Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2010 18:43 - "Блумбърг": България е уязвима от кризата в Атина заради гръцките банки
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 6124 Коментари: 12 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Дълговата криза в Гърция може да има отражение в страни като България, където гръцките банки са основен играч на местния банков пазар. Това заявиха пред "Блумбърг" експерти на рейтинговата агенция Fitch и изследователската компания Capital Economics.

"На-вероятният канал  за пренасяне на гръцките проблеми в други страни от Югоизточна Европа са чуждестранните поделения на гръцките банки", коментира пред "Блумбърг" Марк Янг, анализатор на банковите пазари в развиващите се икономики към Fitch. "Всякакви проблеми с финансирането или ликвидността за гръцките банки ще се отразят върху дейността на дъщерните им компании в чужбина", смята Янг. "България, която насочва 10% от износа си към Гърция, ще пострада най-много от по-тежка рецесия в Гърция", допълва колегата му Едуард Паркър.

"Подозираме, че финансирането на дъщерните компании ще става все по-трудно през годината. Дори и гръцките банки да оставят без промяна краткосрочното финансиране на звената си, по-големият риск е, че рецесията принуждава банките майки - както гръцките, така и тези от Западна Европа като цяло - да намаляват експозициите си в Източна Европа", казва Нийл Шиъринг, експерт за развиващите се пазари в Европа към Capital Economics.

Според финансовия министър Симеон Дянков гръцките банки контролират около 30% от банковия пазар. Гръцката национална банка е собственик на ОББ, а Пощенска банка е собственост на EFG Eurobank. Дъщерни дружества в България имат още "Пиреос" и "Емпорики", която е част от френската група "Креди агрикол". Алфа банк е регистрирала бизнеса си в България като клон.

"Няма изтичане на депозити от Пощенска банка към основния ни акционер EFG Eurobank", заяви миналата седмица Асен Ягодин, изпълнителен директор на българската банка. "Няма резон в подобни действия - с какво можем ние да помогнем на банката майка. Няма такова искане, няма и намерение за отправяне на такова искане към нас", посочи още Ягодин, след като Симеон Дянков обяви, че е поискал "допълнителна техническа помощ от европейските финансови институции дали има изтичане на средства към Гърция от гръцките банки, опериращи на българския банков пазар".

 И по думите на банкер от друга гръцка банка, пожелал да остане анонимен, няма изнасяне на средства от управляваната от него банка към централата в Гърция. Той заяви, че не вярва да има такива действия и от другите банки.Продължаваме да се самофинансираме в рамките на депозитния ресурс от местния пазар, но и продължаваме да разчитаме в същата степен, както и преди, на основния ни акционер, посочи още той. Още миналата година централите разпоредиха дъщерните им поделения тук да кредитират в рамките на привлечените депозити от местния пазар.

Темата за финансирането на гръцките банки стана актуална в края на миналата година, след като трите водещи рейтингови агенции Fitch, Standard&Poors и Moody"s намалиха една след друга държавния рейтинг на Гърция, който измерва платежоспособността на правителството. Държавните облигации са основен инструмент, с който търговските банки в еврозоната (включително тези в Гърция) обезпечават заеми от Европейската централна банка.

В момента ЕЦБ предлага пари на търговските банки срещу обезпечения с рейтинг поне BBB-. Според анализатори през 2011 г. прагът ще се качи до A-. При сегашните рейтинги, които Fitch и Standard&Poors присъждат на Гърция (BBB+), южната ни съседка няма да покрива този праг, което може да означава проблеми с кредитирането на банките от ЕЦБ. Затова и някои експерти се опасяват, че при такава ситуация гръцките банки може да започнат да изтеглят пари от поделенията си в чужбина.

От Христо Петров

източник:дневник.бг
"Блумбърг": България е уязвима от кризата в Атина заради гръцките банки


Тагове:   България,   Атина,   новини,   криза,


Гласувай:
5



1. prodigal - Присъждам им рейтинг: Рекетьори с отрицателна преспектива
08.03.2010 19:11
Ако някой има друго определение или рейтинг да сподели. БВД не е мръднал нагоре от над година и около половината от него не е дълг, а скрит капитал..

