсвана от въпроси.

Според Борисов всички трябва да се поучим на толерантност и разбиране от старите европейски демокрации, че "дори и диаметрално противоположни политически партии със своите виждания да могат да се обединяват, когато има общ проект за държавата". "И с избирането на г-жа Бокова за председател на ЮНЕСКО, и сега с г-жа Плугчиева - повярвайте ми, много повече мръсни ризи можехме да извадим за тях, отколкото за г-жа Румяна Желева. Тя е един утвърден специалист, професор в Магдебургския университет, но беше омаскарена по един безобразен начин", каза премиерът.

"Ние дадохме нов политически тон, нов европейски тон, подкрепихме кандидатите на социалистите, включително когато г-жа Бокова кандидатстваше в Париж (за ЮНЕСКО - бел. ред.) пратих и министъра на културата, заместниците му и се ангажирахме и говорихме дори и с правителствени ръководители да подкрепят избора, щото е българка. Никой от нас не излезе да каже, че тя е дъщеря на главния редактор на "Работническо дело". Напротив - подкрепихме я, защото тя като личност, като човек се е изградила и мисля, че ще е един добър шеф на ЮНЕСКО. Не по този начин ни отговориха на нас. За сметка на това сега в Брюксел сме изпратили кандидат за еврокомисар, г-жа Кристалина Георгиева, която 16 години е във Вашингтон, вицепрезидент на Световната банка, и аз съм убеден, че много ог държавите, изпратили еврокомисар, ще се съгласят, че е тя е ниво над тях", обясни още българският министър-председател.

Борисов подчерта, че ГЕРБ имат дълга скамейка от кадри. "В сегашното правителство аз и заместник-председателят на партията, който е вицепремиер и вътрешен министър, сме членове на ГЕРБ, партийци. Всички останали министри са възможно най-добрите експерти в отделните сектори. Те са и тука сред вас, работили са по десет и повече години в немски, австрийски компании, в Световната банка, в лондонските университети. А ние им даваме политическия гръб, политическата воля да си свършат тези реформи", сподели премиерът, като добави, че "идва реформа в железниците и се надавям да направим нещо като немската железница (смях в залата - бел. ред.), идва в здравеопазването - стотици болници вътре с по трима-четирима лекари, и 20 години няма реформи - предстои и в образованието, навсякъде".

"Въпреки всичко, ние демонстрираме и там където можем, максимална приемственост", увери Борисов присъстващите.



Какво каза Борисов за енергийните проекти

На въпрос от аудиторията за бъдещета енергийна политика на България, Борисов заяви: "Предишното правителство подписа три договора с Русия - "Бургас-Александруполис", "Южен поток" и АЕЦ "Белене", вследствие на което са похарчили много пари, особено по "Белене". Аз не знам как го подписаха "Бургас-Александруполис" при положение, че дори една елементарна фабрика или завод да правиш, трябва ОВОЗ. Ние 3 години се борихме да получим ОВОЗ за завода за боклук в София, 3 години ни разиграваха и саботираха, за щото в основата на предишното правителство беше да правят криза от боклука на София. Откак ги няма, няма криза."

"Бургас-Александруполис" е подписан, без да има оценка за въздействие върху околната среда. И местното население - Бургас, Поморие, които си изкарват препитанието с туризъм, се питат: как без да има сигурност за екологията, в едно бурно море, каквото е Черно море, ще правите изнесени буйове в средата на залива, където да се претоварват танкери всеки ден. Представете си бургарското пристанище всеки ден да влиза танкер, включително и в подобен на днешния ден - буря, бал 3-4 метра вълна, но всеки ден да влезе танкер, да се върже с огромните гумени маркучи. И руската, и гръцката страна правилно казват - след като сте подписали, трябва да го изпълнявате. Ние категорично сме се произнесли - ОК, само че искаме международна експертиза относно оценка на въздействието на проекта върху околната среда, и в момента я възлагаме", обясни премиерът.

"Когато говорим за "Южен поток", трябва да кажем няколко думи за "Набуко". Преди около месец и половина Йошка Фишер беше в България, той ръководи този проект, ние му дадохме възможност да се запознае с всички наши решения, имаме и финансова готовност, приоритетен е този проект за България, но ако ме питате за моето лично мнение, той или няма да стане, или ще стане след другия. Това ми е усещането, след разговори, включително и с Путин. Така че като приоритетен за ЕС, ние стоим зад него и сме готови за го правим, ако той тръгне. Що се касае до "Южен поток", за него са закачени вече доста държави и той на територията на България не се бие с "Набуко". За България който тръгне по-бързо, него правим", посочи още Борисов.

