Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2010 11:02 - Защо дебелеем
Автор: wallstreet Категория: Новини   
Прочетен: 11397 Коментари: 16 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
България е на пето място по наднормено тегло на възрастното население в Европа и на шесто в класацията при децата

България е на едно от първите места в света по заболеваемост и смъртност от мозъчен инсулт, както и по протичане на миокардния инфаркт.

Всички тези болестни състояния са свързани със затлъстяването и болестното свръхтегло на българите, обясни доц. д-р Светослав Ханджиев, член на Европейската академия на науките по хранене (EANS) и национален координатор на общоевропейският диетологичен проект "Диогенес", който приключва през тази година.

Затлъстяването е сериозен проблем не само у нас, но и по света. По данни на СЗО - между 45 и 50% от населението над 14 годишна възраст в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия е с наднормено тегло, а в някои части на Германия, Великобритания и Чехия този процент надхвърля 50.

Т.е. всеки втори човек в тези страни носи по една раница от излишни килограми,

което се превръща в медико-социален проблем.

 

В глобален аспект проблемът със затлъстяването се превръща почти в световна пандемия, коментират експертите.

Според изследванията на проекта "Диогенес" България е на пето място по наднормено тегло на възрастното население в Европа и на шесто място по детско затлъстяване (от 11 до 17 годишна възраст).

България обаче е много по-напред по отношение за заболеваемостта вследствие на затлъстяването, както и по натрупването на лошите хранителни навици, които също разболяват българина.

Данните от изследването демонстрират, че най-високи стойности на индекса на телесната маса, на повишеното артериално налягане и на атерогенния индекс се срещат във възрастта между 45-54 години.

Тази най-продуктивна възраст носи и най-рисковите фактори на заболеваемостта на нацията ни.

Съотношението на затлъстелите жени към мъжете е 3:2.

И докато в САЩ и в някои европейски страни се установява спиране на ръста на затлъстяване, у нас този процес върви стремглаво напред.

Според данни на доц. Ханджиев за 20 години броят на лицата със затлъстяване в България се е покачил почти двойно - през 1986 г. у нас е имало около 800 хил. души със затлъстяване, през 2006 г. техният брой е близо 1,4 млн. души.

Основните екзогенни причини за затлъстяването са неправилното хранене, обездвижването и повишеният психо-социален стрес.

Преяждането е една от най-важните причини за болестното свръхтегло

Като важна причина за свръхкилограмите може да се посочи и прекомерната употреба на високоенергийни храни като захар, конфитюри, сладка, тестени и сладкарски изделия, тлъста храна и пр.

Докато в началото на миналия век средната годишна консумация на захар на глава от населението у нас е била 2 кг, то в днешно време е около 36 кг - близо 20 пъти в повече.

От 1960 г. досега у нас консумацията на животински мазнини се е повишила със 125%.

Данните сочат и за прекомерна консумация на хляб (28% повече от необходимото) и на олио (около 2,5 пъти повече от приетите норми).

В същото време

потреблението на основните хранителни продукти е под необходимите норми -

с 16% по-малко месо, 32% по-малко зеленчуци и близо два пъти по-малко плодове.

"Дебелея от нерви" - много често психотравмите в съвременното ни общество са една от сериозните причини за затлъстяването.

Много пациенти със затлъстяване сочат като отключващ момент на заболяването си смъртта на близък човек, развод, социална несполука и т.н.

Лечението в тези случаи изисква както диетично-двигателен режим, така и съответен психотерапевтичен подход, обяснява доц. Ханджиев.

Храните с нисък гликемичен индекс и високо съдържание на белтъчини са изключително подходящи за пациенти с високо наднормено тегло или хора, предразположени към затлъстяване.

Според доц. Ханджиев

традиционният български начин на хранене

е богат на храни с нисък гликемичен индекс, които ежедневно трябва да присъстват на трапезата ни - всички бобови храни, леща, варива, грах, кафяв ориз, плодове и зеленчуци, черен хляб, хляб, богат на зърна и др.

Към тези продукти трябва да се включат нетлъсто месо, мляко и млечни произведения, яйца, нетлъста риба.

Задължително трябва да се избягват острите подправки, солените и пикантни храни, тестените продукти от бяло брашно, сладкарските изделия, прекомерната употреба на алкохол.

След нахранване човек не трябва да се чувства преситен, но не бива да усеща и глад.