С една дума педали, е следващото ниво, при перспективата която им давам. ;)

цитирай
2. wallstreet - :)
08.03.2010 22:14
prodigal написа:
Присъждам им рейтинг:Рекетьори с отрицателна преспектива


Това ми хареса :)
цитирай
3. drill - Доста любопитен въпрос?
08.03.2010 22:39
Интересно защо в Гърция свалиха лихвите по кредитите, а клоновете им тук не го направиха? Натискът тук, от страна на обществото, беше също толкова голям, колкото и там...но...някои дори качиха лихвите!
цитирай
4. анонимен - бивш банкер
08.03.2010 22:51
drill написа:
Интересно защо в Гърция свалиха лихвите по кредитите, а клоновете им тук не го направиха? Натискът тук, от страна на обществото, беше също толкова голям, колкото и там...но...някои дори качиха лихвите!


Защото тук минава номера.Защото тук са се картелирали и не им пука от нищо и от никого.Защото протестите тук са псевдо протести.И въобще натискът на обществото не е голям.Кога си виждал българите да стачкуват така като стачкуват гърците.Виж какво направиха фермерите им.Имаме още много да се учим от гърците.И не чакай ниски лихви скоро.Това е фентъзи с елемнети на хорър.
цитирай
5. анонимен - орисия
09.03.2010 02:20
абе не зная кво ще става с Гърция,но имам едно предчувствие и ще го споделя с вас-гърците ще се оправят ьа нищо чудно България да потъне дори повече от Гърция.Ние не сме като тях и няма никога да бъдем.Те като крадат,пак са обединени.Туканка една качествена стачка не могат да направят,пък с претнции.Дано не съм права,но аз това очаквам.Гърция да се оправи и да забрави, а ние тепърва да си патм и зарид тях и заради всички други по света.
цитирай
6. анонимен - UFO
09.03.2010 10:13
@анонимен: Трябва да си голям тъпунгер за да разсъждаваш по този начин. Ако въобще си чувала за the law of attraction. Сигурно животът ти е изпълнен със страх, пробреми и несигурност. Потърси помощ, групи, в които можеш да намериш подкрепа и кураж, за да излезеш от дупката, в която си изпаднала...
цитирай
7. анонимен - България е в такава криза, че едва ли ...
09.03.2010 11:06
България е в такава криза, че едва ли Гърция може с нещо да и навреди!
Вижте къде сме ние, вижте къде са те!
И всички икономически мерки да въведе правителството им за спестяване ... гърците пак не могат ни би по "криза" :-P
И стига насаждахте, че гърците ни били за нещо виновни. Срамота е!
цитирай
8. анонимен - тяхното е криза..нашето е мизерия
09.03.2010 11:36
и ГЕРБ си пазят некадърните обръчи от фирми:))))
цитирай
9. анонимен - Пред в. "Пари" иконо...
09.03.2010 13:20
Пред в. "Пари" икономически анализатори бяха единодушни, че посочените от Fitch показатели - брутният външен дълг и дефицитът по текущата сметка - всъщност не са проблемни и нямаха обяснение за публикувания преди дни анализ. Тогава старши икономистът на Отворено общество Георги Ангелов на шега попита дали финансовото министерство не е забавило плащането си към агенцията. Оказа се, че договорът е прекратен. Според Емил Хърсев това е причината за негативните оценки и става въпрос за "стандартен рекет".


цитирай
10. ok3223 - Мили родни картинки
09.03.2010 16:39
Лихвите на заемите в грЪцките банки били 3%, а унас техните клонове дават подобни заеми с 12% лихва.
ТОВА НЕЩО ДА ВИ ГОВОРИ...
цитирай
11. mikino - Те са си такива по природа!
09.03.2010 17:42
От гръцките работодатели, до обикновените хора - падат си по гешефтите.
цитирай
12. анонимен - защо никой не верва на банкерите?
10.03.2010 12:13
защото са мошеници и на едро и на дребно :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7698255
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031