За АЕЦ "Белене" Борисов каза, че проектът има разрешение от ЕК да бъде строен, но "много безобразия са направени и по него - милиард и 100-200 милиона са похарчени вече, зарити в земята". Целта на мероприятието, добави премиерът, е Станишев да направи третата първа копка на "Белене". "Първата копка беше на Живков, после втората първа копка направи царят и сега Станишев трета първа копка прави (смях и аплодисменти в залата). А от мене ме питате какво да правим пак, не е справелдливо. Нито мога да направя първа копка вече (бурен смях), трябва да извадя поне 1 милиард евро отнякъде. Не знам, би трябвало един ден прокуратурата да се произнесе по това, но в момента, в който изтече срокът на договора на RWE, те по най-бързия начин се изнесоха."

"Сега министър Трайков проявява геройство, като продължава да се бори за проекта, претрансформира го, бори се с руската страна, за радост обаче те оценяват нашия прагматизъм, готови са да намаляват цената, разчитаме и на френски, немски компании отново да се върнат сега, когато го преформатираме, за да стане изгоден, по-евтин, да се възползваме от това, че имаме разрешение от ЕК. А и беше му нарушено самочувствието на българина със затварянето на 1-и, 2-и, 3-и, 4-и реактори на "Козлодуй". За 3-и и 4-и реактори е безспорно, че те са абсолютно редовни, безопасни, да се има предвид, че те вече са се изплатили и сега 1.2 млрд. евро щеше България да изкарва всяка година чиста печалба от тези реактори. А ние, спазвайки договорите, не дразнейки Комисията, приехме да ги затворим. Затова би било добре, ако големи немски компании, но и френски, при новото преформатиране на "Белене" стане един наистина европейски проект с участието на водещи компании", бяха думите на премиера.

От Драгомир Иванов


Източник:Дневник.бг
Бойко Борисов в реч за демокрацията и свободата: Колегата Цветанов копае и вади трупове


Тагове:   новини,   демокрация,   реч,


Гласувай:
7



1. анонимен - Евала
26.01.2010 21:27
бе бойко :))))
цитирай
2. анонимен - Голям популист е батенцето. Ама ако ...
26.01.2010 21:52
Голям популист е батенцето.Ама ако не бяха хвалани наглите,не зная кво щеше да разпрая
цитирай
3. анонимен - Може би, след края на мандата му ще ...
27.01.2010 00:17
Може би,след края на мандата му ще има по-малко престъпност.Поне така се надявам
цитирай
4. анонимен - Булгар булгар...
27.01.2010 09:38
няма ли някой да му пише речите :)
Сн С
цитирай
5. анонимен - Taka trebva da se govori!
27.01.2010 10:28
Bravo na B.Borisov,ne da hvarlia prah v ochite na Evropa!
цитирай
6. анонимен - deva
27.01.2010 11:06
goliama izlagatsia
цитирай
7. lado - Bravo na B. Borisov, ne da hvarlia ...
27.01.2010 11:21
анонимен написа:
Bravo na B.Borisov,ne da hvarlia prah v ochite na Evropa!

Бойко не може да говори, а мъца популистки недомлъвки, основани на възвратно-постъпателното му движение "една напред - две назад", а ти не можеш да пишеш
цитирай
8. анонимен - zzzzz
27.01.2010 11:32
borisov e otkroven i 4esten politik.dokolkoto mu pozvoljva koniukturata.toi e reformator po priroda,pragmatik i za prav pat v nai-novata istoria imame politik -rdoliubec.navjrno stradate po 6koluvanite v re4i i manieri vazpitanici na moskovski i leningradski diplomati4eski universiteti.ne 4e te ne sa rodoliubci-te obi4at moskva i za rf svi4ko davat.ne go haresvate vie boiko,ima za kakvo.pove4e pravilegii ,lapa4ka,i kradene koi kolko moje -nema da ima.sbogom,drugari.po dobre b.b. otkolkoto serGEI i dogan/armagan/.
цитирай
9. lado - borisov e otkroven i 4esten poli...
27.01.2010 11:40
анонимен написа:
borisov e otkroven i 4esten politik.dokolkoto mu pozvoljva koniukturata.toi e reformator po priroda,pragmatik i za prav pat v nai-novata istoria imame politik -rdoliubec.navjrno stradate po 6koluvanite v re4i i manieri vazpitanici na moskovski i leningradski diplomati4eski universiteti.ne 4e te ne sa rodoliubci-te obi4at moskva i za rf svi4ko davat.ne go haresvate vie boiko,ima za kakvo.pove4e pravilegii ,lapa4ka,i kradene koi kolko moje -nema da ima.sbogom,drugari.po dobre b.b. otkolkoto serGEI i dogan/armagan/.

