Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2010 22:37 - Ройтерс: СМЕ пред покупка на Би Ти Ви за 500 млн. евро
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 468 Коментари: 0 Гласове:
1



Компанията "Сентрал юропиън мидиа ентърпрайсиз" (CME) е във финалната фаза на преговори за купуване на телевизия Би Ти Ви за около половин милиард евро.

Това съобщи агенция Ройтерс от София като се позовава на "източник, запознат с въпроса и близък до преговорите".

Информацията от днес е, че сделката за 100% от Би Ти Ви вероятно ще бъде обявена в седмиците след 1 февруари.

Агенцията отбелязва, че сумата е доста по-малко от 500-те милиона евро, които - според български медии от септември - "Нюз корпорейшън" е поискала от СМЕ за 55% от Би Ти Ви.

СМЕ се търгува на Nasdaq в Ню Йорк и има вторично предлагане на борсата в Прага. След новината за непосредствено предстояща покупка в България цените на акциите й в Ню Йорк паднаха с 1.3%, а в Прага търговията вече беше приключила.

Контролираната от милиардера Роналд Лаудер компания притежава българските телевизии Pro.bg и Ring.bg.

Данни от декември сочат, че Би Ти Ви има 38% пазарен дял.

Реакциите на новината

Говорителката на bTV Петя Терзиева отказва да коментира пред агенцията новината, но потвърждава, че "телевизията разговаря с няколко компании и мнозина проявяват интерес".

Романа Томашова, вицепрезидент по корпоративната комуникация в СМЕ, също отказва коментар по евентуална сделка за Би Ти Ви, допълва Ройтерс.

"В България преценяваме различни варианти. Те може да включват съвместно дружество, сливане, придобиване и дори просто развиване на телевизиите така, както са си те в момента", обяснява Томашова.

Няма реакция и от европейския офис на "Нюз Корпорейшън" в Лондон.

Анализаторът Патрик Вирубал коментира за Ройтерс от чешката столица, че СМЕ би трябвало да се съсредоточи върху изплащането на дълговете си, но от друга страна е добре, че за разлика от бизнеса в Украйна, bTV е печеливша.

"Би било по-добре за СМЕ да върне част от задълженията си, вместо да финансира нови придобивания. От друга страна една покупка може да създаде актив в дългосробен план. В този смисъл, ако цената е оправдана, то в бъдеще сделката може да се окаже добра."

СМЕ току-що се оттегли от Украйна

СМЕ съобщи миналата седмица, че е решила да продаде участието си в украинските телевизионни канали "Студио 11" и "Кино" на притежаваната от Игор Коломойски компания Harley Trading Limited за 300 млн. долара (малко над 209 млн. евро), платени в брой. В допълнение 19 млн. долара от Коломойски ще бъдат платени за разходите на "Студио 11" между договорката и реалното приключване на сделката.

Първото плащане на 30 млн. долара трябва да стане на 1 февруари, а останалата сума трябва да бъде преведена до средата на април.

Според президента и главен изпълнителен директор на СМЕ Адриан Сърбу "Продажбата на украинските ни операции е най-добрата стратегическа опция за нас в сегашното състояние на пазара. Това ще ни позволи да се съсредоточим върху съществуващите ни начинания в Европейския съюз и в страните кандидатки за ЕС. Продажбата ще ни даде повече оперативна и стратегическа гъвкавост, ще увеличи ликвидността ни и ще ни помогне да се концентрираме върху електронните медии и интернет."

Ако двете страни се договорят, това ще е третата голяма сделка на българския медиен пазар през последните две години.

CME купи кабелните TV2 и Ring TV, след което им смени имената.

Шведската Modern Times Group (MTG) придоби "Нова телевизия" за 620 млн. евро.



Ройтерс: СМЕ пред покупка на Би Ти Ви за 500 млн. евро


Тагове:   новини,   покупка,   Ройтерс,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7697899
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031