Чувството на глад пречи за нормализиране на телесното тегло. След хранене не трябва

да се прави почивка, а разходката е много полезна

Изследванията по проекта "Диогенес" са показали също, че хората, които по-бързо свалят тегло в началото на един хранителен режим имат по-голяма вероятност за успешно поддържане на теглото си.

Резултатите сочат също, че ако в първата седмица на един 8-седмичен хранителен режим теглото е намаляло поне с 2,5 кг, в края на този хранителен режим хората, които имат точно тази редукция, ще достигнат и оптимален обем на теглото си.

Проектът "Диогенес" е включен в Шеста Рамкова програма на Европейската комисия и обединява 33 партньори от 14 европейски държави.

Изследванията на диетолозите са започнали през 2005 г. и включват осем центъра, където се провежда основното проучване на проекта: Дания, Холандия, Германия, Испания, Великобритания, Гърция, Чехия и България.

Главен координатор на проекта е Университетът в Маастрихт, Холандия, а на изследване са подложени 932 души, от които 106 от България.

Целта на проекта "Диогенес" (акроним от диета, гени и затлъстяване), е по-доброто разбиране, профилактиката и лечението на затлъстяването от диетологична гледна точка.

Изследването също цели да се намали наднорменото тегло и затлъстяването, както и свързаните с тях усложнения.

Проектът фокусира идентифицирането на нови хранителни режими, на гени и хранителни фактори, които при определени комбинации ще окажат ефект върху наднорменото тегло на гражданите от ЕС.

Уникалността на проекта е също, че се извършва в семейства - освен възрастните родители се изследват и децата им. 




източник:вести.бг
Защо дебелеем



Тагове:   новини,


Гласувай:
14



1. анонимен - рухкав
12.03.2010 11:21
щото ядеме джънк фууд,затва ставаме всеки ден все по-дебели
цитирай
2. анонимен - момчил
12.03.2010 16:40
Зашото стоим сега и четем тази статия или подобни на тази статия, а не излезем навън да се разтъпчем.Защото не ходим да ритаме топка,нито пък правим редовно секс.Нито пък ядеме качествена храна.Или се опитваме да спрем цигарите и си хапваме каквото и да е,но да има нещо в устата ни.И още и още и още
цитирай
3. анонимен - 595
12.03.2010 16:45
Мисля, че е абсолютно наложително да се забранят всякакви реклами, които са насочени към децата.Те са опасни за здравето, не само в детска възраст, а имат и сериозни последствия в бъдеще. Те са по-опасни от рекламите на тютюневи изделия, но никой не се замисля върху това.
цитирай
4. анонимен - застой
12.03.2010 17:40
защото те спротуваме
няума народна топка,нит футбол,има само фейсбук и блог.бг и задължения и работна и авотмобили
цитирай
5. анонимен - Ами какво искате, хапваме "на ...
12.03.2010 20:05
Ами какво искате, хапваме "на крак" или в близкия MacDonald`s и после защо сме дебели. Ами ясно защо. Като ядем боклуци и не спортуваме какво очакваме? Са сме здрави и слаби ли?
цитирай
6. sophia11011 - Наскоро се заговорих с една прия...
12.03.2010 23:51
Наскоро се заговорих с една приятелка до кварталния хранителен магазин.Ами те тези майки не спряха да купуват на децата си всякакви бонбонки-залагалки,царевични пръчици,чипсове и какви ли не сладки неща.После как няма да затлъстяват?
А за възрастните- спортувайте! И без тези оправдания "нямам време".Половин час на ден е нищо време.
Бъдете здрави!
цитирай
7. анонимен - По въпроса...
13.03.2010 00:08
Днес случайно си говорехме с една позната относно напълняването! И тя ей тъй изтърси "Ми тъпчем се, защото сме озверели! То едното ядене ни остана!" Замислих се дълбоко, честно казано...
цитирай
8. анонимен - Leopard
13.03.2010 03:14
Talk about innovation! CHI rocks.The breakthrough technology used in the development of CHI appliances has given them a competitive edge by allowing them to create truly unique products and styling tools that are so well known in the industry they are asked for time and time again. From the latest in far infrared, ceramic and ionic technology to pioneering the newest Nano Silver technology, CHI tools chi straightener not only out perform other appliances, but some of their tools actually sterilize themselves.More information at www.chistraightener.us
цитирай
9. venercheto - много ми е интересен
13.03.2010 07:15
тоя феномен в България от както се помня- затлъстели мъже и слаби, даже анорексични жени. :) все едно обратното на природата..ама айде да не отваряме темата.