Не ти се разбира, бе талибан!
цитирай
10. zaw12929 - Благодаря за постинга...
27.01.2010 11:47
Благодаря за постинга...
цитирай
11. анонимен - Бойко ми пълнеше душата преди из...
27.01.2010 12:32
Бойко ми пълнеше душата преди изборите, пълни ми я още повече и сега. Емоцията настрана, ГЕРБ са първото действащо правителство и същевременно с това са близо до нуждите на народа.
цитирай
12. анонимен - Бойко ми пълнеше душата преди из...
27.01.2010 12:35
анонимен написа:
Бойко ми пълнеше душата преди изборите, пълни ми я още повече и сега. Емоцията настрана, ГЕРБ са първото действащо правителство и същевременно с това са близо до нуждите на народа.


Ти това наистина ли го мислиш???
цитирай
13. анонимен - няма ли кой да каже на министър пр...
27.01.2010 13:02
няма ли кой да каже на министър председателя , да си подготвя речите предварително , защото говори един гаща плява
цитирай
14. анонимен - Бойко ми пълнеше душата преди из...
27.01.2010 13:21
анонимен написа:
анонимен написа:
Бойко ми пълнеше душата преди изборите, пълни ми я още повече и сега. Емоцията настрана, ГЕРБ са първото действащо правителство и същевременно с това са близо до нуждите на народа.


Ти това наистина ли го мислиш???


Да, наистина го мисля. ГЕРБ са първото правителство, което само за 6 месеца постигнаха резултати, които другите не успяха и за 4 години. От Станишевци запомних само рекорд по спрени европейски пари, далавери със заменки, нито една свястна полицейска акция, купуване на гласове и плащане на свръх богата предизборна кампания с наши пари... и т.н. и т.н. Изборите показаха, че дори и изветрелите бабички вече не се вързаха на лъжите. Имам много познати, които биха гласували за ГЕРБ, ако е задължително, но отдавна не ходят да гласуват за когото и да било. Червените и Доган пак на безхаберие разчитаха, но този път грешни им излязоха сметките. Народът ги измете. Не познавам някой, който да е гласувал за ГЕРБ и да е съжалил към момента... познавам само такива, които не са успели да гласуват и съжаляват, понеже заради такива като тях ГЕРБ нямат 51 процента. Не говоря наизуст, на средна възраст съм и познатите ми са интелигентни и можещи хора с гражданска позиция.

Поздрави!
цитирай
15. анонимен - Българин
27.01.2010 15:25
Остави процеса "мислене" на тези ,които го могат.Ти просто си като зомбиран.Б.Б.е един голям балон и колкото по- рано го разберем толкова по-малко злини ще сътвори.
цитирай
16. firebrand - Едно време европейските аристо...
27.01.2010 15:35
Едно време европейските аристократи са се събирали - да хапнат, да пийнат, да обсъдят политиктата. И винаги са водили изроди, шутове, джуджета и др. И са ги слушали/гледали с голям интерес, викали са ги и на бис! А сега - в епохата на интернет е доста трудно да намериш такава забава като Бойко. За Европа забава, за нас срам...
цитирай
17. анонимен - Б.Б.
27.01.2010 16:04
Какъв е този речник ? Снощи го гледах и по телевизора, говореше на жаргон все едно е в компания в "некое кръчме" в Банкя.Един министър председател трябва трябва да има познания и по риторика, тук не е пожарната- грабвай маркуча и .....
цитирай
18. анонимен - otnosno rechite na Boiko Borisov
27.01.2010 18:13
Suglasna sum s mnenieto na "anonimen"
Moje da e mnogo deen, iniziativen i t.n., koeto e dobre, no rechnikut mu e dosucht kato tozi na "tato", dori po-zle.Za da budech na takuv post triabva da pritejavach mnogo kachestva, koito na nego prosto mu lipsvat, a samochuvstvieto mu e tolkova visoko, che ne mu pozvoliava da se suobraziava s opredeleni iziskvania.
цитирай
19. анонимен - Голям популист е батенцето. Ама ако ...
27.01.2010 18:21
анонимен написа:
Голям популист е батенцето.Ама ако не бяха хвалани наглите,не зная кво щеше да разпрая



Ама ги хванаха.
цитирай
20. анонимен - Suglasna sum s mnenieto na "...
27.01.2010 18:25
анонимен написа:
Suglasna sum s mnenieto na "anonimen"
Moje da e mnogo deen, iniziativen i t.n., koeto e dobre, no rechnikut mu e dosucht kato tozi na "tato", dori po-zle.Za da budech na takuv post triabva da pritejavach mnogo kachestva, koito na nego prosto mu lipsvat, a samochuvstvieto mu e tolkova visoko, che ne mu pozvoliava da se suobraziava s opredeleni iziskvania.


Хе хе.

Политици, дето само приказват гладко, а нищо не правят, в България с лопата да ги ринеш.

Сега за разнообразие (и за наш късмет) се е появил един, който може и да не говори гладко, но върши работа.
Мисля, че това е за предпочитане.
цитирай
21. анонимен - @ 21 - и какво свърши?!
27.01.2010 19:12
освен че говори на банкенски и повиши цените на парно. вода, транспорт..без основателна причина.
колко работни места откри, колко обвинителни акта написа, колко проекта по еврофондовете изготви, колко обществени поръчки даде на почетен бизнес...
но най-секси е пенсионната "реформа" - да живее социалистическата солидарност и бездънната глупост.
Сн С
цитирай
22. анонимен - da,da
27.01.2010 19:16
Prav ste,za predpochitane e, no spored men,triabva da se vladeiat i dvete nechta,neobxodim e balans spored men,za da ima avtoritet i navun i pred svoia narod.Za deistviata chte se sudi kogato e nalize rezultat, a za intelekta na edin premier se sudi v ejednevnite mu rechi i izkazvania.
цитирай
23. анонимен - ЧЕСТИТ АВТОГОЛ НА т.н.СОБСТВЕНИК НА БЛОГА
27.01.2010 19:17
Бойко ми пълнеше душата преди изборите, пълни ми я още повече и сега. Емоцията настрана, ГЕРБ са първото действащо правителство и същевременно с това са близо до нуждите на народа.
Политици, дето само приказват гладко, а нищо не правят, в България с лопата да ги ринеш.

Сега за разнообразие (и за наш късмет) се е появил един, който може и да не говори гладко, но върши работа.
Мисля, че това е за предпочитане.
цитирай
24. анонимен - aldo
27.01.2010 20:13
ИСКРЕН МНОГО СКРОМЕН СПРАВЕДЛИВ И МНОГО РАБОТЛИВ ТОВА Е БОЙКО БОРИСОВ
цитирай
25. анонимен - :))))))
27.01.2010 21:09
"А и беше му нарушено самочувствието на българина със затварянето на 1-и, 2-и, 3-и, 4-и реактори на "Козлодуй". "
Боже, пази България!
цитирай
26. анонимен - ако бях журналист, присъствал на срещата
27.01.2010 21:14
нямаше да пропусна възможността да попитам германските домакини как се чувстват след нея; имат ли въпроси или са останали без думи; как няма да продължават да мислят за нас, че живеем в землянки или че се къпем редовно
:)))
интересно е дали е имало камери да проследяват израженията по лицата на присъстващите:)))) за подобни кадри бих наддавала:)))))))))
цитирай
27. анонимен - До 27 - от Весо
27.01.2010 21:25
Ами, то се вижда как някои хора се хващат за главите. Други се подсмихват. А някой, който снима, откровено си се хили с глас, но предполагам, че това са наши, българи. Благодарен съм им за това, щото ме направиха съпричастен. Видях го със собствените си очи.
Само да ви питам: защо мислите, че германците много са се учудили ? Тяхната представа за нас, българите, не е ли точно олицетворение на Бърборко Борисов ? Мутроподобен, невежа, с агресивно, "мъжкарско" поведение, който е готов с лека ръка или "чистосърдечно" ( както умилително го описаха в дружеския в-к 24 часа) да се изказва по всякакви въпроси, без и грам да разбира от тях, особено пред хора, които очевидно са по-информирани от него самия. Кеф.
Не се притеснявайте. Германците не са шокирани. Точно такива сме в техните представи. Борисов само ги затвърждава.
Булгар, булгар!!!!
цитирай
28. анонимен - Бизнесмен
27.01.2010 21:30
Ако аз съм бизнесмен и обмислям да правя инвестиции примерно в Киргизстан, и пред мен се появи фигура като тази на Борисов, и почне да ми обяснява как с булдозерите вадят трупове и да се хвали с това, е...мисля, че ще се откажа. Подтекстът би могъл да бъде и "Както разравяме, така можем и да заравяме..трупове" Ебати, дружелюбната покана към чуждестранния бизнес, който и без това смята, че още живеем в пещери.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7713328
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930