добре че има и малдо поколение с повече само чувствие. поздрави за всички тях!
цитирай
10. breeze - Основната причина е произвежданата абсолютно всякакъв вид "променена" храна
13.03.2010 07:16
Посочете един чист продукт, от хиляди такива които срещаме по витрините.
И в частния сектор вече е същото. Фалшифицира се сирене, млеко, мед, хляб, зеленчуци, плодове. Чудя се как още сме живи.
цитирай
11. venercheto - не мисля. В България мъжете над 30 ...
13.03.2010 07:27
не мисля. В България мъжете над 30 винаги са били шкембести и неподдържани.
цитирай
12. анонимен - всяка сутрин задължително чай -...
13.03.2010 14:43
всяка сутрин задължително чай -зелен чай,или мурсалски чай с две -три лъжици мед -обязателно.през деня пия два литра айрян,не ям или ако ям то ще е ябълки,сушени сливи или фурми и вода .Ако не пия айрян то 2 л вода през деня обязателно.вечер хапвам повечко и си пийвам бира или вино,концентрат не и чукандо задължително -даже и по два пъти до сутринта.гледам да не ям едни и същи храни.Я лимон със захар,чист зехтин си пийвам по една глътка дневно.Зарязах колата и колкото се може пеш.Колата само при нужда ,а не за щяло и за нещяло. ---78 кг. съм при ръст 180 см и съм на 50 г.точно.Преди 4 г бях 96 кг.Не можех и да чукам.Я елате ме вижте.Ядки ям често орехи и бадеми.Малко може да си хапна но си позволявам.То всичко е скъпо ама какво да се прави.Повече яжте супи,пиле,риба ,боб,леща и така.Успех.Тлъсти свински неща,салами ,суджуци не съм кусвал не знам от кога.Не пуша от 11 г.Хапчетата за кръвно ги спрях от 29 април 2008г.Станах анемичен и взех да си правя супи от спанак.Ям много лук и чесън при възможност -.Това са антиоксиданти.чао.успех.
цитирай
13. анонимен - Мда, кафявият ориз е, разбира се, ...
13.03.2010 21:31
Мда, кафявият ориз е, разбира се, традиционна българска храна...
цитирай
14. анонимен - аз пък правя йога по 20мин на ден и ...
14.03.2010 01:45
аз пък правя йога по 20мин на ден и отслабнах с 4г за 3мес.
а преди правех фитнес по 40мин и се притеснявах за щяло и нещяло и бях напълняла
сега вземам всеки ден по 1 лъжица мед и по една "майната му", задължително ябълка на ден, в седмицата поне ден е леща или боб, мюсли с кисело мляко или с чай и така- суперско ми е
а това за инсултите и инфаркта е от вътрешно затлъстяване, натрупване холестерол по кръвоносните съдове, така че може човек външно да е слаб а отвътре да има подобни отлагания, затова всеки трябва да се придържа към балансирано хранене и ежедневно физическо натоварване поне за 20мин.
цитирай
15. анонимен - аз пък правя йога по 20мин на ден и ...
14.03.2010 01:47
аз пък правя йога по 20мин на ден и отслабнах с 4г за 3мес.
а преди правех фитнес по 40мин и се притеснявах за щяло и нещяло и бях напълняла
сега вземам всеки ден по 1 лъжица мед и по една "майната му", задължително ябълка на ден, в седмицата поне ден е леща или боб, мюсли с кисело мляко или с чай и така- суперско ми е
а това за инсултите и инфаркта е от вътрешно затлъстяване, натрупване холестерол по кръвоносните съдове, така че може човек външно да е слаб а отвътре да има подобни отлагания, затова всеки трябва да се придържа към балансирано хранене и ежедневно физическо натоварване поне за 20мин.
цитирай
16. анонимен - Pulni gluposti
14.03.2010 19:18
Dobre, kak stava tazq rabota da sme na 5-to mqsto, sled kato 1.4 mln ~ 25% ot vuzrastnoto naselenie na bg. Q malko popravete klasaciqta molq!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wallstreet
Категория: Бизнес
Прочетен: 7698271
Постинги: 1820
Коментари: 9527
Гласове: 9412
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031